Recensie

Annihilation (2018)

Ambitieuze scifi-film weet te overtuigen, verbazen en shockeren.

door Jim Pedd om 11:16 in RECENSIES
Annihilation poster
Regie: Alex Garland | Cast: Natalie Portman (Lena), Jennifer Jason Leigh (Dr. Ventress), Gina Rodriguez (Anya Thorensen), Tuva Novotny (Cass Sheppard), Tessa Thompson (Josie Radek), Benedict Wong (Lomax), Oscar Isaac (Kane) e.a. | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2018

Het is een ontwikkeling die we steeds vaker zien bij Netflix. De streamingdienst maakt niet alleen zelf films en series, maar koopt ook de internationale distributierechten op van materiaal uit de Verenigde Staten. Zo kregen we onlangs The Cloverfield Paradox te zien, een film die deed afvragen of de streamingdienst niet vooral een dumpplek zou worden voor projecten waar andere studio's geen vertrouwen meer in hadden. Annihilation brengt ons op andere gedachten: Netflix koopt ook kwaliteit.

Annihilation is de tweede film van regisseur Garland, die eerder in 2014 Ex_Machina maakte. Die film keek naar kunstmatige intelligentie en de implicaties daarvan voor ons mensen, met name de plek van mensen op de evolutionaire ladder. Ook dit tweede project kijkt naar die plek, waarmee we misschien mogen vaststellen dat er sprake is van een thema in de carrière van Garland. Met Annihilation baseert hij zich op een gelijknamig boek van schrijver Jeff Vandermeer. Gezien het bronmateriaal moet gesteld worden dat Garland zich vooral heeft laten inspireren en niet zozeer echt een boekverfilming heeft gemaakt.

De crux in de film is de inslag van een meteoriet nabij een vuurtoren. Die inslag zorgt voor het ontstaan van een bizar gebied, de Shimmer genaamd. Het is een gebied dat zich snel uitbreidt en flink wat mysteries kent. Antwoorden zijn er niet, raadsels des te meer. Expedities die de Shimmer in gestuurd werden, keerden geen van alle terug. Een vraag die op een gegeven moment opgeworpen wordt, is wat er dan met al die mensen gebeurd is. Zijn ze doorgedraaid? Hebben ze elkaar iets aangedaan? Of ze zijn vermoord door wat zich in de regio bevindt.

Het antwoord ligt vermoedelijk ergens in het midden. Annihilation draait voornamelijk om Lena. Zij gaat samen met een team van drie soldaten en een psycholoog de Shimmer in, op zoek naar antwoorden. Zodra ze de zone betreden, gaat het al mis. Niet alleen zijn ze vergeten hoe ze de Shimmer in kwamen en hoe hun eerste uren in het gebied verliepen, maar langzaamaan gaan ze ook aan elkaar twijfelen. Heeft iedereen wel oprechte intenties? En hoe zit het met de bizarre, dodelijke gemuteerde wezens die ze tegenkomen? Annihilation geeft nauwelijks antwoorden , maar werpt wel vragen op die je aan het denken zetten.

Annihilation geeft een constant gevoel van ongemak. Net als de personages ben je je ervan bewust dat er iets niet goed zit in de Shimmer. En dat elk moment dodelijk kan blijken. Net als de vijf vrouwen die de zone betreden - want de expeditie bestaat enkel uit vrouwen - weet je ook dat er nauwelijks antwoorden zullen komen. Maar dat maakt de film niet minder sterk en de vragen die opgeworpen worden eigenlijk nog veel interessanter.

Dat laatste is ook waarom Paramount de internationale distributierechten vermoedelijk aan Netflix heeft verkocht. Annihilation is een film die op veel vlakken goed werkt. Visueel is hij mooi om te zien, met vooral prachtige vergezichten en wat inventieve shots van de omgevingen - en de film is sterk gespeeld door actrices als Natalie Portman en vooral ook Jennifer Jason Leigh. Maar het is ook een intelligente film, die daardoor niet zo'n brede aantrekkingskracht zal hebben. In dat opzicht is een Netflix-release wellicht een voordeel. Het is goed mogelijk dat dit platform meer mensen bereikt dan de reguliere bioscoop. Dat zou mooi zijn, want kwaliteit verdient een groot publiek.

Vanaf 12 maart is Annihilation te streamen.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ed Crane

Avatar

Red Letter Media heeft wel een aardige analyse mbt het hot topic vrouwen in films en Annihilation, aan het begin van het filmpje:

Tycho Nestoris

Avatar

Ik heb zojuist de film gezien en het is echt een aanrader. Op hetzelfde niveau als Ex Machina.

ThomasOMalley

Avatar

Een prima film, maar jammer genoeg wat inconsistent.
Voor mij persoonlijk haalt 'ie het niveau van Ex Machina niet.

horizon

Avatar

Goede film met aantal mooie opnames en vooral een geweldige soundtrack. Net geen Ex Machina, da's niet erg want dat is gewoon heel erg top.

/netflix/
Ik vond Cloverfield Paradox best amusant. Leuker dan genre genoten Life en Alien Covenant.
Sowieso worden sommige netflix producties meer afgebrand dan nodig.

Prince John

Avatar

Goede recensie en helemaal mee eens; dikke aanrader en zit erg goed in elkaar, je blijft echt wel met de nodige vragen zitten, al vraag ik me wel af of sommige kijkers de film niet misschien wat té lastig vinden. Ik vond hem in ieder geval top!

Spider-fan

Avatar

Het is een mooie, fascinerende film in een rustig tempo dat toch niet te traag is. Visueel erg sterk en goed gespeeld. Ook wel verfrissend dat de soldaten gewone mensen zijn, en niet van die één-dimensionale stoer pratende tough guys, zoals je nogal eens ziet.

Maar je blijft wel met erg veel vragen zitten, misschien iets te veel. Waarom die vragen oproepen als je ze toch niet gaat beantwoorden, daarom vind ik het eerder visueel/dramatisch sterk dan inhoudelijk.

(SPOILER)
Het is een levensvorm die de aarde aan het innnemen is door het te veranderen, dat is wel duidelijk. Maar heeft de levensvorm een eigen bewustzijn of muteert het alleen maar wat het tegenkomt?
En waaom heeft het juist de aarde uitgekozen?

Het nadeel van sci-fi vind ik soms dat het meer vragen oproept dan beantwoord. Ik weet dat het een speculatief genre is, maar is het niet beantwoorden van die vragen nou werkelijk wat het intelligent maakt, of is het gewoon de zwakte van het scenario en een schrijver/regisseur die het ook eigenlijk niet weet.
Al ben ik een erg visueel ingestelde kijker en maakt eye-candy voor mij altijd veel goed.

Goov25

Avatar

Hele goede film, erg van genoten. Prachtig geschoten, het ziet er allemaal indrukwekkend uit (van extreem bloederig tot simpelweg heel erg mooi In die scene van dat lege zwembad komt dat fantastisch samen ). Daarbij het originele gegeven (geen mannetjes met grote ogen en vernietigende machines), de niet-in-één-woord-samen-te-vatten inhoud en de vragen die het oproept, en het goede acteerspel; maakt dit tot 1 van de betere sci-fi's die ik ooit gezien heb. Nog geen Ex Machina idd, maar het scheelt niet veel. De naam Alex Garland mag intussen staan voor kwaliteit.

Limoen

Avatar

Een film die je langer bezighoudt dan de speelduur, iets wat ik persoonlijk altijd zeer kan waarderen. Naast dat de film mij visueel heel erg aansprak, sprak ook het thema/ de gedachte achter de film mij aan. De keuze voor vrouwen is ook niet verkeerd (VROUWENPOWER), daarmee wordt er toch een nieuwe invalshoek gecreëerd of misschien meer zoals Spider-fan zegt: gewone mensen, geen leger mannetjes waar al snel nogal standaard motieven worden toegepast.

Daarnaast vind ik het geen probleem om met bepaalde vragen achter te blijven, daardoor blijft de film hangen.

Kleine tip: genoeg Youtube filmpjes die het thema en de achterliggende gedachte uitleggen. Kon het zelf niet zonder uitvogelen.

Ereptile

Avatar

Deze film pasgeleden eindelijk gezien, omdat ik toch nieuwsgierig was. Uiteindelijk vond ik het een hele goede film! Die scene met de beer.... damn!

Annihilation

acties