Ocean's 8
Recensie

Ocean's 8 (2018)

Danny Ocean heeft een al even criminele zus. Onderhoudende heistfilm waarbij het de sterrencast net iets te voorspoedig gaat.

in Recensies
Leestijd: 2 min 46 sec
Regie: Gary Ross | Cast: Sandra Bullock (Debbie Ocean), Cate Blanchett (Lou), Anne Hathaway (Daphne Kluger), Sarah Paulson (Tammy), Rihanna (Nine Ball), Helena Bonham Carter (Rose Weil), Mindy Kaling (Amita), Awkwafina (Constance), Richard Armitage (Claude Becker), e.a.| Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2018

Voor wie het nog niet wist: meestercrimineel Danny Ocean heeft een al net zo gehaaide zus. Nadat de klad erin kwam na drie delen rondom Ocean en zijn steeds verder uitdijende boevenbende is het de beurt aan de vrouwen. Ocean's 8 is zowel een reboot als een spin-off van de populaire trilogie van de hand van Steven Soderbergh.

Soderbergh treedt dit keer op als producent en heeft de regie overgelaten aan vakbroeder Gary Ross. Aan de formule is bitter weinig veranderd en dit geldt dan ook als de grootse makke. Er wordt aanzienlijk wat tijd uitgetrokken voor het introduceren en samenstellen van het boevengilde rondom Debbie Ocean. Eén voor één dienen de criminele dames zich aan om zich vervolgens bij de plannetjes van Ocean en haar compagnon Lou te voegen.

Bij haar exitgesprekje in de gevangenis zweert Debbie Ocean bij sleur. Geen wilde toestanden meer, zoals de oplichtingspraktijken die ervoor zorgden dat ze achter de tralies verdween. Haar toenmalige lief, Claude Becker, bleef buiten schot tijdens hun missie om de kunstwereld om de tuin te leiden. Debbie heeft dus nog een appeltje te schillen met haar voormalige lover, maar geen woord daarover tijdens haar laatste minuten in de bak. Ze wil een normaal leven, met een normale baan, met normale vrienden en zoals een goed burger betaamt met rekeningen die ze maar net kan betalen.

Haar werkelijke plannen zijn veel snoder. Ocean zoekt haar partner Lou op, die een meesteres is in voedselvervalsing en -oplichting. Lou wil ook wel eens wat spannenders dan het aanlengen van wodka met water. Samen stellen de dames een ambitieus plan op om een peperdure diamanten halsketting van honderdvijftig miljoen buit te maken. Deze zal worden gedragen door society-icoon en actrice Daphne Kluger. Om de plannen uit te voeren worden onder anderen een hacker, zakkenroller, modeontwerpster, desperate huisvrouw en diamantair aangetrokken.

In losse, haastige scènes wordt de club gerekruteerd. Kennelijk heeft Ocean acht jaar de tijd gehad om haar ideeën uit te werken. Ze is op alles voorbereid. Het is dan ook jammer dat in aanloop naar de missie bij het gala in het New Yorkse Metropolitan Museum ze bijzonder weinig tegenslag op hun weg vinden. Het gaat allemaal van een leien dakje. De spanning, als die al te bespeuren valt, moet dan ook vooral gezocht worden in de uitvoering zelf, die vol zit met spitsvondigheden en onverwachte invalshoeken.

Het helpt enorm dat we hier een leger van de beste actrices aan het werk zien. Hoofdrolspeelster Sandra Bullock loopt niet alleen de hele speelduur van net geen twee uur vol in de make-up en in de mooiste outfits, ze zit ook zo'n beetje de hele tijd van alles naar binnen te werken. Ze houdt nu eenmaal van eten, maar haar figuur hoeft er niet onder te lijden. Ze wordt op amusante wijze aangevuld door Cate Blanchett, een al net zo stijlvolle maar eigengereide tante.

Ocean's 8 is een vermakelijke achtbaanrit vol gelikte scènes, maar ontbeert de spanning die heistfilms nu juist zo nodig hebben. Behalve dat de hoofdrolspelers vrouw zijn, is er weinig verschil met de eerste drie films.