Recensie

John Wick 3: Parabellum (2019)

Intenser dan ooit tevoren maait deze actieheld zich door een menigte steeds gevaarlijkere aanvallers. En het plot? Dat zal wel.

door Ruud Vos om 23:50 in RECENSIES
John Wick: Chapter 3 - Parabellum poster
Regie: Chad Stahelski | Cast: Keanu Reeves (John Wick), Halle Berry (Sofia), Ian McShane (Winston), Laurence Fishburne (Bowery King), Mark Dacascos (Zero), Asia Kate Dillon (The Adjudicator), Lance Reddick (Charon), Anjelica Huston (The Director), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2019

Vechtersbazen vliegen stuurloos in het rond, ledematen worden gebroken als twijgjes en beroepsmoordenaars krijgen een kogel door hun snoetje gejaagd. Zo te horen is John Wick weer in de stad. Zijn naam is een betrouwbaar merk geworden voor films met strak gechoreografeerde scènes in hevig gestileerde ruimtes, waar een heerlijk elektronische soundtrack doorheen dreunt. Het derde deel van de reeks, Parabellum, begint precies waar John Wick 2 ophield.

En waar waren we ook alweer? Wat strompelend haast John Wick zich door de regenachtige straten van New York. In minder dan een uur gaat de premie op zijn hoofd van kracht: veertien miljoen dollar. Dikke bult, had hij maar geen lid van de Hoge Tafel moeten vermoorden. En nog op de strikt neutrale gronden van het Continental Hotel ook. Een gigantische wereld van problemen doemt op voor meneer Wick. Maar ook voor iedereen die hem dwarszit. "Si vis pacem, para bellum", citeert de manager van het Continental uit het Latijn. Oftewel: als je vrede wil, bereid je voor op oorlog.

Nog steeds kampt John Wick met de gevolgen van zijn keuze om een beagle te wreken, en daar wordt in dit hoofdstuk stevig de draak mee gestoken. Het lot brengt hem naar weer een aantal nieuwe exotisch ogende plekken en kleurrijke personages, die meer entertainment bieden dan diepte. In veel opzichten lijkt John Wick 3 er zelf niet meer veel om te geven wat het plot is. Laten we wel wezen: heel belangrijk was dat toch al niet. De belangrijkste manier van vertellen in deze cyclus zit verankerd in de vechtscènes: hoe schiet, mept en schopt onze held zich er nu weer uit?

En als ergens de spanning nog een stuk opgeschroefd is, dan is het wel in die actiescènes. De tegenstanders zijn nog gevaarlijker, de situaties nog bizarder en vooral creatiever. In het eerste halfuur al gaat Wick zijn belagers te lijf in een ruimte vol antiek wapentuig: oude revolvers, musketten en messen. Zo. Veel. Messen. Later weer worden paarden ingezet als vechtwapen en strijden herdershonden vrolijk mee. Elk gevecht heeft nieuwe verrassingen. En elk gevecht is intens.

In de actiescènes zit ook het beste acteerwerk van de film. Keanu's eigen gezicht verraadt tijdens sommige gevechten de hevigheid waarmee het eraan toegaat. Zelfs voor de beste vechter is dit moeilijk en hij lijdt pijn. En dat is belangrijk; hoeveel vertrouwen we er ook in hebben dat hij alles uiteindelijk aankan, als hij geen gevaar loopt verliest een confrontatie alle spanning. Het moet eruitzien alsof elke valse beweging zijn laatste kan zijn. Regisseur Chad Stahelski, die als stuntcoördinator aan The Matrix-trilogie werkte, weet precies wat we willen én wat we nodig hebben als publiek.

De groeiende populariteit van de John Wick-films blijkt ook uit de opnieuw indrukwekkende lijst van bijrolacteurs. Behalve terugkerende gezichten als Ian McShane en Laurence Fishburne, zien we deze keer ook Jerome Flynn, Anjelica Huston en Halle Berry opduiken. En laatstgenoemde laat toch maar even zien dat ze maar heel weinig onderdoet voor haar gevechtspartner Reeves. Haar net iets te houterig geacteerde ontmoeting met Wick vergeef je onmiddellijk zodra ze schietend en meppend genadeloos met een legertje schurken afrekent.

Met John Wick 3: Parabellum is de trilogie tot een einde. Maar het is hiermee niet gedaan. De Amerikaanse tv-zender Starz heeft de tv-serie The Continental aangekocht, die zich in dezelfde wereld van professionele killers afspeelt. En ook Keanu Reeves zei in een interview met magazine GQ wel te porren te zijn om nog vaker in de huid van John Wick te kruipen. Zo lang zijn benen hem kunnen dragen. Dat is toch een geruststellende gedachte.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

Weinig plot is voor mij dan een uitzondering in een geografische actiefilm.
Als dit deel maar hetzelfde doet als de vorige twee delen ben ik gewoon meer dan tevreden.
Zin in deze sh!t

Master Of Films

Avatar

John Wick 3 is een goeie actiefilm, maar haalt het helaas niet bij deel 1.
Imho zou ik een halve ster eraf halen.

De eerste en tweede akte van de film is het beste wat deze filmserie kan geven. Hoogtepunten zijn de messen, paarden, Halle Berry met haar honden en meer leuke humor. Verder vond ik Mark Dacascos wel een verademing als zeer goeie, maar gekke tegenstander van John Wick. Soms zit Zero vol met discipline en andere keren speelt hij als een clown. Maakt hem wel onvoorspelbaar en een engerd.

De derde akte is het minste en hiermee werd het voor mij duidelijk dat de film onnodig TE LANG is geworden. Meer onnodige cannon fodder en meer gevechten waar men WEIGERT om John Wick te doden. Tuurlijk wordt daar een reden voor gegeven. Maar de spanning dat zijn leven echt op het spel staat zit juist in de eerste en tweede akte van de film. Ook herhaalt de derde akte van John Wick 3 de derde akte van John Wick 2 (hint spiegels). Ik begon zelf te vervelen :( Gelukkig werd Mark Dacascos alsnog ingezet, en kon hij nog een beetje de boel opvrolijken. Ik mag ook Charon niet vergeten in de derde akte.

Met de schaar erin in de derde akte en dan was voor mij DE FILM VAN 2019 geworden. Toch scoort John Wick 3 bij wel een top 10 notering.


Met John Wick 3: Parabellum is de trilogie tot een einde.

Als verrotte kers op de taart is het einde van de film, gewoon ruk. Zeer teleurstellend. :( Ik praat over de laatste minuten van de film. Tha F**k.
John Wick deel 1 had een echte einde. John Wick deel 2 had een goeie cliffhanger. John Wick 3 heeft geen einde als je een trilogie wilt gaan afsluiten.

De manier hoe John Wick 3 eindigt kan je nu al met zekerheid vertellen dat er toch echt een deel 4 gaat komen. Men had moeten eindigen waarneer de arbiter klaagt bij Winston & Charon. En daarna stoppen. Zowel open einde als gesloten einde.

Rafael11

Avatar

Ben benieuwd, zin in. Klinkt weer als een echte over de top actie spektakel, maar dat maakt niet zo veel uit, als de actie maar top gefilmd is. Vraag me wel af wat paarden in zo'n moderne actiefilm moeten, valt dat niet een beetje uit de toon. Maar ach, we zien wel. Maac zal in ieder geval erg blij zijn met deze positieve recensie.@mof, nu al de film van het jaar(zonder die derde actie waarover je het hebt natuurlijk)? Is dat niet een beetje vroeg, het is pas mei. Er kunnen nog zoveel (hopelijk goeie) films komen, misschien komt er nog wel een pareltje langs. Ik maak mijn lijstje altijd pas aan het einde van het jaarSmiley face

Master Of Films

Avatar

Rafael11 "Vraag me wel af wat paarden in zo'n moderne actiefilm moeten, valt dat niet een beetje uit de toon."
De paarden vallen niet uit de toon. Ze passen juist zeer goed bij deze John Wick film. Ivm spoilers schrijf ik hier niks over. Niet dat met het plot te maken hebt, maar laat ik het omschrijven dat er een bepaalde reactie wordt ontlokt.

Rafael11 "Is dat niet een beetje vroeg, het is pas mei."
Nooit van dynamische lijstjes gehoord :P
Nooit van Mark Kermode gehoord met "zijn tot dus zover mijn lijst van het jaar" ? Nee dus, want anders had je zulke opmerkingen niet gemaakt.

Rafael11 "Er kunnen nog zoveel (hopelijk goeie) films komen, misschien komt er nog wel een pareltje langs."
Sterker nog, als het regent wordt je nat. Een regenpak verzacht het nog enigzins. Wat nog meer wijsheden heb je voor ons.

Rafael11 "Ik maak mijn lijstje altijd pas aan het einde van het jaarSmiley face"
Ieder voor zich.
Omdat ik gemiddeld 300 films per jaar kijk, hou ik een hele jaar bij. Waarbij ik uiteraard moet vermelden dat niet elke film per se uit 2019 hoeft te zijn. Ik filter dus de 2019 films uit voor de 2019 film lijst. Per maand zijn er altijd verschuivingen, net zoals een boxoffice top 10. Toch gebeurt het regelmatig dat een film heel lang op 1 blijft hangen, waardoor ik vaak met zekerheid kan zeggen "film van het jaar". Uitzonderingen nagelaten, want de bal is rond.

Rafael11

Avatar

mof
'Wat nog meer wijsheden heb je voor ons.' Ik probeerde je niet de les te lezen of terecht te wijzen hoor. Probeerde alleen maar aan te geven dat ik niet nu al een top 10 lijst voor dit jaar klaar heb. Maar zoals jezelf al zei, ieder z'n eigen keus.

En wat die paarden betreft, ben benieuwd wat je bedoelt. ik kom er morgenavond achter.

Angelo1979

Avatar

Heb ‘m stiekem al wat eerder mogen bewonderen.

Wat ‘n vette film!
Niet om het verhaal, maar gewoon die heerlijke actie.
En visueel vind ik het ook een pracht plaatje.
Vindt de wereld van John Wick waar het in gefilmd is gewoon te gek, dat had ik al vanaf de eerste en de tweede film.

Ga zo wie zo Zaterdag nog een keer.

Maac

Avatar

Niet de beste uit de reeks, maar tot nu toe de beste van het jaar. Of, in ieder geval, de meest vermakelijke. Gegarandeerd top 10 en het is inderdaad pas mei.
Krijgen we een deel 4? Dat kan bijna niet anders.

Maac

Avatar

Master of Films "Omdat ik gemiddeld 300 films per jaar kijk, hou ik een hele jaar bij."
Dit zou wonderen doen voor mijn watchlist, die wordt helaas alleen maar groter.

Jato

Avatar

Als je van veel zinloze doden houdt!!! Waardeloze film die niet kan tippen aan eerdere JW films

Master Of Films

Avatar

Rafael11 "Probeerde alleen maar aan te geven dat ik niet nu al een top 10 lijst voor dit jaar klaar heb."
Kwam toch iets anders uit dan de bedoeling was. But hé internet. We draaien de tafel om naar vrolijke gezichten :D We hebben de Eurosongfestival gewonnen, F1 komt naar Zandvoort en je maatje Maac noemt John Wick drie ook al Top 10 2019 materiaal (en nog steeds is het mei).

Nu missen we alleen nog een/de mening van onze Rafael11 mbt John Wick Chapter 3: er staat een paard in de gang.

Oh tussen drie haakjes. Ik had trouwens nog niks schrijven over de bibliotheek scene, maar die zat ook in de 1e akte.

Goov25

Avatar

Waarschijnlijk leest niemand deze reactie omdat ik de film pas later kon gaan kijken, maar ik zet 'm toch neer: Wat ontzettend gaaf vond ik het dat 2 bekenden uit The Raid films langskwamen in John Wick 3! Die 2 Aziaten uit de laatste akte (en zie foto bovenaan) zijn Mad Dog uit The Raid 1 samen met de meneer met de kromme messen uit The Raid 2. Erg leuk die verslaan zien worden door Mr. Wick ;) :D

Lewis

Avatar

Ik was ook Erg blij met de the raid mannen maar
Vond juist die gevechten tegenvallen . Verder genoten maar wel meer van het eerste uur

SeanDeNiro

Avatar

Deze film viel zwaar tegen. Waar deel 1 & 2 nog enigszins een verhaal hadden was dit vehikel een aaneenschakeling van vechtscenes. Het eerste uur was nog wel te doen maar het tweede uur was zwaar over de top en werd vervelend om te zien. Het einde was een zware teleurstelling. Twee sterren.

JustStalin

Avatar

"Met John Wick 3: Parabellum is de trilogie tot een einde."
dit is incorrect, er komt nog een deel 4! https://www.manners.nl/john-wick-4-2021-keanu-reeves/
Voor de rest vind ik dat te film inderdaad weinig plot heeft en bij de scene met de paarden en de honden werden bepaalde aanvallen herhaald bij de paarden vond ik dit wel grappig maar als je dan weer dat zelfde ziet begint het lichtelijk te vervelen.
Maar voor de rest vind ik het een leuke film. 4 sterren misschien net iets te veel maar ik had wel plezier tijdens de film; veel excuties waren echt geweldig om te zien!

Vagman

Avatar

Ik verveelde mij al lichtjes bij deel 2, maar bij dit deel viel ik in slaap. Was het eerste deel verrassend, de follow-ups zijn van een B-garnituur. Ik zag recent de film "Montana" uit 2014, en die heeft weinig aandacht gekregen, maar laat John Wick 3 erbij verbleken.

David Mills

Avatar

Dit 3de deel was waardeloos, een echte b- film voor de hersenloze kijker. Meer woorden zijn niet nodig

John Wick: Chapter 3 - Parabellum

acties