Recensie

Il Testimone Invisibile (2018)

Bijzonder spannende Italiaanse thriller vol plotwendingen.

door Tom van der Krieke om 00:00 in RECENSIES
Regie: Stefano Mordini | Scenario: Oriol Paula, Stefano Mordini, Massimiliano Cantoni | Cast: Riccardo Scamarcio (Adriano), Miriam Leone (Laura), Maria Paiato (Virginia Ferrara), Fabrizio Bentivoglio (Tommaso), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2018

Berucht advocate Virginia Ferrara komt 's avonds laat onaangekondigd bij succesvol zakenman Adriano langs. Ze is ingehuurd om de verdediging van Adriano te doen, die wordt verdacht van de moord op zijn minnares. De advocate probeert de waarheid boven tafel te krijgen over wat zich heeft afgespeeld. Deze spannende thriller zit vol Hitchcockiaanse paranoia en film-noir-elementen, maar is vooral een originele film in het genre.

In flashbacks krijgen we te zien wat Adriano aan Ferrara vertelt. Adriano was met zijn minnares, Laura, in een hotelkamer waar zij uiteindelijk vermoord werd. Adriano zegt tegen de grond geslagen te zijn en dat hij Laura dood op de vloer zag liggen toen hij ontwaakte. Niet alleen zorgt deze zaak voor schade aan het bedrijf van Adriano, het heeft ook zijn huwelijk gekost. Daarom probeert Adriano samen met deze topadvocate zijn verdediging op orde te krijgen. Aan de hand van de flashbacks komen er steeds meer details naar boven over wat er speelt in deze zaak. Adriano lijkt onschuldig, maar is deze hoofdpersoon wel te vertrouwen?

Uit de flashbacks komt namelijk nog een ander schokkend detail naar boven. Adriano en Laura hebben een ernstig feit proberen te verdoezelen. Laura lijkt een echte femme fatale te zijn zoals deze vaker te vinden zijn in de film-noir-traditie. De flashbackstructuur doet sterk denken aan films zoals Double Idemnity (1944), waarbij een protagonist vertelt wat er gebeurd is. Toch is hier allerminst sprake van een standaard film-noir-scenario. Dit komt vooral door de vele geslaagde plotwendingen. Niets is wat het lijkt.

Vaak verliezen thrillers hun geloofwaardigheid door de vele plottwists, maar Il Testimone Invisibile blijft overtuigen. Richting het einde gaan de vele plotwendingen misschien net een stapje te ver, maar er spreekt vooral veel liefde uit voor het genre. Regisseur Stefano Mordini lijkt zich terdege bewust van de verwachtingen van het publiek en maakt hier op speelse wijze gebruik van. Het plot, de cinematografie en de montage worden efficiënt ingezet om dit te verwezenlijken. Bovenal is Il Testimone Invisibile een bijzonder spannende film. In een genre waarin veel voorspelbaarheid te vinden is doordat de conventies zo bekend zijn, zijn de vele onvoorspelbaarheden in deze film een unicum.

Il testimone invisibile

acties