Recensie

The Decline [Netflix] (2020)

Wilde overlevingsstrijd tussen ontspoorde hamsteraars.

door Tom van der Krieke om 23:41 in RECENSIES
Jusqu'au déclin poster
Regie: Patrice Laliberté | Scenario: Charles Dionne, Nicolas Krief en Patrice Laliberté | Cast: Guillaume Laurin (Antoine), Marie-Evelyne Lessard (Rachel), Réal Bossé (Alain), e.a. | Speelduur: 83 minuten | Jaar: 2020

Bijna iedereen heeft de afgelopen weken de horreur van het hamsteren meegemaakt. Waar alle pakken pasta en rollen toiletpapier gebleven zijn blijft tot op heden een raadsel. Er zijn echter mensen die zich al tijden op dit soort situaties voorbereiden; de zogeheten 'preppers'. Deze mensen hamsterden al enorme voedselvoorraden voordat het coronavirus überhaupt bestond. In The Decline wordt een groep mensen klaargestoomd voor rampen middenin de prachtige natuur van Canada. Als tijdens het kamp een ongeluk gebeurt dreigt een ramp waar geen van de preppers op voorbereid lijkt.

In de openingsscène is te zien hoe Antoine zijn gezin midden in de nacht wakker maakt om huis en stad te ontvluchten. Hij weet samen met vrouw en dochter binnen zeventien minuten uit de stad te komen. Het is onduidelijk wat Antoine in zijn dagelijks leven doet, maar in zijn vrije tijd lijkt hij compleet geobsedeerd met preppen. Antoine kijkt bijvoorbeeld YouTube video's over het conserveren van eten. Antoine wordt door de maker van deze video's uitgenodigd om alles te leren over overleven. Deze Alain heeft naast Antoine een select groepje mensen uitgenodigd. Deze preppers geloven allemaal in een aanstaande ramp en krijgen een soort survivaltraining. Ze leren jagen en krijgen schietoefeningen. Al snel blijkt dat deze Alain er wel hele rare denkbeelden op nahoudt. Als er vervolgens een ongeluk gebeurt ontstaat een ware overlevingsstrijd tussen de verschillende aanwezigen.

Voor een film van nog geen negentig minuten lang heeft The Decline een tergend langzame opbouw waarin in feite niks gebeurt. Er wordt amper achtergrondinformatie over de personages gegeven en er is geen enkele vorm van spanning. Het script is dermate zwak dat voor de personages geen enkele vorm van medeleven of empathie te voelen is. Zelfs de (weinig originele) actiesequenties zijn daardoor niet erg spannend, ook al zijn ze goed geschoten.

Een diepere laag had veel goed kunnen maken, maar die is totaal niet te bekennen. De film probeert overduidelijk in te gaan op actuele thema's zoals klimaatverandering, maar het blijft erg oppervlakkig. De mooie shots van boven, waarin de personages in het prachtige Canadese landschap te zien zijn, redden de film ook niet. De korte speelduur nodigt wel uit om te kijken, maar een groep moordende hamsteraars en doemdenkers komt misschien iets te dicht bij de realiteit momenteel.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Jusqu'au déclin

acties