Recensie

Uncut Gems [Netflix] (2019)

Geraffineerd gemaakte en zorgvuldig gecontroleerde chaos die je bij de lurven grijpt en lang vasthoudt.

door Kaj van Zoelen om 10:06 in RECENSIES
Uncut Gems poster
Regie: Benny Safdie & Josh Safdie | Scenario: Ronald Bronstein, Benny Safdie, Josh Safdie | Cast: Adam Sandler (Howard Ratner), Julia Fox (Julia De Fiore), Lakeith Stanfield (Demany), Kevin Garnett (zichzelf), Idina Menzel (Dinah Ratner), Eric Bogosian (Arno) e.a. | Speelduur: 135 minuten | Jaar: 2019

Uncut Gems is een briljante thriller over hoe het kapitalisme eigenlijk één groot kansspel is, waarbij van tevoren al vaststaat dat bijna niemand kan winnen. Adam Sandler speelt zijn beste rol in jaren als de wanhopige juwelier Howard Ratner, die met een enorme crisis begint, maar toch altijd denkt dat hij de situatie de baas kan worden. Als alles maar precies gaat zoals hij het bedacht heeft. Maar wanneer lukt dat werkelijk in het leven?

Ratner is als redelijk welgestelde juwelier in New York geen kleine of arme jongen. Maar ook hij is een speelbal van grotere financiële krachten, die hem geen moment rust gunnen. Elke beslissing die hij neemt brengt hem telkens dieper in de problemen. Daarmee is hij een typische Safdie-protagonist. De gebroeders Safdie maakten eerder onder andere Heaven Knows What en Good Time, ook films met hoofdpersonen die dat patroon volgden. Ze krijgen nauwelijks de tijd en ruimte om goed na te denken en staan bijna altijd onder enorme stress om het tij te keren, waartoe ze niet echt in staat zijn.

Die druk maken de Safdie broers in Uncut Gems (net als in hun eerdere werk) voelbaar met een nerveuze, opgewonden stijl. Het camerawerk van Darius Khondji zit de acteurs dicht op de huid. Niet op een chaotische manier, maar met een combinatie van beelden uit de losse pols én uitgebalanceerde composities, vol expressief kleurgebruik en (neon)belichting. Composities bewaren het overzicht te midden van de heftige montage van de Safdies, die het moordende tempo van de film bepaalt. Versterkt door de constant drukke, overlappende dialogen zorgt de stijl nog meer dan het verhaal voor de zenuwslopende spanning.

Dat neemt niet weg dat het verhaal wel opgebouwd wordt om die spanning altijd vast te houden. Uncut Gems is als het ware gestructureerd als een basketbalwedstrijd. Een continu eb en vloed van emoties, stress en spanning, waar geen einde aan komt behalve tijdens het rustmoment middenin de film, het diner dat als de pauze in de wedstrijd dient. De wedstrijd van het leven. De synth-tonen van de muziek van Daniel Lopatin drijven de spanning verder op. Vanaf de eerste scène pulseren ze recht je bloedbaan in, om je hart extra snel te laten kloppen. Uncut Gems is geraffineerd gemaakte en zorgvuldig gecontroleerde chaos die je bij de lurven grijpt en lang vasthoudt.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

How how! Zie ik nu eindelijk een recensies van Uncut Gems hier!!!
Zeer goed geschreven recensie!
Voor mij is dit tot nu toe de beste film van de Safdie broers. Ook het beste werk van Sandler.
Dit toont wel aan als een matige acteur of die veel potentie heeft, maar vaak in slechte films spelen, dan met de juiste regisseur(s) werken dat ze wel het beste van hun boven brengen.
En het einde, kwam volledig uit het niets. Echt geweldig film.

Joost van den Heuvel

Avatar

Helemaal mee eens. Ik vond Good Time een beetje tegenvallen, maar in Uncut Gems klopt echt (bijna) alles, inclusief het casten van Adam Sandler.

Wollie1968

Avatar

Smaken verschillen gelukkig, na drie kwartier uit gedaan ???? geen doorkomen aan.

Master Of Films

Avatar

Mav Damian "Dit toont wel aan als een matige acteur of die veel potentie heeft, maar vaak in slechte films spelen, dan met de juiste regisseur(s) werken dat ze wel het beste van hun boven brengen."
Of ze pakken iemand van straat en krijgt men meteen een goeie debuut. Dat overkwam Julia Fox dus in Uncut Gems.

Mav Damian "En het einde, kwam volledig uit het niets."
Yep. Maar Ratner heeft wel even zijn plezier gehad met het winnen. Als hij had geleefd zou dat geld toch weer vergokken.

Onderdoor

Avatar

Ik heb alle film van adam gekeken. Ik vond bij deze slecht gacteert. Hij heeft hier nog steeds die sukkelige vertoning.

Bluemeister

Avatar

@Wollie,

Gaat alles verder goed met je? Hoe kun je deze film nou niet goed vinden? Dan snap je er in mijn optiek niks van...

gbfan

Avatar

Ik heb tijdens het kijken ook een paar keer gedacht van pff ik zet hem af. Irritante montage nog ergere soundtrack. Maar toch, toen de film afgelopen was blij dat ik hem gezien heb. Kom ook meer door het einde zelf. was goed verrast.

noah81

Avatar

Ongelooflijk.
Zo slecht geacteerd, rommelig en als je deze film zo goed vind dan snap je er geen snars van.

Master Of Films

Avatar

noah81 "rommelig en als je deze film zo goed vind dan snap je er geen snars van."
Maar hoe kan jij iets snappen als de inhoud van de film rommelig is. Smiley face
Snap wel dat je een tegenwind wilde gaan stellen tov Bluemeister, die ook een verkeerde instelling weggeeft.

evilvermins

Avatar

Moet zeggen dat ik de film op momenten ook lastig vond om doorheen te komen. Door alle drukte en ook heftige edit.

Wel een goede film kwa verhaal en acteer prestaties, maar niet eentje die ik zomaar aan iedereen zou aanraden

Wollie1968

Avatar

@bluemeister

Smaken verschillen heeft niks met snappen te maken.

tk1989

Avatar

Voor mij de beste film van vorig jaar en staat zeker in mijn top 25 aller tijden. Scheelt ook dat ik een NBA-fan ben dus dat extra sausje (wat ik niet had verwacht) deed het bij mij erg goed. Top geacteerd en heerlijk onrustig gemonteerd. De vibe van de hele film maakt dat het wel een hele "demanding" film is om naar te kijken, maar dat betaalt zich met het einde zeker terug.

Rutherford

Avatar

Ik vond het allemaal wat te druk. Films was zeker niet slecht, gewoon niet mijn ding. Die Sandler heeft meer in zijn mars dan die sullige romcoms.

Civilian Supreme

Avatar

Heb deze wel afgekeken maar ik vind het een verschrikkelijke film. Sandler acteert hier heel goed maar hij is zo ontzettend irritant en destructief bezig dat ik met weinig plezier heb zitten kijken. Ik had liever gehad dat wat er richting het einde gebeurde na 5 minuten al zou gebeuren.

Ang3l

Avatar

Verschrikkelijke film. 2 uur lang alleen maar geschreeuw.
Volledig afgekeken, maar meerdere malen gedacht om hem uit te zetten.
Prima geacteerd wel. Nou ja, als je gewoon de hele film lang 1 ding doet is dat ook niet zo moeilijk. "Kun je schreeuwen? Ja? Prima! You got the job!"

Uncut Gems

acties