Recensie

Crazy About Her [Netflix] (2021)

Spaanse romkom over een psychiatrische inrichting is op het eerste gezicht oppervlakkig, op het tweede verrassend diep.

door Symen Boersma om 22:03 in RECENSIES
Crazy about Her poster
Regie: Dani de la Orden | Scenario: Natalia Durán, Eric Navarro | Cast: Álvaro Cervantes (Adri), Susana Abaitua (Carla), Luis Zahera (Saúl), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2021

"Wat zijn de symptomen van verliefdheid? Het antwoord zal je verbazen!" De carrière van Adri bestaat uit het schrijven van afgezaagde artikelen vol clichés onder dergelijke clickbait-titels. Tijdens een avondje stappen komt hij Carla tegen, en ook de avond en nacht die zij samen beleven zit vol clichés. Ze flirten op een manier die je alleen in films ziet, crashen een huwelijk en spreken af dat ze het bij die ene avond laten. De werkelijkheid van de volgende dag bezoedelt immers altijd de magie van de nacht. Wat je op je klompen al voelt aankomen gebeurt: Adri wil toch meer dan die ene nacht. Hij kan haar alleen niet meer vinden. Om gek van te worden.

Wanneer het Adri toch lukt zijn mysterieuze éénnachtsliefje op te sporen, komt hij erachter dat ze in een psychiatrische instelling woont. Om haar te versieren laat hij zich daar dan ook opsluiten, in dat gekkenhuis, oneerbiedig gezegd. En daar blijkt de film bijzonder goed in: niet al te ingewikkelde grappen over psychiatrische patiënten. Soms leuk, soms flauw, maar wel al snel richting smakeloos. In elk geval tegen een maatschappelijke tendens van veilige correctheid in, zonder dat het direct steengoede grappen oplevert.

De problemen stapelen zich na aankomst snel op voor Adri. Carla heeft na die ene nacht geen interesse meer in hem, waardoor zijn hele stunt voor niets blijkt. Hij kan alleen niet meer weg. Door zich over te geven aan de regels van de instelling, is ook hij gebonden aan de regels voor vertrek uit die instelling. En als nieuwe patiënt voldoet hij daar nog lang niet aan, zijn behandeling moet immers nog beginnen. Waar hij langer bij Carla wilde blijven terwijl hij had toegezegd het bij één nacht te houden, wil hij nu eerder weg uit de inrichting terwijl hij heeft toegezegd voorlopig te blijven.

De niet-gek die tussen de gekken opgesloten zit - het is haast onmogelijk om niet over One Flew Over The Cuckoo's Nest te beginnen. Ook omdat de overeenkomsten overduidelijk zijn. Nachtelijke uitstapjes, stiekeme verliefdheid en een protagonist die langzaam maar zeker inziet dat ook de patiënten op wie hij eerst neerkeek zijn aandacht verdienen. Deze parallel is echter wel wat Crazy About Her zijn bestaansrecht geeft. Want hoe slap de grapjes over gekken en patiënten in eerste instantie zijn, de film neemt een duikvlucht de diepte in wanneer de verstoorde relatie tussen Carla en Adri ontploft. Carla is misschien depressief en getroebleerd, maar weet Adri als niet-gek per se alles beter?

Deze scènes doen wonderbaarlijk oprecht aan en weten zelfs te ontroeren. De film rechtvaardigt ermee in elk geval het onmiskenbaar ruime Netflix-budget. Zonder deze twist was de tot in de puntjes verzorgde productie wellicht een vlag op een modderschuit geweest, nu wordt het een zorgvuldig afgewogen balans. Een opmerkelijke balans tussen soms ongepast flauwe humor en soms ongepast diepe emotie, maar wel een balans die werkt.

Crazy About Her is te zien bij Netflix.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Crazy about Her

acties