Recensie

Army of the Dead [Netflix] (2021)

Zack Snyder presenteert de start van zijn nieuwe zombiefranchise. Lang niet onaardig, maar wel aardig lang.

door Frank Stol om 22:28 in RECENSIES
Army of the Dead poster
Regie: Zack Snyder | Scenario: Zack Snyder, Shay Hatten en Joby Harold | Cast: Dave Bautista (Scott Ward), Ella Purnell (Kate Ward), Matthias Schweighöfer (Dieter), Garret Dillahunt (Martin), Nora Arnezeder (Lilly a.k.a. The Coyote), Ana de la Reguera (Maria Cruz), e.a. | Speelduur: 148 minuten | Jaar: 2021

Bij Netflix doen ze niet zo moeilijk over een 'Snyder Cut'. Regisseur Zack Snyder kreeg bij de populaire streamingsdienst alle ruimte om naar eigen smaak een van-de-pot-gerukte zombiefilm te maken. Oké, die ene scène met die hap uit een stripperspiemel zit er niet in, maar wat geeft het? Army of the Dead is alsnog een knotsgekke achtbaanrit, vol dubieuze personages en extreem bloedvergieten.

Op basis van de titel en de inhoud zou je wellicht een vervolg verwachten op Dawn of the Dead, de film waarmee Snyder in 2004 doorbrak als regisseur. Maar niets is minder waar: Army of the Dead vormt de start van een compleet nieuwe zombiefranchise, die later nog zal worden aangevuld met een spin-offfilm, een animeserie en een (mogelijk) vervolg.

Maar eerst Army of the Dead dus. De openingsbeelden scheppen al meteen hoge verwachtingen, met name voor de 'gore hounds' onder ons. Terwijl op de geluidsband het vrolijke nummer 'Viva Las Vegas' klinkt, zijn we getuige van de zombie-uitbraak in de wereldberoemde gokstad: halfnaakte strippers bijten erop los, kogels vliegen in het rond, bloed klotst tegen de plinten, een zombie-Elvis schuifelt voorbij en een straaljager bombardeert The Strip, waarna het leger besluit om heel het gebied hermetisch af te sluiten met een muur van zeecontainers. Lekker begin!

Even later maken we kennis met Scott Ward, een ruwe bolster met een klein hartje, die destijds maar nét op tijd wist te ontsnappen uit de quarantainezone. Nu runt hij een eettentje, maar ook daar krijgt hij maar weinig rust. Een Japanse zakenman doet hem een voorstel: Scott moet terug naar Las Vegas - waar het nog altijd wemelt van de ondoden - om een kluis te kraken onder een enorm casino, waar voor zo'n tweehonderdmiljoen dollar aan cash ligt opgeslagen. Haast is geboden, want de overheid is van plan om de hele zooi over achtenveertig uur, op Onafhankelijkheidsdag, voorgoed plat te gooien met een kernbom.

Waarom zou je zo'n klus aannemen? Het antwoord ligt natuurlijk voor de hand: geld. In Scotts geval gaat het om een beloning van vijftig miljoen dollar, handje contantje. De hele opzet van Army of the Dead brengt beelden in herinnering van het vorig jaar verschenen Peninsula van Sang-ho Yeon. Ook zo'n film waarin een bijeengeraapt groepje van excentriekelingen een klus aanneemt voor de poen en zich daarvoor tussen een horde zombies begeeft. Dat is trouwens niet de enige overeenkomst tussen deze twee films, want ook in Army of the Dead trekken de levende doden regelmatig een sprintje. Sterker nog: er bevinden zich onder hen zogenoemde 'Alpha's', die net iets meer met hun afgestorven brein kunnen dan anderen.

Te veel verklappen zou zonde zijn, maar het moet gezegd worden dat Zack Snyder hier een aantal leuke balletjes opgooit. Hij creëert een soort koninkrijk voor zijn zombies, waar een aantal specifieke regels en wetten gelden. Zo zijn af en toe wat offers vereist. En verhip: de 'koning' van muf ruikend Las Vegas blijkt zelfs aardig bedreven in de edele kunst van het paardrijden! En zagen we daar nou echt een robotzombie voorbijkomen? Het zijn juist dit soort maffe details waarmee Snyder het genre weet te revitaliseren, zelfs tot op het punt dat zijn eigen regiedebuut Dawn of the Dead daar achteraf gezien maar wat saai bij afsteekt. Ja, echt.

Army of the Dead is dus zeker geen - ehm - dooie boel. Al was het maar omdat de film een warm kloppend hart in zich meedraagt, in de vorm van Dave Bautista en Ella Purnell, die mogen opdraven als vader en dochter Ward. Dave Bautista speelt hier trouwens opvallend ingetogen en de band met zijn filmische dochter raakt precies de juiste snaren. Onder meer door een terugkerend grapje over het soort eettentje dat de twee later van plan zijn te gaan runnen.

Helaas zijn er ook een aantal zaken die niet zo goed werken. Het grootste probleem van Army of the Dead is zijn veel te lange speelduur in combinatie met een slepend narratief. Alsof de film - als een klassieke zombie - voortstrompelt op zijn slechte been. Scènes gaan voor je gevoel soms helemaal nergens heen of duren veel en veel te lang. Al met al zou Snyder minstens een half uur van de totale speelduur af kunnen snoeien, zonder dat het verhaal daaronder zou lijden.

Ook niet alle bijfiguren komen even goed uit de verf. Ze ontstijgen meestal niet het niveau van een schetsmatig idee. Dieptepunt is de door Matthias Schweighöfer gespeelde Dieter, een Duitse knaap die bij elke scheet begint te gillen of een welgemeende "Scheisse!" uitkraamt. Strontvervelend. Hij slaat aan de lopende band de plank volkomen mis. Wat dat betreft komen de vrouwelijke personages er hier toch iets beter van af. Neem The Coyote, gespeeld door (de Kristen Stewart-lookalike?) Nora Arnezeder: die deinst niet terug voor een kogeltje meer of minder.

Army of the Dead kent dus zo z'n makkes, maar kijkt voor een groot deel toch best lekker weg. Het is bovendien leuk om te zien dat Netflix niet zo betuttelend optreedt en Zack Snyder gewoon zijn gang laat gaan met een reeks ontploffende hoofden, brekende botten en verbrijzelde lichamen. En die zombietijger? Die is natuurlijk ontzettend cool. In de beste scène uit de hele film steekt hij zelfs de grizzlybeer uit The Revenant naar de kroon. Tere zieltjes, jullie zijn bij deze gewaarschuwd!

Army of the Dead is te zien bij Netflix.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Army of the Dead is vanaf morgen te zien bij Netflix.
Oh mooi. Ik ga morgen kijken. Smiley face

Speedster

Avatar

Net gekeken. Vond Dawn of the dead persoonlijk beter van Zackie Smiley face

RogueWon

Avatar

Vond er niks aan. Die tijger was alleen maar cool voor de trailer, alle twists zijn supervoorspelbaar, dat zielige geklets gaat maar door om Bautista zgn te laten shinen, de piloot die een sigaar rookt met CGI rook, totaal geen creativiteit achter de schurken (toch best cool concept), de eerste scene vd film is oliedom, "smfh" Geeta en ga zo maar door. Sjakie moet eens de regie overlaten aan iemand anders.

Baba Yaga

Avatar

Drol van een film.

Chris23

Avatar

Korte versie:
Zombie tijger Revenant scene : cool.
Orc zombies : not cool bruh... not cool.

Het was precies waar ik al bang voor was: creatief veel, hele boze grommende met nog meer gezichtsuitdukkingen dan ooit, supersnelle en deze keer ook behendigde, infected (terwijl op een van de posters een hand uit de grond komt) die alleen maar 1 hap uit hun slachtoffers nemen om ze ook te infecteren, afknallen. (sterker nog; het was meer een soort kanibalenstam met een leider en leiderin en regels en tradities en rituelen enz..."gewone" zombies zijn niet cool genoeg (net als de indominus rex omdat een T.Rex niet cool genoeg was in jurrasic world).... als je niet weet hoe je het echt eng moet maken tenminste
Ipv met maden en wormen infested door voodoo of de hel geanimeerde, uit graven gekropen dode rottende stinkende langzaam schuivelende zombies met hangende hoofden zonder gezichtsuitdrukking die geen geluid maken maar alleen door hun kapotte longen soortemet hijgen, slachtoffers op de meest verschrikkelijke manieren doodmaken en helemaal op vreten.
Als het de zelfde zombies als de Dawn remake hadden geweest had ik de film nog enigsins kunnen verdragen, maar als je acrobatische vechtsportzombies en zombies op paarden en zombies die boos worden omdat hun ongeboren baby dood gaat denkt nodig te hebben om een zombie film intressant te maken snap je het imho niet echt; dat was totaal overbodig en hiermee maakten ze de film onnodig ingewikkelder en juist minder cool.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat op Scott Ward na alle karakters onsympathieke onverdraagbare assholes waren.
Net als zacks superhelden films (op wachmen na) is dit de Jockversie van een Zombie film (maar dan wel met een hoop virtue signaling (die Burt Cummings (cummings ..really? Smiley face) was duidelijk Weinstein zogenaamd ("..what you did to all those women"))...als dat je ding is, is ie best te doen, maar `t is nie mijn ding (en voor minder serieuze zombiefilms ga ik toch liever voor de Shaun approach.)

Wel af en toe een vette scene (zoals de Indiana Jones grot achtige trap met de 2 muren die een zombie platdrukken b.v. ) en best veel mooie shots. ((godzij dank veel kleur ipv alles met een blauwgrijze filter....maar wel veel te veel shots waarvan de achtergrond blurry is)

Over vette scenes en mooie shots gesproken; Ik had liever de film gezien waarvan je in het intro een samenvatting ziet.( viva las vegas van de dead kennedies had daar beter gepast bij btw (ik vind zack zowiezo niet zo goed met het kiezen van passende liedjes bij scenes)....enne, mooie naam trouwens; Dead Kennedies Smiley face)

kokosnoot

Avatar

Was gamen..morgen eens kijken. Vind sowieso wel dat tegenwoordig in het algemeen shiny and eye candy etc meer aandacht krijgt dan een echt goed bedacht verhaal. Terwijl laatste toch het allerbelangrijkste is. Maar goed, morgen kijken met niet Te hoge verwachtingen Smiley face

Robbepost

Avatar

Een volle ster meer dan ZSJL!
Dit moet een meesterwerk zijn Smiley face Smiley face

Orko

Avatar

Ik vond het een lekkere blockbuster. Goed popcornvermaak. Deed me ook veel denken aan de game Deadrising; creatief zombies slashen.

centr1no

Avatar

Slap.
Ik kan geen ander woord verzinnen voor deze toch wel goed gemaakte film zonder echte spanning of lol.
De film is makkelijk. Het kauwt voor, stapelt wat clichés op elkaar, laat het verhaaltje lekker door kabbelen en levert af en toe een aardige scène waardoor je het idee krijgt dat de hele film best goed is.
Waar de film naar mijn idee flink wat punten laat liggen is dat het na de intro en buiten de introductie van sommige 'leden van het team' allemaal veel te serieus is. Met de opzet van de karikaturale, excentrieke personages wordt op een uitzondering na niets gedaan en wordt het geheel gebracht als realistisch maar tegelijkertijd ook weer niet.
Er zitten namelijk een aantal behoorlijk storende momenten en beslissingen in het plot die er uiteraard voor moeten zorgen dat er bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden maar die allesbehalve logisch of geloofwaardig zijn.
Het geheel wordt daarmee onbevredigend en laat je met het gevoel achter dat het zoveel meer had kunnen zijn.
Zeker met de bedoeling er meerdere te maken laat deze film de bal liggen.

kokosnoot

Avatar

Ff wat zoutjes halen en wat lekkere dingen en dan de film gaan zien ^^

Civilian Supreme

Avatar

Als redelijke Zack Snyder fan vond ik deze weinig boeiend. Dawn is echt miljoen keer beter en deze had een erg leuk concept maar de uitvoering is matig.

Draven

Avatar

Frank Stol "The Coyote, gespeeld door (de Kristen Stewart-lookalike?) Nora Arnezeder"


Waar komt deze onzin vandaan?

Ontopic:
Film waar bij je niet moet nadenken en dan kan je een leuke tijd hebben. Ga je wel nadenken dan zijn er zoveel zaken die niet kloppen en domweg idioot zijn dat je de film zeker minder gaat waarderen.

Thiver

Avatar

Draven "Waar komt deze onzin vandaan?"

Inderdaad. Ze lijkt veel meer op Jennifer Lawrence. Smiley face

Army of the Dead

acties