That's Amor [Netflix]
Recensie

That's Amor [Netflix] (2022)

Deze romkom over koken is zo zouteloos als het maar kan.

in Recensies
Leestijd: 2 min 48 sec
Regie: Shaun Paul Piccinino | Scenario: Ali Afshar, John Ducey, Tiffany Dupont | Cast: Riley Dandy (Sofia), Isaac Gonzales Rossi (Matias), Nancy Lenehan (Lainie), Daniel Edward Mora (Guillermo), Kimberly Drummond (Olivia), e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2022

Net als bij ieder genre kan je aan een romantische komedie alle ingrediënten toevoegen die je maar wil. Bij That's Amor zijn alle specerijen en kruiden overgeslagen, inclusief het meest belangrijke onderdeel van het recept: chemie tussen de hoofdpersonen. Het eindresultaat is een uitgekauwd gerecht dat je met een lege maag achterlaat.

Op de dag voor haar verjaardag ontdekt Sofia dat haar collega's amper weten wie ze is en ontslaat haar baas haar, waardoor ze op tijd thuis is om haar vriend te betrappen op vreemdgaan. Ze trekt tijdelijk in bij haar moeder, die haar inschrijft voor een Spaanse kookcursus. Een van de chefs is Matias, die al gauw Sofia's hart verovert.

Met een aanhoudende stroom van Nederlandse romkoms in de bioscoop valt het haast niet op dat er geen Amerikaanse meer tussen zitten. Daarvoor moet je al enige tijd bij Netflix zijn, dat naast een paar kwaliteitsseries zijn quotum van originele producties opvult met zielloze troep als That's Amor. De film is eigenlijk niet eens het etiket waardig, want hij is romantisch noch komisch.

De gedwongen empathie voor Sofia verdwijnt na de eerste vijf minuten als sneeuw voor de zon, als ze een zuurpruim blijkt te zijn die de wereld ongevraagd van negatief audiocommentaar voorziet. Je kan haar dan wel omringen met personages die erom lachen alsof het een pittige opmerking was, maar het is gewoon azijn wat er uit haar mond komt.

Tegenover haar hebben we Matias, die na elke zoen kijkt alsof hij zich afvraagt of hij is vergeten het gas in de keuken uit te draaien. Zijn obstakel voor het aangaan van een relatie met Sofia is zijn rondreizende vriendin, ook al deelt die openlijk op sociale media dat ze in elke haven een ander liefje heeft.

Voor Sofia is de hindernis dat haar ex een keer zijn excuses heeft aangeboden, waardoor ze nu twijfelt of ze terug naar hem moet gaan. Kortom: twee totale non-redenen voor de liefjes om er niet voor te gaan. Aan de andere kant zie je ook geen reden waarom ze wel een relatie met elkaar zouden moeten beginnen; ze hebben niets gemeen en de vonk die er volgens het script zou moeten zijn is zo heet als gazpacho.

De speelduur wordt gevuld met ongekend oninteressante momenten en af en toe een zombiecliché (ogenschijnlijk al lang dood en begraven, maar plots toch met een rottend geurtje uit zijn graf opduikend). De 'gepassioneerde' monologen over eten, de 'kekke' moeder die haar dochters leven weer op gang krijgt (een rol die zowaar best leuk wordt uitgevoerd door Nancy Lenehan, zo'n actrice waarvan je de naam niet kent ondanks dat je haar al in honderd dingen hebt gezien) en je kan vast wel raden welke locatie is gekozen voor de climax.

That's Amor biedt ook gemaakte charme, geforceerde lachjes en slecht geacteerde verliefde blikken. Het zorgt allemaal voor plaatsvervangende schaamte. Dus de film komt beter tot zijn recht als je hem opzet om wat achtergrondgeluid te hebben terwijl je bezig bent in huis - bijvoorbeeld iets echt lekkers koken. Dan is hij toch nog functioneel en je mist niets wat je graag had willen zien.

That's Amor is te zien bij Netflix.