Recensie

The Estate (2022)

Een immorele en gitzwarte komedie die dankzij de acteurs de moeite waard is.

door Zadok Samson om 00:16 in RECENSIES
Regie: Dean Craig | Scenario: Dean Craig | Cast: Toni Collette (Macey), Anna Faris (Savanna), David Duchovny (Richard), Kathleen Turner (Hilda), e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2022

Eigenlijk heeft The Estate, waarin familie elkaar de tent uitvecht voor een erfenis, geen enkel bestaansrecht. De personages zijn onsympathiek, de grappen flauw en puberaal, het verhaal volstrekt immoreel. Het is ook verrassend dat Sarah Jessica Parker de functie van producent op zich heeft genomen. In deze film wordt geflirt met incest, zedendelinquenten en het doden van een familielid. Allemaal voor de lach. Dan verwacht je toch niet dat Parker, die bekendstaat om haar kuise reputatie, haar naam eraan verbindt.

Waar gaat The Estate over? Zusjes Macey en Savanna willen hun geliefde café redden. Nadat een afspraak bij de bank niet helemaal naar wens is verlopen, zien de twee nog maar één oplossing. Hun tante Hilda ligt te creperen in haar woning en zou flink wat centen op haar naam hebben staan. Stel nou, zo oppert Savanna, dat ze in het testament opgenomen worden. Misschien zelfs de complete erfenis krijgen. Dan zijn ze in één klap van hun geldzorgen af.

Niet slecht bedacht, maar er is één euvel: neef Richard - die zich tegenwoordig 'Dick' noemt - en nicht Beatrice hebben hetzelfde idee. Als aasgieren cirkelen de familieleden om hun stervende en grofgebekte tante, ongeduldig wachtend tot magere hein met zijn zeis een einde maakt aan haar sterfbed. Tijdens de verwoede strijd om een plekje in Hilda's testament te bemachtigen ontstaan onderlinge vechtpartijen en bizarre situaties.

Zo heeft Dick een oogje op zijn nichtje Savanna en blijft hij proberen om haar tussen de lakens te krijgen. Het huwelijk tussen Beatrice en James is wankel; haar nietsontziende pogingen om het geld van haar stervende tante te incasseren zouden wel eens tot een echtscheiding kunnen leiden. Dan is er nog iets met Savanna en Maceys halfzusje Ellen, een gruwelijk mislukte verzoening, een alcoholistische potloodventer en een schilderij.

Hoe plat en bot het ook wordt, op de één of andere manier weet The Estate toch de lachspieren te kietelen. Dit komt met name door de enthousiaste acteurs. David Duchovny leeft zich uit als de ranzige Dick, Rosemarie DeWitt is in haar nopjes met de rol van Beatrice, Kathleen Turner is hilarisch onuitstaanbaar als tante Hilda. Het is aan hen te danken dat de gêne nog te pruimen is. Én grappig wordt.

The Estate is geen film voor iedereen en zal ongetwijfeld een kort bestaan in de bioscopen leiden. Hoogstwaarschijnlijk is deze titel spoedig op de streamingsplatformen te vinden. Mocht je echter op zoek zijn naar pretentieloze en inktzwarte humor, dan is het een aanrader. Misschien dat Sarah Jessica Parker er net zo over dacht.

The Estate

acties