Recensie

The Enforcer [Prime Video] (2022)

Een slappe imitatie van een 'ruige' actiethriller.

door Zadok Samson om 21:39 in RECENSIES
Regie: Richard Hughes | Scenario: W. Peter Iliff | Cast: Antonio Banderas (Cuda), Mojean Aria (Stray), Kate Bosworth (Estelle), Zolee Griggs (Billie), Alexis Ren (Lexus), 2 Chainz (Freddie) e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2022

Antonio Banderas is een acteur met charisma, iemand die de aandacht vanzelfsprekend naar zich toezuigt. Hij voelt zich thuis in zowel de arthouse-films van Pedro Almodovar, als familievriendelijker vermaak zoals Puss in Boots: The Last Wish. Als hij prominent met zijn gezicht op de poster van The Enforcer staat, ga je toch enige kwaliteit verwachten. Maar is zijn starpower genoeg om zelfs de slechtste actiefilm van de ondergang te redden?

Banderas speelt in actiethriller The Enforcer de rol van Cuda. Een gangster die net is vrijgelaten uit de gevangenis en probeert om zijn familieleven weer een beetje terug te krijgen. Tegelijk treedt hij op als mentor van de opvliegerige straatvechter Stray en ontfermt hij zich om onduidelijke redenen over een rondzwervend vijftienjarig meisje.

Van doorgewinterde ster Banderas hoop je dan dat hij zijn best doet om daar iets van te maken. Om ons ervan te overtuigen dat hij een gevaarlijke gangster is, die lastige tijden in de gevangenis heeft meegemaakt. Helaas, op een paar momenten na is zijn optreden zo spannend als het staren naar opdrogende verf. Hij werkt zich haast slaapwandelend door het script, en lijkt daarvoor slechts een paar dagen op de set te hebben gestaan.

Dat slaapwandelen kan hem overigens niet kwalijk worden genomen. Het script is een opeenstapeling van tenenkrommende clichés en dialogen. De ene ongeïnspireerde woordenwisseling volgt op de andere. Bloedeloos geouwehoer in de ruimte.

Je zou bijna denken dat scenarist W. Peter Iliff (als scenarist ooit verantwoordelijk voor cultklassieker Point Break) haastig het genre van de 'harde' actiethriller observeerde en zonder na te denken snel in een schriftje een paar losse aantekeningen opschreef. Het resultaat is een krampachtige poging om zo stoer en ruig mogelijk over te komen.

De actie is zeker bloederig en expliciet. Jonge hond Stray mag tegenstanders met zijn blote handen in elkaar slaan. Er is sprake van "rode kamers" waarin al dan niet minderjarige vrouwen voor de webcam uit de kleren moeten, om voor de hele wereld hun lichaam te tonen. En Banderas moet als een soort Travis Bickle (Robert de Niro in Taxi Driver) deze jonge vrouwen komen bevrijden. Maar dit soort slap kopieerwerk maakt nog geen goede film.

The Enforcer is een gekunstelde imitatie van hoe een ruige actiethriller eruit zou kunnen zien. Geen schot in de roos maar een lege huls, met platte, onsympathieke personages en dialogen die hinten naar diepgang die er echt niet is. The Enforcer kun je makkelijk missen.

The Enforcer is nu te zien via Prime Video

The Enforcer

acties