Natale a Tutti i Costi [Netflix]
Recensie

Natale a Tutti i Costi [Netflix] (2022)

Een echtpaar verzint een erfenis om hun uitgevlogen kinderen terug in huis te krijgen.

in Recensies
Leestijd: 2 min 16 sec
Regie: Giovanni Bognetti | Scenario: Giovanni Bognetti | Cast: Christian De Sica (Carlo), Angela Finocchiaro (Anna), Dharma Mangia Woods (Alessandra), Claudio Colica (Emilio), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2022

Nu nog niet elke kerstboom uit de huiskamer verdwenen is, vond Netflix het prima om de uitgestelde Italiaanse familiekomedie Natale a Tutti Costi alsnog online te zetten. Maar wie wil er nu nog een kerstfilm kijken? De feestdagen blijken ondergeschikt in deze fletse en flauwe komedie, over een echtpaar dat zo lijdt onder het legenestsyndroom dat ze hun kinderen teruglokken met het vooruitzicht van een erfenis van zes miljoen.

Het huis voelt leeg, nadat zoon Emilio en dochter Alessandra zijn uitgevlogen. Ouders Carlo en Anna leggen echter nog iets te graag claim op hen. Kerst met de familie vieren is heilig voor deze Italianen, maar ver weg in de grote stad leiden Emilio en Alessandra hun eigen levens en jagen ze hun eigen dromen na. Verrassingsbezoekjes van hun ouders worden afgewimpeld met evidente leugens en smoezen.

Dan komen Carlo en Anna op het lumineuze idee om een erfenis van een vage oudtante te faken. Als hun kinderen lucht krijgen van de smak geld, staan ze opeens om de haverklap slijmend op de stoep, in de hoop dat ze een flink stuk van de forse taart zullen krijgen. Hun ouders moeten zich in steeds meer bochten wringen - een Ferrari huren, dure kleding kopen en chique etentjes organiseren - om de leugen in stand te houden. Ze hebben eindelijk de aandacht van hun verwende nageslacht, maar vraag is natuurlijk wanneer de leugen uitkomt en wie hier nou eigenlijk blij van zal worden.

Filmmaker Giovanni Bognetti moet met zijn eigen script ook de nodige kunstgrepen uithalen om de schijn op te houden. Het resultaat is een aaneenschakeling van kluchtige sketches en misverstanden. Vooral wanneer dit tot fysieke komedie leidt, heeft dit een tenenkrommende uitwerking. Er moet door Anna en Carlo zelfs een mysterieuze ziekte worden verzonnen om niet door de mand te vallen. Het leidt ertoe dat niet alleen twintigers Emilio en Alessandra onsympathiek zijn - want dat waren ze al van begin af aan - maar ook hun ouders steeds vervelender worden.

Er valt tussen al deze onzin toch nog wel een thema te vinden, namelijk dat mooi weer spelen uiteindelijk alleen maar verliezers oplevert. Om zijn punt te onderstrepen, sleept Bognetti er nog wat bijfiguren bij, tegenover wie vooral moeder Anna mag opscheppen en leeglopen. Onder de streep blijft vooral een sleetse boodschap over waarin zowaar toch nog een kerstgedachte valt te ontwaren. Natale a Tutti i Costi laat zich vrijelijke vertalen als Kerstmis Ten Koste van Alles, maar het is moeilijk om mee te gaan in deze gedachte.

Natale a Tutti i Costi is te zien bij Netflix.