Your Place or Mine [Netflix]
Recensie

Your Place or Mine [Netflix] (2023)

Romkom met een failliet uitgangspunt waarin Reese Witherspoon en Ashton Kutcher weinig chemie of schermtijd hebben.

in Recensies
Leestijd: 2 min 29 sec
Regie: Aline Brosh McKenna | Scenario: Aline Brosh McKenna | Cast: Reese Witherspoon (Debbie Dunn), Ashton Kutcher (Peter Coleman), Zoe Chao (Minka), Jesse Williams (Theo), Wesley Kimmel (Jack), Tig Notaro (Alicia), Steve Zahn (Zen), e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2023

Rob Reiners klassieker When Harry Met Sally stelde al de vraag: is het mogelijk dat een (cis hetero) man een zuiver platonische vriendschap kan onderhouden met een (cis hetero) vrouw? Het antwoord daarop was duidelijk. Vierendertig jaar later doen Reese Witherspoon en Ashton Kutcher het in Your Place or Mine nog eens dunnetjes over. Zonder gefaket orgasme, met nauwelijks humor en vooral heel veel minder chemie.

Debbie en Peter hebben elkaar leren kennen tijdens een onenightstand maar besloten eigenlijk al tijdens het seksen dat ze meer vriendschapsmateriaal zijn. Ze hebben woord gehouden. Twintig jaar later zijn beiden vele levens verder. Debbie heeft na een scheiding het moederschap omarmd en heeft eigenlijk nooit een carrière als redacteur nagejaagd. Dennis verhuisde naar de andere kant van het land en heeft de boel goed voor elkaar in het New Yorkse bedrijfsleven.

Het is merkwaardig als in uitgerekend een romkom het uitgangspunt is dat de twee tortelduifjes vrijwel de hele film van elkaar gescheiden zijn. Het genre draait toch om aantrekkingskracht en het tergend lang om elkaar heen draaien van de hoofdpersonen. Debbie en Peter spreken elkaar dagelijks en weten alles van elkaar. Als Debbie de kans heeft een opleiding in New York te volgen biedt Peter aan op haar zoon in Los Angeles te passen.

Vervolgens zijn anderhalf uur lang vooral de bijfiguren nodig om Debbie en Peter te laten beseffen dat ze voor elkaar gemaakt zijn. Hierbij wordt de hoofdlijn regelmatig verlaten. Aantrekken en afstoten is er dan ook niet echt bij. Peter laat de zoon van Debbie, die aan allerlei allergieën lijdt, kennismaken met een leven waarbij niet elk risico angstvallig wordt vermeden. Debbie moet op haar beurt inzien dat ze wat van haar leven moet maken. Maar ze leert tegelijkertijd een hele andere kant van haar beste vriend kennen, wanneer ze in zijn huis verblijft.

Het komt allemaal best soepel samen, vooral bij zowel Debbie als Peters literaire ambities en de komst van uitgever Theo. Al is het een zwaktebod hoeveel aan het toeval overgelaten. De bijfiguren hebben daar weinig aan toe te voegen. Zoals Steve Zahn met een volstrekt overbodige bijrol als de buurman van Debbie. Het blijft echter verbazingwekkend in hoe weinig scènes Witherspoon en Kutcher in elkaars fysieke nabijheid zijn.

Zoals het het genre betaamt kabbelt het geheel voort, af en toe onderbroken door misverstanden en oponthouden. Maar zelfs als de hoofdrolspelers wel samenkomen, is hun onderlinge chemie ver te zoeken. Dat is toch wel een vereiste voor een romkom. Your Place or Mine, waarbij Debbie en Peter min of meer van levens switchen, is een dertien-in-een-dozijn-genrefilm. Het uitgangspunt is misschien leuk bedacht, maar blijkt te fragiel en riskant om tot een memorabele uitvoering te komen.

Your Place or Mine is te zien bij Netflix.