Bed Rest
Recensie

Bed Rest (2022)

Slaapverwekkende horrorfilm lijkt het zelf ook rustig aan te doen.

in Recensies
Leestijd: 1 min 58 sec
Regie: Lori Evans Taylor | Scenario: Lori Evans Taylor | Cast: Melissa Barrera (Julie), Guy Burnet (Daniel), Edie Inksetter (Delmy), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2022

Horrorfilms gebruiken zwangerschappen en bevallingen vaak voor spanning en huivering. Van Rosemary's Baby tot A Quiet Place, in de loop der jaren zijn er veel verschillende manieren gebruikt om een zwangerschap spannend te maken. Geen wonder, want het krijgen van een kind is immers een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. De nieuwe horrorfilm Bed Rest lijkt echter niet te weten hoe hij met dit thema spanning moet opbouwen.

In een overdreven zoetsappige openingsscène ontmoeten we hoofdpersonage Julie. Ze is hoogzwanger en verhuist naar een prachtig huis in een rustig dorpje, waar haar echtgenoot zijn droombaan heeft gekregen. Haar leven lijkt perfect, tot ze opeens een mysterieus jongetje blijft zien. Ze denkt dat het haar overleden zoontje is.

Haar man en de dokter denken dat ze lijdt aan psychoses, dus om de baby te beschermen moet Julie de laatste twee maanden van haar zwangerschap in bed blijven. Deze opzet maakt al gauw duidelijk dat Bed Rest geen interesse heeft om iets nieuws aan het horrorrepertoire toe te voegen. Elk gepresenteerde idee is eerder en beter gedaan. In de kern is het een saaie mengelmoes van Rosemary's Baby en Paranormal Activity, zonder dat de makers door lijken te hebben wat die films zo effectief maakte.

Hoewel er gelukkig geen overdaad aan 'jump scares' is, wordt steeds hetzelfde trucje gebruikt om de spanning op te bouwen. Julie hoort een raar geluid in huis, gaat op onderzoek uit en ziet steeds weer hetzelfde. Daarna volgt een hard geluid waar je van schrikt. Na de eerste jumpscare begint dit patroon al te irriteren.

Hoewel Melissa Barrera haar best doet om samenhang in de film te houden, zorgen het slechte script en de inspiratieloze regie ervoor dat haar pogingen vergeefs zijn. Alleen het einde is enigszins interessant, maar die paar minuten komen te laat en zijn bij lange na niet genoeg om de film te verlossen.

Het zal niet intentioneel zijn, maar Bed Rest weet wél effectief over te dragen hoe vreselijk het is om langer dan je lief is stil te moeten zitten. Het gebrek aan creativiteit en kwaliteit maakt deze slaapverwekkende horrorfilm niet de moeite waard. Voor zowel horrorfans als niet-horrorfans is Bed Rest een saaie herhaling van al bestaande (en betere) horrorverhalen.