Recensie

Eres Tú [Netflix] (2023)

Een romcom die vastloopt door het vervreemdende uitgangspunt: een helderziende vrijgezel.

door Arjan Welles om 21:25 in RECENSIES
Regie: Alauda Ruiz de Azúa | Scenario: Cristóbal Garrido en Adolfo Valor| Cast: Álvaro Cervantes (Javier), Silvia Alonso (Lucía), e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2023

De niet bijster succesvolle en vrijgezelle jonge uitgever Javier heeft al sinds zijn pubertijd een bijzondere gave. Als hij een meisje voor het eerst kust ziet hij de hele liefdesgeschiedenis met haar voor zich. Of gebrek daaraan. Lekker handig als hij wil weten of hij überhaupt tijd in de dame in kwestie moet steken. Maar in plaats van met deze helderziende gave op de kermis te gaan staan maakt Javier liever een rotzooitje van zijn liefdesleven.

In de Spaanse romcom Eres Tú van Alauda Ruiz de Azúa volgen sommige personages wel heel schematische rituelen om iemand iets duidelijk te maken. Zo dumpt Javier het liefst zijn vriendinnen in een volle bar na de rekening al te hebben betaald, zodat hij snel de benen kan nemen. Het bakje nootjes op de bar raakt hij niet aan; ook al een teken. Lucía, de vriendin van Javiers beste vriend, wil vlak voor ze een relatie verbreekt de hele woonkamer anders inrichten.

Het zijn behoorlijke stupide trekjes van pretentieuze personages, die hun geloofwaardigheid weinig goed doet. Javier moet samenwerken met een schrijfster die ooit een droomdebuut afleverde, maar sindsdien alleen maar misbaksels produceert. Een jongedame met knalroze haar, werkzaam in de lokale kroeg, wil het liefst actrice worden, maar komt maar niet aan de bak. Uitgerekend zij zou wel eens de inspiratie van de getroebleerde schrijfster kunnen worden.

Ruiz de Azúa poogt samen met scenaristen Cristóbal Garrido en Adolfo Valor het afgezaagde genre van de romcom nu eens anders en vooral diepzinniger aan te pakken. Dat doen ze vooral middels de bijfiguren. De beoogde introspectie van de personages komt echter vooral tot uitdrukking karikaturale trekjes. Zo wil de schrijfster nu eens echt ontdekken wie ze is als vrouw. Het leidt tot onnodig en richtingloos geneuzel, wat al snel vermoeiend wordt.

De hoofdmoot van dit liefdesvehikel is nou eenmaal dat Javier na een dronken bui Lucía zoent en zo een toekomst met surpriseparty's, romantische uitjes en zwangerschappen voor zich ziet. Je zou dan vermoeden dat het uitloopt tot een bikkelharde confrontatie tussen Javier en zijn beste vriend, maar het scenaristenduo laat de twee mannen elkaar liever ontlopen. Daar komt bij dat het hele uitgangspunt van een man die zijn toekomst kan uittekenen na een zoen behoorlijk beperkend werkt.

Om voorspelbaarheid te voorkomen komen de makers wel met een hele flauwe twist op de proppen. Goed, je ziet hem niet aankomen, maar het doet je ook verzuchten waar je nou in godsnaam anderhalf uur naar hebt zitten kijken. De toekomst voorspellen, om op zijn minst de vraag beantwoorden of Eres Tú je kostbare tijd waard is, zal er wel niet inzitten. Hopelijk lees je deze recensie wel van te voren.

Eres Tú is te zien bij Netflix.

Love at First Kiss

acties