Noise [Netflix]
Recensie

Noise [Netflix] (2023)

Anderhalf uur aan dezelfde nietszeggendheid.

in Recensies
Leestijd: 1 min 56 sec
Regie: Steffen Geypens | Scenario: Steffen Geypens, Robin Kerremans, Hasse Steenssens | Cast: Ward Kerremans (Matthias), Johan Leysen (Pol), Sallie Harmsen (Liv), Mieke de Groote (Brenda), ea. | Speelduur: 89 minuten | Jaar: 2023

De Belgische influencer Matthias en zijn jonge gezin verhuizen naar zijn ouderlijk huis in een verlaten omgeving. Via gesprekken met zijn dementerende vader komt hij achter het verhaal van een oude fabriek, waar een groot familiegeheim achter schuil zou gaan. In zijn zoektocht naar de waarheid begint hij zichzelf en de realiteit langzaam kwijt te raken.

Noise doet er alles aan om je vanaf de eerste minuut in de ernst van de film te zuigen. Alle scénes zijn even zwaar en beladen, waardoor het dramatische effect compleet verloren gaat en elke vorm van dynamiek mist. Nadat je al 45 minuten van je leven kwijt bent, zijn er pas amper plotpunten voorbij gekomen die onmisbaar zijn voor het verhaal.

Als je dan nog eens drie kwartier van je leven inzet, in de hoop dat het stiekem toch wel ergens heen gaat en je een van de weinigen bent die het lang genoeg heeft volgehouden om uitbetaald te worden met een complex en intelligent verhaal, zal dit tevergeefs zijn.

In een poging om het einde van de film interessanter te maken dan alles wat voorafging, valt Noise in een klassieke valkuil. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een plot-twist die verder op geen enkele manier verweven is met de rest van het plot. Geen goed verstopte hints die net aanwezig genoeg zijn om een 'aha' moment op te roepen, als datgene wat je langzaam bij elkaar had kunnen puzzelen zich presenteert. Het was er gewoon ineens, net zo leeg als alles wat voorafging.

In principe leunt Noise op twee belangrijke verhaallijnen die zich afspelen in het heden en het verleden. Deze twee komen niet op een betekenisvolle manier samen, waardoor het geheel onsamenhangend wordt. Nooit wordt duidelijk wat van belang is en wat niet, waardoor Noise vrij nietszeggend blijft.

Deze nietszeggendheid wordt verder versterkt door de ellenlange stiltes. Stilte kan een sterk middel zijn om spanning op te bouwen en de kijker zelf de puzzelstukjes bij elkaar te laten leggen in plaats van ze alles voor te kauwen, maar in het geval van Noise is het de laatste nagel in de doodskist van enig vermaak of intrige.

Noise is te zien bij Netflix.