Fuga de Reinas [Netflix]
Recensie

Fuga de Reinas [Netflix] (2023)

Doldwaze roadtrip laat zien dat dames in de dertig nog steeds lol kunnen trappen.

in Recensies
Leestijd: 2 min 9 sec
Regie: Jorge Macaya| Scenario: Martha Higareda| Cast: Paola Núñez (Famela), Valeria Vera (Estrella), Alejandra Ambrosi (Marilu), Martha Higareda (Patty), Ricardo Muñoz Senior (Claudio) e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2023

Verhit zwaait de bazige dertiger Famela met een revolver, probeert ze een andere auto van de snelweg af te rijden en roept ze dat ze haar moeder terug wilt. Het is slechts een van de bizarre avonturen die vier jeugdvriendinnen in Fuga de Reinas meemaken tijdens een lang uitgestelde roadtrip. De vrouwen sjezen door het Mexicaanse landschap en doorlopen alle soorten clichés die een flauwe romkom nodig heeft.

Wanneer de film opent maken de 'koninginnen' uit titel weinig van hun naam waar. In de eerste scènes worden ze stuk voor stuk bedrukt door huwelijksproblemen, borstvergrotingen en haarspoelingen. De schoolvriendinnen Famela, Estrella, Marilu en Patty blijken te zijn opgegroeid tot saaie huisvrouwen en workaholics. Gelukkig voor de kijker vinden ze al gauw een oude bucketlist en besluiten ze hun oppervlakkige leventjes voor één weekend te laten voor wat ze zijn.

Hoog tijd om de roadtrip te ondernemen die ze al hun hele leven hebben uitgesteld. Ze stappen zonder enige zorgen om man en kinderen in een knalrode cabriolet en schudden hun wilde haren los. Ze zingen uit volle borst met oude radiohitjes mee, maar worden abrupt onderbroken wanneer Estrella uit de auto wordt gegooid als ze met haar voorhoofd tegen een overhangende boomtak knalt. De toon is gezet en die wordt niet veel beter dan dit.

Op hol geslagen kippen, hippies, strippers, gemene criminelen met één oog; veel verbazen de plotelementen van scenarist Martha Higareda niet om de dames een dolkomische tijd te bezorgen. Samen kotsen de dertigers een hotellobby onder en zwijmelen ze over een verloren jeugdliefde, aan wie ze nu de liefde gaan verklaren. Alle clichés die op een bucketlist thuishoren passeren ongegeneerd de revue. Daarnaast komen ook bijzonder veel manieren langs om te laten zien dat de vrouwen 'hun innerlijke leeuwin kunnen hervinden' of dat ze nog lang niet 'overrijp' zijn.

In Fuga de Reinas benadrukken meerdere passanten hoe gevaarlijk het is voor vier vrouwen om alleen op een roadtrip te gaan. Samen met kotsgrapjes, een enkel scheetmopje en een hoop pistolen hult de film zich zo in een gewaagd en feministisch jasje. Want vrouwen van dertig kunnen ook avontuurlijk zijn, toch? De keuze voor deze personages was alleen niet de beste, want stoer of bewonderenswaardig zijn ze niet te noemen. Verwacht hier vooral geen Thelma and Louise, maar eerder een exotische variant van Gooische Vrouwen on Tour.

Fuga de Reinas is te zien bij Netflix.