Trolls Band Together
Recensie

Trolls Band Together (2023)

De nieuwe Trolls is een eigentijdse funky familiefilm met vlotte dialogen en fijne muziek.

in Recensies
Leestijd: 3 min 45 sec
Regie: Walt Dohrn en Tim Heitz | Scenario: Glenn Berger, Elizabeth Tippet | Cast (stemmen): Justin Timberlake (Branch), Anna Kendrick (Poppy), Daveed Diggs (Spruce), Zooey Deschanel (Bridget), Eric André (John Dory), Kid Cudi (Clay), Kenan Thompson (Tiny Diamond), Kevin Michael Richardson (Mr. Dinkles), Andrew Rannells (Veneer), Amy Schumer (Velvet), Zosia Mamet (Crimp), e.a. | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2023

Branch heeft als ukkepuk met zijn broers in een beroemde boyband (BroZone) gezeten, maar de obsessie met het bereiken van de perfectie familieharmonie werd zo groot dat de groep onder de druk bezweek. Nadat het faliekant misgaat op het podium lopen de familieperikelen hoog op en gaat de band uit elkaar. Broer Floyd verklaart aan de kleine en teleurgestelde Branch: "We've gone from boys to men and now there's only one direction for us to go, the back streets".

Het derde deel van Trolls, Trolls Band Together is in alle opzichten een geslaagde animatiefilm. Je kijkt je ogen uit tijdens deze reis door alle neonkleuren en pasteltinten van een romig landschap. De makers hebben ervoor gezorgd dat je vrolijk met de fluorescerende trollen mee door de ruimte springt. Het is zo druk dat je je in het begin enigszins dizzy kunt voelen.

Branch (de pessimist) en Poppy (de optimist) zijn terug als een goed koppel en inmiddels ook echt samen. Branch is gesloten en een beetje neerslachtig, Poppy is nog steeds ontzettend druk, vrolijk en enthousiast. Ze hebben een ongemakkelijk kort gesprekje over met elkaar trouwen, dat lijkt ze zogenaamd niks.

Het verhaal gaat goed in op de psychologie binnen families, misschien meer dan je van een kinderfilm zou verwachten. Als blijkt dat broer Floyd door twee kwaadaardige popsterren in een diamant gevangen is genomen (ze sprayen zijn zangtalent uit als parfum) moeten de broers hem gezamenlijk bevrijden, want alleen de perfecte familieharmonie kan de diamant breken. Ze moeten zich weer tot elkaar zien te verhouden en op hun bevrijdingsmissie eigenlijk noodgedwongen een soort familieopstelling doen. Dat gaat allemaal niet zonder slag of stoot.

De broers hebben jarenlang geen contact gehad en stellen zichzelf 'opnieuw' aan elkaar voor, in een poging om zich te verzetten tegen hun eeuwenoude familiedynamiek. Zo wil één broer niet meer Spruce genoemd worden maar Bruce, hij woont tegenwoordig met bijpassend Bruce Springsteen-kapsel op een soort Ibiza met muppets. Een andere broer (Clay) vinden ze terug in een pretpark, maar hij werd nooit serieus genomen en dat zullen ze nu wel moeten doen, want hij is inmiddels boekhouder, verklaart hij kwaad.

In no-time komen dezelfde ingesleten familiepatronen boven. De oudste broer John Dory kan het niet laten om weer de leiding te nemen. Branch moet zijn grote broers er steeds op wijzen dat hij als jongste broertje ook een volwassen man is. Wéér komt er druk op het bereiken van de perfecte familieharmonie. Poppy (tot haar verdriet enig kind) blijft de dissonante en discussiërende broers echter vastbesloten in de richting van BroZone duwen.

In veel films voegen helpers en bijpersonages weinig wezenlijks toe, maar in Trolls Band Together zijn ze juist zeer geslaagd. Zo maakt de gezellige en glitterende babytrol Tiny Diamond de rake opmerkingen en is Mr. Dinkles (een Wonderland-achtige rups die graag Ewp zegt) terug in dit avontuur als de luisterende psychiater. Ook Crimp, de persoonlijke assistent van schurken Velvet en Veneer, die het best valt te omschrijven als een mop met een bril die hecht aan een goede wifi-verbinding, werkt wonderwel goed als sidekick.

De langgerekte Velvet en Veneer zijn verfrissende en moderne slechteriken, want ze hebben eigenlijk geen onderliggende overtuiging of ideologie. Ze lijken vooral een knipoog naar de influencers en Kardashians van deze tijd, als ze vrolijk verklaren dat ze hun plekje hebben veroverd door heel hard te werken, terwijl ze totaal niet kunnen zingen en zichzelf ondertussen graag omringen met zoveel mogelijk luxe. Hun grootste hobby is jachten kopen. Ze hebben geen liefde of talent voor muziek maar gevoel voor marketing en oplichting. Ze zetten zichzelf met een grote mond en onbeschaamd narcisme in de spotlights, omdat ze geen nobody's willen zijn. Zelfs hun (herkenbaar) aanstellerige gedrag is grappig en maakt de film onweerstaanbaar vrolijk.

De dialogen zijn gevat en grappig (met verwijzingen naar True Crime-podcasts en yogaretraites), er zitten klassiekers in een nieuw jasje in zoals Sweet Dreams van de Eurhytmics en het nieuwe nummer Better Place van N' Sync swingt. Justin Timberlake en Anna Kendrick kunnen waanzinnig goed zingen en de film is een liefdevolle ode aan (soms bloedirritante) familiedynamiek. Trolls Band Together is een funky en vermakelijk geheel voor jong en oud.