Don & DJ: Vrienden voor het Leven
Recensie

Don & DJ: Vrienden voor het Leven (2023)

Kinderfilm met boodschap over de kracht van dromen zit zelf ook boordevol fantasie.

in Recensies
Leestijd: 2 min 40 sec
Regie: Jérémie Degruson | Scenario: Bob Barlen, Cal Brunker, Joel Cohen, Alec Sokolow | Cast (stemmen): Don (Wiebe-Pier Cnossen), DJ (Joey Schalker-Willems), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2023

Een ridder in glanzend harnas wandelt naar een toren waar een grote, paarse draak omheen gewikkeld zit. De ridder is de heldhaftige Don die met zijn sidekick DJ het onschuldige eendenkuikentje gaat redden uit de klauwen van de draak. Onverschrokken gaat Don de strijd aan met de draak. Maar bestaat deze draak wel echt? Of speelt dit alles zich af in het hoofd van Don?

Don is een marionet die met een theatergezelschap voorstellingen opvoert in het poppentheater. Nadat hij in vele voorspelbare voorstellingen de rol van dwaas heeft moeten spelen, is Don het zat. Waarom kan hij niet een keer de held zijn? Don besluit om op avontuur te gaan en trekt de wijde wereld in, wat in dit verhaal bestaat uit Central Park in New York. Daar ontmoet hij DJ Doggy, een hondenknuffel die ook verdwaald is. DJ besluit om Don te helpen op zijn queeste naar avontuur, in ruil voor Dons steun een nieuwe familie voor hem te vinden.

De opbloeiende vriendschap tussen Don en DJ is een van de hoogtepunten van de film. De twee personages vullen elkaar geweldig aan als in een betere buddykomedie. Don is de serieuze held en DJ druk bezig met overleven. De humor van de film komt vooral voort uit hun dynamiek en bestaat uit een geslaagde combinatie van woordgrapjes en slapstick. Flauwe poep- en piesgrapjes zijn gelukkig nergens te bekennen.

Wanneer de film in de fantasiewereld duikt waar Don zichzelf ziet als held, verandert de animatiestijl volledig. De computeranimatie krijgt gezelschap van getekende animatie en de kleuren knallen van het scherm. Deze scènes maken de film afwisselender en voegen echt iets origineels toe. Het is als volwassene ook leuk om te zien hoe de omgeving van Central Park tot uiting komt in Dons fantasieën. Zoals een vrouw die haar hond uitlaat en in een leeuwentemmer verandert of een rioolput die verandert in een enorme walvis.

Naast Don en DJ valt nog een ander personage op. Dee is ook een marionet in het theatergezelschap van Don, maar zij is het zat om steeds de vrouw te spelen die gered moet worden door de held. Als een nieuwe castlijst wordt aangekondigd voor de volgende voorstelling roept ze uit: "Ik heb niet eens een naam!" Alfonso, de blaaskaak van het gezelschap, reageert met: "Jawel hoor, de geredde jonkvrouw!" Het is erg bijzonder om in een kinderfilm een personage te zien dat de man-vrouwclichés aan de kaak stelt. Spijtig genoeg is Dee niet prominent aanwezig. Ze acteert vooral op de achtergrond.

De film verwerkt volwassen thema's zoals feminisme, maar ook hallucinaties en je identiteit vinden op een goede en begrijpelijke manier. Don & DJ: Vrienden voor het Leven is een boeiende en avontuurlijke film die veel te zeggen heeft, ook al ligt de boodschap er soms iets te dik bovenop. Het thema is ook wel duidelijk zonder dat de personages het woord voor woord uitspellen. De film is echter verrassend, spannend en verfrissend genoeg om kinderen mee naartoe te nemen. Ook voor hun ouders valt er genoeg te beleven.