Recensie

Mars Express (2023)

Spannende sciencefiction-animatie over een duister complot rondom AI en een kwaadwillende hacker op Mars anno 2200.

Auteur: Aram Isaac
in RECENSIES
Leestijd: 2 min
Regie: Jérémie Périn | Scenario: Jérémie Périn, Laurent Sarfati| Cast (stemmen): Léa Drucker (Aline Ruby), Mathieu Amalric (Chris Royjacker), Daniel Njo Lobé (Carlos Rivera), e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2023

Al enkele decennia fantaseert men over het reizen naar en het koloniseren van Mars. Verschillende filmmakers, waaronder Paul Verhoeven (Total Recall) en Ridley Scott (The Martian) hebben dit op verschillende manieren verbeeld in hun films. Jérémie Périn geeft met zijn nieuwe film Mars Express zijn eigen kijk op de interplanetaire ambities van de mens.

Het is de drieëntwintigste eeuw en de mens zit op een technologisch hoogtepunt. Mars is nu leefbaar en kunstmatige intelligentie heeft een onmisbare rol in de samenleving gekregen. Privédetective Aline en haar androïde partner Carlos worden ingehuurd om een hacker op te sporen. Tijdens het onderzoek raken ze echter betrokken in een mysterieus en gevaarlijk complot.

De vormgeving van de wereld lijkt sterk op andere cyberpunk-achtige sciencefictionfilms. De invloeden van onder andere Blade Runner, Total Recall, Robocop en verschillende Isaac Asimov-boeken zijn duidelijk merkbaar. Het leven op Mars is niet de utopie die men zich momenteel voorstelt; de kolonie is een kapitalistische dystopie waar het om geld draait en de omgeving zwaar is vervuild. Hoe de wereld eruitziet en in elkaar zit, vertelt op zichzelf al een heel verhaal, wat een heerlijk scifigevoel geeft.

Ondanks de deprimerende toekomstvisie is Mars Express een leuk avontuur. De dynamiek tussen Aline en haar partner is vaak luchtig en grappig, en het verhaal neemt vermakelijke wendingen. Hoewel de film net iets té veel plotelementen van Asimovs boeken recyclet, heeft Mars Express genoeg eigen identiteit om boeiend te blijven.

Aangezien Frankrijk niet de megabudgetten van Hollywood heeft, moet een film zoals deze wel geanimeerd zijn. Dat levert op visueel gebied een aantal fantastische scènes op, maar de animatie is over het algemeen wel het zwakste element. De stijl heeft duidelijk Japanse invloeden, maar voegt helaas weinig toe aan de personaliteit van de film. Personages zijn niet zo expressief als ze soms zouden moeten zijn en er zit weinig detail in de achtergronden.

Niet iedereen staat te springen om een cyberpunk-verhaal op Mars, maar sciencefictionfans zullen smullen van deze simpele maar vermakelijke thriller. Zoals het goede genrefilms betaamt, komen liefhebbers volop aan hun trekken. De eindeloze mogelijkheden van sciencefiction en animatie blijven enigszins onderbenut, maar een passieproject zoals dit is altijd welkom.