Recensie

Ook Muizen Gaan naar de Hemel [Picl] (2021)

Een simpele kinderfilm over liefde, dood en vriendschap.

door Aram Isaac om 23:08 in RECENSIES
Ook muizen gaan naar de hemel poster
Regie: Jan Bubenicek, Denisa Grimmová | Scenario: Alice Nellis, Richard Malatinsky, Jeffrey Hylton | Cast (stemmen): Leonoor Koster (Whizzy), Martijn Claes (Witbuik), e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2021

Een vos ligt te slapen. Een stel muizen gluurt over een hek naar Whizzy die haar angsten trotseert en naar de vos sluipt om een pluk haar mee te nemen. Natuurlijk gaat dat fout - de vos wordt wakker en rent achter Whizzy aan. Tijdens de achtervolging verschijnen er lichten op de achtergrond en raakt Whizzy bewusteloos. Na een korte periode van verwarring blijkt ze in de hemel te zijn beland.

Whizzy's vader is een muizenlegende. Om zijn dochter te beschermen nam hij het op tegen de grote enge wolf Spierbonk, maar kwam daarbij om het leven. Whizzy zelf is bang voor vrijwel alles wat op haar pad komt, tot groot vermaak van haar medemuizen. Wanneer ze eindelijk haar moed durft te tonen, sterft ze. Eenmaal in de hemel gaat ze met Witbuik op zoek naar haar vader, van wie ze vermoedt dat hij daar zich bevindt.

De dood is een moeilijk en complex onderwerp om op een makkelijke manier aan kinderen uit te leggen. Het kan redelijk snel zwaar worden. Ook Muizen Gaan naar de Hemel weet er luchtig mee om te gaan zonder dingen te versimpelen. Wanneer je dood gaat is er geen weg terug; het leven dat je op aarde hebt gehad is voorbij. Dat klinkt heel treurig. Je laat vrienden en familie achter, en zal ze nooit meer levend zien. Maar de hemel is óók een prachtige plek waar je eindeloos plezier beleeft.

Deze kleurrijke stopmotion-animatie is een lust voor het oog. De prioriteiten lagen duidelijk bij de omgevingsanimatie in plaats van de personageanimatie. De ogen van de personages vertonen geen emoties, wat de impact van diverse scènes aanzienlijk vermindert. Dat is jammer, want de visie op de dood is verfrissend.

Het hiernamaals bevat niet alleen verlies, maar ook een kans op verbetering. In de hemel krijgen de dode dieren een kans om hun grootste angsten en vooroordelen te overwinnen en zichzelf te vinden. Het levert een diepe kameraadschap op tussen Witbuik en Whizzy. Tijdens hun reis langs fascinerende plekken ontwikkelt die vriendschap zich op overbekende wijze verder, al gaat dat soms ten koste van de flow. Het simpele en effectieve verhaal loopt daardoor af en toe vast, maar dat is slechts een klein smetje op de charme van deze schattige kinderfilm.

Ook Muizen Gaan naar de Hemel is te zien bij Picl.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ook muizen gaan naar de hemel

acties