Recensie

Incredibles 2 (2018)

Brad Bird en uitmuntende actiefilms gaan hand in hand, maar Incredibles 2 is niet zo feilloos als het origineel.

door Martijn Hamerling om 22:13 in RECENSIES
Incredibles 2 poster
Regie: Brad Bird| Cast: Craig T. Nelson (Bob Parr/Mr. Incredible), Holly Hunter (Helen Parr Elastigirl), Sarah Vowell (Violet Parr), Huck Milner (Dashiell Parr/Dash), Eli Fucile (Jack-Jack Parr), Bob Odenkirk (Winston Deavor), Catherine Keener (Evelyn Deavor), Samuel L. Jackson (Lucius Best/Frozone), Michael Bird (Tony Rydinger), Sophia Bush (Voyd), Brad Bird (Edna Mode) | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2018

Na veertien jaar wachten mag de Underminer eindelijk zijn monoloog afmaken: Incredibles 2 gaat direct verder waar het origineel ophield. Een gigantische graafmachine verslindt de stad, wolkenkrabbers zakken ondergronds en Frozone weet nog net een crashende monorail te redden. De Incredibles beschermen bankkluizen, redden onschuldige omaatjes en proberen de Underminer te vangen, maar ze moeten om de beurt oppassen op Jack-Jack. Incredibles 2 biedt uitstekend vermaak, maar is helaas niet even super als het origineel.

Nog voor het huidige gouden tijdperk van superheldenfilms liet Brad Bird zien dat een Fantastic Four-achtige film ontzettend goed kan zijn. The Incredibles omarmde vreemde superkrachten zoals de uitrekbaarheid van Elastigirl en kneedde het tot een soort ode aan spionnenfilms. Met bombastische muziek van de immer fantastische Michael Giacchino, retro-futuristische steden, transformerende voertuigen, helden die over water rennen en superrobots die door de stad rollen.

Incredibles 2 brengt vergelijkbaar spektakel. Ditmaal krijgt Elastigirl alle grote actiescènes. Uitblinkers zijn haar transformerende supermotor Elasticycle, een achtervolging met een op hol geslagen zweeftrein en een gevecht met de Screenslaver in een stroboscoopachtige kooi. Pixar heeft niet stilgezeten qua animatietechniek en stelt dit maar al te graag tentoon.

Terwijl Elastigirl de held uithangt en jaagt op de mysterieuze Screenslaver, blijft Mr. Incredible thuis om voor de kinderen te zorgen. Het is een cliché, de manier waarop Bob onderschat hoe vermoeiend het is om huisvader te zijn, terwijl Helen geniet van haar nieuwe vrijheid. Beide verhaallijnen worden gered door de vele actiescènes, waarvan een epische confrontatie tussen Jack-Jack en een eigenwijze wasbeer stiekem het leukste moment van de film is. Jack-Jack bombardeert de brutale deugniet met lasers, vuur en een hoop splinternieuwe krachten terwijl het beestje wanhopig probeert te ontsnappen. Er wordt geen woord gesproken, maar er wordt volledig vertrouwd op creatief ingezette superkrachten en sadistische humor in deze fantastisch leuke afleiding.

Het neemt echter niet weg dat Brad Bird ditmaal teleurstelt met zijn scenario. Zo is de Screenslaver een slappe drol vergeleken met Syndrome uit het origineel. De roodharige uitvinder had een overtuigende persoonlijke vendetta, hield van een goede monoloog op zijn tijd en had een aantal ijzersterke quotes in zich. Ditmaal geen prachtige speeches over 'supers', capes of de tijdrekkende aard van een monoloog. Screenslaver is geheel afhankelijk van een voorspelbare plottwist die alleen de allerkleinsten zal verrassen en heeft een uiterst oppervlakkige motivatie; Screenslaver is visueel en verhaaltechnisch ongeveer even memorabel als de Underminer.

Het scenario van het origineel was bijna perfect, niet alleen als commentaar op heldhaftigheid of ode aan tijdloze actiefilms, maar vooral in het balanceren van een vierkoppige familie met sterke persoonlijkheden. Het vervolg focust voornamelijk op Elastigirl en Jack-Jack, maar laat de rest een beetje vallen. Brad Bird moddert verder wat aan met thema's als perceptie. Violet wordt ontdekt door haar nieuwe vriendje in een romantisch subplot dat uiteindelijk niet belangrijk blijkt, maar wel een aantal hilarische momenten kent. Dash is de gehele film zijn irritante en puberale zelf, maar krijgt erg weinig te doen. Waar hij ooit een eigen verhaallijn had, groeide als personage en zijn grote moment kreeg in een iconische actiescène, is hij in Incredibles 2 ongeveer even belangrijk als Frozone; niet veel meer dan een cool bijpersonage.

Als het aankomt op fantastische actiescènes, opzwepende muziek en uitmuntende animatie kan Brad Bird weinig verkeerd doen. Puur op entertainmentwaarde is een bioscoopkaartje voor Incredibles 2 dan ook wel gerechtvaardigd. Maar helaas heeft Brad Bird niet echt meer iets te zeggen over superhelden. Hij heeft hier eerder een gevalletje van 'sequelitis' te pakken: genoeg nieuwigheid, stijl en spektakel, maar hij tilt de franchise niet naar een hoger niveau.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Da Villain

Avatar

Is 4 sterren dan niet een beetje een te hoge score?

akketa

Avatar

Klopt helemaal.

Het is een lekkere achtbaanrit die heel erg vermaakt, maar 14 jaar nodig hebben om met een rehash van deel 1 te komen is wel erg makkelijk. Misschien dacht Bird dat door het MCU hij niks interessants meer had te vertellen en daarom maar de rollen omdraaide in het verhaal. Jack-Jack is de scenesteler. (Ook al kennen we het al wel een beetje van zijn short "Jack-Jack Attacks".)

De beste onder de mindere Pixars, maar de lat lag ook wel erg hoog. Deel 1 is een moderne klassieker.

Darthmar

Avatar

Een afkrakende recensie en toch 4 sterren??

Effie

Avatar

Even terzijde, maar het volgende vraag ik me al een flinke tijd af: Wat ik zo jammer vind is dat al die tekenfilms tegenwoordig met de computer worden gemaakt. Je zou denken dat die computers de tekenaars een hoop werk uit handen zouden nemen. Als je kijkt naar hoe bv The Lion King is gemaakt, dan waren daar heel veel mensen mee bezig, en heeft dat heel veel tijd en geld gekost. En dan krijg je tegenwoordig zoiets als dit, The Incredibles 2, helemaal uit de computer gerold, en wat blijkt? Er zijn heel veel mensen mee bezig geweest, en het heeft heel veel tijd en geld gekost om het te maken. Wat is het verschil? Ziet het er beter uit? Wellicht, het is veel meer gedetailleerd en alles, maar is het ook leuker en mooier? Zijn we nou helemaal afhankelijk van Japan voor een mooie tekenfilm, zoals Your Name? Ik twijfel er niet aan dat daar ook computertechnieken bij zijn gebruikt, maar ik mis het echt getekende werk. Het is niet meer te vinden in de bioscoop. Alleen af en toe nog in het filmhuis (The Red Turtle, Song of the Sea). Jammer hoor, en, waarom? Gaat deze ambacht verloren?

freekwillem

Avatar

Ja dat is de tijd van nu

Chris23

Avatar

Mooie (gezichts)animaties.
Eindelijk weer een Pixar die ik leuk vond. (als je in een zaal vol lachende kids zit vind je wel sneller een film leuk, misschien was mn judgement daardoor wel wat clouded)
(Tot nu toe) actiefilm van het jaar.
En dan nog wel in IMAX 2(!)D.

Effie

Avatar

Deze film laatst eindelijk eens gekeken. Tegenvaller! Jammer! Komt niet in de buurt van deel 1! Zoals Chris23 al zei, misschien leuk voor kinderen, maar op mijn respectabele leeftijd was dit eerder 2 uur afzien dan 2 uur genieten... Het belooft allemaal niet veel goeds voor de volgende Pixar-sequel Ralph breaks the internet... Ik ga er sowieso niet voor naar de bioscoop. Zo jammer, aangezien Coco en Zootropolis van zo'n hoog niveau waren... Komen ze ineens met deze shit aanzetten. Ik voel me gewoon bijna beledigd als kijker...

Incredibles 2

acties