Recensie

L'Innocent (2022)

Het bewijs dat feelgoodfilms ook meeslepend kunnen zijn.

door Alex Ojers om 00:46 in RECENSIES
Regie: Louis Garrel | Scenario: Louis Garrel, Tanguy Viel | Cast: Louis Garrel (Abel Lefranc), Noémie Merlant (Clémence Genièvre), Anouk Grinberg (Sylvie Lefranc), Roschdy Zem (Michel Ferrand), e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2022

Geïnspireerd door zijn moeders huwelijk in de gevangenis brengt Frans acteur en regisseur Louis Garrel een verrassende mix van komisch drama en feelgoodactie. Garrel speelt de zoon van een moeder die met een gevangene trouwt. Zijn wantrouwende perspectief op het huwelijk vormt de belangrijkste lijn van het verhaal, maar er duiken ook compleet andere invalshoeken op.

Abel vertrouwt zijn nieuwe stiefvader Michel niet en komt vast te zitten tussen gevoelens van achterdocht en zijn wil om de relatie met zijn moeder goed te houden. Samen met zijn beste vriendin Clémence bespioneert hij zijn moeders mysterieuze echtgenoot. De twee ontdekken een andere kant van Michel, maar daar blijft het niet bij. Ze komen in aanraking met delen van zichzelf waar ze het bestaan niet van afwisten.

De toon sluit optimaal aan bij de plotontwikkelingen. De natuurlijk klinkende conversaties zetten een lichte spanning tussen de personages in gang waardoor ze serieus overkomen. Hun onderlinge verhoudingen en emoties voelen oprecht en aangrijpend. Tegelijk komt de komedie naar voren. De afwisseling tussen het serieuze en het komische is goed getimed. De grappige stukjes versterken de oprechtheid waardoor het drama meeslepend blijft.

De harmonie tussen komedie en drama past goed bij de verbazende richting die het plot inslaat. Het bespioneren van Michel leidt tot mallotige situaties die qua komisch vermaak op hun plaats zijn. De luchtige toon verdwijnt naar de achtergrond wanneer Abel en Clémence verstrikt raken in het dubbelleven van de geheimzinnige stiefvader. Ze komen terecht in een situatie die enigszins over de top is, maar ze een ontwikkeling laat doormaken die ondanks de vergezochtheid toch goed aanslaat.

Zoals vaker het geval is in humoristische dramafilms maakt L'Innocent gebruik van enkele clichés. Toch zijn de voorspelbare uitkomsten allesbehalve geforceerd. De scènes zijn zo geconstrueerd dat de relatie tussen de personages zich volop ontwikkelt en de uiteindelijke verhoudingen keurig op hun plek vallen. Zo komt de hartverwarmende afloop volledig tot zijn recht.

L'Innocent

acties