Recensie

Still Alice (2014)

Julianne Moore schittert als een vrouw bij wie een zeldzame vorm van Alzheimer wordt vastgesteld.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Michelle Iwema om 22:34 in RECENSIES
Still Alice poster
Regie: Richard Glatzer en Wash Westmoreland Cast: Julianne Moore (Alice Howland), Alec Baldwin (John Howland), Kristen Stewart (Lydia Howland), Kate Bosworth (Anna Howland- Jones)| Speelduur: 101 minuten | Jaar: 2015

Julianne Moore is een actrice van wie velen denken dat ze wel een keer een Oscar heeft gewonnen. Ze werd meerdere malen genomineerd voor prachtige rollen zoals in The End of the Affair en Far from Heaven en speelt ieder jaar in producties die het goed doen bij de Academy Awards. Toch viste ze telkens achter het net. Tot Still Alice welteverstaan. Met deze rol wist ze tijdens het awardsseizoen bijna elke prijs binnen te halen met als bekroning die Oscar voor Beste Actrice.

Moore speelt hierin Alice Howland, een universitair taalkundedocente die haar hele leven heeft kunnen vertrouwen op haar brein. Maar bij het vieren van haar vijftigste verjaardag merkt Alice dat ze niet op bepaalde woorden kan komen. Dat overkomt haar in de weken die volgen steeds vaker evenals desoriëntatie op plaatsen die ze op haar duimpje kent. Genoeg reden tot paniek en een bezoek aan een neuroloog volgt. Die stelt de ongelofelijke diagnose van een zeldzame vorm van Alzheimer die vroeg intreedt. Daarnaast is deze vorm ook nog eens erfelijk, waardoor haar volwassen kinderen de ziekte ook zouden kunnen krijgen.

Vervolgens begint de aftakeling van Alice, iets wat gevolgen heeft voor haar hele gezin. Waar zij eerder altijd de kracht was binnen het huishouden, moeten zij nu voor haar zorgen. Dat zorgt bij Alice ook voor frustratie. Want hoe ze ook vecht tegen de ziekte die ze heeft, niks kan haar achteruitgang tegenhouden.

Echtpaar Richard Glatzer en Wash Westmoreland hebben bij het bewerken van Lisa Genova's boek en het regisseren van de film nergens gekozen voor de makkelijke weg om de film meer emotie mee te geven zoals een melancholieke soundtrack of dialogen waarin alle gevoelens uitgebreid worden verwoord. Op papier zou je misschien een doorsnee zakdoekendrama verwachten, maar dat hebben Glatzer en Westmoreland weten te voorkomen. Ze hadden natuurlijk wel de luxe dat ze een geweldige cast hadden, met Julianne Moore in de titelrol. Want het is uiteindelijk het acteerwerk van Moore dat dit ingetogen drama naar een hoger niveau weet te tillen en er een bijzondere kijkervaring van maakt. Ze weet haar angst, frustratie en woede werkelijk prachtig neer te zetten, soms enkel door een blik in haar ogen. En ze weet de liefde voor haar familie over te brengen zonder ooit te dramatisch over te komen. Ook de rest van de cast ondersteunt Moore prima, zoals Alec Baldwin als de man die het 'for better or for worse'-deel van zijn huwelijksgeloften toch niet zo lijkt te zien zitten als het erop aankomt en Kristen Stewart in een verrassend goede rol als de dochter die onverwacht over een enorme moed en kracht blijkt te beschikken.

Moore heeft al een heleboel prachtige rollen gespeeld in haar carrière en mag deze zeker toevoegen aan het rijtje topprestaties. Ze is zó goed als de vrouw bij wie je langzaam het licht in de ogen ziet doven, dat het moeilijk is om je voor te stellen hoe de film had kunnen zijn met iemand anders. Het is in alle opzichten een rol van Moore die de juiste snaar weet te raken, waardoor Still Alice je nog lang bijblijft.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

thijsvt

Avatar

Alzheimer wordt vast nog eens heel actueel met de komende Ipad- en google-generatie, maar laten we vooral niet vergeten dat Hollywood veel geld verdient met predictive programming.
Een druk gezin laat zich compleet de hulpverlening in praten door de moderne wetenschap. De boodschap: je kunt op jonge leeftijd al helemaal seniel worden, omdat wetenschappers hebben vastgesteld dat je een bepaald 'gen' zou dragen. Zelfs jonge kinderen zouden op dit 'gen' kunnen worden getest, en we worden gedurende de hele film uitgenodigd om te geloven dat het echt zo werkt. Er zijn immers geen vragen. Hele volksstammen die geen Alzheimer kenden, en al helemaal niet op je 50e. Ook in het westen lange tijd zeldzaam. Wat is dat toch?
Spiritualiteit, het grondig onderzoeken van de zielenwens en het levenspad ... het is totaal afwezig. Eerst de carrière, en daarna vereenzamen in een verzorgingshuis. Zelfs in de huidige samenleving zwichten mensen niet zo snel. Het verhaal kent ook nog eens geen verrassingen, ontknopingen, of zelfs maar karakteropbouw. Zwak en ongeloofwaardig acteerwerk van Baldwin als brave moneymaker. Blijft over: goed acteren van Julie Moore. Dat is alles.

benjamin

Avatar

RIP Richard Glatzer

Spijker2

Avatar

thijsvt "Alzheimer wordt ... is alles."

Hebben wij dezelfde film gezien?? De "ingetogen" regie is juist een van de sterke punten van deze film. Geen (vals) sentiment, en naar mijn mening juist over de breedte (inclusief Baldwin) sterk acteerwerk.

Serafijn

Avatar

Moore, op nr 2 van m'n favoriete actrices (nr 1 is Patricia Clarkson). Bijna niet voor te stellen dat dit haar eerste oscar pas is. Ze is zo goddommes goed (en mooi). Echter, bij t zien van deze film (sony leak) bekroop me wel t gevoel dat dit weer een typisch oscar vehikel is. Dat ze nu een oscar ging winnen was dna ook totaal geen verrassing. En ja, ze speelt de rol extreem goed, maar toch had ik liever dat ze dat beeld voor iets anders had gewonnen dan t geijkte soort oscar film.

Goov25

Avatar

Héél zeldzaam is het volgens mij niet als de ziekte van Alzheimer vroeg invalt, ik ken zo al 2 vrouwen bij wie het rond hun 40e begon.. Erg heftig overigens, en loodzwaar voor kinderen en partner. Zal vast een indrukwekkende film over te maken zijn...

patrick_h

Avatar

Ook RIP voor de vandaag overleden Terry Pratchett, die aan deze vorm van Alzheimer leed.

Olrik

Avatar

Goede film inderdaad. Julianne Moore won de Oscar voor beste actrice terecht.

YOLO

Avatar

Mooie film, en terecht dat Moore een Oscar heeft gewonnen. T+)

Still Alice

acties