Recensie

Prisoners (2013)

Een sterk en complex drama over een vader die na de ontvoering van zijn dochtertje het recht in eigen hand neemt.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Bart Snoek om 20:37 in RECENSIES
Prisoners poster
Regie: Denis Villeneuve | Cast: Hugh Jackman (Keller Dover), Jake Gyllenhaal (Loki), Viola Davis (Nancy Birch), Terrence Howard (Franklin Birch), Paul Dano (Alex Jones), Maria Bello (Grace Dover), Melissa Leo (Holly Jones), e.a. | Speelduur: 146 minuten | Jaar: 2013

Een kind verliezen is de nachtmerrie van iedere ouder. Het overkomt de gezinnen van zowel Keller en Grace Dover als Franklin en Nancy Birch. Als hun dochtertjes op Thanksgiving vermist raken, slaat de paniek toe. De enige aanwijzing is een oude camper die in de straat gezien is, maar als eigenaar Alex Jones opgepakt wordt, is er geen bewijs tegen hem te vinden. Naarmate de tijd verstrijkt en het politieonderzoek vastloopt, besluit Keller het recht in eigen handen te nemen. Hij ontvoert Alex met als doel de locatie van de vermiste meisjes uit hem te slaan.

Het onderzoek, geleid door rechercheur Loki, is een complexe puzzel. De zoektocht naar de vermiste meisjes blijkt een doolhof van niet-sluitende aanwijzingen. De oplossing blijft buiten bereik. Villeneuve neemt bewust de tijd om deze verschillende verhaallijnen op te voeren en uit te werken. Een aantal van de plots lijkt nergens naartoe te leiden, wat de kijker in de schoenen van de in onzekerheid levende ouders plaatst, die de kostbare uren zien wegtikken.

Deze onzekerheid maken de drastische acties van Keller begrijpelijk. Tegelijkertijd waarschuwt Villeneuve voor de gevolgen van het voor eigen rechter spelen. Keller blijft zich vasthouden aan het idee dat Jones schuldig is en Villeneuve lijkt te willen zien hoe lang je daar als kijker in mee kunt gaan. Maar waar hij Kellers extreme reactie op de situatie afkeurt, vergeet hij het andere uiterste, namelijk thuis zitten en hopen op goed nieuws, te belichten. Het is een wat eenzijdige blik, waardoor de angst waarin de familie Birch leeft buiten beeld blijft.

Hierdoor lopen Davis en Howard er maar voor spek en bonen bij, maar ook Bello heeft niet veel te doen. Jackman overtuigt wel als een vader verscheurd door angst en vastberadenheid. Zijn Keller staat in sterk contrast met Gyllenhaals Loki. Beide mannen zijn duidelijk uit hetzelfde hout gesneden, maar pakken de zaak op heel verschillende wijze aan. De bijrollen zijn een stuk interessanter. Met name Dano houdt de gemoederen bezig. Met zijn morsige uiterlijk en piepstemmetje is hij een voor de hand liggende verdachte. Op knappe wijze weet hij met minimale dialogen zowel verdenking als sympathie op te wekken.

Pas aan het einde, als de puzzel compleet is, krijgen de verschillende verhaallijnen een plaats in het geheel. Extra kracht bijgezet door Roger Deakins’ regenachtige cinematografie is het resultaat emotioneel gecompliceerd. Niets is zwart of wit, want bijna alle personages zijn op de één of andere manier een gevangene. Niet in de letterlijke zin, maar ze worden wel gegijzeld door een verdriet dat zich in extreme, soms gewelddadige acties uit. Het einde zet dit gegeven extra kracht bij en maakt van Prisoners een film die je nog wel even bijblijft.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Expendable

Avatar

Vandaag gezien in bios, echt een AANRADER!

Steve-O

Avatar

Banned "Zijn ze zo streng in de bios? Of ben je bang om 16 plus tekijken in de bios ?
Wil de film ook wel zien, vooral omdat Roger Deakins achter de camera staat. Film zelf ziet er ook wel goed uit."

Ja ze zijn behoorlijk streng hier in Nederland wat dat betreft. Of je moet de mensen kennen die daar werken.. Maar dan acht ik de kans toch ook nog redelijk klein ;)

Wil de film zeker zien, en ben 19 dus ik kom wel in die bios :P

Spijker2

Avatar

En zo kreeg Loki uiteindelijk toch nog zijn eigen film!

tk1989

Avatar

Dit is misschien wel de beste thriller (en ik twijfel voor film) die ik ooit heb gezien. Nu ben ik een groot fan van dit type film maar deze overtrof elke verwachting die ik ervan had. Tijdens sommige scenes verging ik meer van de stress dan tijdens bijvoorbeeld Se7en of TGWTDT (om twee van mijn andere favorieten te noemen) en dat komt voornamelijk door het meesterlijke spel van Jackman en Dano. Vooral die laatste intrigeert vanaf het moment dat hij in de film voorkomt (en wekte bij mij zeer veel sympathie) maar door ontwikkelingen hoopte ik hem niet meer te zien. Het script is sterk, het einde perfect en het camerawerk is onovertroffen schitterend. Dit is imho de mooiste film die Deakins ooit geschoten heeft en zeker waard om te bekijken op het grote scherm. Weergaloos!

Banned

Avatar

UnknowB "Wil deze eigenlijk wel zien...
Doet me wat denken aan Heavy Rain :)
Allerlei verhalen rondom de ontvoering van een kind (in deze film 2 kinderen)"


Nu je het zegt ging men geen film maken van die game ?

Secret1994goesFilm

Avatar

Wil deze eigenlijk wel zien...
Doet me wat denken aan Heavy Rain :)
Allerlei verhalen rondom de ontvoering van een kind (in deze film 2 kinderen)

SilentF0rce

Avatar

Goede film, maar duurde toch net iets te lang.

Decepticon

Avatar

Dit lijkt me een leuke en goede film, maar een bioscoopprijsje is hij mij niet waard, dan kijk ik hem wel een keer thuis.
Maar de naam Loki, hadden ze daar niet even een andere naam voor kunnen bedenken??

Banned

Avatar

JamesBond "Ik zou deze film graag willen zien, jammergenoeg geen 16..."


Zijn ze zo streng in de bios? Of ben je bang om 16 plus tekijken in de bios ?
Wil de film ook wel zien, vooral omdat Roger Deakins achter de camera staat. Film zelf ziet er ook wel goed uit.

benjamin

Avatar

Absolute aanrader.

Jools

Avatar

Geweldige film; zeer spannend en goed geacteerd. Vrij heftig, in het bijzonder voor ouders (het zal je maar overkomen, je moet er niet aan denken!). De film roept de vraag bij je op: 'Wat had ik in deze situatie gedaan?' Aanrader.

Angelater

Avatar

Morgen erheen; schrik wel een beetje van de lange zit. Maar dat kan uiteraard ook positief zijn. Heb de soundtrack even een keertje opgezet en dat klinkt toch wel erg mooi. Volgens mij gaan ze een aardige sfeer opbouwen. En zoals Decepticon al zei; vind Loki ook niet echt een dagelijkse naam. Een beetje ongepast, voor mij dan.

Thiver

Avatar

Spijker2 "En zo kreeg Loki uiteindelijk toch nog zijn eigen film!"

Mwoah, niet helemaal. Hij moest 'm nog steeds delen met Wolverine en Rhodey. ;)

Secret1994goesFilm

Avatar

Banned "Nu je het zegt ging men geen film maken van die game ?"

Ik zou het niet weten... maar meesterverhaal als Heavy Rain kunnen ze onmogelijk beter verfilmen... :S dus zou er niet m'n geld insteken als ik de makers zou zijn...

JamesBond

Avatar

Ik zou deze film graag willen zien, jammergenoeg geen 16...

Angelater

Avatar

Hele mooie gemaakte film. Het was de lange zit wel waard in ieder geval. Te veel positieve en te weinig negatieve dingen om op te noemen. Een dikke 8/10 (4*) waard.

benjamin

Avatar

JamesBond "Ik zou deze film graag willen zien, jammergenoeg geen 16..."


Is deze ook al 16+? Kom naar België: daar is hij 12+ en kun je hem nog tot zaterdag bekijken voor slechts 4 euro per ticketje.

Prisoners

acties