Recensie

Vacation (2015)

Een familievakantie verandert al snel in een bizarre roadtrip in deze remake met Ed Helms.

door Michelle Iwema om 23:16 in RECENSIES
Vacation poster
Regie: John Francis Daley en Jonathan M. Goldstein | Cast: Ed Helms (Rusty Griswold), Christina Applegate (Debbie Griswold), Skyler Gisondo (James Griswold), Steele Stebbins (Kevin Griswold) e.a.| Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2015

We leven in de tijd van de reboots en remakes. Superhelden franchises maken elke paar jaar een nieuwe reeks, Scandinavische en Japanse films krijgen een Amerikaanse versie en klassiekers als Ben-Hur moeten er ook aan geloven. Ook binnen de komedie wordt gekeken hoe de populaire films van weleer gemoderniseerd kunnen worden. De laatste daarvan is Vacation, de reboot van de gelijknamige film met Chevy Chase en geschreven door wijlen John Hughes.

Rusty ziet dat zijn vrouw ongelukkig is en maakt zich zorgen over het continue geruzie van zijn twee zoons. De oplossing is in zijn ogen een familievakantie met de auto naar een pretpark. Uiteraard worden onderweg wat stops gemaakt, waar ze in de problemen komen. Bedoeling is om na afloop dichter naar elkaar toegegroeid te zijn als familie.

In de originele film waren de hoofdpersonages familiefiguren, met wie velen zich konden vereenzelvigen. Helaas is dat dit keer niet het geval. Het zijn personages zonder enige diepgang, met wie het moeilijk meeleven is. Dat maakt hun gekke taferelen weinig herkenbaar of geloofwaardig, waardoor de humor ver te zoeken is. Dat gat wordt opgevuld met een aantal platte grappen, zoals een vader die een bos schaamhaar voor een schuursponsje aanziet, maar die lukrake aanpak werkt averechts.

Het is dus overwegend een saaie vertoning, maar gek genoeg zitten er heel af en toe echt leuke grappen tussen. Sommige ontstaan uit het samenspel van de twee broers, Skylar Gisondo en Steele Stebbans, of uit tamme scènes zoals het gezamenlijk zingen van een nummer van Seal. Op die momenten is Ed Helms op dreef en zien we wat voor leuke komedie het had kunnen zijn als de makers dichter bij het origineel waren gebleven. Waarschijnlijk durfden debuutregisseurs Daley en Goldstein dat niet aan en dachten ze dat de film wat vulgariteit nodig zou hebben om een groot publiek te trekken.

Een pluspuntje zijn de leuke cameo's van onder meer Chris Hemsworth en Chevy Chase zelf. Deze houden de vaart in de film. Maar het handjevol leuke grappen en de vele herkenbare gezichten zijn niet genoeg om Vacation te redden. Het blijft allemaal van een zeer bedenkelijk niveau. Een dikke overwinning voor het bronmateriaal.

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Olrik

Avatar

Hier ga ik dus niet heen. Lijkt mij een verschrikkelijke film. Jammer, want de cast is erg getalenteerd.

Ganon

Avatar

Ik ben het echt niet eens met de recensie, want wat een azijn wordt er over deze film heen gegooid. Wij zijn gisteren met z'n vijven naar de bios geweest en we vonden hem allemaal erg vermakelijk. Ik heb de hele film door ook de zaal mee horen lachen, dus ik snap echt niet waarom de recensie zo negatief aandoet.

De film kenmerkt zich inderdaad mede door plas-en-pieshumor; daar moet je nu eenmaal van houden. Wat ik vooral leuk aan de film vond, was dat de grappen soms echt grof waren... écht grof. Vooral toen hij dwars door een stier reed en vroeg of de stier wel oké was en daarna de grap van de drive thru, tja, ik heb er echt om moeten lachen. Of de gids die zelfmoord wilt plegen, ik vond het hilarisch. En de knoppen van de auto... Heerlijke slapstick en foute humor. Ik zou het haast een on-Amerikaanse comedy willen noemen, want enige censuur ontbreekt volledig.

De recensent geeft aan dat hij de personages niet genoeg vindt uitgediept; ik vind dat zelf wel meevallen, maar ik vind het ook geen noodzakelijkheid in dit soort films. Het doel van deze film is vermaak en vermaak alleen. En deze film heeft mij kostelijk vermaakt. Ik vond het een goede comedy, ik heb er smakelijk om gelachen en ik raad mensen wél aan om naar deze film te gaan, want hij is wél leuk!

Vier sterren!

benjamin

Avatar

Ganon "Ik ben het echt niet eens met de recensie, want wat een azijn wordt er over deze film heen gegooid."
Wist je dat je het ook niet eens kunt zijn met iemand z'n mening zonder die mening dan af te moeten doen als azijn?

chrissie107

Avatar

Absoluut niet eens met deze recensie. Het is echt een leuke film alleen de specifieke humor moet je gewoon wat liggen en ik denk dat dit bij de recensist niet zo is.

Ik snap trouwens niet uit de recensie waarom de humor niet werkt als je geen uitgediepte persoonlijkheden hebt. Je moet je trouwens ook afvragen wanneer een personage voldoende uitgediept is. Ik denk dat dit voor een slapstick-achtige film als deze niet zo diep hoeft te zijn en daar is ook geen tijd voor doordat er een hoog grapgehalte moet worden gecreëerd.
Dit soort humor heeft alles te maken met wie het brengt, hoe en de timing. En dat was in deze film best wel goed uitgewerkt. Een dikke 3 sterren voor een dik anderhalf uur vermaak.

acties