Recensie

Heksen Bestaan Niet (2014)

Veel debuterende BN'ers in deze iets te kinderlijke heksenfilm.

door Yara Plasman om 23:46 in RECENSIES
Heksen Bestaan Niet poster
Regie: Aramis Tatu | Cast: Aliyah Kolf (Katie), Leontine Borsato (Concuela), Senna Borsato (Roy), Eva Simons (Solara), Vincent Banic (Grimbeck), Sharon Doorson (Astra), Do (Luna), Jörgen Raymann (Vader van Katie), Dolores Leeuwin (Moeder van Katie), Joshua Rubin (Rex), Karim El Guennouni (Felix), e.a. | Speelduur: 83 minuten | Jaar: 2014

De machtige sterrenheks Concuela heeft genoeg van al het licht op aarde. Ze besluit een sluw plan uit te voeren dat de aarde voor altijd in duisternis zal hullen. Haar vier collega sterrenheksen zijn het hier absoluut niet mee eens. Samen met poortwachter Grimback verbannen ze Concuela naar de spiegelgevangenis. Helaas zijn ze samen niet sterk genoeg om de aanstormende duisternis van Concuela te stoppen. Daarvoor hebben ze een vijfde sterrenheks nodig. Samen activeren ze een magisch amulet om zo een nieuwe sterrenheks te vinden en de aarde te redden.

Een groot deel van de sterrencast debuteert in Heksen Bestaan Niet. Dat niet alle castleden doorgewinterde acteurs zijn wordt vrij snel pijnlijk duidelijk. Het acteerwerk is erg houterig en er wordt te overduidelijk kinderlijk geacteerd. Het lijkt allemaal meer op een voorleesverhaaltje uit Sesamstraat dan op een spannende avonturenfilm.

Van alle debutanten maakt Holland Got Talent-ster Aliyah Kolf de meeste indruk. Bij haar is nog best enig acteertalent te bespeuren. Eva Simons kan het daarentegen beter bij zingen houden. Behalve Aliyah zijn er nog een paar acteurs die niet onverdienstelijk overkomen. Zo lijken Jörgen Raymann en Dolores Leeuwin perfect op elkaar ingespeeld en stroomt het acteerbloed duidelijk door de aderen van de familie Borsato. Vooral Leontine weet de ijzig koude heks Concuela erg sterk neer te zetten, maar ook zoon Senna komt heel naturel over.

De leukste bijrol wordt neergezet door Echt Gooisch Meisje Pauline Wingelaar, die met haar hysterische lach een hele gezellige ordinaire domme del uit haar hoge hoed tevoorschijn tovert. De slechtste bijrollen zijn die van Felix en Rex. De hond en kat van heks Concuela, die worden omgetoverd tot mensen om haar te helpen ontsnappen. De twee lijken nog het meest op een bijzonder slechte imitatie van de boeven Marv en Harry uit Home Alone. De uiterlijke gelijkenis is niet te missen, de een met wazige krullen en de ander met een zwarte muts.

Voor het maken van de film zijn kosten noch moeite gespaard. Een deel van de cast reisde af naar het buitenland, maar of die trip nou het juiste extraatje oplevert, valt te betwijfelen. Het is namelijk wel heel duidelijk te zien dat de beelden van de verzonnen stad waar Katie woont, zowel in Nederland als in het buitenland zijn opgenomen. Dit komt de continuïteit niet echt ten goede. De visuele effecten waar de film bol van staat, zijn wel vrij aardig gedaan.

Het tempo ligt hoog en scènes wisselen elkaar snel af. Wellicht is dat de verdienste van regisseur Aramis Tatu, die met een achtergrond in tv-commercials en videoclips waarschijnlijk wel van vaart houdt. Hierdoor is de film ondanks alle gebreken toch vrij gemakkelijk te behappen.

Dat Heksen Bestaan Niet over het algemeen weinig indruk maakt komt voornamelijk door het slechte acteerwerk en de slappe grappen. Als een flauwe verwijzing naar de gele speedo van Dries Roelvink het 'grappigste' moment is, dan zegt dat natuurlijk al genoeg.

Heksen Bestaan Niet

acties