Recensie

Kankerlijers (2014)

Nederlandse remake van het Spaanse Planta 4a.

door Yara Plasman om 23:45 in RECENSIES
Kankerlijers poster
Regie: Lodewijk Crijns | Cast: Massimo Pesik (Nick), Jasha Rudge (Iwan), Gijs Blom (Olivier), Nicolette van Dam (verpleegster Esmée), Maurits Delchot (Alfredo), Vera van der Horst (Gina), Sem de Vlieger (Daphne), Ramon Verkooijen (Pepijn) | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2014

Daar liggen ze dan. Drie jonge gasten die in de bloei van hun leven zouden moeten staan. Maar in plaats daarvan brengen ze hun dagen grotendeels door op de afdeling kinderoncologie. Met een hoop grappen, praatjes en regelmatig een jointje bij conciërge Alfredo komen ze samen de dagen wel door. Gesterkt door hun motto: “we zijn niet ziek, we zijn kankerlijers”. Desondanks zijn Nick en Iwan allebei al een been kwijt en hun maatje Olivier lijkt dezelfde kant op te gaan. Wanneer Gina wordt opgenomen op de afdeling, zien de geile puberjochies in haar een welkome nieuwe afleiding. Gina is namelijk een lekkere chick die in van die heel korte broekjes volleybalt. Hoewel ze in eerste instantie niets van de jongens wil weten, blijken zij juist haar perfecte afleiding.

Kankerlijers is een remake van de Spaanse film Planta 4a. Met als grote verschil dat in de Spaanse versie alleen het verlangen naar vrouwelijk schoon werd getoond, terwijl in de Nederlandse versie daadwerkelijk een meisje naar voren wordt geschoven waarop de jonge broekies hun overgevoelige hormonen kunnen botvieren. Maar de vraag of er nog gekust gaat worden wekt helaas te weinig spanning op om de toevoeging van Gina te rechtvaardigen. Het zorgt er juist voor dat het verhaal meer lijkt te gaan over jonge liefdes in plaats van hoop.

Aan humor is absoluut geen gebrek en deze is heerlijk jeugdig gevat. Het enthousiasme en de hoop die de jongens uitstralen, bieden zeker een verfrissende blik op zo’n zwaar onderwerp. Maar dan is het wel belangrijk niet te snel aan het drama voorbij te gaan. Daarin is Crijns helaas niet geslaagd. De dramatische momenten krijgen weinig ruimte en weten in die beperkte ruimte nauwelijks te raken. De acteurs worden in een komische rol gedrukt en voelen zich daar ook meer in thuis.

Nog een storend puntje is conciërge Alfredo, die de jongens rijkelijk voorziet in hun wietbehoefte. Terwijl de leeftijdsgrens voor alcohol net verhoogd is naar achttien jaar en een joint toch weer een stap verder is dan een biertje, wordt hier erg luchtig over gedaan. Het wordt al gauw afgedaan als kwajongensstreken van een stel zielige zieke pubers. Het is een vreemde keuze om dit op deze manier in een film te verwerken die gericht is op jongeren vanaf dertien jaar en ouder.

Vervolgens wordt ook nog heel kort het onderwerp anorexia aangesneden, wanneer Olivier verliefd wordt op Daphne die op de afdeling 'labiele wijven' ligt. Doordat er weinig ruimte is om dit ziektebeeld en de bijbehorende psychische gevolgen ook nog eens uit te diepen, is het wat kort door de bocht.

Van de jonge acteurs maken Gijs Blom en Sem de Vlieger de meeste indruk. Hun chemie is erg aandoenlijk en ondanks dat het script hen weinig ruimte biedt, weten zij heel soms een gevoelige snaar te raken. Maar ook Jasha Rudge hoeft zich niet te schamen voor zijn acteerdebuut en voelt feilloos aan hoe groots of juist subtiel zijn handelingen moeten zijn.

Kankerlijers lijkt zijn Spaanse versie niet kunnen overtreffen, maar toont wel een aantal jonge talenten die meer in hun mars hebben. Buiten dat is de poging om een verfrissende kijk op een zwaar onderwerp te bieden noemenswaardig en weten in elk geval de humor en de muziek te raken.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Wat een lompe titel. Als zulke posters door heel Nederland hangen is dit toch confronterend voor mensen die vooral recentelijk er slechte ervaring mee hebben. Persoonlijk maakt her mij niet uit maar lijkt een titel puur om te provoceren en op te vallen.

Steenvoorden

Avatar

Mee eens.


En het is tegewoordig gewoon om het woord K***** als iets goed te onderstrepen.
Schaam me voor de makers die deze titel hebben gegeven.

Barbossas

Avatar

Schaamteloze titel dit ^^

Zo schiet je het doel van de film helemaal voorbij

B0ris

Avatar

Het is juist WEL een goede titel. Dit is natuurlijk heel confronterend voor die losers die er dagelijks mee schelden.

Deweb

Avatar

De titel wekt bij sommige mensen inderdaad wat vreemde ogen. Maar als je het dan uitlegt begrijpen ze het wel en zien ze er ook nog de humor van in. Dat die uitleg nodig is, is reclame technisch jammer maar het klopt gewoon. Het vat de film samen: Het gaat over mensen die omgaan met deze ziekte en daar dan maar het beste van proberen te maken. Bijvoorbeeld met dit soort grappen, want je moet toch iets?

Ik ken trouwens patienten die het precies zo doen. Die bellen dan op met een semi-vrolijke stem en roepen 'Ik ben weer een K-wijf'. Tja, je kijkt even raar op maar ik vind het wel knap en goed van zulk soort mensen. En dat is waarom ik ook benieuwd ben naar deze film.

Roeltje

Avatar

Beetje vreemde recensie. 3 sterren past beter bij de inhoud ervan dan 2,5.

Steadicam

Avatar

Wat een conservatieve reacties n.a.v. de titel zeg. Verbaast me. Sommigen durven niet eens kanker op te schrijven. Terug naar vroeger toen het taboe was en iedereen het over K had? Kom op zeg, dit zijn pubers die kanker hebben en zich daarom kankerlijers noemen. Met een beetje galgenhumor is niets mis. Ik durf te wedden dat veel kankerpatiënten dat zullen beamen en niet over deze titel vallen. Zelfspot kan heilzaam zijn.

Blockbuster

Avatar

Steadicam "Wat een conservatieve reacties n.a.v. de titel zeg. Verbaast me. Sommigen durven niet eens kanker op te schrijven. Terug naar vroeger toen het taboe was en iedereen het over K had? Kom op zeg, dit zijn pubers die kanker hebben en zich daarom kankerlijers noemen. Met een beetje galgenhumor is niets mis. Ik durf te wedden dat veel kankerpatiënten dat zullen beamen en niet over deze titel vallen. Zelfspot kan heilzaam zijn."


Ik vind het ook een goede titel. Wel hard, maar uiterst confronterend. Mss dat domme jongeren nu eindelijk eens realiseren wat het scheldwoord "kankerlijer" precies inhoudt. Verplichte kost maken op middelbare scholen! Ik ken het origineel, en die is op sommige momenten veel harder.

Zag trouwens dit weekend die andere film met Gijs Blom uit 2013: Jongens. Over homo's. Deze film is zeer goed ontvangen en kreeg uitstekende recensies. Ook verplichte kost maken!

KeesjeNL

Avatar

B0ris "Het is juist WEL een goede titel. Dit is natuurlijk heel confronterend voor die losers die er dagelijks mee schelden."
Wat een flutargument, het gaat er hier om dat de titel confronterend is voor de slachtoffers en naasten van iemand die die ziekte heeft gehad. En wat dat moderatorje hierboven schrijft is helemaal stuitend en kinderachtig, alsof hij voor anderen beslist wat wel en niet conservatief is.

Frietgezicht

Avatar

KeesjeNL "Wat een flutargument, het gaat er hier om dat de titel confronterend is voor de slachtoffers en naasten van iemand die die ziekte heeft gehad. En wat dat moderatorje hierboven schrijft is helemaal stuitend en kinderachtig, alsof hij voor anderen beslist wat wel en niet conservatief is."


Behalve kinderachtig slaat het ook nergens op. Omdat mensen het woord kanker niet gebruiken in hun bericht durven ze dat niet? Wat? En omdat jongeren in de film zichzelf zo noemen is het galgenhumor. Lekker belangrijk. Gaat om de titel. Als mensen naar zo'n film gaan is hun keuze net als bij 50/50 waar er zat zelfspot is maar betekent niet dat nabestaanden(want bij meneer moet je kanker zelf hebben blijkbaar anders telt het niet) zulke posters willen zien bij lekker dagje uit.

En Blockbuster denkt dat jongeren die ermee schelden naar zulke films gaan? Yeah right!

Ach,ik woon in de buurt van Den Haag en kom er zat dus mensen die het woord gebruiken hoor ik hier en daar vaak dus mij zal het worst wezen hoewel ik ook zo'n nabestaande ben. Vind het gewoon ongepaste titel,that's it.

Steadicam

Avatar

KeesjeNL "alsof hij voor anderen beslist wat wel en niet conservatief is."
Mooiste zin van het jaar. :E

Het is misschien een confronterende titel, maar het getuigt toch van weinig inlevingsvermogen als je denkt dat deze titel is bedoeld als een kwetsend scheldwoord. Discussie uitlokken is precies wat de makers voor ogen hadden en dat lef juich ik toe. Soms mag je de boel best eens opschudden door hard en expliciet te zijn.

Frietgezicht

Avatar

Blockbuster "Ik vind het ook een goede titel. Wel hard, maar uiterst confronterend. Mss dat domme jongeren nu eindelijk eens realiseren wat het scheldwoord "kankerlijer" precies inhoudt. Verplichte kost maken op middelbare scholen! Ik ken het origineel, en die is op sommige momenten veel harder.

Zag trouwens dit weekend die andere film met Gijs Blom uit 2013: Jongens. Over homo's. Deze film is zeer goed ontvangen en kreeg uitstekende recensies. Ook verplichte kost maken!"


Net als bij de kwaliteit van films vind jij alles wel best.
Als die nieuwe Bassie & Adriaan-film 'Kankerlijers' zou heten zou je het ook goed vinden met wat rare argumenten.

Waarom moet trouwens een film over homo's verplichte kost worden? Hebben de jongeren dat nodig? Ja,op een school vol allochtonen maybe. Onze Rutte(zelf 100% homo,dat ziet iedereen als je op hem let) en Koning enz gaan naar Rusland wat belachelijk is en geven zo een statement af aan de jongeren en dan moeten hun verplicht een film over homo's kijken? Slaat dat op...

Maar goed,beetje off-topic zo. Reden voor mij om 'Kankerlijers' niet te kijken is Nicolette van Dam en 2,5 ster en niet de titel.

SilentF0rce

Avatar

Ik vind het ook een belachelijke titel.

Deze titel is gekozen als provocerende en pakkende titel, wat over het algemeen een goed iets is, maar ik krijg hierbij het idee dat de term kankerlijers wordt geaccepteerd, maar deze keer voor de verandering letterlijk wordt gebruikt.

De term kan (in een andere context dan deze letterlijke benaming) als pijnlijk en vervelend worden ervaren, dus hebben we in Nederland de norm om de term kanker niet in een andere context te gebruiken. Dat mensen zich niet aan deze norm houden is triest en dat moeten we eigenlijk gewoon niet accepteren. Dus had er naar mijn mening voor een andere titel gekozen moeten worden.

Kankerlijers

acties