Recensie

Tarzan (2013)

Teleurstellende, formele en overgedramatiseerde adaptatie van Tarzan.

door Yara Plasman om 22:02 in RECENSIES
Tarzan poster
Regie: Reinhard Klooss | Cast (stemmen): Jan Kooijman (Tarzan), Yolanthe Sneijder-Cabau (Jane), Freek Vonk (Jim Porter) | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2013

Waar in de meeste kinderfilms het verhaal zichzelf vertelt, moet er in Tarzan een veel te prominente verteller aan te pas komen. Het wordt er vooral warriger van. Bovendien is het taalgebruik veel te formeel en passief en totaal niet afgestemd op de doelgroep. In deze film zijn personages geagiteerd in plaats van boos. Niet alleen de woorden, maar ook de stiltes zijn verkeerd gekozen. Op momenten dat tekst en uitleg erg prettig zouden zijn, zwijgen de personages.

Het verhaal wordt overgedramatiseerd verteld, maar echte gevoelens worden nauwelijks uitgesproken en alleen suggestief getoond. Ook sluiten tekst en beeld niet altijd op elkaar aan. Ondanks dat er veel gebeurt in de film en de gebeurtenissen elkaar snel opvolgen, voelt het tempo toch tergend traag. Wellicht omdat de personages weinig aan het woord zijn en er geen binding met hen ontstaat. De scènes die wel spannend zouden moeten zijn, vliegen echter in een oogwenk voorbij, waardoor een eventuele spanningsboog niet eens de kans krijgt zich te ontwikkelen.

Wat ook heel erg vreemd is, is dat Tarzan eerst nauwelijks kan praten en dan opeens bijna volzinnen spreekt. Het lijkt haast een wonder, want er is niet uitgebreid getoond dat hij de taal opnieuw leert of opeens weer weet dat hij mens is en kan praten. Het is een goed voorbeeld van het gebrek aan verbale of visuele uitleg.

De opzwepende, doch clichématige muziek zorgt dan wel weer voor de juiste stemming. Ook het animatiewerk is op veel vlakken goed. De natuur en de dieren zijn soms niet van echt te onderscheiden, al zien de mensen er wat minder realistisch uit. Het gebruik van 3D maakt de natuur nog indrukwekkender en realistischer en is daarmee een prettige toevoeging.

De stemacteurs zijn weinig overtuigend. Yolanthe Sneijder-Cabau valt niet tegen, maar van Jan Kooijman is vooral gezucht en gekreun te horen. Heel Nederland kan zich nu een voorstelling maken van hoe hij tussen de lakens klinkt. Wanneer hij wel tekst heeft, is de manier waarop hij doet alsof hij niet kan praten te overdreven waardoor het onecht klinkt. Freek Vonk tot slot heeft een te jeugdige en enthousiaste stem voor de oude Jim Porter. De vader van Jane is nou eenmaal geen jong bloempje meer en zou eerder moeten klinken als een doorleefde, ietwat gekke onderzoeker in plaats van als een piepjonge padvinder met ADHD.

Het meest opvallende was misschien nog wel de reactie van de vaders in de zaal, wanneer Tarzan zijn teleurstelling laat blijken op het moment dat Jane het licht in haar tent uitmaakt om zich om te kleden. Als dat het hoogtepunt van een film over Tarzan is, is dat bijzonder betreurenswaardig. Wellicht dat de jonge doelgroep minder kritisch staat tegenover deze teleurstellende adaptatie, maar om het zekere voor het onzekere te nemen kun je beter de dvd van Disneys Tarzan nog eens bekijken.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ereptile

Avatar

Ik vond deze recensie wel erg leuk om te lezen :D (K was benieuwd naar de reactie op deze film, omdat het er wel mooi uitziet). Maar veel hoop op een goede film had toch al niet. Maar goed, ik behoor ook niet tot de doelgroep, en voor jonge kinderen zal deze film vast wel leuk zijn Smiley face

jaime91

Avatar

Ik was er al bang voor dat deze film slecht zou zijn maar dat het zo een rommelige warboel is geworden verbaast me toch wel. Als ik dat zo lees lijkt het erop alsof ze de film even snel in elkaar geflanst hebben, en er vervolgens niet meer naar omgekeken hebben en direct maar de bioscoop zalen in gebracht hebben.

En ja dat Freek Vonk armoedig gecast is, had ik ook wel verwacht. Waarschijnlijk hebben ze gewoon gedacht ach die Freek is een bekende bioloog, ff kijken welke rol we nog over hebben. Ah de rol van James Porter is nog niet gecast laten we die aan Freek geven. Hetzelfde geld trouwens voor Jan Kooijman en Yolanthe. Met alle respect maar ik denk dat die ook gewoon gecast zijn om hun naam op de poster te zetten.

Wel apart dat je de NL Versie gezien hebt Yara en niet de Originele versie. En ja arme ouders die hier met hun kids naartoe moeten. Verder inderdaad een leuke recensie om te lezen.

Ik zal deze waarschijnlijk eens downloaden als ik echt niets beters te doen heb.

Steadicam

Avatar

jaime91 "Wel apart dat je de NL Versie gezien hebt Yara en niet de Originele versie."
De film wordt alleen in NL-versie uitgebracht. :'(

jaime91

Avatar

Steadicam "De film wordt alleen in NL-versie uitgebracht. :'("

Ai nog een minpunt. Wat ontzettend slecht zeg. Nogmaals arme arme ouders. Ik zou hier in ieder geval niet met mijn kids heen gaan. Als ik kinderen zou hebben. Hier zit echt een ontzettende diarree lucht aan. En dan nog 2 sterren.

Chrischzz

Avatar

Worden er dus weer "grote" namen voor de stemmen gebruikt.. die van echt stemacteren geen kaas gegegeten hebben..

De stem van Yolanthe is net zo saai en droog als beschuit eten terwijl je door de Sahara loopt.. In KungFuPanda is het ook al zoooo slecht..

Ja, tuurlijk willen ze graag zieltjes trekken door bekende namen er aan te hangen.. maar dit is altijd zooo sneu..


Met een beetje goede stemacteurs kan je de film tenminste nog wat opbeuren.. ook al is het verhaal minder..

Roeltje

Avatar

Zo'n slechte recensie en dan nog 2 sterren? Dan sluit 1 ster beter aan.

Sand

Avatar

Wie had dit verwacht?

denk iedereen wel :p

benjamin

Avatar

jaime91 "Ai nog een minpunt. Wat ontzettend slecht zeg. Nogmaals arme arme ouders. Ik zou hier in ieder geval niet met mijn kids heen gaan. Als ik kinderen zou hebben. Hier zit echt een ontzettende diarree lucht aan. En dan nog 2 sterren."


Ik denk dat ouders beter naar Frozen of Walking With Dinosaurs gaan kijken - wat misschien ook wel te zien zal zijn in de box office.

jaime91

Avatar

benjamin "Ik denk dat ouders beter naar Frozen of Walking With Dinosaurs gaan kijken - wat misschien ook wel te zien zal zijn in de box office."

Ik hoop het. Die films verdienen een bioscooppubliek. Deze Tarzan troep verdient niet eens een bioscoop release.

eltorro

Avatar

Zo jammer van de animatie. Proberen ze de meest realistisch ogende film te maken mogelijk en dan komen ze met zo lelijke geanimeerde mensen, zonder ook maar een beetje emotie op hun gezicht. Op zich zegt de recensie het wel goed, de film mist hart/emotie.

acties