Recensie

28 Hotel Rooms (2012)

28 momentopnamen van een verhouding in 28 hotelkamers.

door Michelle Iwema om 19:03 in RECENSIES
28 Hotel Rooms poster
Regie: Matt Ross| Cast: Chris Messina (man), Marin Ireland (vrouw)| Speelduur: 82 minuten | Jaar: 2013

Met Before Sunrise toonde Richard Linklater aan dat je met het geouwehoer van twee tot elkaar aangetrokken mensen wel drie hele films kan vullen. Matt Ross maakte met 28 Hotel Rooms drie zulke films in een, alleen dan met minder settings en veel meer naakt.

In de eerste scène zien we hoe twee mensen een one night stand hebben in een hotelkamer. Per toeval ontmoeten ze elkaar kort daarop weer in een hotel. De vonk slaat opnieuw over en ze eindigen weer in bed. Nu is het niet langer iets eenmaligs, maar de start van een relatie. Enige probleem is dat hij een vriendin heeft en zij getrouwd is. Maar ze voelen zich zo tot elkaar aangetrokken, dat ze hun zakenreizen blijven gebruiken om elkaar te ontmoeten. Hun rendez-vous vinden uitsluitend in hotelkamers plaats, omdat ze te bang zijn om samen buiten de deur gespot te worden. Over de loop van de jaren zie je met elke ontmoeting hoe hun eigen leven thuis is veranderd. Zo trouwt hij met zijn vriendin en krijgt zij een kind. Maar zelfs deze ontwikkelingen kan hun liefde en lust niet temperen.

28 Hotel Rooms bestaat uit verschillende scènes die zich elk afspelen in een andere hotelkamer. Sommige zijn kort, anderen tonen een beeld van drie dagen. De ene keer zijn de man en vrouw uitbundig en verliefd, een andere keer verdrietig omdat hun schuldgevoel aan ze vreet. Keer op keer komen ze weer uit bij het beginpunt. Ze willen samen verder, maar zijn niet bereid hun eigen relaties op te offeren. Hoe hun leven thuis is, zien we niet. We moeten de puzzelstukjes in elkaar leggen met de informatie die de twee elkaar toevallig vertellen, of een telefoongesprek dat ze hebben met hun partner.

Het mooie aan 28 Hotel Rooms is dat het geen standaard formule volgt. De twee karakters weten precies waar ze mee bezig zijn en welke consequenties hun romance kan hebben voor hun 'echte' leven. Hun relatie wordt ook niet gebracht als een zoetsappige grote liefde, die ze niet konden weerstaan. Het is ze overkomen en past niet in hun dagelijkse leven. We zien hoe hun relatie zich ontwikkelt en wat de goede en slechte kanten zijn. We begrijpen ook dat de sprong samen wagen voor beiden te eng kan zijn, hoe graag ze het ook zouden willen proberen.

Dat de film zo geslaagd is, komt door de twee acteurs die de man en vrouw spelen. Chris Messina en Marin Ireland maken zich beiden de rol geheel eigen en weten met elke scène te boeien. Beide acteurs zijn nog geen grote namen. Messina is misschien het meest bekend door zijn bijrol in Vicky Christina Barcelona. Ireland doet veel theaterwerk in Amerika en heeft in wat tv series een bijrolletje gehad, waaronder Homeland. Maar beiden laten met deze film zien klaar te zijn voor het grote werk en genoeg acteertalent en charisma te hebben om een film te kunnen dragen.

Voor Matt Ross vormt 28 Hotel Rooms een indrukwekkend debuut als schrijver en regisseur. Niet alleen het verhaal en acteerwerk is sterk, maar Ross heeft het ook op intieme wijze in beeld gebracht. Toch heeft de film zijn minpuntjes. Zo wordt het hier en daar wat langdradig en herhalend, maar aan de andere kant blijft het hierdoor ook realistisch. In het echte leven verloopt ook niet alles op de meest boeiende wijze. Het zal niet ieders cup of tea zijn, maar wie eens een film wil zien met een echtere kijk op relaties en vreemdgaan dan we normaal te zien krijgen, mag deze niet overslaan.

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Serafijn

Avatar

Ik ken Chris Messina als Ted uit Six Feet Under (en een rol in Devil). En de onder-de-lakens scene komt ook zo voor in die serie :D

PrimeTimer

Avatar

Serafijn "Ik ken Chris Messina als Ted uit Six Feet Under (en een rol in Devil). En de onder-de-lakens scene komt ook zo voor in die serie :D"


nee jij kent hem niet.

28 Hotel Rooms

acties