Recensie

Byzantium (2012)

Vampierfilm biedt een mix van horror, romantiek en drama.

door Fabian Melchers om 20:24 in RECENSIES
Byzantium poster
Regie: Neil Jordan | Cast: Saoirse Ronan (Eleanor), Gemma Arterton (Clara), Caleb Landry Jones (Frank), Daniel Mays (Noel), e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2012

Het bloedeloze gezwijmel in de Twilight-films heeft het vampiergenre een flinke opdonder gegeven. Je zou er bijna door zijn vergeten dat het ook anders kan. Zo kreeg de Zweed Tomas Alfredson bijvoorbeeld - vlak voordat de Amerikaanse vampierpubers de bioscopen overnamen - lovende kritieken voor het fijngevoelige horrorsprookje Let the Right One In. Dat er met Byzantium een nieuwe film binnen het genre verschijnt, hoeft dus niet meteen nog meer goedkope uitmelkerij te betekenen. Vindingrijk is het misschien niet (ook hier is de hoofdpersoon een bloeddrinkende tiener die verliefd wordt op een normale sterveling), maar Neil Jordan weet de film toch aardig overeind te houden.

Misschien heeft het geholpen dat de Ierse regisseur al ervaring had met vampiers. Bijna twintig jaar geleden maakte hij het fraai vormgegeven Interview with the Vampire, waarin Tom Cruise en Brad Pitt door verschillende tijdsperiodes heen lustig in rijke damesnekken beten. Ook de twee jonge vrouwen in Byzantium zwerven al eeuwen rond om hun honger te stillen. Ze slaan telkens weer op de vlucht zodra hun verborgen identiteit in gevaar komt, om vervolgens een nieuw leven te beginnen in het volgende dorpje.

Clara en Eleanor belanden zo na de bloederige openingsscène in een vervallen hotel, dat ze gebruiken als bordeel om voor de kost te zorgen. Tenminste, dat doet Clara, de oudste van het stel. Eleanor heeft meer moeite met haar bestaan. Wanneer ze in contact komt met een jongen uit de buurt lijkt ze wat meer los te komen, maar natuurlijk moet ze wel blijven verbergen wat ze eigenlijk is. En dat is geen gemakkelijke opgave wanneer blijkt dat de jongen vanwege een ziekte bij een klein schrammetje al onophoudelijk kan bloeden.

In die tienerromance doet Byzantium regelmatig denken aan de brave Twilight-reeks, maar gelukkig heeft de film meer te bieden dan dat. Net als Let the Right One In is het ook een drama over eenzame buitenstaanders die elkaar als houvast opzoeken. En net als Interview with the Vampire is het een sfeervolle horror die zich door middel van flashbacks in verschillende tijden afspeelt.

Byzantium heeft zo een aantal sterke elementen, maar het is jammer dat Jordan zich nergens echt weet te onderscheiden. Deze vampierfilm heeft met een mix van horror, romantiek en drama best wat in zich, maar verrassen doet het allemaal niet. Je moet ook wel van goeden huize komen om binnen dit genre nog opzien te baren. Dat is dus niet gelukt, maar dat betekent niet dat Byzantium meteen bij het grof vuil gezet moet worden. De opties voor een vervolg die tegen het einde worden aangedragen, kunnen echer maar beter in de wind worden geslagen.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

tk1989

Avatar

Ondanks deze weinig diepgravende review ben ik toch erg benieuwd. Arterton is sowieso de toegangsprijs waard en ook Neil Jordan heb ik erg hoog zitten. Die combinatie is voor mij reden genoeg Smiley face (en drie sterren overigens ook).

the mighty dragon

Avatar

Tja, van deze review wordt je niet veel wijzer.
Gelukkig bepaal ik nooit op basis van een review of ik een film wil zien of niet.
In dit geval lijkt de film me wel wat, aangezien de trailer me wel weet te interesseren.
Staat op mijn lijstje derhalve.

Decepticon

Avatar

Dit lijkt me echt een hele leuke film, mede door Arterton en Ronan en ook regisseur Jordan. De trailer ziet er goed uit.
Maar een biosbezoekje voor mij denk ik net niet. Ik wacht denk ik op de BR release.

jaime91

Avatar

Decepticon "Dit lijkt me echt een hele leuke film, mede door Arterton en Ronan en ook regisseur Jordan. De trailer ziet er goed uit.
Maar een biosbezoekje voor mij denk ik net niet. Ik wacht denk ik op de BR release."

Sluit ik me helemaal bij aan.

xarkov

Avatar

Hele vette poster maar na het zien van de trailer trekt het me toch minder.

Kilian

Avatar

Leek mij een leuke film en hij krijgt ook goede recensies.
Zo zei Anne Rice (The Vampire Lestat) dat ze het een geweldige film vond.
Ga deze wel een keer On-Demand kijken.

SunChaser

Avatar

Mooie plaatjes, mooie soundtrack maar verhaal laat wel te weneen over

Spijker2

Avatar

the mighty dragon "Tja, van deze review wordt je niet veel wijzer.
Gelukkig bepaal ik nooit op basis van een review of ik een film wil zien of niet.
In dit geval lijkt de film me wel wat, aangezien de trailer me wel weet te interesseren.
Staat op mijn lijstje derhalve."

In dit geval bepaal ik op basis van de foto boven dat ik de film wel wil zien.

Byzantium

acties