Recensie

The Hangover Part III (2013)

Het tweede bewijs dat het origineel nooit een vervolg had moeten krijgen.

door Fabian Melchers om 18:07 in RECENSIES
The Hangover Part III poster
Regie: Todd Phillips | Cast: Zach Galifianakis (Alan), Ken Jeong (Mr. Chow), Bradley Cooper (Phil), Ed Helms (Stu), Justin Bartha (Doug), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2013

Jarenlang maakte Todd Phillips middelmatige komedies. Natuurlijk viel er wel wat te lachen in films als Road Trip en Old School, maar nergens staken ze boven het gemiddelde uit. En toen was daar in 2009 opeens The Hangover: origineel, verrassend, grappig. Hadden we deze regisseur dan al die jaren onderschat? Toen hij vervolgens Due Date en The Hangover Part II maakte werd het antwoord duidelijk. Nee, hij is altijd hetzelfde gebleven. Anders aan The Hangover was niet de regie, maar het scenario. Nog steeds is het de enige film in Phillips’ carrière waarvoor hij het script uit handen gaf. Had hij dat ook maar gedaan voor de films die daarna kwamen. Ook The Hangover Part III is ronduit teleurstellend.

Niet teleurstellend op de manier als het tweede deel. Daarmee schotelde Phillips zijn kijkers een film voor die qua opbouw en grappen vrijwel identiek was aan het origineel. Het hikte tegen het gênante aan. Veel fans klaagden steen en been. De filmmaker zal ongetwijfeld wat met dat commentaar hebben willen doen, want het derde deel belooft een nieuwe weg in te slaan. Helaas blijkt ook dat niet te werken.

De eerste twintig minuten lijkt het nog de goede kant op te gaan. Na een chaos te hebben veroorzaakt op de snelweg, is het tijd dat Alan moet worden opgenomen, vinden vrienden en familie. Phil, Stu en Doug besluiten hem te helpen. Die interventie levert nog een geestige knipoog naar een populair YouTube-filmpje op, maar daarna gaat de film bergafwaarts. In plaats van dat zich een doorgeslagen versie van One Flew Over the Cuckoo’s Nest ontvouwt, wordt het viertal onderschept door een stel gangsters dat nog een appeltje te schillen heeft met Leslie Chow, de doorgesnoven Chinees uit de eerste twee delen. Doug wordt gegijzeld totdat Chow is afgeleverd. Wat volgt is nauwelijks een komedie te noemen. Een misdaadthriller, daar lijkt het meer op. Maar dan wel een hele afgezaagde, die ook nog eens vol zit met onlogische plotwendingen.

Over dat laatste zou je eigenlijk niet mogen zeuren bij The Hangover-films. Een van de sterke punten van het origineel was juist dat hij zo onverwachts en bizar uit de hoek kon komen. Maar in dit derde deel zijn die wendingen helemaal niet grappig. Het voelt allemaal geforceerd en inspiratieloos aan.

Het is alsof Phillips het eerste deel nogmaals heeft bestudeerd om te analyseren waarom hij zo grappig was en daar vervolgens de verkeerde conclusies uit heeft getrokken. In het eerste deel waren het met name Alan en Chow die de lachers op hun hand hadden, dus daar kon de nieuwste film wel wat meer van gebruiken, zal de regisseur wellicht hebben gedacht. In een grotere rol komen ze echter veel minder goed uit de verf. Zolang de twee gekken continu hetzelfde gedrag herhalen, wordt de film er niet grappiger op. Dat wordt nog erger door Phillips’ armoedige poging om ze wat meer diepgang te geven.

Opnieuw wordt pijnlijk duidelijk dat The Hangover zich helemaal niet leent voor een vervolg. Misschien snapt Phillips dat niet, of misschien grijpt hij gewoon zijn kans om dit succes zo veel mogelijk uit te melken. Hoe het ook mag zijn, hij bewijst nogmaals dat hij eigenlijk maar een matige regisseur - of beter: scenarist - is.

49 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Carnage

Avatar

Iemand vind het niet erg leuk dat deze film gemaakt is, ik zal vanavond zelf oordelen hoe het was.

batmaster

Avatar

Op Nu.nl toch 3 sterren. Ga hem maandag kijken. Ben benieuwd!

benjamin

Avatar

Mijn grootste bezwaar (nu al) is die Chow: nooit m'n favoriete personage geweest en ik vrees dat ze hem hier te fel gaan uitspelen.

JamesBond

Avatar

Zal ik vast nog wel een keertje zien, had gehoopt dat deze wat beter zou worden, maar dat is kennelijk niet het geval...

Yanggie

Avatar

The Wolfpack is back, Mr Chow is back en Vegas is back.
Genoeg ingrediënten voor mij om de film te gaan zien.

Infje

Avatar

Dit is toch geen recensie man? Ieder zijn mening maar in de eerste alinea wordt al vrij duidelijk gemaakt dat de reviewer niets van de beste man moet hebben. Dat laat je zo bevooroordeeld iemand toch de recensie schrijven. Gaat nergens meer over. Is ook totaal niet informatief voor het publiek op zo manier.

Steve-O

Avatar

De eerste was wel geinig maar dat was het wel zo'n beetje, tweede was afgrijselijk en dit ziet er inderdaad ook slecht uit, ik laat deze lekker aan me voorbijgaan.

benjamin

Avatar

Infje "Dit is toch geen recensie man? Ieder zijn mening maar in de eerste alinea wordt al vrij duidelijk gemaakt dat de reviewer niets van de beste man moet hebben. Dat laat je zo bevooroordeeld iemand toch de recensie schrijven. Gaat nergens meer over. Is ook totaal niet informatief voor het publiek op zo manier."


In de eerste alinea noemt hij deel één origineel, verrassend, grappig. Lijkt mij niet zo bevooroordeeld..

Infje

Avatar

benjamin "In de eerste alinea noemt hij deel één origineel, verrassend, grappig. Lijkt mij niet zo bevooroordeeld.."


Dat verdwijnt als sneeuw voor de zon zodra je de rest leest.

Hancock

Avatar

Ow... Ok.... Jammer dan ...

ValarMorghulis

Avatar

benjamin "Mijn grootste bezwaar (nu al) is die Chow: nooit m'n favoriete personage geweest en ik vrees dat ze hem hier te fel gaan uitspelen."

Die is juist leuk

Banned

Avatar

Deel 2 was een nutteloos vervolg en ook dit deel lijkt me al even nutteloos. De recensent heeft gewoon correct geoordeeld imo.

Infje

Avatar

Just for the record: Ik verdedig de film of de regisseur niet.

benjamin

Avatar

Infje "Dat verdwijnt als sneeuw voor de zon zodra je de rest leest."


Het duidt perfect aan dat de recensent in staat is een goede film van deze regisseur naar waarde te schatten. Dus dat hij niet zo bevooroordeeld is dat hij de films van deze regisseur per definitie afkraakt.

jaime91

Avatar

Ik negeer deze recensie maar, want ik heb gek genoeg ook ontzettend genoten van The Hangover II. Ja het was veel van hetzelfde maar dat ontkende de personages ook niet maar de humor was nog grover en beter. Om de eerste kon ik namelijk ook wel lachen maar om deel II lag ik echt een paar keer in een deuk. Dus waarschijnlijk ga ik me hier ook goed mee vermaken. Ben benieuwd!

eppy

Avatar

Jeezus on a pogo stick, wat een slechte recensie. Ik heb de film in een sneak mogen aanschouwen, in een of ander klote hipster filmhuis. En ja daar waren de meeste meningen hetzelfde als deze recensie. Alleen neem ik mensen die kleding dragen die in de tijd hip waren toen mijn opa een tiener was, niet serieus.
Maar het feit is dat ik deze het beste vond uit de hele serie. Dit komt voornamelijk door de duistere ondertoon die de film met zich mee draagt. En vind dan ook dat Phillips hiermee ballen toont, die ik eigenlijke een beetje miste in deel twee.
Ik ga dan ook voorspellen dat deze film over een paar jaar meer wardering krijgt. Mijn tip bij deze film is dan ook, verstand op nul en gaan met die banaan.

Muufley

Avatar

Infje "Dat verdwijnt als sneeuw voor de zon zodra je de rest leest."


Het zal je misschien verbazen maar in een recensie is het juist de bedoeling om een standpunt in te nemen over de film EN alles wat met de film te maken heeft.

Moviemagic

Avatar

Muufley "Het zal je misschien verbazen maar in een recensie is het juist de bedoeling om een standpunt in te nemen over de film EN alles wat met de film te maken heeft."


Precies. Je hebt helemaal gelijk. Zelf ben ik niet bepaald weg van alle hangoverfilms inclusief deel 1. Maar ik zal niemand beoordelen die dat wel doen zoals jammer genoeg hier nog al eens gebeurt.

skullsplitter

Avatar

Yanggie "The Wolfpack is back, Mr Chow is back en Vegas is back.
Genoeg ingrediënten voor mij om de film te gaan zien."

Deel 1 vond ik tam genoeg om deel 2 niet eens te kijken. Ze zullen vast vermakelijk zijn, maar ik lig niet onder mijn stoel van het lachen en het is inhoudelijk niet sterk genoeg om dat te verklaren.

the mighty dragon

Avatar

De eerste film heeft mij eerlijk gezegd wel verrast. Ben sowieso niet zo'n comedyliefhebber, maar die vond ik wel vermakelijk.
De tweede film leunde wel erg op het succes van de eerste film en had werkelijk geen enkele originele invalshoek, waardoor het een goedkope kopie van de eerste film leek.
Op dit derde deel zit ik dan ook niet echt te wachten, ik zal m wel een keertje kijken, maar ik heb er absoluut geen haast mee.

Vind overigens dat Chow-karakter vreselijk irritant, ik hou niet zo van die schreeuwerige figuren.

Shifty777

Avatar

Ondanks dat ik de film nog niet gezien heb, vind ik de recensie niet slecht. Er is niets raars aan om te stellen dat iemand niet de beste regisseur of scenarist is als die conclusie wordt getrokken vanuit de vorige films van de desbetreffende filmmaker. Ik vind de benadering vrij objectief en heb nergens het gevoel dat ik de pure subjectieve mening van de recensent zit te lezen.

Daarentegen is het echter wel zo dat je kan inzien dat een film objectief gezien misschien niet de beste is, maar dat hij toch vermakelijk kan zijn. Er bestaan genoeg guilty-pleasures, en daar is ook niets mis mee. Soms is de lijn tussen objectiviteit en subjectiviteit echter erg dun, kijk maar eens naar de reacties die 'Only God Forgives' sinds zijn première teweegbrengt. Dan doe het net als ik met die film: Als je het niet eens bent met de consensus van de ene recensent, zoek je heil in de recensie van een ander ;)

Papigiulio

Avatar

Road Trip en Old School middelmatige komedies noemen. :(

Deel 1 gezien die was wel leuk, hoorde dat deel 2 heel vies was dus nog niet gezien, deel 3 ziet er wel ok uit, misschien maar eens huren.

Virtual1

Avatar

Heb de film gezien
Het Is een goede film en maakt het compleet
Het is een aanrader
In de bioscoop alleen maar goede reacties

benjamin

Avatar

eppy "Alleen neem ik mensen die kleding dragen die in de tijd hip waren toen mijn opa een tiener was, niet serieus.
Maar het feit is dat ik deze het beste vond uit de hele serie. "


Dus jij verwacht nu dat wij allemaal de mening serieus nemen van iemand die besloten heeft mensen te beoordelen op hun kleding?

Trouwens, recensie is absoluut niet slecht: het is niet omdat hij niet met jouw mening overeenkomt dat hij slecht geschreven is.

B@chelor

Avatar

Ik ga 'm vanavond kijken.

En boo fvcking hoo voor de huilies onder ons. Ga de film zelf kijken en beoordelen. Niet iedereen heeft dezelfde smaak en/of mening. Dat ga ik ook doen, al vind ik 2 sterren best jammer.

PKP

Avatar

Ik was vrij positief na de trailer. Eindelijk dacht ik: "Hey, een trailer waar gewoon heel weinig leuke dingen in zitten! Die bewaren ze vast voor de film!".

Helaas lees ik overal het tegenovergestelde. De leukste grappen schijnen *juist* in de trailer te zitten!

Anyway, ik laat mij niet hierdoor ontmoedigen. Ik ga 'm vanavond bekijken en zelf een mening vormen. Smiley face

benjamin

Avatar

B@chelor "En boo fvcking hoo voor de huilies onder ons. "


Huilies = mensen die het tweede deel vonden tegenvallen en het geen geweldig idee vinden om dan maar direct nog eens geld uit te geven aan een volgende film als ze overal lezen dat die ook zou tegenvallen?

B@chelor

Avatar

benjamin "Huilies = mensen die het tweede deel vonden tegenvallen en het geen geweldig idee vinden om dan maar direct nog eens geld uit te geven aan een volgende film als ze overal lezen dat die ook zou tegenvallen?"
Neen. Mensen die het niet eens met de recensie zijn, omdat zij vinden dat de film meer sterren verdient. (niet alleen bij deze film natuurlijk, gebeurt ook bij andere films) Wellicht ook zonder de film daadwerkelijk gezien te hebben. Ik vond deel 1 fantastisch, maar vond deel 2 best tegenvallen. Ik had gehoopt dat deel 3 sterk zou zijn. Ik zal het vanavond zien.

benjamin

Avatar

B@chelor "Neen. Mensen die het niet eens met de recensie zijn, omdat zij vinden dat de film meer sterren verdient. (niet alleen bij deze film natuurlijk, gebeurt ook bij andere films) Wellicht ook zonder de film daadwerkelijk gezien te hebben. Ik vond deel 1 fantastisch, maar vond deel 2 best tegenvallen. Ik had gehoopt dat deel 3 sterk zou zijn. Ik zal het vanavond zien."


Ah oké. M'n excuses dan, was niet helemaal duidelijk. Daar ben ik het trouwens helemaal mee eens.

B@chelor

Avatar

benjamin "Ah oké. M'n excuses dan, was niet helemaal duidelijk. Daar ben ik het trouwens helemaal mee eens."
No problem!

DashX

Avatar

Ik wacht wel als het op DVD/bluray uit komt.

Axeqlusive

Avatar

Wel apart dat Part III twee sterren krijgt en minder teleurstelt dan Part II, terwijl deze drie sterren kreeg... hmmz

Kilian

Avatar

Ik heb hem vannacht in de premiere gezien.
En ik moet zeggen dat ik het gewoon wel leuk vond.
Mainly omdat ik Chow gewoon een baas vind.
Vind je Chow niet leuk dan is de kans groot dat je de film ook niet leuk gaat vinden.
Imo was dit deel beter dan deel 2.

Mothercopper

Avatar

De film was om te janken. Deel 1 was verfrissend en grandioos, deel 2 ging al bergafwaarts en na het bekijken van deel 3 wil ik mijn geld terug. Ik moet de recensist helaas wel gelijk geven. Overigens zijn er zelfs mensen tijdens de film de zaal uitgelopen.

thijn23

Avatar

Hmm, de recensies zijn overal erg matig tot slecht, de reacties die ik daarentegen lees (op twitter etc.) zijn eigenlijk wel positief. Mensen vinden hem grappig vooral door Alan en Mr. Chow, de rol van Melissa Mcarthy and de end-credits scene lees je veel over. Ga er zaterdag naar toe.

Glennekeeeee

Avatar

thijn23 "Hmm, de recensies zijn overal erg matig tot slecht, de reacties die ik daarentegen lees (op twitter etc.) zijn eigenlijk wel positief. Mensen vinden hem grappig vooral door Alan en Mr. Chow, de rol van Melissa Mcarthy and de end-credits scene lees je veel over. Ga er zaterdag naar toe."


Maakt nog maar eens duidelijk dat dit een film is voor het publiek en niet voor de critici

B@chelor

Avatar

Oké ik ben net terug van de film...

Daar laat ik 't bij. Wat een flutfilm.

Decepticon

Avatar

jaime91 "Ik negeer deze recensie maar, want ik heb gek genoeg ook ontzettend genoten van The Hangover II. Ja het was veel van hetzelfde maar dat ontkende de personages ook niet maar de humor was nog grover en beter. Om de eerste kon ik namelijk ook wel lachen maar om deel II lag ik echt een paar keer in een deuk. Dus waarschijnlijk ga ik me hier ook goed mee vermaken. Ben benieuwd!"
Die mening deel ik met je. Ik ga hem zondag zien.

B@chelor

Avatar

Decepticon "Die mening deel ik met je. Ik ga hem zondag zien."
Zo ging ik er ook naar toe gisteren. haha

PKP

Avatar

Gister geweest. Ik heb me wederom prima kunnen vermaken met deze film!
Dus als je deel 1 en 2 leuk vond, ga je deze ook wel waarderen.

Af en toe wat grimmiger, maar dat maakt het niet minder leuk. Smiley face

chrissie107

Avatar

Mmm...kan niet vergelijken met deel 2, maar dit deel was echt slecht.

Alleen alan had nog een paar leuke momenten. Verder ben ik de film eigenlijk al bijna vergeten en dat zegt genoeg.

Ben het volledig eens met recensie

De reprise op het eind is wel grappig overigens.

JorisTheWise

Avatar

Kijkend naar het feit dat mijn minst favoriete actrice en twee van mijn minst favoriete acteurs blijkbaar een belangrijke rol hebben in deze film heb ik na meerdere recensies besloten om deze film over te slaan. Jammer want de serie begon zo goed :(

Cutiepie

Avatar

Ik heb deze film vandaag gezien en ik heb me prima weten te vermaken. Volgens mij zijn veel mensen teleurgesteld omdat ze de film vergelijken met deel 1. Gewoon verstand op 0 zetten en dan kijken!

Asperientje

Avatar

Tot nu toe voor mij is dit de slechtste film die ik dit jaar heb gezien.
Ik heb de film een 4/10 gegeven. Het mooiste was de after-credits scene.
Fuck, hadden ze dat nou maar gewoon als hele film gemaakt.Bagger.

Ed Crane

Avatar

Och gutteguttegut, ik vind het toch wel een beetje zielig worden die mensen die gaan klagen over dat een recensent/ recensie slecht zou zijn omdat deze een andere mening verkondigt dan gehoopt. Een recensie kan ook prima beargumenteerd in elkaar zitten ondanks dat je een andere mening over de film hebt. Deze recensie zit prima in elkaar. Voel je gewoon niet zo aangevallen of in je eer aangetast of zo, puur omdat iemand een film slecht beoordeelt. Vooral degenen die klagen terwijl ze de film niet eens gezien hebben kunnen wel eens bij zichzelf te raden gaan. :+

SunChaser

Avatar

Bwter dan 2 maar jammer dat t een misdaadverhaal is en de gimmick an de blackout is losgelaten
Was beter idd dat ze iets hadden gedaan met een gekkenhuis

thijn23

Avatar

Ik heb hem gisteren gezien en had hele lage verwachten aangezien de kritieken zo slecht waren.
Nou zeg, ik zal wel een heel slecht gevoel voor humor hebben maar ik heb eigenlijk continu in een deuk gelegen, mijn tante ook. Waarom? Alan! Eigenlijk was 90% van mijn gelach om hem. Alles wat ie zegt vind ik vrijwel hilarisch, elke reactie die hij geeft moet ik weer lachen, voorbeeldPhil geeft Alan een compliment dat ie een leuk vest aan heeft, zegt Alan 'Ja is van me vader, droeg die toen die dood ging' (terwijl ze vader de dag daarvoor is overleden). Dit is maar een voorbeeld want als ik alles zou moeten opnoemen zou ik een hele alinea kunnen schrijven.

Eigenlijk van het begin de scene met de giraf tot het eind de hangover na de aftiteling heb ik gelachen en me vermaakt! Ik vond het continu gewoon vermakelijk en het verhaal, weliswaar dun maar zeer onderhoudend. Vond John Goodman ook echt geweldig spelen.

Het is inderdaad een andere film dan de eerste twee maar logisch toch? Als ze weer dezelfde formule hadden toegepast klaagde iedereen over het feit dat het weer hetzelfde was. Ik ben het daarentegen wel eens met de kritiek op Mr. Chow. Waar Alan nog iedere keer verrassend uit de hoek komt, wist ik het met op een gegeven wel met iedere keer dat 'motherfuckers', zijn lachje etc.

Kortom, zeer vermakelijk film en als je Alan in de vorige films lachen vond vind je deze waarschijnlijk ook hilarisch omdat hij non-stop iets grappig zegt/doet.

chakib82

Avatar

Ik vond hem ook tegenvallen, van mij krijgt de film een magere 6.
Deel 1 blijft de beste, misschien een unrated versie op dvd later dit jaar.

Spijker2

Avatar

Vreemd, ik vond de film erg leuk. Gelukkig dat het concept dit keer anders is dan in deel 1 en 2. Verder vind ik de film(s) erg goed geregisseerd, gemonteerd etc. Eigenlijk heel goed. Alleen jammer dat we geen foto's meer te zien krijgen tijdens de credits:N Heb ik bijna nog het meest van genoten na deel 1 en 2.

The Hangover Part III

acties