Recensie

Lincoln (2012)

Steven Spielberg behandelt een uiterst boeiende episode uit de Amerikaanse geschiedenis. Niemand past de hoge vilten hoed beter dan Daniel Day-Lewis.

door Frank Stol om 18:38 in RECENSIES
Lincoln poster
Regie: Steven Spielberg | Cast: Daniel Day-Lewis (Abraham Lincoln), Sally Field (Mary Todd Lincoln), Joseph Gordon-Levitt (Robert Lincoln), Tommy Lee Jones (Thaddeus Stevens), Lee Pace (Fernando Wood), e.a. | Speelduur: 150 minuten | Jaar: 2012

Bij de Academy smullen ze van Amerikaanse heroïek. Een reddingsoperatie van de CIA om een handjevol diplomaten te bevrijden uit Iran -zoals te zien in Argo- doet de nationalistische harten van de jury ongetwijfeld hard kloppen. Maar met twaalf Oscarnominaties is Lincoln van Steven Spielberg toch echt de gedoodverfde favoriet. En met recht, want de regisseur behandelt met zijn film een uiterst boeiende episode uit de geschiedenis. Hij toont daarbij een andere vorm van Amerikaans heldendom; hoe de president zich inspande om de slavernij af te schaffen. Spielberg verkende het slavernijthema eerder in zijn films The Color Purple (11 nominaties) en Amistad (4 nominaties). Beide films ontvingen nul Oscars. Waarom Lincoln het dit jaar wel goed zal doen bij de uitreikingen? Simpel: de film is van een presidentiële klasse.

Als uitgangspunt nam Spielberg de politieke biografie Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln van Doris Kearns Goodwin - een boek dat volgens de omslag ook Barack Obama inspireerde bij zijn presidentschap. Scenarist Tony Kushner bewerkte het bijna duizend pagina’s tellende boek tot een intelligent scenario, waarin enkel Lincolns laatste maanden als president centraal staan. Dat was een verhitte periode: terwijl de Amerikaanse Burgeroorlog het land verscheurde, zette de zestiende president van de Verenigde Staten alles op alles om de slavernij uit te bannen. Om te slagen moest hij een meerderheid voor zijn plan zien te winnen in het Huis van Afgevaardigden, een parlement dat louter uit een gezelschap van blanke mannen bestond. Timing was daarbij cruciaal: als de noordelijke en zuidelijke staten eenmaal vrede zouden beklinken, zou slavernij doormodderen en de oorlog op een later moment opnieuw worden ontketend.

Lincoln is in de eerste plaats dus een politieke film, die zich niet richt op het kanonnenvuur buiten op het slagveld, maar op het onderlinge getouwtrek tussen de parlementsleden. De film speelt zich grotendeels af in deftig aangeklede ruimtes waar de sigarenrookwalmen bijna onbewegelijk in de lucht blijven hangen. De dialogen zijn statig en helpen de scènes om te vormen in een geheel dat erg authentiek aanvoelt. Opvallend is dat Spielberg ditmaal als filmmaker op de achtergrond blijft. In plaats van zijn film van onnodige sentimentaliteit te voorzien (zoals in War Horse), herschept hij de historie vanuit het oerdegelijke script en de ijzersterke acteurs.

Zo is Tommy Lee Jones memorabel als Thaddeus Stevens. Maar de grootste indruk maakt als vanzelfsprekend de president. Het personage Lincoln, zoals beschreven in de eerder genoemde biografie, is van een gelaagdheid en complexiteit die maar weinig acteurs geloofwaardig kunnen omvormen in een persoon van vlees en bloed. Eigenlijk is er niemand uit het huidige acteursbestand van Hollywood die de hoge vilten hoed beter past dan Daniel Day-Lewis. In There Will Be Blood spatte zijn veelzijdigheid op magistrale wijze van het scherm, maar in Lincoln blijkt dat er nog veel meer kanten zijn die we nog niet eerder van hem zagen. Day-Lewis speelt ingetogen en toont de president als een militair strateeg, liefhebbende vader, begenadigd verhalenverteller, manipulator, melancholicus, maar bovenal als een onwrikbaar politicus. Met zijn vuist slaat hij op de tafel en wijst de heren tegenover hem op zijn suprematie. “I am (…) clothed with immense power!” buldert hij. Een mooie openingszin ook voor de speech van Steven Spielberg, als hij binnenkort het gouden beeldje in ontvangst neemt.

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

FilmMaster

Avatar

Ik had toch liever,wat meer kanonvuur gezien

Yanggie

Avatar

Ik ben vooral benieuwd naar hoe Daniel Day-Lewis het doet als Lincoln.
Echt onbevooroordeeld zal ik niet zijn want ik vind Daniel Day-Lewis echt 1 van de beste acteur van de laatste 20 jaar.

Banned

Avatar

Wel jammer dat de film maar een deel van z'n leven in beeld brengt...

Bilbo

Avatar

Banned "Wel jammer dat de film maar een deel van z'n leven in beeld brengt..."


Voor het andere deel heb je Abraham Lincoln: Vampire Hunter nodig >Smiley face

Banned

Avatar

Bilbo "Voor het andere deel heb je Abraham Lincoln: Vampire Hunter nodig >Smiley face"


No thanks...

Kamajiisama

Avatar

Bilbo "Voor het andere deel heb je Abraham Lincoln: Vampire Hunter nodig >Smiley face"

:E

nietselam

Avatar

Bilbo "Voor het andere deel heb je Abraham Lincoln: Vampire Hunter nodig >Smiley face"


Oh wat een onzinfilm was dat zeg, ben altijd wel in voor een hersenloos filmpje maar dat sloeg nergens op.

On topic, ik heb het zelf wel gehad met al die oscarwaardige films, meestal is dat een teken dat de film mij erg tegenvalt, al is daniel day lewis misschien wel de meest ondergewaardeerde maar wel beste acteur van een aantal generaties. Hoort sowieso in de top 5 beste acteurs aller tijden imo

johanmeesters

Avatar

Niet verwacht dat FT 4,5 ster zou geven, geweldig! Heb de film twee weken geleden al gezien tijdens een klein filmfestival bij ons, Lincoln was de openingsfilm.

De recensent gaat er al helemaal vanuit dat Spielberg de Oscar krijgt voor Beste Regie, ik ben benieuwd 24 februari...

Wat mij betreft sowieso de Oscars voor DD-Lewis en TL-Jones.

tk1989

Avatar

Ben erg benieuwd naar deze film, de laatste uit het Oscar-rijtje die ik nog niet gezien heb. Houd normaal gesproken niet zo van Spielberg-films maar DDL alleen is de rit naar de bios vast meer dan waard!

Il Padrino

Avatar

nietselam "[...] al is daniel day lewis misschien wel de meest ondergewaardeerde maar wel beste acteur van een aantal generaties. [...]"


Ondergewaardeerd? De man haalt waarschijnlijk eind deze maand zijn derde Oscar op en komt daarmee op eenzame hoogte. Daarbij krijgt hij lovende kritieken voor vrijwel elke rol die hij neerzet. Hij speelt alleen in bar weinig films: 5 in de laatste 15 jaar. Daardoor staat hij niet vaak in the picture.

Aston

Avatar

Il Padrino "Ondergewaardeerd? De man haalt waarschijnlijk eind deze maand zijn derde Oscar op en komt daarmee op eenzame hoogte. Daarbij krijgt hij lovende kritieken voor vrijwel elke rol die hij neerzet. Hij speelt alleen in bar weinig films: 5 in de laatste 15 jaar. Daardoor staat hij niet vaak in the picture."

Klopt, hij is precies het tegenovergestlde van Nicolas Cage. Hij zoekt zijn rollen heel zorgvuldig uit. Hij weigerde Spielberg eerst ook om Lincoln te spelen.

patrick_h

Avatar

Yanggie "Echt onbevooroordeeld zal ik niet zijn want ik vind Daniel Day-Lewis echt 1 van de beste acteur van de laatste 20 jaar."
Dus zijn oscarwinnende rol van 23 jaar geleden was het nog niet helemaal? Smiley face

SunChaser

Avatar

Ik vond m dus oersaai, misschien nog eens proberen als ik niet kan slapen

michaelbay

Avatar

SunChaser "Ik vond m dus oersaai, misschien nog eens proberen als ik niet kan slapen"


ik vind dat dus heel vaak met films die genomineerd worden voor oscars.
Heb ook geprobeerd om there will be blood te kijken maar dat gaat dus gewoon echt niet.

Op de een of andere manier is iedere film die veel oscars krijgt gewoon echt mega saai.
Het tempo ligt te laag en er gebeurt gewoon te weinig, ik weet het niet.

en dan krijg je weer de reactie van: "ja wat verwacht je met zo'n naam, er zullen wel meer robots in moeten" maar dat is bullshit want altijd als ik een film ruk vind dan denkt iedereen die ik ken er hetzelfde over en dat zijn allerlei soorten mensen van allerlei leeftijden.

maar kortom komt het erop neer dat ik films die veel oscars verdienen meestal over sla.

Darthmar

Avatar

Il Padrino "Ondergewaardeerd? De man haalt waarschijnlijk eind deze maand zijn derde Oscar op en komt daarmee op eenzame hoogte. Daarbij krijgt hij lovende kritieken voor vrijwel elke rol die hij neerzet. Hij speelt alleen in bar weinig films: 5 in de laatste 15 jaar. Daardoor staat hij niet vaak in the picture."


tel je vanaf 1996 is het 6 films:
The Crucible (1996)
The Boxer (1997)
Gangs of New York (2002)
The Ballad of Jack and Rose (2005)
There Will Be Blood (2007)
Nine (2009)
Lincoln (2012)

tk1989

Avatar

Heb m gisteren gezien en ja; het is een taaie zit. Zeker voor de niet politiek-ingestelde kijken een zeer straffe zit waarin eigenlijk dik twee uur lang mensen met elkaar aan het praten zijn. De grote kracht zit hem dan ook in de geweldige teksten en hoe voornamelijk DDL deze brengt. Dit zorgde er bij mij voor dat ik zwaar gebiologeerd naar het scherm bleef turen. Voor mij was dit zeker niet de beste film van afgelopen seizoen (The Master en Argo zijn imho beter) maar het vakmanschap straalt van de film af.

SilentF0rce

Avatar

Lincoln. Één van de saaiste films die ik ooit heb gezien! Als ze een film hadden gemaakt over een stilstaande Lincoln auto was de film spannender geweest. De persoon naast me viel zelfs in slaap (en snurkte nog ook!)..

Saaie dialogen en veel te veel karakters (die ook nog eens op elkaar lijken) waardoor ik op veel momenten me af vroeg wie nou wie is en waar hij voor stond. Erg jammer want zo werden veel belangrijkere en interessantere personages te weinig in beeld gebracht.

En die irritante zoetsappige muziek in iedere scene! Dat doet Spielberg altijd maar ik begin dat echt een beetje zat te worden nu.

Er werd wel heel goed geacteerd! Vooral door Daniel Day-Lewis en Tommy Lee Jones.

Neemt niet weg dat deze film naar mijn mening heel erg overgewaardeerd wordt.

2* wat mij betreft.

YadMedia

Avatar

Grote fan DDL maar wat mij betreft mag Tommy Lee Jones absoluut de oscar krijgen. Hij is de smaakmaker van deze film

TearsinRain

Avatar

Geweldige Amerikaanse geschiedenisles: na alle ellende op het Capitol op 6 januari j.l. deze presidenten film nog maar eens bekeken, goede film, soms wat taai. Vooral het begin is het voor een Europeaan lastig te volgen. In de 2e helft krijgt de film meer vaart en ben je bekend met de karakters.

acties