Recensie

Lockout (2012)

Lockout is een leuke, maar allesbehalve originele actiefilm. Gelukkig heeft hij een prima hoofdrolspeler in huis.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Lieuwe van Albada om 23:02 in RECENSIES
Lockout poster
Regie: James Mather, Stephen St. Leger Cast: Guy Pearce (Snow), Maggie Grace (Emilie Warnock), Vincent Regan (Alex), Joseph Gilgun (Hydell), Lennie James (Harry Shaw), Peter Stormare (Scott Langral), e.a. Speelduur: 95 minuten Jaar: 2012

Ex-agent Snow wordt ten onrechte beschuldigd van spionageactiviteiten. Hij wordt veroordeeld tot dertig jaar celstraf in MS ONE. Dit is een experimentele gevangenis in de ruimte waar de gevaarlijkste criminelen in een kunstmatige slaap worden gehouden. Emilie, de dochter van de Amerikaanse president, bezoekt dit ruimteschip op humanitaire missie. Maar tijdens haar bezoek weten de gevangenen, onder leiding van de psychopathische broers Alex en Hydell, uit te breken en wordt Emilie samen met het personeel gegijzeld. De enige mogelijkheid voor Snow om eerherstel te krijgen en zijn vrijheid terug te winnen is om een gevaarlijk karwei te aanvaarden: hij moet Emilie uit de klauwen van de honderden moordenaars en verkrachters zien te redden.

De creativiteitsarmoede van de commerciële filmindustrie is groot; het blockbusterseizoen loopt over van de remakes, sequels, prequels en reboots. In eerste instantie lijkt Lockout daarop een positieve uitzondering te zijn: eindelijk een origineel verhaal. Maar schijn bedriegt. Het vermoeden is sterk dat Lockout een complete ‘rip-off’ is van Escape from New York, John Carpenters cultklassieker uit de jaren tachtig. Het plot van Lockout kent zóveel overeenkomsten dat van toeval nauwelijks sprake kan zijn. Foei, Luc Besson.

Want het was de bekende Franse schrijver/producer/regisseur die het originele scenario voor de film schreef. De regie deed hij niet zelf. Hiervoor liet Besson zijn oog vallen op twee Ierse vrienden, James Mather en Stephen St. Leger. De twee vormen al jaren een team en maakten samen meerdere commercials en shorts. Het was hun vijftien minuten durende film Prey Alone die indruk maakte en de aandacht van Bessons filmmaatschappij Europa Corp. trok. Met die short hadden de vrienden laten zien met weinig geld een verbluffend resultaat te kunnen leveren. En dat kwam van pas, aangezien het budget van Lockout’slechts’ twintig miljoen dollar bedroeg, niet veel voor de gemiddelde blockbuster.

Het zal dus ook geen grote verrassing zijn dat Lockout nogal wat mankementen heeft. Het script zit vol onwaarschijnlijkheden en ongeloofwaardigheden. Een scène waarin Emilie zich vermomt om niet door de gevangenen herkend te worden, is ronduit belachelijk. De CGI doet soms pijn aan de ogen; met name een achtervolgingsscène aan het begin van de film is van computerspelletjeskwaliteit – gedateerde computerspelletjes, welteverstaan. En de clichés zijn niet van de lucht. Die clichés horen bij het subgenre dat de film zo gretig na-aapt: de ‘slechts één man kan deze klus klaren’-films die het actiegenre eind jaren tachtig en begin jaren negentig domineerden. Zo is niet alleen de invloed van Escape from New York, maar ook die van een film als Die Hard voelbaar.

Lockout heeft echter een sterke troef in handen in de vorm van Guy Pearce. Pearce mag dan geen grote actiester zijn, hij laat hier wel zien over een goeie dosis charisma te beschikken. De rol van de met oneliners strooiende actieheld zit hem als gegoten; Snows sarcastische en gevatte opmerkingen zorgen regelmatig voor een lach. Ook met de actiescènes zit het over het algemeen wel snor: een gevecht waarbij Snow en een van de gevangenen in de lucht zweven boven een gigantisch rotorblad doet denken aan een missie uit computerspel Dead Space, maar is daardoor niet minder spectaculair. Wat ook helpt is dat Mather en St. Leger het tempo hoog houden en hiermee slim de zwakke plekken in het script maskeren. En zo is Lockout ondanks alle clichés en al het jatwerk eigenlijk best te pruimen; als ouderwets aanvoelend actieplezier waarbij je je kritische blik beter even thuis kunt laten om lekker te genieten van een uitgekookte Guy Pearce.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Die kritische blik is precies naar Abraham Lincoln Vampire Hunter geslopen. Deze B-filmis nog geen 1 ster waard. Stierlijk verveelt bij deze!

MrMister

Avatar

Enige leuke aan deze film is de attitude van Snow, voor de rest 10x niks

berepoot123

Avatar

Banned "Die kritische blik is precies naar Abraham Lincoln Vampire Hunter geslopen. Deze B-filmis nog geen 1 ster waard. Stierlijk verveelt bij deze!"

ma gij verveelt u bij elke film

jaime91

Avatar

Banned "Die kritische blik is precies naar Abraham Lincoln Vampire Hunter geslopen. Deze B-film is nog geen 1 ster waard. Stierlijk verveelt bij deze!"

Ben het niet vaak met je eens maar nu wel. Snap er geen hol van hoe deze film 3 sterren kan halen. De CGI is zo ontzettend lelijk en slecht dat het idd overkomt als een vreselijke B-film. Dat het een kopie is van de klassieke actiefilms boeit me nog niet zo, dat is The Expendables bijvoorbeeld ook, maar die effecten schrok ik ontzettend van. Vreselijk! :r Snap niet dat Guy Pearce hiervoor heeft kunnen tekenen, die man verdient veeeel beter.

Masterbrain

Avatar

Had hem 3 maanden geleden al in de Antwerpse UGC gezien , het is een film met een Jean Claude van Damme achtige jaren 90 sfeertje met de moderne jasje en keiharde actiehumor ,Lockout is gewoon verstand op nul en een wegkijk actiefilm.
In het begin dacht ik o nee he dit is zo een direct to dvd movie die ze per ongeluk in de bios
vertonen na het zien van de Motor achtervolging scene in het begin , maar naderhand werden
de VFX steeds beter en beter , maar de actie was middelmatig , samen met de personage's en de enige man die geheel zonder kleerscheuren terugkomt is Guy Pearce de rest is .

Lockout niet de echte actiefilm die ik voor ogen had , maar een meevallertje voor de
DVD. kortom lekker tussendoortje.

McMurphy

Avatar

Hmm ik vond er bijzonder weinig aan. Pearce smijt de ene cheasy oneliner na de ander, Maggie Grace heb ik altijd al een dramatisch actrice gevonden en de 'badguys' waren hilarisch slecht! Dat ze B-film als dit hier in de bios uitbrengen zeg :N.

B@chelor

Avatar

Ik vind de film wel leuk en heb enorm genoten van Guy Pearce en zo ook van de stereotype badguys. De CGI bij die achtervolgingsscene was inderdaad om te huilen.

Serafijn

Avatar

McMurphy "Hmm ik vond er bijzonder weinig aan. Pearce smijt de ene cheasy oneliner na de ander, Maggie Grace heb ik altijd al een dramatisch actrice gevonden en de 'badguys' waren hilarisch slecht! Dat ze B-film als dit hier in de bios uitbrengen zeg :N."
Dit was idd een beetje de recensie die mijn vrienden gaven toen ze hem vorige week zagen :D Had al meteen geen zin meer, terwijld e traile rme op zich nog wel aardig leek.

nietselam

Avatar

Banned "Die kritische blik is precies naar Abraham Lincoln Vampire Hunter geslopen. Deze B-filmis nog geen 1 ster waard. Stierlijk verveelt bij deze!"


Mee eens, belachelijke film, alleen pearce is wel aardig maar kan de film bij lange na niet redden, vraag me ook af of hij in de gaten had in wat voor slechte film hij zat.

2ndSystem

Avatar

Ik vond m heerlijk:P k heb m de volgende dag nog een keer gekeken zelfs:)!

CoStarring

Avatar

Deze film, deed mij erg denken, aan sf-actie films uit de jaren 90
Guy Pearce vind ik een goede acteur, en het verbaast mij, dat een acteur van zijn niveau, heeft getekend voor deze film??

Zijn rol was in deze movie wel cool... Maar voor de rest :N

En over die achtervolging scene.... :} WTF!?!

FilmMaster

Avatar

3sterren is gewoon verdiend.vind het een vermakkelijke film.

Frietgedicht

Avatar

Goedkoop...B film....meer valt er niet te zeggen.

ghossler

Avatar

Ik dacht echt dat de film echt zwaar zou tegenvallen... maar ik vind het reuze mee vallen. Ik ben geen fan van die actrice die de dochter speelt, maar ik vind dat ze het behoorlijk goed doet, De bad guys konden beter, maar zij speelde nou de rollen van een good brother and 1 wacko jacko... en naar mijn mening deden ze dat prima. Guy Pearce is serieus 1 van de betere acteurs binnen hollywood. Die man moet echt in grotere films gaan spelen, hij heeft de film ook echt wel gered. Tuurlijk zijn hier en daar wat rare dingetjes en bepaalde stukjes zijn kort door de bocht, maar ik vond hem zeer vermakelijke film en daar blijft het natuurlijk ook bij. CGI was inderdaad erg vaag, slecht en lelijk. Dus ik vind 3 sterren opzich niet verkeerd.

Gewoon lekker kijken en verstand op nul. Ga niet te veel vragen stellen tijdens de film haha dan verpest je het voor jezelf! :P Daarnaast zeggen velen dat het erg B film is... dat vind ik zwaar meevallen... vind het eigenlijk geen B film maar ook geen A film perse... miss iets tussen? xD een AB film? xD

rick512

Avatar

Dat gestrooi met oneliners is een uitspraak dat ik zowat in elke recensie heb gelezen. Ik snap niet dat Guy pearce in zo"n film opduikt. Die gast kan veel meer.
Wordt een blu-raytje

acties