Special 2015: De grootste releases uitgelicht (deel 1)

Met o.a. Into the Woods, Jupiter Ascending, Fifty Shades of Grey, Insurgent en Heart of the Sea.



2015 wordt één van de grootste filmjaren ooit, met een ongekend groot aantal blockbusters. Maar er komen uiteraard ook veel andere grote films uit. In deze vierdelige special geven we een overzicht van de grootste, interessantste en spannendste releases van het jaar. Vandaag bespreken we de films uit januari tot en met maart. Het complete overzicht komt net als gebruikelijk op 1 januari online.

» Lees hier deel 2 (april - juni)
» Lees hier deel 3 (juli - september)
» Lees hier deel 4 (oktober - december)
» En hier het complete overzicht met de grootste releases

The Imitation Game (8 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Graham Moore
Genre(s):
...
Biografie | Drama | Thriller






Het waargebeurde verhaal van de Britse codebreker Alan Turing. We volgen hem tijdens zijn ongelukkige tienerjaren, de triomfen die hij boekte tijdens de Tweede Wereldoorlog met het breken van de Enigma-code en het tragedie dat hem na de oorlog overkwam, als homoseksueel. Verder zien we hem ook in zijn belangrijke rol als ontwikkelaar van computers, tot de Engelse regering hem besloot te vervolgen. De film ging in première tijdens het Toronto International Film Festival en won daar de publieksprijs. Maar niet alleen het publiek is positief over de film, dat blijkt wel uit de score op RottenTomatoes. Daar staat The Imitation Game op 85 procent, op basis van 65 recensies. "Met een uitzonderlijk sterke performance van Benedict Cumberbatch, dient The Imitation Game als bijzonder goed gemaakte toevoeging aan het 'prestige biopic' genre."

Bekijk de trailer


The Theory of Everything (15 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Anthony McCarten
Genre(s):
...
Biografie | Drama | Romantiek






The Imitation Game is niet de enige biopic over een wetenschapper die uitkomt in januari. Ook The Theory of Everything gaat in deze maand in première. De dramafilm laat het leven van vermaard natuurkundige Stephen Hawking zien en concentreert zich op zijn jonge jaren. Zo valt te zien hoe Hawking tijdens zijn studententijd verliefd werd op mede-studente Jane Wilde, in de jaren zestig. "Deels biopic, deels liefdesverhaal, bloeit The Theory of Everything dankzij de goede regie van James Marsh en de kracht van zijn twee hoofdrolspelers," valt te lezen op RottenTomatoes, waar de film een score van 81% toebedeeld krijgt. Overigens was Stephen Hawking zelf erg positief over de plannen voor de film. Daarom is de stem die je hoort in The Theory of Everything dan ook die van de daadwerkelijke Hawking.

Bekijk de trailer


Birdman (22 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Alejandro González Iñárritu | Nicolás Giacobone e.a.
Genre(s):
...
Drama | Komedie







Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) is een de nieuwe film van regisseur Alejandro González Iñárritu en wordt getipt als grote kanshebber tijden de Oscars. De film is het fictieve verhaal van acteur Riggan (Keaton), die vooral bekend is om zijn rol als iconische superheld. We zien hoe hij moeite heeft om een versie van het verhaal van zijn held op Broadway te lanceren en volgen hem in de dagen die leiden tot de openingsnacht. Hij strijdt daarin met zijn ego en zijn familie, zijn carrière en zichzelf. Critici zijn bijzonder lovend over de film, blijkt uit RottenTomatoes, waar de film een score van 84 procent heeft. "Een geweldige stap voorwaarts van regisseur Alejandro González Iñárritu. Birdman is een ambitieuze technische film, die voortgedreven wordt door een gelaagd verhaal en uitstekend acteerwerk van Michael Keaton en Edward Norton."

Bekijk de trailer


Inherent Vice (29 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Paul Thomas Anderson
Genre(s):
...
Drama | Komedie | Misdaad






De nieuwe film van regisseur Paul Thomas Anderson, die we toch vooral kennen van meesterwerken als Magnolia, There Will Be Blood en The Master. Ditmaal waagt de regisseur zich aan een misdaadkomedie, waarin Joaquin Phoenix's personage Doc Sportello centraal staat. Doc is mislukt als detective, maar krijgt een kans zich te beteren als op een dag zijn ex-vriendin voor de deur staat. Ze wil zijn hulp bij het oplossen van de ontvoering van haar nieuwe, rijke geliefde. Doc besluit zich er al snel op te storten en ontdekt een groot web van intriges, dat al snel veel gevaarlijker blijkt dan hij ooit had durven vermoeden. De zevende film van Anderson is gebaseerd op een boek van Thomas Pynchon en staat op RottenTomatoes op 71 procent.

Bekijk de trailer


Into the Woods (29 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
James Lapine
Genre(s):
...
Komedie | Familie | Fantasy






Into the Woods is gebaseerd op de gelijknamige Broadway musical van James Lapine en Stephen Dondheim en combineert een hele reeks sprookjes tot één geheel. Into the Woods geeft een moderne draai aan de sprookjes van de Gebroeders Grimm. Centraal staan een bakker (James Corden) en zijn vrouw (Blunt), die graag kinderen willen. Dat is echter niet mogelijk omdat een gemene heks (Meryl Streep) een vloek over hen heeft uitgesproken. Ze willen die vloek opheffen en gaan daarvoor op een zoektocht naar een manier om dat te bewerkstelligen. Daarbij komen ze diverse sprookjesfiguren tegen, waaronder Assepoester, Roodkapje, Sjaakie en Rapunzel. Overigens zijn er een heleboel grove elementen uit de musical verdwenen, liet bedenker James Lapine al eens weten in een interview. De film van studio Disney is kindvriendelijker...

Bekijk de trailer


Michiel de Ruyter (29 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Lars Boom | Alex van Galen
Genre(s):
...
Actie | Biografie | Geschiedenis






Eens in de zoveel tijd komt er een bijzonder epische film van Nederlandse bodem voorbij. Dit jaar is het de beurt aan Michiel de Ruyter, de zeventiende eeuwse zeeheld. Hij wordt admiraal van de Republikeinse vloot op het moment dat de Nederlanden in een staat van politieke verdeeldheid verkeren. De Ruyter is ongekend populair onder het volk, maar onderlinge complotten en samenzweringen leiden tot conflicten tussen de regerende macht en de aanhangers van de prins van Oranje. De Oranjes scherpen de messen en De Ruyter wordt meegesleurd in een stroom van politieke ontwikkelingen. De Ruyter en zijn gezin dreigen na de broertjes de Witt het volgende slachtoffer te worden van een politiek steekspel waarin hij op een onmogelijke missie wordt gestuurd. De film kostte overigens maar liefst acht miljoen euro om te maken, waarmee het de vierde duurste Nederlandse productie ooit is.

Bekijk de trailer


Big Eyes (5 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Scott Alexander | Larry Karaszeewski
Genre(s):
...
Biografie | Drama






In 2015 wordt er ook een nieuwe film van regisseur Tim Burton uitgebracht. Big Eyes vertelt het waargebeurde verhaal van de schilders Walter Keane (Waltz) en zijn vrouw Margaret (Adams). Zij waren erg succesvol in de jaren vijftig en zestig. Walter werd vooral notoir door kunst te commercialiseren en toegankelijk te maken voor het grote publiek. In deze film bestudeert Burton vooral de moeilijke relatie tussen Keane en Margaret. De schilderijen bleken door haar gemaakt te zijn en niet door hem, terwijl Keane wel claimde ze gemaakt te hebben. Toen hun huwelijk op de klippen liep en Margaret erachter kwam dat ze geen eer kreeg voor de werken, besloot ze hem voor de rechter te slepen. Met een groots en meeslepend rechtsdrama als gevolg. Op RottenTomatoes staat de film na zes recensies op 67 procent.

Bekijk de trailer


Jupiter Ascending (5 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Andy Wachowski | Lana Wachowski
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Fantasy






Oorspronkelijk zou de nieuwe film van de Wachowski's al in juli 2014 uitkomen in de bioscoop, maar omdat er nog een hele reeks aan visuele effecten afgemaakt moesten worden, besloot Warner Bros. de release uit te stellen. Nu komt de film er dus eindelijk. Jupiter Jones (Kunis), geboren onder een sterrenhemel, met tekens die erop wijzen dat ze voorbestemd is voor grootse dingen is de hoofdpersoon. Als Jupiter volwassen is, droomt ze van de sterren, maar doet ze niet veel anders dan toiletten schoonmaken. De genetisch gemanipuleerde ex-militair Caine (Tatum), blijkt naar de Aarde te zijn afgereisd om haar op te sporen. Ze vangt een glimp op van het lot dat al die tijd op haar wachtte - haar genetische handtekening zorgt ervoor dat ze de eerste in lijn is voor een buitengewone erfenis die de balans van de kosmos kan veranderen.

Bekijk de trailer


Big Hero 6 (11 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Jordan Roberts | Daniel Gerson e.a.
Genre(s):
...
Actie | Animatie | Avontuur






Big Hero 6 is de eerste Disney/Marvel animatiefilm. Deze speelt zich af in het bizarre San Fransokyo, een kruising tussen San Francisco en Tokyo. Daar woont een veertienjarig jongetje, Hiro, die als zijn geniale broer Tadashi verdwijnt, alles op alles moet zetten om hem en de stad te redden. Daarvoor werkt hij samen met zijn geniale vrienden, Go Go Tamago, Wasabi, Honey Lemon, Fred en de zelfgemaakte robot Baymax. De film wordt goed ontvangen door filmcritici. Op RottenTomatoes staat Big Hero 6 na 133 getelde recensies op 89 procent, met als consensus: "Erg entertainend en geweldig geanimeerd, heeft Big Hero 6 een goed tempo, zit de film boordevol actie en is deze ook nog eens ontroerend."

Bekijk de trailer


Fifty Shades of Grey (12 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Kelly Marcel
Genre(s):
...
Drama | Romantiek






De erotische boeken van schrijfster E.L. James waren zo populair dat een verfilming niet uit kon blijven. Fifty Shades of Grey wordt een pikante film waarin de beslommeringen van de jonge miljardair Christian Grey (Dornan) en studente Anastasia Steele (Johnson) centraal staan. Zij mag hem toevallig interviewen als haar kamergenoot daar de kans toe krijgt, maar verhinderd is. De naïeve Anastasia realiseert zich al snel dat ze Christian wil en hij geeft toe ook naar haar te verlangen. Maar onder voorwaarden. Anastasia twijfels als ze de bijzondere smaak van Grey ontdekt, maar geeft aan hem toe. Overigens is het nog altijd de vraag of de film net zo pikant wordt als de boeken. Er was lange tijd sprake van dat de film een NC-17 rating zou krijgen, maar recente berichten wijzen erop dat dit niet het geval zal zijn.

Bekijk de trailer


Seventh Son (26 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Charles Leavitt | Steven Knight e.a.
Genre(s):
...
Avontuur | Familie | Fantasy






Februari lijkt wel een beetje de maand van uitgestelde films te zijn. Seventh Son zou oorspronkelijk al in februari 2013 uitkomen, maar werd toen voor de post-productie uitgesteld naar oktober 2013. Vervolgens gingen studio's Legendary Pictures en Warner Bros. uit elkaar en werd de film uitgesteld naar januari 2014. Toen later bleek dat Legendary de rechten verkocht had aan Unviersal, werd de film nog een laatste keer uitgesteld, naar februari 2015. Nu is de verfilming van het boek The Spook's Apprentice er eindelijk. In de film heeft de machtige heks Mother Malkin (moore) het voorzien op de magiër John Gregory (Bridges). Om haar te kunnen verslaan roept Gregory de hulp in van Thomas Ward (Barnes), die de zevende zoon van een zevende zoon is en om die reden magische krachten heeft.

Bekijk de trailer


Wild (26 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Nick Hornby
Genre(s):
...
Biografie | Drama






De Amerikaanse Cheryl Strayed besloot op een dag zo'n 1700 kilometer te lopen en schreef daarover het boek Wild: From Lost to Found on the Pacific Cret Trail. Nu komt er een film over haar leven, met Reese Witherspoon in de hoofdrol. Zij speelt Cheryl, vlak nadat ze scheidde van haar man en haar moeder overleed. Ze verliest alle hoop en besluit daarom om eens iets anders te gaan doen en de Pacific Crest Trail af te lopen. De film wordt goed ontvangen door critici. Op RottenTomatoes staat deze op 90 procent, op basis van 29 recensies. "Krachtig en emotioneel aansprekend. Wild vindt regisseur Jean-Marc Vallée en hoofdrolspeelster Reese Witherspoon op de top van hun kunnen."

Bekijk de trailer


Chappie (5 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Neill Blomkamp | Terri Tatchell
Genre(s):
...
Actie | Thriller






De nieuwe film van regisseur Neill Blomkamp, die zijn doorbraak beleefde met District 9 (2009) en vorig jaar Elysium uitbracht. Nu is hij er met de film Chappie. Chappie is een jongetje, dat net als elk kind geboren wordt met grote gaven. Hij is ook erg beïnvloedbaar en dus afhankelijk van zijn omgeving voor zijn weg in het leven. Chappie is echter anders dan andere kinderen. Hij is namelijk een robot en de eerste robot op de wereld die zelfstandig na kan denken en ook echt gevoelens heeft. Het scenario van de film werd door Blomkamp en zijn partner bij District 9, Terri Tatchell, geschreven. De opnames begonnen in oktober 2013 in Johannesburg en werden in februari 2014 afgerond.

Bekijk de trailer


American Sniper (5 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Jason Dean Hall
Genre(s):
...
Actie | Biografie | Oorlog






De Amerikaanse scherpschutter Chris Kyle wordt met maar één missie naar Irak gestuurd: het beschermen van zijn strijdmakkers. Zijn bijzondere accuratesse redt tientallen levens op het slagveld en, als de verhalen van zijn heldhaftige daden zich verspreiden, krijgt hij al snel de bijnaam Legend. Maar zijn reputatie groeit ook onder zijn vijanden en daarom zetten ze een prijs op zijn hoofd, waardoor Chris een belangrijk doelwit voor de rebellen wordt. Ondanks het dreigende gevaar en de grote druk op zijn familie thuis, dient Chris tijdens vier gruwelijke missies in Irak, als symbool voor de Navy SEALs. Veel recensies zijn er overigens nog niet van de film van Clint Eastwood, maar het lijkt erop dat de regisseur weer een goede film gemaakt heeft. Op RottenTomatoes staat de film op moment van schrijven op een score van 89%.

Bekijk de trailer


Cinderella (18 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Aline Brosh McKenna | Chris Weitz
Genre(s):
...
Avontuur | Drama | Familie






Met Alice in Wonderland, Oz the Great and Powerful en Maleficent boekte Disney grote successen. Live action sprookjes zijn populair bij het publiek en dus kon het bijna niet anders of het klassieke sprookje Cinderella moest ook in een modern jasje gestoken worden. In dit live-action sprookje van Shakespeare en Thor-regisseur Kenneth Brannagh is Lily James de hoofdrolspeelster. We volgen haar als de jonge Ella, wiens vader snel na het overlijden van haar moeder opnieuw trouwt. Hij neemt zijn nieuwe vrouw (Blanchett) en haar dochters Anastasia (Holliday Grainger) en Drisella (Sophie McShera) in huis. Als Ella's vader onverwacht overlijdt, is ze overgeleverd aan haar jaloerse en wrede nieuwe familie. Het koninklijk huis biedt een mogelijkheid te ontsnappen, als er een bal georganiseerd wordt voor alle jonge vrouwen. Daar hoopt ze contact te leggen met de charmante prins Kit (Richard Madden). Maar kan dat wel slagen, met een stiefmoeder en stiefzussen die haar tegenwerken?

Bekijk de trailer


In the Heart of the Sea (19 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Charles Leavitt
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Drama






Voor zijn nieuwe film baseerde regisseur Ron Howard zich op het boek In the Heart of the Sea: The Tregedy of the Whaleship Essex, van de schrijver Nathaniel Philbrick. De film en het boek gaan over het walvisschip Essex, dat in 1820 jaagt op grote potvissen. Tijdens de reis wordt het schip geramd en aangevallen door een grote potvis, die er uiteindelijk voor zorgt dat het zinkt. De bemanning, waaronder kapitein George Pollard Jr. (Benjamin Walker), eerste stuurman Owen Chase (Hemsworth), tweede stuurman Matthew Joy (Murphy) en matroos Thomas Nickerson (Tom Holland) moeten daarop maar liefst negentig dagen zien te overleven op volle zee, waarbij ze er niet voor terugschrikken extreme methoden te gebruiken en zich te wenden tot kannibalisme.

Bekijk de trailer


Diverengt Series: Insurgent (19 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Brian Duffield | Akiva Goldsman
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Romantiek






Divergent was een redelijk succesvolle Young-Adult verfilming en dus kon het niet anders of het tweede boek in de Divergent-trilogie van Veronica Roth, zou ook verfilmd worden. The Divergent Series: Insurgent legt de balk nog hoger voor Tris, als ze in de ruïnes van het futuristische Chicago op zoek gaat naar antwoorden. Tris (Woodley) en Four (James) zijn nu vluchtelingen, opgejaagd door Jeanine (Kate Winslet), leider van de machtswellustige Eruditie-factie. In een race tegen de klok moeten ze uitvogelen waarom de familie van Tris zich opofferde en waarom de leiders van Eruditie alles doen om hen tegen te houden. Nagejaagd door beslissingen uit het verleden, maar wanhopig haar geliefden te beschermen, moet Tris, met Four aan haar zijde, de ene na de onmogelijke uitdaging zien te overkomen. Geheel in stijl wordt het laatste boek in de reeks, Allegiant, overigens opgesplitst in twee films, die in 2016 en 2017 in de bioscoop verschijnen.

Bekijk de trailer


The Second Best Exotic Marigold Hotel (19 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Ol Parker
Genre(s):
...
Drama | Komedie






In dit vervolg op de verrassende hit The Best Exotic Marigold Hotel toont Sonny (Dev Patel) uitbreidingsdrang, nu zijn eerste bedrijf, The Best Exotic Marigold Hotel for the Elderly and Beautiful, nog maar één plek vrij heeft, voor nieuwelingen Guy (Gere) en Lavinia (Tamsin Greig). Evelyn (Dench) en Douglas (Nighy) werken nu in Jaipur, en vragen zich af waar hun regelmatige dates toe zullen leiden. Ondertussen proberen Norman (Ronald Pickup) en Carol (Diana Hardcastle) hun weg te vinden in een moeilijke exclusieve relatie, en Madge (Celia Imrie) moet kiezen tussen twee rijke mannen. De enige die lijkt te weten wat het beste is, is Muriel (Smith), de nieuwe co-manager van het hotel, die ieders geheimen kent. Terwijl het veeleisende traditionele Indiase huwelijk van Sonny en Sunaina (Tena Desae) dichterbij komt, presenteert zich een onverwachte weg voorwaarts.

Bekijk de trailer


Kidnapping Freddy Heineken (26 maart)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
William Brookfield
Genre(s):
...
Actie | Drama | Misdaad






Eindelijk is 'ie er dan, de verfilming van het boek De ontvoering van Alfred Heineken (1987) van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Voor deze film werkte De Vries samen met scenarist William Brookfield en werden niet bepaald de minste acteurs gecontracteerd. Niemand minder dan Anthony Hopkins speelt de rol van de Nederlandse biermagnaat Freddy Heineken, die op een donkere dag in 1983 samen met zijn chauffeur Ab Doderer (David Dencik) ontvoerd wordt door Cor van Hout (Sturgess), Willem Holleeder (Worthington), Frans Meijer (Mark van Eeuwen) en Jan Boellaard (Kwanten). Tijdens het Cannes Film Festival werd een onaffe versie van de film vertoond. Hoewel de versie dus nog niet af was, werd de film naar het schijnt aan een hele reeks internationale geïnteresseerden verkocht.

Bekijk de trailer

NieuwsFilm

meest populair