Tijdlijn Marvel Cinematic Universe, met de films en series

Tijdlijn Marvel Cinematic Universe, met de films en series

Als je alles nog een keer wilt zien, in de juiste volgorde.

Met 24 films is de James Bond-reeks een van de bekendste en ook grootste filmfranchises ooit . Maar daarna is de wereld van 007 niet de uitgebreidste. Dit is ondertussen het Marvel Cinematic Universe, welke zowel in de bioscoop als op het kleine scherm succes kent. Hieronder een overzicht van de films en series in de vorm van een tijdslijn. Zo weet je hoe je de films en series zou moeten kijken om voorbereid te zijn op het aanstaande Avengers: Infinity War.

Het overzicht is opgebouwd aan de hand van de introductie via de drie "phases" in het Marvel Cinematic Universe. De series passen daar over het algemeen mooi tussen. Op filmgebied klopt de verschijning niet helemaal. Zo sluit bijvoorbeeld Guardians of the Galaxy Vol. 2 uit fase 3 direct aan op het eerste deel uit de tweede fase van het Marvel Cinematic Universe. Ook start Doctor Strange nog voor Captain America: Civil War, maar eindigt na de aftrap van fase 3.

Bekijk de afbeeldingMarvel Cinematic Universe - Phase I
Dit eerste deel van het MCU is vooral de introductie van de verschillende Avengers, waarbij via Thor en Loki al een eerste stap wordt gezet richting de minder aardse wereld in het universum. Er is zelfs al een snelle blik op Thanos en er worden twee Infinity Stone geïntroduceerd. Marvel brengt op Dvd de korte One-Shots uit en binnen deze eerste fase valt ook de pas na The Avengers verschenen ABC-serie Agent Carter.

Captain America: The First Avenger
Agent Carter (seizoen 1 & 2)
Agent Carter (one-shot)
Iron Man
Iron Man 2
The Incredible Hulk
The Consultant (one-shot)
A Funny Thing Happened On The Way To Thor's Hammer (one-shot)
Thor
The Avengers
Item 47 (one-shot)

Bekijk de afbeeldingMarvel Cinematic Universe - Phase II
Het succes van The Avengers zorgt voor een nog grootser Marvel (film)universum. Via Thor: The Dark World en Guardians of the Galaxy duikt het MCU verder het buitenaardse Marvel-universum in. Vooral de tweede Avengers-film en Ant-Man introduceren nieuwe aardse helden zich. Op het kleine scherm duiken de Agents of S.H.I.E.L.D. op en deze serie bouwt zich om de films heen en laat zelfs af en toe personages uit de films zien, met uiteraard Clark Greggs Phil Coulson aan kop. Ook de eerste seizoenen van het Netflix-subuniversum met de Marvel straathelden start. Marvel stopt na All Hail the King met de "one-shot".

Iron Man 3
All Hail the King (one-shot)
Agents of S.H.I.E.L.D. (seizoen 1: aflevering 1 - 7)
Thor: The Dark World
Agents of S.H.I.E.L.D. (seizoen 1: aflevering 8 - 16)
Captain America: The Winter Soldier
Agents of S.H.I.E.L.D. (seizoen 1: aflevering 17 - 22)
Guardians of the Galaxy
Guardians of the Galaxy Vol. 2
Daredevil (seizoen 1)
Agents of S.H.I.E.L.D. (seizoen 2: aflevering 1 - 19)
Avengers: Age of Ultron
Agents of S.H.I.E.L.D. (seizoen 2: aflevering 20 - 22)
Ant-Man
Jessica Jones (seizoen 1)
Daredevil (seizoen 2)
Agents of S.H.I.E.L.D. (seizoen 3: aflevering 1 - 19)

Bekijk de afbeeldingMarvel Cinematic Universe - Phase III
Phase II bleek op alle vlakken een vooruitgang. De Avengers zijn niet meer weg te denken van het witte scherm: er verschijnen zelfs tot drie films per jaar. Grote nieuwe helden doen hun intrede, met onder meer Spider-Man, Doctor Strange en Black Panther en er wordt in alle stilte opgebouwd naar de onvermijdelijke confrontatie met de grote Thanos. Vooral Thor: Ragnarok zet de deuren wagenwijd open voor de grootse slechterik. Op serie-gebied wordt de Netflix/Marvel-wereld groter en maken de Inhumans niet heel succesvol hun opwachting.

Captain America: Civil War
Agents of S.H.I.E.L.D. (seizoen 3: aflevering 20 - 22)
Luke Cage (seizoen 1)
Doctor Strange
Agents of S.H.I.E.L.D. (seizoen 4: aflevering 1 - 8)
Agents of S.H.I.E.L.D.: Slingshot (webserie)
Agents of S.H.I.E.L.D. (seizoen 4: aflevering 9 - 22)
Iron Fist (seizoen 1)
The Defenders (seizoen 1)
Spider-Man: Homecoming
Black Panther
The Punisher (seizoen 1)
Inhumans (seizoen 1)
Thor: Ragnarok
Runaways (seizoen 1)
Agents of S.H.I.E.L.D. (seizoen 5, aflevering 1 - 10)

Bekijk de afbeeldingMarvel Cinematic Universe - Phase III (Toekomst)
Deze toekomst is zeer nabij. Phase III wordt namelijk in ruim een jaar afgerond met twee grootse Avengers-films, het vermoedelijke tussendoortje Ant Man and The Wasp en de introductie van de zeer krachtige Captain Marvel. Op tv-gebied verschijnen veel Netlix/Marvel-series, maar ook nieuwe series als Cloak and Dagger en New Warriors sluiten allebei aan op de MCU-tijdslijn.

Avengers: Infinity War
Ant Man and The Wasp
Captain Marvel
Avengers 4
Jessica Jones (seizoen 2)
Luke Cage (seizoen 2)
Daredevil (seizoen 3)
The Punisher (seizoen 2)
Iron Fist (seizoen 2)
Cloak and Dagger (seizoen 1)
New Warriors (seizoen 1)
Agents of S.H.I.E.L.D. (seizoen 5 - vervolg)

Bekijk de afbeeldingMarvel Cosmic Universe (Phase IV - Toekomst)
Hoe het Marvel Cinematic Universe er na Avengers 4 uitziet is officieel nog onduidelijk. We krijgen sowieso een tweede Spider-Man film in 2019 en een derde Guardians-film in 2020. Tweede films rond personages als Black Panther, Doctor Strange en Captain America lijken onvermijdelijk. Maar ook vierde films rond de eerste Avengers moeten niet uitgesloten worden. En dan is er nog de vraag hoe Marvel Studios omgaat met het betrekken van het Spider-Man filmuniversum van Sony Pictures en de mogelijke betrokkenheid van de X-Men en Fantastic Four na afronding van de Fox-deal. Op tv-gebied gaan de meeste van de bestaande series ongetwijfeld door, al ontstaan er ook nieuwe mogelijkheden via Walt Disney's eigen streamingdienst.

Spider-Man: Homecoming 2
Guardians of the Galaxy Vol. 3


Wil je meer weten over de zes Infinity Stones waar Thanos naar op zoek gaat in Infinity War, lees dan onze special De zes Infinity Stones die Thanos zoekt in 'Avengers: Infinity War'.


NieuwsFilm

meest populair