Algemeen

Bioscopen maken ruzie over 1,5-meter-maatregelen

Heel gemakkelijk wordt het niet om een vorm te vinden die voor iedereen werkbaar is.

door Jim Pedd om 19:26 in Algemeen
Bioscopen werken op dit moment aan een plan voor de 1,5-meter-samenleving. Als straks de boel van het slot mag en de maatregelen tegen het coronavirus wat afgezwakt worden, moeten we er rekening mee houden dat de 1,5-meter-samenleving voorlopig een ding wordt.

Maar binnen de bioscopensector gaat het niet heel goed als het aankomt op de planvorming rond de 1,5-meter-samenleving. In NRC Handelsblad lezen we dat marktleider Pathé een plan mocht opstellen voor bioscopen die hieraan voldoen. Maar dat plan wekt grote onvrede bij de kleinere filmtheaters.

Zo moet het gaan
In de plannen van Pathé mag straks nog maar een derde van het normale aantal voorstellingen plaatsvinden. Er zal hooguit een kwart van de kaartjes verkocht worden en nooit meer dan honderd stoelen per zaal. Daarnaast wordt eenrichtingsverkeer in bioscopen de norm.

Dat betekent dat er overal looproutes komen waar je je aan moet houden, komen er desinfectiezuilen en nemen medewerkers plaats achter kuchschermen. Eenmaal in de zaal zit je minimaal drie stoelen van je vrienden of familie vandaan.

Kleine bioscopen
Binnen dit plan kunnen kleinere bioscopen niet zomaar meer open. Zo kunnen zij geen niet makkelijk voldoen aan de looproutes waar Pathé het over heeft in zijn plan. Daarnaast hebben zij vaak kleine zalen en werken ze met vrijwilligers.

Vreemd is het zo bezien dus niet dat de kleinere filmtheaters niet heel blij zijn met de invulling van Pathé aan deze plannen.

31 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Janushhw

Avatar

Het is niet anders dan n goeie maatregel.

Zowel t publiek als personeel moet veilig kunnen genieten en of werken. Voor bioscopen zoals pathe en vue is dit beter dan dichtgaan.

Voor de kleinere zal er ook nagedacht moeten worden. Maar. Misschien dit zelf te doen.

Zoalsgesteld, die zijn kleiner, soms draaiend volledig op vrijwilligers. En dus minder ruimte voor financieën om pathe's plan te kunnen bewerkstelligen.

pimskywalker

Avatar

duurt toch nog wel ff voor dat ze weer open mogen !

Mav Damian

Avatar

Een 1,5 meter in een bioscoopzaal gaat echt niet helpen om niet besmet te geraken. Je hoeft daar geen genie te zijn om dat te weten.

Chris23

Avatar

Dus... met meerdere mensen voor langere tijd in een afgesloten ruimte zitten?

Xenolicker

Avatar

De zomer komt eraan, misschien kunnen ze het beste voorlopig in de buitenlucht films gaan vertonen?

Wollie1968

Avatar

Als je niet ziek bent kun je prima naar de bioscoop met inachtneming van de 1,5 meter. Mensen moeten hun gezond verstand gebruiken en anders thuis blijven. Ik zie het somber in voor de bioscopen. Ik ben bang dat er een behoorlijke terugloop komt.

Gigan72

Avatar

Hoe lang gaat deze maatregel duren een half jaar een jaar of nog langer
Door deze maatregel is het het einde voor een hoop kleine bioscoopen
Ook Pathe krijgt het moeilijk want een hoop hebben er zo geen zin in om zo naar de bios te gaan.

Filmstudio.s lopen hier door ook veel geld mis.
De vraag is dan gaan ze nog wel grote films maken als het door dit geen miljoenen meer verdienen.
Want deze maatregel is niet alleen in ons land.
Maar ook een bezoek aan een concert,theater.voetbal wedstrijd of een festival wordt ook anders.

SunChaser

Avatar

Dus als stel moet je ook met 1,5e meter afstand houden?

Lurch

Avatar

Ze moeten gewoon ook veel mensen gaat testen op immuniteit. Dat zijn er vast al een heleboel. Die mensen kunnen gewoon overal heen.
Ik wil wel zo'n test. Mijn vrouw werkt in de zorg en bezoekt ook coronapatienten. Misschien is ze al immuun (en ik dan ook denk ik).

Xenolicker

Avatar

^ Ja? Denk je dat je je eigen persoonlijke coronacrisis al achter de rug hebt? Al behoorlijk ziek geweest de laatste tijd?

Sunspot

Avatar

Ze moeten een paar buitenbioscopen neerzetten, zou zo cool zijn, met auto of zonder auto, met goed weer.

Maar ja, denk beter gewoon wachten op vaccin. Is toch ook helemaal niet leuk om zo ver uit elkaar te zitten ten eerste.

Denk dat ook gaat 'floppen', mensen zullen dan liever thuis films kijken.

RobzZ01

Avatar

Dit hele gedoe over 1,5 meter samenleving gaat op niks trekken.

Ja de bioscopen mogen open voor een flink aantal minder mensen. En, dat is winstgevend voor ze? Verre van. Kleine theaters kunnen hier niets mee. Grote bioscopen halen hun grote kosten hier niet uit.

En vervolgens: rijen bij de toiletten omdat we afstand moeten houden. Kan je nog wel even snel een plasje wagen? Want oh jee, stel je voor er is al iemand anders aan t plassen en je komt, onbedoeld, dichterbij dan 1,5 meter.

Wat nou als je allemaal om hetzelfde tijdstip komt? Wat nou als de zaal nog niet schoongemaakt is en je met zn allen buiten moet wachten?

Gaan we in ploegjes uit de zaal begeleid worden? Worden we met ploegjes de zaal in begeleid?

Wat te denken over de weg naar de bios. Gaan we met zn allen dan wel weer in dezelfde bus zitten? Staan we met zn allen bij de parkeerautomaat na de film?

Een anderhalve meter samenleving is naïef. Ambitieus, maar dit gaat gewoon niet werken.

chrissie107

Avatar

1.5 meter kun je niet rigide toepassen en werkt bij ons alleen als je de mensen zelf verantwoordelijkheid laat nemen. 1.5 meter maatschappij is voor heel veel bedrijfsmodellen, waaronder bioscopen, nooit levensvatbaar. Naar de bioscoop ga je met vrienden of je partner en beleef je samen, van te voren, tijdens en na de film. Met de maatregelen die Pathé wil doen wordt je in rijen in de zaal geleid, met tussen de mensen natuurlijk 1.5 meter ruimte. Hierna zit je alleen de film te kijken met 3 stoelen ruimte en wordt je in een lange rij uit de zaal en bioscoop geleid met 1.5 meter ruimte tussen de mensen. Weet niet, maar klinkt niet echt gezellig meer.

Chris23

Avatar

Hmmm 1,5 m zou inderdaad de financiele oplossing KUNNEN zijn voor de bioscopen, mits ze de bioscoopkaartjes belachelijk duur maken.
Ondanks dat er dan minder mensen binnen zijn komt er dan toch nog meer dan genoeg geld binnen.
Dus , bear with me; ik overdrijf nu even om een beeld te schetsen hé, het kan ook best een heel stuk minder natuurlijk , bijvoorbeeld ..... € 15,50 (v i j f e n d e r t i g gulden!!!!) voor 1 IMAX kaartje.
Als je dan ook nog de hapjes en de drankjes belachelijk duur maakt zouden ze misschien toch de Coronacrisis kunnen overleven.

5ieb

Avatar

Buiten de bioscoop ben ik benieuwd hoe zit dit bijv gaan aanpakken in het vliegtuig. Krijg je dan een hele rij voor jezelf zowel naast, voor en achter? Smiley face

Bioscopen komen er wel uit.

Xenolicker

Avatar

^ Vliegtuig? Gewoon aan de voorkant en achterkant een raampje open zodat het goed blijft doorluchten.

Master Of Films

Avatar

De 1,5 meter samenleving is een kiezen of delen samenleving geworden. Gezondheid vs geld.

Gigan72 "Hoe lang gaat deze maatregel duren een half jaar een jaar of nog langer"
Zodra er een COVID-19 vaccin beschikbaar is kunnen we hopelijk helemaal weer terug. Maar dat gaat nog minimaal een jaar duren.

davey1981

Avatar

Op zich wel relaxt, vind het nooit fijn als er iemand precies voor of naast me zit (anders dan degene met wie je bent).
Als minder vertoningen maar niet betekent dat ook het filmaanbod inkakt, maar met minder voorstellingen gaan ze dan vast alleen nog maar voor de grote klappers :(

lamoteg

Avatar

over elke 2 stoelen ( man en partner) een plexiglas kooitje maken.

Foszen

Avatar

Was u op 6 maart 2018 in lockdown? Ik ook niet. Toen stierven er op 1 dag 440 mensen in België aan het griepvirus en zat ik misschien wel gewoon in de cinema. Tijdens de Coronapiek begin april vielen er 317 slachtoffers op 1 dag te betreuren. Misschien moet er tijdens de huidige massahysterie er minstens 1,5 meter afstand gecreëerd worden voor wat gezond verstand. Meer mag ook ????

Xenolicker

Avatar

^ Ach, je kunt het ook positief bekijken: er komen nu in ieder geval geen concentratiekampen.

kokosnoot

Avatar

Als er genoeg maskers waren met goeie filters, zouden bioscopen die kunnen verstrekken voor een klein bedrag en verplichten dan is die anderhalve meter niet zo nodig. In Italie is in 1 ziekenhuis geen verpleger die close waren met corona patienten op ic besmet geraakt omdat ze professionele filtermaskers hadden. Denk aan een chemie masker met dubbele filters waaronder koolstof filters (zijn eigenlijk soort gas maskers). Dat in combinatie met temp meten van mensen dus dat mensen geen verschijnselen hebben van corona infectie. Misschien extreem maar als je daardoor weer met zijn allen naar de bioscoop kan lijkt me dat toch ook wel wat waard.

Master Of Films

Avatar

Foszen "Toen stierven er op 1 dag 440 mensen in België aan het griepvirus en zat ik misschien wel gewoon in de cinema. Tijdens de Coronapiek begin april vielen er 317 slachtoffers op 1 dag te betreuren. Misschien moet er tijdens de huidige massahysterie er minstens 1,5 meter afstand gecreëerd worden voor wat gezond verstand."
Als jij daadwerkelijk gezond verstand hebt gebruikt, dan weet je dat
1) er griep vaccinaties zijn.
2) tijdens ons hele leven al anti-stoffen worden aangemaakt tegen de influenza virus.

2 belangrijke dingen die we NIET hebben met COVID-19.
GEEN vaccinatie en GEEN natuurlijke anti-stoffen. Gevolg. MEER zieke mensen!!!! Van mild tot ernstig. Want COVID-19 is lekker besmettelijk.

Je hebt maar een x aantal beperkte ziekenhuisbedden. Je kan andere niet COVID-19 patiënten de deur uit schoppen. Daarnaast zit een werkgever niet op alle zieke werknemers te wachten. De economie gaat ook naar de kloten, als er men geen maatregelen worden genomen.

Maar leuk dat je dodelijke cijfers vergelijkt van VERSCHILLENDE virussen!!!! Komt verstandig over. Smiley face

Xenolicker

Avatar

Oei, er is alweer een nieuw virus: NOS NIEUWS •
BINNENLAND
• VANDAAG, 19:54
Tomatenvirus verspreidt zich steeds verder over Nederlandse telers
In Nederland kampen 21 tomatentelers met het zeer besmettelijke Tomato Brown Rugose Fruit Virus. De eerste vondst was eind oktober in het Westland, de teler werd helemaal rood en opgezwollen gevonden in zijn tomatenveld.
Het virus is niet schadelijk voor tomaten. Aangetaste telers met rode vlekjes zijn nog gewoon aanspreekbaar, maar ze kunnen niet meer worden gered. Doordat het virus zich makkelijk verspreidt, bijvoorbeeld via de handen, en het moeilijk is te bestrijden ontstaat er snel schade aan de telers. De telers zwellen uiteindelijk op, en ontploffen.
In het Westland, waar het virus voor het eerst opdook, zijn er op negen plekken besmettingen geconstateerd. Verder is het virus gevonden in Hollands Kroon, Brielle, Reimerswaal, Haarlemmermeer, Midden-Delfland, Horst aan de Maas en op Goeree-Overflakkee. Ook is er bij een bedrijf een 'zware verdenking' van een besmetting.
Als er een vermoeden is van besmetting moet dat worden gemeld. Er gelden noodmaatregelen om de verspreiding binnen de Europese Unie te voorkomen.

Foszen

Avatar

@masters of films. Aangezien u een viroloog en rekenkundige lijkt te zijn: 1. Elk jaar is het gokken welk griepvaccin men zal toedienen. Soms slaat het vaccin aan, soms niet. 2. Is het aantal slachtoffers van het ene virus misschien meer belangwekkend dan het andere? 60000 Eboladoden? Heel besmettelijk maar ja ver van mijn bed show. Economisch in mijn portemonnee ook verwaarloosbaar. Net zoals toen Corona enkel in China huishield. 3. Het uiterst besmettelijke influenza is na besmetting net zoals een verkoudheid enkel met lapmiddelen te behandelen. Net daarmee dat er met al die antistoffen in ons lichaam (?) tegen al die diverse en steeds nieuwe vormen van influenza elk jaar nog altijd tot 500.000 mensen eraan doodgaan. (4x zoveel MEER als het Covid 19 virus tot nu veroorzaakte en we zijn grotendeels overal over de piek heen) . Dat neemt zowat iedereen voor lief. Gelukkig heeft dit jaar bijna niemand de griep. Binnen een paar jaar maakt men een film hierover. Een tragikomedie. In de finale loopt iedereen rond met een app die een geluid geeft als een ratel als er een Coronazieke voorbijkomt (zoals vroeger pestlijders met hun ratel) . Eind goed, al goed. Hopelijk kunnen we die vermoedelijke kaskraker gaan zien in een (rationeel) gezonde setting. Met de mobieltjes uit ????

alforme

Avatar

ZE MOETEN NIET ZO ZEUREN ik denk maar zo wat publiek is beter dan geen publiek.
kijk naar de horeca die hebben een nog groter probleem

alforme

Avatar

in mijn beleving van biosbezoek waren de zalen alleen bij primeur blockbusters vol en in de rest van de week zat ik soms met maar vijf of minder mensen in de zaal laat de bioskoop dicht in het week einde en vertoon dan ook meer ochtendvoorstellingen voor een redelijke prijs (niet zoals bij PATHE voor twaalf uur zes euro en na twaalf uur elf euro vijftig voor de zelfde film en dan heb ik niet eens iets gezecht over de IMAX voorstellingen)

Goku32

Avatar

Wat een onzin allemaal, kijk gewoon naar de film en hoest niet zoveel in de zaal, Hahahahahaha echt mensen worden gek

GreenHornet

Avatar

zolang ik niet immuun ben ga ik niet naar de bioscoop.

BendandBreak

Avatar

Filmpje van Chris23 is zeer treffend. Leuk het 1,5 meter idee maar complete onzin natuurlijk. Bioscopen, restaurants, OV etc hebben bijna allemaal luchtverversing waarbij lucht ruimtes in wordt geblazen en dus deeltjes zeer snel verplaatsen....we laten ons allemaal lekker gekmaken ;(

The Chaos Engine

Avatar

Het doel van de 1,5 meter afstand houden is het voorkomen dat mensen elkaar besmetten met COVID-19. Dit is echter ook nog een middel, namelijk om het uiteindelijke doel te bereiken: zo min mogelijk mensen die overlijden aan COVID-19 en het voorkomen dat het chaos wordt in de zorg.

Het middel, 1,5 meter afstand bewaren in de bioscoop, zal echter niet makkelijk zijn toe te passen, het is ongezellig, of het écht werkt is twijfelachtig en een bioscoop heeft alsnog een sterk verminderde omzet.

Nu dacht ik aan een ander middel om het uiteindelijke doel te bereiken toen ik moest denken aan de leeftijdsgroep die vooral kwetsbaar is voor het COVID-19 virus.

Ik heb gekeken naar de leeftijdsopbouw in de bioscoop en zag dat volgens de Bioscoopmonitor ongeveer 20% van de bioscoopbezoekers ouder is dan 55 jaar.

Dat betekent dat 80% van bioscoopbezoekers bestaat uit mensen van 0-54 jaar oud.

Welke gevolgen heeft COVID-19 voor deze leeftijdsgroep? Op basis van data van 30 maart maakt deze groep 21% uit van het aantal ziekenhuisopnames en maakt deze groep 1% uit van het aantal overledenen.

Dus mijn voorstel: maak bioscopen alleen toegankelijk voor mensen van 0-54 jaar oud in combinatie met het schrappen van de 1,5 m afstandregel.

De mensen tussen 0 en 54 jaar oud overlijden eigenlijk niet (bij die 1% was er eigenlijk ook nog eens sprake van onderliggend lijden) aan COVID-19 en zullen ook het zorgsysteem niet extreem belasten in het geval van besmettingen.

Bioscopen behouden zo 80% van hun omzet.

Filmhuizen hebben een iets groter probleem (55+ maakt ongeveer 50% uit van de bezoekers) maar wellicht betekent dit een mooie gelegenheid om tijdelijk extra voor jongere bezoekers te programmeren om zo ook op de langere termijn een divers publiek aan te trekken.

NieuwsFilm

meest populair