Recensie

Step Up 4 Miami Heat (2012)

Vierde deel in de Step Up-reeks ziet er gelikt uit en heeft vlotte moves, maar het verhaal en de personages zijn nog altijd van ondergeschikt belang.

door Bart Snoek om 22:34 in RECENSIES
Step Up 4 Miami Heat poster
Regie: Scott Speer | Cast: Kathryn McCormick (Emily), Ryan Guzman (Sean), Stephen Boss (Jason), Adam G. Sevani (Moose), Chadd Smith (Vladd), Mischa Gabriel (Eddy), Peter Gallagher (Mr. Anderson) e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2012

Een flashmob is een groep mensen die op een openbare plaats bij elkaar komt, een act opvoert en daarna snel weer uiteenvalt. Deze optredens worden met behulp van sociale media gepland en het idee erachter is vaak satirisch, artistiek of gewoon voor de lol. De eerste flashmob werd in 2003 gehouden en ze vinden nog steeds over de hele wereld plaats. De Step Up-reeks haakt met Miami Heat, alweer het vierde deel in de serie, in op deze trend. Het verhaal draait om Sean, een jonge ober met een passie voor dansen. Samen met zijn crew, the MOB, organiseert hij flashmobs in de stad. Als hij in een strandtent Emily, de dochter van een grote projectontwikkelaar ontmoet, klikt het meteen. Maar terwijl Emily zich steeds meer thuis gaat voelen in Seans wereld, heeft haar vader heel andere plannen met zijn wijk.

In het dansfilmgenre is het verhaal vaak ondergeschikt aan de moves en deze Step Up vormt daar geen uitzondering op. Het tandeloze, brave script is vergeven van de clichés. Het verhaaltje van de jongen en het meisje uit verschillende milieus die alle obstakels op hun weg overwinnen door de magische kracht van dans is al vele malen eerder gedaan, en nog wel in dezelfde filmserie. Het is eigenlijk moeilijk voor te stellen dat iemand dit met serieuze bedoelingen heeft geschreven. Het is dan ook heel verleidelijk om er schamper over te doen. De tegenslagen die de personages te verwerken krijgen, zijn voorspelbaar en - nog erger - nauwelijks van belang. Of het nou een ontslag of een arrestatie na een mislukte flashmob is, niets lijkt enige consequenties voor hen te hebben. De acteurs dreunen hun banale dialogen met misplaatste ernst op, maar zijn duidelijk in de eerste plaats uitgezocht op hun danskwaliteiten. McCormick, finalist in het zesde seizoen van de Amerikaanse So You Think You Can Dance, mag dan een goede danseres zijn, erg ver in So You Think You Can Act zou ze het schoppen.

Ook het centrale conflict blijft onderontwikkeld. Er wordt wel gesproken over het laten horen van je stem, maar wat die stem precies te zeggen heeft, blijft lang onduidelijk. Pas als de plannen die Emily’s vader met Seans wijk heeft, duidelijk worden en the MOB besluit daar met hun kunsten tegenin te gaan, krijgt die stem geluid. Er wordt echter maar weinig tijd aan die wijk besteed, waardoor het nooit duidelijk wordt waar zij zich nou precies voor inzetten. De buurt waar Sean vandaan komt is kennelijk niet al te best, maar dat is niet uit Seans garderobe of zijn netjes gestileerde appartement af te leiden. Het enige wat er van de wijk getoond wordt, is zo’n cafeetje dat alleen maar in films bestaat, waar jong en oud met elkaar danst en alle bezoekers vrienden zijn. Ook de bewoners van de wijk zijn nauwelijks te zien of te horen. Het sullige conflict kan hen kennelijk ook niet veel boeien.

Maar daar gaat het allemaal natuurlijk niet om. Bij een dansfilm gaat het om de dansscènes en die heeft Miami Heat volop. Ze zorgen voor enig leven tussen de zoete brij van clichés en springen in het oog door hun creativiteit en mooie vormgeving. The MOB wordt echt creatief als zij hun optredens gericht gaan inzetten voor het behoud van hun wijk. Vooral de optredens in een museum waar ze verschillende kunstwerken tot leven laten komen is origineel en mooi in de manier waarop de twee kunstvormen vloeiend samensmelten, terwijl een protestmob in het gemeentehuis juist weer strak en stijlvol is uitgevoerd. Hiermee onderscheidt Miami Heat zich positief van zijn voorgangers. De dansscènes hebben meer inhoud doordat het gaat om het maken van een punt, en niet om het verslaan van een rivaal of het winnen van prijzengeld. Dat kan Miami Heat echter niet redden, en ook deze Step Up zal waarschijnlijk alleen voor de fans van het genre te genieten zijn.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

PKP

Avatar

Op basis van de trailer die ik in de bioscoop kreeg te zien: Deze film lijkt mij kut.
Dit omdat het natuurlijk gewoon uitmelken is en sowieso het hele flashmob-concept is niet meer leuk.

Daarbij komt het feit dat de gehele trailer bestaat uit zoveel mogelijk cliches bij elkaar krijgen, en dan heb je deze film. Zelfs de dialogen uit de trailer waren tenenkrommend clichematig.

Het enige wat deze film nog een beetje zou kunnen redden is het dansen. En aangezien ik geen fan van dansen ben, geef ik deze geen kans.

jaime91

Avatar

Ik wordt er langzamerhand ook kotsmisselijk van en dat zegt iemand die Step Up 1 tof vond en 2 en 3 vermakelijk. De films hebben altijd al een mager verhaaltje gehad, het ging altijd al om de dans scenes alleen waar ik niet goed van wordt is dat ze zichzelf nu gaan kopieren omdat ze simpelweg niet meer weten wat ze met Step Up aanmoeten. Oke de aanpak van Flashmobs is een goed idee zoals in de recensie al beschreven wordt en daar kan best iets tofs mee gedaan worden alleen wordt dat gewoon gebruikt als excuus om weer een step up film uit te schijten omdat het anders precies dezelfde film zou zijn geworden als de vorige 3. Voor de rest is hij volgens mij ook hetzelfde (Meisje mag niet dansen van pappa, meisje moet pappa overtuigen, meisje wordt verliefd op mooiboy/leider van de groep, meisje en mooiboy krijgen conflict en het ziet er naar uit dat het niet meer goed komt, maaaaar vader gaat overstag,meisje danst met mooiboy, en tot slot meisje kust mooiboy en ze leefde nog lang en gelukkig oja en de plannen van pappa worden van tafel geveegd) O+ Ik zet dit overigens niet in een spoilertag omdat het ook maar speculeren is maar ik weet zeker dat ik 99% goed heb voorspeld.

Nu zullen vast wel weer reacties komen dat ik me hierover niet zo druk moet maken maar ik wilde gewoon even uitleggen waarom ik hier nu langzamerhand diarree van krijg. Heb gewoon letterlijk en figuurlijk een schijthekel aan het uitmelken van een reeks. Al moet ik wel toegeven dat de 3D Dans scenes er volgens mij wel tof uitzien in 3D. Heb de Trailer namelijk in 3D gezien voor The Amazing SpiderMan 3D. Maja zoals jullie ook al aangeven daar red je een film niet mee. Deze rotzooi mag van mij branden en had nooit gemaakt mogen worden. Hoop op een keiharde flop zodat ze het niet in hun domme hoofden gaan halen nog een deel uit te schijten. Al vrees ik dat ze hem misschien ook nog wel eens zouden kunnen gaan remaken/rebooten.... :|

Jonathancrane

Avatar

Ja, ATM krijgt lager dan dit. Step Up 4 is dezelfde zooi, maar dan in Miami. 1 ster voor mij.

Frietgezicht

Avatar

Ik lach alleen ff de mensen uit die deze film uberhaubt kijken : Moehahahhahaha :E Sucker! HAHAHAHA

jaime91

Avatar

Frietgezicht "Ik lach alleen ff de mensen uit die deze film uberhaubt kijken : Moehahahhahaha :E Sucker! HAHAHAHA"

Doe met je mee :E

adofmirosch

Avatar

Ik heb me met de 3de nog wel vermaakt.
maar deze lijkt me een prullebakken film.

marcjeb

Avatar

0 ster..

toch zou ik zo willen dansen in de discotheek :P

stapstep

Avatar

Ik walg van de mensen die hiervan diarree hebben. We weten allemaal dat Step up-films weinig verhaallijn hebben, maar we kijken naar het spektakel van de film. Over hoe ze dansen, ik kan ook niet goed dansen, dus is het een wonder wat zij doen... Bruce Willis kan nog iets leren, in plaats van overal vol bloed te zitten en alsnog verder een helikopter uit te lucht schieten... ik weet nu ook dat er een paar mensen zullen reageren, maar dit boeit mij niet... iedereen heeft zo zijn lievelingsfilmStop met haat te sturen

Step Up 4 Miami Heat

acties