Recensie

Snow White (2012)

Nieuwe interpretatie van het sprookje van Sneeuwwitje voor kinderen is door de humor en mooie vormgeving zeker geen rotte appel.

door Bart Snoek om 21:52 in RECENSIES
Mirror Mirror poster
Regie: Tarsem Singh | Cast: Julia Roberts (The Queen), Lily Collins (Snow White), Armie Hammer (Prince Alcott), Nathan Lane (Brighton), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2012

Na superhelden lijken sprookjes de nieuwe rage in Hollywood. De hype begon in 2010 met het succes van Alice in Wonderland. Het jaar daarop verscheen de Roodkapjebewerking Red Riding Hood en in 2013 kunnen we Jack the Giant Killer, gebaseerd op Sjaak/Jaap en de Bonenstaak, verwachten. Dit jaar draaien twee verfilmingen van Sneeuwwitje in de bioscoop. Snow White (originele titel: Mirror Mirror) is de eerste.

Net als eerdergenoemde sprookjesverfilmingen is Snow White een zogenaamde ‘re-imagining’. De bekende elementen als de betoverde spiegel en de giftige appel zijn gebleven, maar net even anders uitgewerkt. Anders dan het later dit jaar te verschijnen Snow White and the Huntsman is Snow White een film voor kinderen, en dat is te zien. De weelderige kostuums en sets, in barokke stijl met een flinke scheut Bollywood, zijn kleurrijk en met recht sprookjesachtig te noemen. Vooral een gekostumeerd bal, waarin een complete dierentuin aan uitdossingen voorbij komt, valt op.

Aan het verhaal is duidelijk minder aandacht besteed. Vooral de toevoegingen, zoals een beest dat het bos onveilig maakt en de werking van de betoverde spiegel, worden onvoldoende uitgewerkt. Verder zijn de acties van de personages van begin tot eind voorspelbaar. Hierdoor stellen de conflicten maar weinig voor en zal de film, zelfs voor kinderen, nergens echt spannend worden. Ook de afloop zal, op een variatie van een klassieke scène na, voor niemand een verrassing zijn.

Dit alles wordt echter ruimschoots goed gemaakt door de acteurs. De personages zijn weinig meer dan stereotypen, maar doordat de cast duidelijk zoveel plezier in hun rollen heeft, maakt dat eigenlijk niet zo veel uit. Vooral Julia Roberts is leuk in haar rol als verwende koningin. Zoals ze in de proloog aangeeft, is dit háár film en gaat ze lekker over de top met haar snerende dialogen. Haar scènes met Hammer zijn de leukste van de film. Na dramatische rollen in films als The Social Network en J. Edgar laat Hammer zien ook prima met komedie overweg te kunnen. Als prins Alcott is hij vaak het onderwerp van de grap, maar hij speelt het met humor en stijl. Lily Collins is mooi en innemend als Sneeuwwitje en overtuigt prima als de jonge prinses die vecht om haar koninkrijk terug te krijgen. Maar ondanks haar prettige samenspel met Hammer en de acteurs die de zeven dwergen spelen, staat ze in de schaduw van de leukere Roberts.

Humor heeft Snow White dus in overvloed en in alle soorten en maten. Voor kinderen valt er genoeg te lachen om de cartooneske humor van de zeven dwergen, terwijl hun ouders zich prima zullen vermaken met de agressieve avances van de koningin op de argeloze prins. Het zijn de humor en de goede cast die van Snow White zo’n vlotte en onderhoudende kinderfilm maken. Of het de beste Sneeuwwitjeverfilming is valt nog te bezien, maar door de mooie vormgeving is zij in ieder geval wel de mooiste van het land.

24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Ik wordt misselijk van die kleuren in die foto.

jaime91

Avatar

3 sterren??!! :? Wauw dan moet SnowWhite & The Huntsman toch zeker de 5 sterren kunnen halen.

KeesjeNL

Avatar

In een andere recensie zag ik ook al dat deze film best meevalt. Wie van jullie gaat hem zienSmiley face?

jaime91

Avatar

KeesjeNL "In een andere recensie zag ik ook al dat deze film best meevalt. Wie van jullie gaat hem zienSmiley face?"

Ik absoluut niet! Maar dat had je denk ik ook wel door. Ik wacht op Snow White And The Huntsman. Ik denk dat dit vooral een film is voor mensen met kids die kunnen namelijk niet Snow White And The Huntsman zien.

Frietgezicht

Avatar

Zal vast een aardige vrouw zijn maar als actrice is Robert niks voor mij,er is geen film met haar die ik echt graag wil zien. Heb superveel dvd's maar geen enkele met Julia Robert en zou ook niet weten welke ik wil. Niet mijn ding(en vroeger altijd die complimenten over wat een prachtige vrouw het is begreep ik ook niet)

Enne kuch kuch kut chelsea kuch ;)

Steve-O

Avatar

Nogal positieve recensie voor iets waarvan ik dat zeker niet gedacht had!
Betekent natuurlijk niet dat ik hier naartoe ga ;)

jaime91

Avatar

Frietgezicht "Zal vast een aardige vrouw zijn maar als actrice is Robert niks voor mij,er is geen film met haar die ik echt graag wil zien. Heb superveel dvd's maar geen enkele met Julia Robert en zou ook niet weten welke ik wil. Niet mijn ding(en vroeger altijd die complimenten over wat een prachtige vrouw het is begreep ik ook niet)

Enne kuch kuch kut chelsea kuch ;)"

Uhmm het is RobertS... ;)

blokje12

Avatar

Na superhelden lijken sprookjes de nieuwe rage in Hollywood. De hype begon in 2010 met het succes van Alice in Wonderland. Het jaar daarop verscheen de Roodkapjebewerking Red Riding Hood en in 2013 kunnen we Jack the Giant Killer, gebaseerd op Sjaak/Jaap en de Bonenstaak, verwachten. Dit jaar draaien twee verfilmingen van Sneeuwwitje in de bioscoop. Snow White (originele titel: Mirror Mirror) is de eerste.

Vergeet Hansel and Gretel: Witch Hunters niet die ook in 2013 uit moet komen

Frietgezicht

Avatar

jaime91 "Uhmm het is RobertS... ;)"Haha i know,op me mobiel vergeet ik vaker letters enz,pas continu berichten aan :P

Toky

Avatar

Ik heb de film al tijdje terug gezien en moet als liefhebber van sprookjes zeggen dat ik vind dat Tarsem het behoorlijk verneukt heeft.....Ik vond de acteurs zelfs pijnlijk acteren(alsof ze zelf al aanzagen komen dat de film een huge flop ging worden)

De decors zijn vaak heel mooi, maar ook vaak ronduit belachelijk( bewakers die er uitzien als Stormtroopers en een bruiloft waarop iedereen blauwe lippenstift draagt, including men :s )....de special effects zijn vaak slecht en over het monster in het bos wil ik het niet eens hebben(waar kwam dat opeens vandaan :(

Het eind topt uiteindelijk alles als Tarsem er een lekkere bollywood kneitert uitgooit en de cast pijnlijk gaat dansen....was die Futterwacken uit Alice toch nog niet zo génant....

patrick_h

Avatar

KeesjeNL "In een andere recensie zag ik ook al dat deze film best meevalt. Wie van jullie gaat hem zienSmiley face?"
Ik ga hem van het weekend wel kijken. Kijk praktisch nooit online trailers, dat hele gemekker over de trailer had ik destijds wel meegekregen, maar de trailer zelf dus niet.

Toen ik kortgeleden de trailer in de bios voor m'n kiezen kreeg leek 'ie me best leuk en zag ik niet waarom mensen er zo over liepen te mekkeren (disclaimer: ik weet dus niet of de bioscooptrailer dezelfde is als de online trailer).

De trailer van Snow White And The Huntsmen die ik vorige week zag vond ik dan weer getuigen van een ontzagwekkende oninteressantheid.

Jonathancrane

Avatar

Nee, dit ziet er gewoon niet goed uit. De grappen in de trailer zijn een klap na het publiek toe. Zag deze trailer in een volle zaal, en niemand lachten.

Kan me nog heel goed herinneren dat Julia Roberts ooit goeie films maakten en een Oscar won.

IvarW

Avatar

Ik snap nog steeds niet waarom ze de film niet gewoon Mirror Mirror noemen hier Nederland.

UndercoverPanda

Avatar

patrick_h "Ik ga hem van het weekend wel kijken. Kijk praktisch nooit online trailers, dat hele gemekker over de trailer had ik destijds wel meegekregen, maar de trailer zelf dus niet.

Toen ik kortgeleden de trailer in de bios voor m'n kiezen kreeg leek 'ie me best leuk en zag ik niet waarom mensen er zo over liepen te mekkeren (disclaimer: ik weet dus niet of de bioscooptrailer dezelfde is als de online trailer).

De trailer van Snow White And The Huntsmen die ik vorige week zag vond ik dan weer getuigen van een ontzagwekkende oninteressantheid."


100% mee eens. De meeste mensen hier doen net alsof dit nu al de flop van het jaar is en de andere Snow White de heilige graal op basis van 2 trailers. Mirror Mirror (ik blijf 'm voor het gemak maar even zo noemen) trekt mij persoonlijk een stuk meer dan Snow White and the Seven Huntsman. Waar SWATSH probeert om de zoveelste 'donkere', 'volwassenere', hervertelling van een bekend sprookje te zijn, doet Mirror Mirror tenminste iets anders. Een briljante film zal het waarschijnlijk niet zijn, maar lijkt me een prima laagdrempelige comedy voor een zondagmiddag ofzo.

ferryb86

Avatar

Ben benieuwd naar recensie van the avengers, komt dit vandaag ook?

Frietgezicht

Avatar

IvarW "Ik snap nog steeds niet waarom ze de film niet gewoon Mirror Mirror noemen hier Nederland."Bij Mirror Mirror weten ze niet waar de film over gaat(niet iedereen leest FT enz) en bij Snow White weten mensen het gelijk,zo simpel is het ;)

Frietgezicht

Avatar

ferryb86 "ben benieuwd naar recensie van the avengers, komt dit vandaag ook?"

Ja zal vandaag wel verschijnen,meestal mogen ze naar persvoorstelling maar met The Avengers moeten ze gewoon netjes kaartje kopen en tussen het normale publiek gaan zitten :P

adofmirosch

Avatar

jaime91 "3 sterren??!! :? Wauw dan moet SnowWhite & The Huntsman toch zeker de 5 sterren kunnen halen."denk van niet hier hebben ze geen goede film smaak op de site.

Blockbuster

Avatar

Dat Julia Roberts zich hiervoor leent, die is toch alleen maar in romcoms te zien. Carriere ook al dalende? :P

Arteron

Avatar

[quote=UndercoverPanda] Mirror Mirror (ik blijf 'm voor het gemak maar even zo noemen) trekt mij persoonlijk een stuk meer dan Snow White and the Seven Huntsman.quote]

Hoe kom je nu weer bij zó een begaaide naam...
Het is nog altijd Snow White and the Huntsman ;)

UndercoverPanda

Avatar

Arteron "[quote=UndercoverPanda] Mirror Mirror (ik blijf 'm voor het gemak maar even zo noemen) trekt mij persoonlijk een stuk meer dan Snow White and the Seven Huntsman.quote]

Hoe kom je nu weer bij zó een begaaide naam...
Het is nog altijd Snow White and the Huntsman ;)"


Woeps.. En in grammaticaal opzicht klopt ie zo ook nog niet eens. Lol :P

Arteron

Avatar

UndercoverPanda "Woeps.. En in grammaticaal opzicht klopt ie zo ook nog niet eens. Lol :P"


Haha nee inderdaad :p

FilmMaster

Avatar

Laatst de film ff gezien en ja de film valt reuze mee.

Lily :~

Mirror Mirror

acties