Recensie

Battleship (2012)

Transformers meets Pearl Harbor in deze gelikte, maar weinig verrassende spektakelfilm van regisseur Peter Berg.

door Danitsa Linders om 23:15 in RECENSIES
Battleship poster
Regie: Peter Berg | Cast: Taylor Kitsch (Alex Hopper), Alexander Skarsgård (Stone Hopper), Rihanna (Raikes), Liam Neeson (Admiral Shane), Brooklyn Decker (Samantha), Tadanobu Asano (Nagata), Hamish Linklater (Cal), e.a. | Speelduur: 131 minuten | Jaar: 2012

Een lamlendige underdog die het tot bonkige held schopt, een stoere chick, een lekker wijf en boze aliens: meer is er niet voor nodig om een tienerpubliek naar de bioscoop te trekken. Heel veel meer is Battleship ook niet. De kijker krijgt precies wat hij verwacht: een gelikte, van special effects overlopende en in testosteron gedrenkte invasiefilm. Transformers meets Pearl Harbor.

In 2005 is een planeet ontdekt die dermate lijkt op die van ons dat er wellicht leven op mogelijk is. Een team wetenschappers zendt vanuit een basis op Hawaï radiosignalen uit naar deze planeet G, in de hoop op respons. En die krijgen ze, in de vorm van vijf voertuigen die anno 2012 koers zetten richting aarde. Eén buigt af naar Azië, de rest kiest voor Hawaï. In de Pacific is het druk: marines van veertien landen zijn bijeengekomen voor RIMPAC, een grootse internationale militaire oefening. De Japanse vloot ligt gebroederlijk naast die van de Verenigde Staten. Op dag één strijden de legers op het voetbalveld, daarna wordt het serieuzer. Hawaï, marineschepen, Japan: klinkt bekend. In de baai waar deze landen eenenzeventig jaar geleden oorlog tegen elkaar voerden, moeten zij het nu samen opnemen tegen een buitenaardse vijand die het zo te zien niet al te best voor heeft met de mensheid.

Aan lanterfanter Hopper, door zijn broer Stone bij de marine ingeschreven, de taak met zijn schip weerstand te bieden aan het geavanceerde schietlustige, extraterrane metaal. En dan zal zijn schoonpa, opperbevelhebber van de marine, maar met zijn troepen buiten de brandhaard, hem ook eindelijk wel erkennen als huwelijksmateriaal voor zijn dochter.

Waar de strijd doorgaans in de ruimte wordt beslecht of gevoerd wordt door een select gezelschap aan wal, voltrekt deze oorlog tussen mens en buitenaards wezen zich op zee. Het is de meest originele insteek in deze verder volgens het boekje gemaakte blockbuster van Peter Berg (Hancock) waarin het een komen en gaan is van bicepsen, oneliners en AC/DC-gitaarlijnen. De film is losjes gebaseerd op het beroemde Hasbro-spel Zeeslag en zit computertechnisch piekfijn in elkaar. Maar met richting kijker vliegende brokstukken wordt wel erg kwistig omgesprongen.

Berg zorgt ervoor dat hij – na zijn in het Midden-Oosten gesitueerde The Kingdom - niemand voor het hoofd kan stoten. Het zijn de Japanners die het partijtje voetbal winnen op steenworp afstand van Pearl Harbor. Oorlogsveteranen – al dan niet zonder benen – hervinden hun strijdlust en helpen eigenhandig mee aan de overwinning. De torenflat die getroffen wordt staat niet in het Westen, maar in Hongkong.

Tegelijkertijd eist hij niet veel van zijn kijker, die alles voorgekauwd krijgt. Je kunt al vraagtekens plaatsen bij de verbeelding van angst door middel van een hevig bibberend been, maar mocht de kijker de link niet leggen, dan krijgt hij het nog een tweede keer te zien. Voor degene die het dan nog niet doorheeft voorziet het personage in kwestie zijn beven van letterlijk commentaar. En in een van de schaarse momenten van rust kan Rihanna’s personage wel even wat neuriën. Alsof het kiezen was tussen deze oplossing of het onderschrift: “Zij kan heel goed zingen. Zo goed dat ze er wereldberoemd mee is geworden.”

Maar het grootste mankement is dat een scifi die zich bedient van alles wat de bioscoopbezoeker gewend is en die volgens het bekende patroon verloopt, niets biedt wat we niet al eerder – en beter – gezien hebben. Een van de pilaren van de rampenfilm is de relativerende humor en met name daarin schiet deze film tekort. De grappen zijn niet geslaagd of de timing is ongelukkig. Taylor Kitsch is geen Will Smith.

Battleship speelt leentjebuur bij eerdere sciencefiction- en rampenfilms, van War of the Worlds tot Titanic. Het epos brengt een geestig bedoelde aha-erlebnis (2001: A Space Odyssey), haalt inspiratie uit onverwachte hoek (The Simpsons Movie) en heeft een – vermoedelijk onbedoelde – referentie aan The A-Team te pakken. Maar het blijven toch vooral de Decepticons (Transformers komt ook uit de stal van Hasbro) die Pearl Harbor aandoen. Aanzwellende muziek, bombast, krijgsmachtverheerlijking en heroïek: het zijn niet alleen de setting en de spelers die overeenkomen met de smaak van Michael Bay.

Vermakelijk? Ja. Spectaculair? Driewerf ja. Maar ook weinig genuanceerd, voorspelbaar en soms eenvoudigweg irritant. Deze nieuwste strijd tussen mens en buitenaards gespuis is verre van wereldschokkend.

37 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Remco

Avatar

Wat een verrassing O+

Swoopp

Avatar

Morgen (bijna vandaag) Smiley face ga ik hier heen.
Ik heb wel weer eens zin om lekker veel herry te horen in de bioscoop Smiley face

Hoop dat de subwoofers weer lekker van zich laten horen :P

SJRSVLDT

Avatar

Swoopp "Morgen (bijna vandaag) Smiley face ga ik hier heen.
Ik heb wel weer eens zin om lekker veel herry te horen in de bioscoop Smiley face

Hoop dat de subwoofers weer lekker van zich laten horen :P"

Als dat de enige reden is om te gaan kun je net zo goed naar Titanic 3D gaan met de geremasterde soundtrack..

Deze film heeft trouwens 2 sterren te veel gekregen, wat een misbaksel.

Jonathancrane

Avatar

Taylor Kitsch is geen Will Smith. Je meent het !

Maar de 2 sterren zijn verdiend, dit is een film die teveel actie heeft waar het hersenloze verhaal onder met weinig geslaagde grappen. Ook een voorbeeld daarvan is Bad Boys 2, en die is wel met Will Smith.

Edy

Avatar

Verdient meer dan 2 sterren...flink wat actie...en de tijd vliegt er ook doorheen...3 sterren

adofmirosch

Avatar

Negative recentie het verwacht dat dit een van de toppers van het jaar zal worden.
ik wil hem wel graag zien maar ik wacht liefer een weekje langer op the avangers.

Banned

Avatar

Kan iemand uitleggen wat het doel van de aliens waren ?? Was echt niet duidelijk.

Hogader

Avatar

Banned "Kan iemand uitleggen wat het doel van de aliens waren ?? Was echt niet duidelijk."


De mens stuurde in 2005 een signaal naar hun planeet. In 2012 komen de aliens (na het volgen van het signaal) met een verkenningsvloot van 5 aan bij de aarde.

Van de 5 stort er 1 neer (shit happens) en de andere 4 landen in de oceaan. Daar worden ze gelijk geconfronteerd met (voor hun) onbekende agressie (US en Japanse schepen op hun gericht), waardoor ze terugslaan en hun thuisplaneet willen contacteren over hun bevindingen.

PRIME

Avatar

Vergelijk films alsjeblieft niet met dit soort shit. Ik weet dat ik Berg heb lopen verdedigen in andere topics maar wat was dit een slechte film.

Het duurt zeker een uur te lang. Ik denk dat deze film de meeste random scenes ooit heeft en daarbij ook nog eens scenes/gegevens die NERGENS op slaan.


1. De aliens komen met giga schepen naar de aarde, eentje botst tegen een satelliet en stort neer. Verder gebeurt er niks mee. Random?
2. Ze komen niet om te vechten, ze schieten alleen terug als je op ze vuurt????? Superlame.
3. Ze slopen random een legerbasis, al kan ik dat nog begrijpen, maar vervolgens slopen ze een snelweg????
4. Voor zulke geavanceerde aliens vond ik het moeilijk te begrijpen dat ze een hele nacht bezig waren kratten neer te zetten om naar huis te bellen.. Kom op, dat geloof je toch niet..
5. Die gast zonder benen? Kom op man..
6. Waarom werd er in slowmotion een vending machine omgegooid?


Het had zoveel beter kunnen zijn, maar helaas.. Ik vond het ECHT niks. Zelfs ik niet. xD

Decepticon

Avatar

Jonathancrane "Taylor Kitsch is geen Will Smith. Je meent het !

Maar de 2 sterren zijn verdiend, dit is een film die teveel actie heeft waar het hersenloze verhaal onder met weinig geslaagde grappen. Ook een voorbeeld daarvan is Bad Boys 2, en die is wel met Will Smith."
Bad Boys 2 weinig geslaagde grappen :? Ik lach me altijd een buil met die Bad Boys films. Geweldig.

Decepticon

Avatar

PRIME "Het had zoveel beter kunnen zijn, maar helaas.. Ik vond het ECHT niks. Zelfs ik niet. xD"
Ik ga zaterdag heen en ik ben benieuwd of ik me bij jouw mening aansluit ;).
Ik zal deze recensie achteraf dan ook ff lezen.

Angelater

Avatar

Dit is één van de weinige film die ik zou kijken om diens acteerwerk en verhaallijnen. Zo lang de special effects en de aktie kick-ass is, vind ik het wel al voldoende. Goed, is een ander verhaal.

Nicole

Avatar

De trailer doet mij erg denken aan de Transformers en dat vind persoonlijk de Twilight voor mannen (zeer slecht) Kan iemand mij vertellen of deze film beter is dan de Transformers? Aangezien ik een grote fan ben van Liam Neeson en Alexander Skarsgard wil ik deze film eigenlijk wel zien.

Hogader

Avatar

PRIME "Vergelijk films alsjeblieft niet met dit soort shit. Ik weet dat ik Berg heb lopen verdedigen in andere topics maar wat was dit een slechte film.

Het duurt zeker een uur te lang. Ik denk dat deze film de meeste random scenes ooit heeft en daarbij ook nog eens scenes/gegevens die NERGENS op slaan.


1. De aliens komen met giga schepen naar de aarde, eentje botst tegen een satelliet en stort neer. Verder gebeurt er niks mee. Random?
2. Ze komen niet om te vechten, ze schieten alleen terug als je op ze vuurt????? Superlame.
3. Ze slopen random een legerbasis, al kan ik dat nog begrijpen, maar vervolgens slopen ze een snelweg????
4. Voor zulke geavanceerde aliens vond ik het moeilijk te begrijpen dat ze een hele nacht bezig waren kratten neer te zetten om naar huis te bellen.. Kom op, dat geloof je toch niet..
5. Die gast zonder benen? Kom op man..
6. Waarom werd er in slowmotion een vending machine omgegooid?


Het had zoveel beter kunnen zijn, maar helaas.. Ik vond het ECHT niks. Zelfs ik niet. xD"


Ik zeg niet dat de film erg goed was maar de punten die je aanhaalt waren bijna allemaal weldegelijk duidelijk te verklaren.


1. Je ziet beelden dat ze de rommel van het schip aan het bekijken zijn etc. Iets wat ze ook wel eens doen met een vliegtuigcrash.
2. De planeet van de aliens kreeg in 2005 van de Aarde een signaal. In 2012 komen er 5 schepen naar de Aarde, welke logischerwijs als verkenningsvoertuigen gezien kunnen worden. Deze film wijkt af van het standaard principe van aggressieve aliens en nog steeds is het niet goed
3. Legerbasis logisch ook al is het geen directe bedreiging. De snelweg met al de snel bewegende voertuigen konden ze mogelijk ook als bedreiging zien. Misschien onlogisch, maar wel te begrijpen.
4. De schotels en satelieten die nodig waren om hun thuisplaneet te bereiken waren maar op 1 moment op de dag in range, waardoor ze dus tot dat ene moment moesten wachten.
5. Revalidatie van oorlogsslachtoffers. Niks mis mee, maar moest wel express sentimentaliteit opwekken.
6. Nutteloze toevoeging idd

Steve-O

Avatar

Dat wordt een blu-ray dus..

DigitalHeekie

Avatar

Nou nou, wat klinkt het allemaal negatief zeg :((( balen man !!!
ik ga er ook heen, heb tog pathe unlimited, maar is het echt zo slecht jongens ??

IvarW

Avatar

Verhaal, dat had ik ook niet verwacht. Ik ga er morgen heen maar ook echt gewoon puur voor de actie en special effects.

Hogader

Avatar

DigitalHeekie "nou nou, wat klinkt het allemaal negatief zeg :((( balen man !!!
ik ga er ook heen, heb tog pathe unlimited, maar is het echt zo slecht jongens ??"


Als je van dikke CGI actie houd, dan zal je jezelf zeker vermaken. Je moet echter geen hoogstaand verhaal en acteerprestaties verwachten.

IvarW, met die verwachting zit je zeker goed bij Battleship

Swoopp

Avatar

Hogader "Als je van dikke CGI actie houd, dan zal je jezelf zeker vermaken. Je moet echter geen hoogstaand verhaal en acteerprestaties verwachten.

IvarW, met die verwachting zit je zeker goed bij Battleship"


Dus ik heb straks een goede film want meer hoeft het ook niet te zijn voor mij in zoon film.

Ik hou gewoon van dikke actie maar een goede film met goed verhaal en zonder actie kan ik ook waarderen, het is maar net wat je er van verwacht Smiley face

FilmMaster

Avatar

Ik had niet anders verwacht dan dat dit slecht zou zijn.

Blockbuster

Avatar

Ik moet aan G.I Joe denken bij het zien van beelden uit Battleship. :D

Maar deze film grossiert natuurlijk glansrijk bij de Razzie's 2013. :Y

benjamin

Avatar

PRIME "Vergelijk films alsjeblieft niet met dit soort shit. Ik weet dat ik Berg heb lopen verdedigen in andere topics maar wat was dit een slechte film."


Heb het al vaker gezegd: een hoop explosies betekent nog niet per definitie een leuke film (al kan het wel). Maar als zelfs PRIME, die dit soort films meestal fel verdedigt, zo negatief reageert, denk ik dat ik deze toch hoe dan ook ga skippen.

SeanDeNiro

Avatar

Ik zag vorige week 5 (of 10) minuten van deze film op rtl 7. Ik vond mijn schaakpartijen interessanter. Een film waar ik na 2 minuten al van wist dat ik er maximaal 1 ster voor zou geven. En Rihanna kan niet acteren.
Leuke film voor tieners en mensen die geen diepgang nodig hebben.

B0ris

Avatar

SeanDeNiro "Ik zag vorige week 5 (of 10) minuten van deze film op rtl 7. Ik vond mijn schaakpartijen interessanter. Een film waar ik na 2 minuten al van wist dat ik er maximaal 1 ster voor zou geven. En Rihanna kan niet acteren.
Leuke film voor tieners en mensen die geen diepgang nodig hebben."

haha mee eens!

PRIME

Avatar

benjamin "Heb het al vaker gezegd: een hoop explosies betekent nog niet per definitie een leuke film (al kan het wel). Maar als zelfs PRIME, die dit soort films meestal fel verdedigt, zo negatief reageert, denk ik dat ik deze toch hoe dan ook ga skippen."


Ik verteer de Transformers films door de brute actie die erin zit, maar zelfs Battleship slaat hier gigantisch de plank mis. Vond het echt 10x niets.

PRIME

Avatar

Hogader "Ik zeg niet dat de film erg goed was maar de punten die je aanhaalt waren bijna allemaal weldegelijk duidelijk te verklaren.


1. Je ziet beelden dat ze de rommel van het schip aan het bekijken zijn etc. Iets wat ze ook wel eens doen met een vliegtuigcrash.
2. De planeet van de aliens kreeg in 2005 van de Aarde een signaal. In 2012 komen er 5 schepen naar de Aarde, welke logischerwijs als verkenningsvoertuigen gezien kunnen worden. Deze film wijkt af van het standaard principe van aggressieve aliens en nog steeds is het niet goed
3. Legerbasis logisch ook al is het geen directe bedreiging. De snelweg met al de snel bewegende voertuigen konden ze mogelijk ook als bedreiging zien. Misschien onlogisch, maar wel te begrijpen.
4. De schotels en satelieten die nodig waren om hun thuisplaneet te bereiken waren maar op 1 moment op de dag in range, waardoor ze dus tot dat ene moment moesten wachten.
5. Revalidatie van oorlogsslachtoffers. Niks mis mee, maar moest wel express sentimentaliteit opwekken.
6. Nutteloze toevoeging idd
"


Ja, maar..

1. Daar werd verder niks mee gedaan.
2. De aliens hoeven geen agressieve te zijn, maar ze doen verder niks. Ze zijn dus noch vriendelijk noch vijandelijk.
3. Basis is logisch ja, maar die snelweg was echt super random.
4. Dat snapte ik, maar het gaat er bij mij niet in dat een ras met zulke technologische vooruitgangen onze satelliet nodig heeft om naar huis te bellen.
5. Niks mis mee, behalve dat het in de film zat. Die dude zonder benen was echt absurd lachwekkend.

5ieb

Avatar

Prima popcorn vermaak.

Alleen de hoofdpersoon was het enige waar ik mij zo dubbel en dwars aan irriteerde.

Jaco86

Avatar

Ik vond het ook prima popcorn vermaak. En mijn 14-jarig neefke ging helemaal op in de film.

Voor sommige mensen hier boven: Die brug was de enige toegang naar het eiland. Dus logischer wijs werd die neergehaald, zodat het leger geen grond eenheden kon sturen. Daarom heet de film ook Battleship. Anders was het World Invasion: Battle For Pearl Harbor geweest, zeg maar iets. :E
En wat de aliens betreft: Ze zijn een verkenningseenheid, zoals je in veel oorlogsfilms ziet. Overste zegt: Ga op verkenning, schiet alleen wanneer er op u geschoten wordt. En dat is wat deze aliens doen.

En wie tot na de aftiteling blijft zitten krijgt nog een extra scene te zien. Toen ik de film zag, wist ik het niet dat er één was. Ik heb de extra scene op youtube moeten zoeken.

r3b00t

Avatar

Geweldige film. Heb me uitstekend vermaakt. Dit is geen film waar je heen gaat voor een goed verhaal of spannende dialogen. Deze film ga je kijken als je gewoon een avondje wilt relaxen. Even je verstand op nul en genieten van het visuelespectakel!

sonnycorleone

Avatar

'T zal wel aan mij liggen! Maar je krijgt de tip om je centjes in je zak tehouden ipv te besteden aan 'n waardeloze film! En je gaat er dan toch eigenwijs heen..........Hierdoor zullen ze 't ook nooit gaan leren om betere film temoeten gaan maken!

Hogader

Avatar

PRIME "Ja, maar..

1. Daar werd verder niks mee gedaan.
2. De aliens hoeven geen agressieve te zijn, maar ze doen verder niks. Ze zijn dus noch vriendelijk noch vijandelijk.
3. Basis is logisch ja, maar die snelweg was echt super random.
4. Dat snapte ik, maar het gaat er bij mij niet in dat een ras met zulke technologische vooruitgangen onze satelliet nodig heeft om naar huis te bellen.
5. Niks mis mee, behalve dat het in de film zat. Die dude zonder benen was echt absurd lachwekkend."


1&4, Vergeten te melden, maar het neergestortte schip was het communicatieschip. Hun communicatie met thuisplaneet was dus kapot, waardoor ze de technologie van de mensen moesten gebruiken.
2. Zoals vermeld. Een verkenningsvloot is meestal een: 'Niet schieten, tenzij ze het op jullie doen'
3. Zoals verduidelijkt was het een brug en werd daarmee de weg voor reinforcements verbroken
5. Het gaf de dochter/vriendin een reden om ook betrokken te zijn, zonder het volledig op toeval te gooien.

Nu ik er zo over na ga denken, lijkt het haast dat deze film qua verhaal beter in elkaar lijkt te steken dan een Transformers. Maar dat kan ook overdreven zijn.

adofmirosch

Avatar

benjamin "Heb het al vaker gezegd: een hoop explosies betekent nog niet per definitie een leuke film (al kan het wel). Maar als zelfs PRIME, die dit soort films meestal fel verdedigt, zo negatief reageert, denk ik dat ik deze toch hoe dan ook ga skippen."maar films met 100 jankende vrouwen vindje wel leuk.

PRIME

Avatar

Hogader "1&4, Vergeten te melden, maar het neergestortte schip was het communicatieschip. Hun communicatie met thuisplaneet was dus kapot, waardoor ze de technologie van de mensen moesten gebruiken.
2. Zoals vermeld. Een verkenningsvloot is meestal een: 'Niet schieten, tenzij ze het op jullie doen'
3. Zoals verduidelijkt was het een brug en werd daarmee de weg voor reinforcements verbroken
5. Het gaf de dochter/vriendin een reden om ook betrokken te zijn, zonder het volledig op toeval te gooien.

Nu ik er zo over na ga denken, lijkt het haast dat deze film qua verhaal beter in elkaar lijkt te steken dan een Transformers. Maar dat kan ook overdreven zijn."Hahaha dat vind ik overdreven, maar ik heb ECHT niet meegekregen dat hun communicatieschip neerstortte :S

benjamin

Avatar

adofmirosch "maar films met 100 jankende vrouwen vindje wel leuk."


En waar zou deze reactie nu precies op moeten slaan? O+

SilentSimon

Avatar

r3b00t "Geweldige film. Heb me uitstekend vermaakt. Dit is geen film waar je heen gaat voor een goed verhaal of spannende dialogen. Deze film ga je kijken als je gewoon een avondje wilt relaxen. Even je verstand op nul en genieten van het visuelespectakel!"


Dit dus Smiley face
Prima popcornvermaak, niks meer niks minder.

Megahoofd

Avatar

Transformers in een ander jasje!! ..verhaal bah, rihanna bah, maar die speciaal effects en die schepen KWIJL KWIJL...heerlijke hersenloze film

Battleship

acties