Recensie

This Means War (2012)

Redelijke actieromkom moet het vooral hebben van de grappen in het verder matige scenario.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Thomas Hermssen om 22:56 in RECENSIES
This Means War poster
Regie: McG | Cast: Reese Witherspoon (Lauren), Chris Pine (FDR), Tom Hardy (Tuck), Til Schweiger (Heinrich), Chelsea Handler (Trish), e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2012

Joseph McGinty Nichol is naast producent van series als Supernatural, Chuck en Nikita ook regisseur. Hij doopte zichzelf tot de gelikte artiestennaam McG en die geliktheid komt ook nadrukkelijk terug in zijn films Charlie’s Angels en Terminator Salvation. Je moet er van houden en dat geldt zeker ook voor zijn meest recente regiewerk: This Means War. Hierin vermengt hij het romkomgenre met dat van de over de top actiefilm. Niet dat dat bijzonder origineel is gezien films als The Bounty Hunter en Killers. Gelukkig steekt This Means War op het komische vlak nog positief af bij deze films.

Na een vrij belachelijke openingsscène weet iedereen waar hij aan toe is: hoofdrolspelers FDR en Tuck (een Oscar voor alleen al deze namen lijkt me niet meer dan logisch) zijn beste vrienden en tevens twee topagenten van de CIA. Althans in het universum van McG. Omdat ze een soort combinatie van James Bond en Johnny English zijn, vermoorden ze per ongeluk de broer van een, hoe kan het ook anders, Duitse gemenerik: Heinrich. En dat vindt hij niet leuk. Privé verschillen de jongens nog al: Tuck is een gescheiden vader en FDR pakt alles wat vrouwelijk is en een hartslag heeft. Maar beiden zitten 's avonds alleen thuis. Totdat ze los van elkaar Lauren leren kennen. Wanneer ze hierachter komen besluiten ze de keuze aan haar te laten, maar niet zonder eerst een ‘gentlemen’s agreement’ te sluiten en al hun spionageapparatuur uit de kast te trekken: moge de beste winnen.

Dat een film als deze het niet van zijn originaliteit moet hebben, is niet meer dan logisch. Daar moet je je als kijker dan ook vanaf de eerste minuut bij neerleggen. Filmisch biedt de film de gebruikelijke Hollywoodvorm van een snelle montage, gelikte shots en dito productiedesign. De gecaste acteurs passen allen prima in dit plaatje. Reese Witherspoon is uiteraard bekend van diverse romkoms en waar Chris Pine wat meer thuis is in het luchtigere actiegenre, kennen we Tom Hardy vooral van het wat serieuzere werk. Met zijn drieën weten ze voor acceptabel vermaak te zorgen.

Dit hebben ze vooral te danken aan de humor in het scenario van Timothy Dowling (Role Models) en Simon Kinberg (Sherlock Holmes). Deze heren hebben samen voldoende leuke scènes geschreven waarbij Chelsea Handler als Trish meermaals een hoofdrol heeft. Het actiegedeelte van de film is echter van een beduidend minder niveau. De scènes zijn vooral snel gemonteerd en flitsend gefilmd, maar zelden spannend of indrukwekkend. Ze geven je regelmatig het gevoel naar een B-film te zitten kijken. McG weet dit gelukkig voldoende te compenseren zodat de film voor de fans van het genre prima verteerbaar is.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Masterbrain

Avatar

Kom net van de film het is een best vermakelijke film een de zelfde voorbeeld als Mrs and Mrs Smith ,maar dan wat minder ....een mix van Actie , Romantic en Comdey.

3 sterren

Steve-O

Avatar

McG bakt er ook weinig van. Het verbaast me eigenlijk niks dat hij dit geregisseerd heeft. Charlie's Angels en TSalvation zijn echt slecht. Dit laat ik dan ook maar aan me voorbij gaan.

UndercoverPanda

Avatar

Leuke recht-toe-recht-aan film. Niet al te bijzonder, maar er zijn slechtere in het genre.

DashX

Avatar

Jammer, had wel iets verwacht na het zien van de trailer. Njaa, ben alsnog benieuwd naar de film.

Bastendo

Avatar

Soms begrijp ik die recensies niet, of je zou het stemsysteem van imdb overnemen met 10 sterren. Ik heb de film gisteren gezien. Het verhaal is niet bepaal goed, maar dat is ook de intentie niet van de film. Ondanks dat bevat de film een goede doses humor.

Als ik zie dat deze film net zo'n laag cijfer krijgt als Zombibi en Jack & Jill, denk ik dat deze film eerder 3 sterren verdient. 2 sterren voor jack & Jill en Zombibi vind ik nog erg hoog becijferd.

Maar dit is natuurlijk mijn mening.

bose

Avatar

Heb tom hardy van de week in warrior gezien wat een beest!
en nu zo'n film waarom??? Hij kan veel beter.

Megahoofd

Avatar

Het is een leuke film om samen met je vriendin er naartoe te gaan, met hier en daar wat originele grappen die ik kon waarderen.

Mocht je niks te doen hebben en wil je een keer je vriendin een plezier doen..dan zou ik naar deze film gaan.

Bastendo

Avatar

Soms begrijp ik die recensies niet, of je zou het stemsysteem van imdb overnemen met 10 sterren. Ik heb de film gisteren gezien. Het verhaal is niet bepaal goed, maar dat is ook de intentie niet van de film. Ondanks dat bevat de film een goede doses humor.

Als ik zie dat deze film net zo'n laag cijfer krijgt als Zombibi en Jack & Jill, denk ik dat deze film eerder 3 sterren verdient. 2 sterren voor jack & Jill en Zombibi vind ik nog erg hoog becijferd.

Maar dit is natuurlijk mijn mening.

Decepticon

Avatar

Ik ga er zaterdag mooi heen en heb daarom alleen de laatste alinea gelezen.
Jammer dat iedereen ook direct zo negatief. Er staat toch dat het voor fans van dit genre een prima film is, dus verdient hij imo miss wel een sterretje meer.
Ik heb er iig zin in.

This Means War

acties