Recensie

The Three Musketeers (2011)

Gelukkig niet zo bloedserieus als Andersons sf-films. Vaak over de top, maar dat zorgt voor lekker ongecompliceerd vermaak.

door Fabian Melchers om 22:06 in RECENSIES
The Three Musketeers poster
Regie: Paul W.S. Anderson | Cast: Logan Lerman (D’Artagnan), Matthew Macfadyen (Athos), Ray Stevenson (Porthos), Luke Evans (Aramis), Orlando Bloom (Hertog van Buckingham), Mads Mikkelsen (Rochefort), Milla Jovovich (Milady de Winter), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2011

Na ruim twintig verfilmingen van Les Trois Mousquetaires, de klassieker uit 1844, is het nu de beurt aan Paul W.S. Anderson om het te proberen. Het levert niet bepaald de beste adaptatie op, maar ook hij weet van het avontuurlijke verhaal van Alexandre Dumas nog een vermakelijke film te maken.

De Britse regisseur maakte eerder vooral sciencefictionfilms, volgepropt met actie en geweld. De meeste bekendheid kreeg hij door de Resident Evil-reeks. Keer op keer liet hij daarin echtgenote Milla Jovovich acrobatische capriolen uithalen - meestal in slowmotion - terwijl ze hordes zombies overhoop knalde. Anderson is geen man die bekend staat om zijn verfijnde filmtaal, maar dat zal de actieliefhebber een zorg zijn. Ook in The Three Musketeers, zijn eerste periodefilm, doet hij er alles aan om een hoog tempo vast te houden.

Dat de film niet direct vervalt in een potsierlijke aaneenschakeling van buitensporige actiescènes, is te danken aan het feit dat de regisseur nu eens niet de ernst laat overheersen. The Three Musketeers, hoe simpel de film ook uitpakt, krijgt een aanstekelijk ludieke loszinnigheid over zich heen. De Franse koning als een verwend joch met een modefetisj, een lekker schmierende Orlando Bloom en een krankzinnige finale met twee luchtschepen maken duidelijk dat deze verfilming niet serieus genomen moet worden.

De film opent met een roofscène in Venetië die zo uit een moderne heistfilm lijkt te komen. Nadat ze een zwaarbeveiligd gebouw zijn binnen gedrongen en de buit in handen hebben, worden Athos, Porthos en Aramis bedrogen door dubbelspion Milady de Winter, die in het geheim samenspant met de Britse Buckingham. Jaren later hebben de drie musketiers hun interesse in avontuur verloren, maar de jonge boerenzoon d’Artagnan weet ze weer op de been te krijgen als Milady en Buckingham het plan beramen om Frankrijk en Engeland tegen elkaar op te zetten.

Alsof de actiescènes - die geregeld knipogen naar Resident Evil - de klassieke setting nog niet modern genoeg maken, koos Anderson er ook nog voor om de film in 3D te draaien. Daarvoor gebruikte hij net als bij Resident Evil: Afterlife het camerasysteem dat James Cameron voor Avatar ontwikkelde. Heel bijzonder pakt dat overigens niet uit. Het enige dat wel echt goed werkt in 3D is een aantal korte sequenties waarin de camera over een landkaart met levende maquettes en tinnen soldaatjes zoeft.

Dat de uitwerking van de film eenvoudig en soms zelfs belachelijk is, hoeft niet te betekenen dat hij niet voor vertier kan zorgen. De bonte aankleding en de relativerende humor zorgen voor een frivoliteit die doet vergeten dat The Three Musketeers de diepgang van een theelepel heeft.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Overal waar ik kijk op deze site zie ik die musketeers :P

Aston

Avatar

De film valt dus mee.

Wel typisch is dat je op de posters en banners van The Three Musketeers steeds vier mensen ziet.:P

Banned

Avatar

Vind Orlando Bloom er immens belachelijk en gay uitzien op die foto... Verder lijkt het me een draak van een film. En neemt Christopher Waltz nu echt elke hollywood rol aan? Ze verspillen zijn talent. In Water For elephants pakte zijn casting nog goed uit maar The Green Hornett en nu deze film lijkt het alsof hij elke rol aan neemt om door te breken in hollywood.

Acer

Avatar

The Three Musketeers is een prettige film om te kijken, beetje een mix van zorro met pirates of the caribbean achtig. Waarbij letterlijk de "sky the limit" is. Leuke intro van de musketeers, goede cast Logan Lerman (D'Artagnan) Vind ik persoonlijk wel ergens lijken op een soort van jonge Christian Bale en Orlando Bloom en Milla Jovovich zijn altijd wel fijne acteurs. Als de film net wat realistischer was geweest, had deze een betere cijfer gehad. Oordeel nu kort door de bocht, puur op het vermaak (Can't you see, we're trying to have a conversation here) en ontvangt hierdoor een 7/10 & zorgt voor een leuke avond (aanrader voor de fans) The Three Musketeers uit 1993 vond ik net iets leuker (Charlie Sheen - Kiefer Sutherland - Chris O'Donnell) Verder vraag ik me af hoeveel delen hiervan gaan volgen aangezien Milady en de Duke of Buckingham verhaal gaan halen...

Decepticon

Avatar

Banned "Vind Orlando Bloom er immens belachelijk en gay uitzien op die foto... Verder lijkt het me een draak van een film. En neemt Christopher Waltz nu echt elke hollywood rol aan? Ze verspillen zijn talent. In Water For elephants pakte zijn casting nog goed uit maar The Green Hornett en nu deze film lijkt het alsof hij elke rol aan neemt om door te breken in hollywood."
Ja, daar lijkt het wel op he. Misschien probeert hij te laten zien aan de Hollywood studio's dat hij een breed repertoir heeft :?

Die Logan Lerman lijkt hiernaast wel een wijf. Deze film lijkt me echt helemaal niks, ik heb niks met dit soort periodefilms.

PKP

Avatar

Decepticon "Ja, daar lijkt het wel op he. Misschien probeert hij te laten zien aan de Hollywood studio's dat hij een breed repertoir heeft :?

Die Logan Lerman lijkt hiernaast wel een wijf. Deze film lijkt me echt helemaal niks, ik heb niks met dit soort periodefilms."

Ben inderdaad ook niet erg kapot van die jongen. Ze hadden van mij een ietwat ouder persoon mogen casten. Maar goed, we gaan het dit weekend eens zien of het wat is.

benjamin

Avatar

Aston "De film valt dus mee."


Dat zou ik toch niet direct durven beweren. Op Rotten Tomatoes staat hij ondertussen nog maar op 20%, dus deze recensie is echt wel een uitzondering.

PKP "Ben inderdaad ook niet erg kapot van die jongen. Ze hadden van mij een ietwat ouder persoon mogen casten. "


Dat is ook al één van de redenen waarom het mij niks lijkt. Alsof ze per se nog aan het Hollywoodcliché van een jonge hoofdrolspeler om de meisjes te lokken moesten voldoen. Bovendien komt zijn personage wat arrogant over in de trailers en is z'n kapsel belachelijk.

patrick_h

Avatar

Banned " En neemt Christopher Waltz nu echt elke hollywood rol aan? "
The Three Musketeers is geen Hollywood-film.

En in de recensie staat overigens dat Paul W.S. Anderson een Amerikaan is, maar het is een Engelsman.

Steadicam

Avatar

patrick_h "En in de recensie staat overigens dat Paul W.S. Anderson een Amerikaan is, maar het is een Engelsman."
Correct. Is aangepast.

jaime91

Avatar

Een hersenloze simpele actiefilm dus. Weet niet of ik deze ga zien, ik baal er namelijk enorm van dat iedere Anderson film 3D moet zijn. Daarbij had ik ook ergens gelezen dat de rol van Jovovich in deze film groter is gemaakt dan in het orginele verhaal wat ik ook heel slecht vind. Maja wel handig als je het doet met de regisseur, dan word of speciaal een rol voor je geschreven (zie resident evil) of je rol vergroot. O+ wedden Milady (de Winter) deze film ook overleeft

IvarW

Avatar

Ga er binnenkort heen, dus dan kan ik zelf oordelen :E

LuCos

Avatar

Banned "Vind Orlando Bloom er immens belachelijk en gay uitzien op die foto... "


Oke.. fijn dat je dit vind. Heb je een raar (en bekrompen?) beeld van homoseksueel geaarde mensen Smiley face

Banned " En neemt Christopher Waltz nu echt elke hollywood rol aan? Ze verspillen zijn talent. In Water For elephants pakte zijn casting nog goed uit maar The Green Hornett en nu deze film lijkt het alsof hij elke rol aan neemt om door te breken in hollywood."


Zal jij rollen weigeren als je als acteur word gevraagd en je bent nog niet helemaal binnen hollywood, maar dit wel zou willen?
Ik hoor Carice nooit een rol weigeren voor een amerikaanse blockbuster. Is toch mooi meegenomen? Ik zou zelfs in een Uwe Boll film spelen, al was het voor de ervaring voor een slechte film.

audience

Avatar

patrick_h "The Three Musketeers is geen Hollywood-film.

En in de recensie staat overigens dat Paul W.S. Anderson een Amerikaan is, maar het is een Engelsman."


Ah zo, dus de film is geen hollywood-productie? I think NOT!

PKP

Avatar

Redelijke film, die natuurlijk verre van getrouw is aan het originele verhaal.
Na de pauze vond ik de film toch wel iets afzwakken, ondanks de actie.

Het was meer de scene tijdens de aftiteling die mij ineens meer geinteresseerd maakte, maar of daar wat mee gedaan wordt.. hangt van de opbrengsten af, gok ik.

Overigens: Het feit dat de regisseur zijn vrouw gecast heeft viel natuurlijk meteen op door haar grotere rol en Resident Evil achtige capriolen. Ik was dan ook niet verbaast dat ze de val had overleefd, hij zou immers nooit zijn eigen vrouw eruit schrijven....

marcjeb

Avatar

Deze film is er alleen in 3D echt slecht !

JamesBond

Avatar

Goede film alleen voegt het 3D niks toe..

The Three Musketeers

acties