Recensie

Super 8 (2011)

J.J. Abrams brengt een ode aan de sf-klassiekers van Spielberg. Het gaat niet om de actie, maar om de fijne sfeer en de uitmuntende groep jeugdige acteurs.

door Fabian Melchers om 16:42 in RECENSIES
Super 8 poster
Regie: J.J. Abrams | Cast: Joel Courtney (Joe Lamb), Elle Fanning (Alice Dainard), Kyle Chandler (Jackson Lamb), Riley Griffiths (Charles), e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2011

Tegenwoordig lijkt sciencefiction haast een synoniem te zijn voor knallende actie en spektakel. Van vernielzuchtige robots tot helden met superkrachten; zolang het er maar imponerend uitziet en het de oren verdooft. Dat was vroeger wel anders. In films als Close Encounters of the Third Kind en E.T. waren de personages en de sfeer veel belangrijker. Regisseur J.J. Abrams groeide er als tiener mee op en brengt met Super 8 een nostalgische ode aan het type film waar vooral Steven Spielberg succes mee had.

Dertig jaar na dato lijkt zelfs Spielberg inmiddels van dat pad te zijn afgeweken. Zijn sf-films hebben veel van hun charme verloren, om plaats te maken voor meer futuristische sensatie, zoals in Minority Report en het matige War of the Worlds (het ingetogen A.I., waarvoor het idee al in de jaren zeventig ontstond, even buiten beschouwing gelaten). Tijden veranderen nu eenmaal, maar Abrams bewijst dat een herleving nog altijd mogelijk is. Ook Spielberg gelooft er nog in. Als producent heeft hij zijn volledige zegen gegeven.

Om de oude vertrouwde sfeer terug te krijgen, situeert Abrams zijn film eind jaren zeventig rondom een groepje kinderen. Ze zijn een stel enthousiaste amateurfilmmakers waar Abrams er vroeger ook zelf een van was. Het is de jonge regisseur Charles (leuke rol van nieuwkomer Riley Griffiths) allemaal te doen om de ‘production value’ van zijn nieuwe zombiefilm, dus moet iedereen direct klaar staan als er opeens een trein voorbij hun nachtelijke filmset raast. De super-8-camera registreert meer dan ze hadden gehoopt, want de trein ontspoort en ontploft. Om hier uit de doeken te doen wat er precies aan de hand is zou zonde zijn, dat mysterie heeft Abrams juist zo mooi opgebouwd in de maandenlange marketingcampagnes. Het volstaat te zeggen dat de scène spectaculair en hoogstaand in beeld is gebracht.

De crash met alle gevolgen vormt de hoofdlijn van de plot, maar eigenlijk is dat niet waar de film om draait. Die is gecentreerd rondom Joe, een jongen die een moeizame band met zijn vader heeft sinds zijn moeder door een werkongeval overleed. Bij de filmopnames ontmoet hij Alice, die het nog minder met haar vader kan vinden. Het zijn de kleine, tedere scènes tussen hen die Super 8 tot meer maken dan alleen een spannend sf-verhaal. Elle Fanning, al bekend door haar sterke rol in Somewhere, en Joel Courtney, een uit het niets verschenen natuurtalent, stelen hier de show.

Het hoogtepunt van Super 8 zijn niet de visuele effecten of het mysterie en de intriges rondom de crash, maar de heerlijk nostalgische, warmhartige sfeer en de fantastische cast. Van deze groep kinderen gaan we ongetwijfeld meer horen.

75 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

B@chelor

Avatar

Naais! Snel checken dus!

Steve-O

Avatar

'k Ga er zeker naartoe :Y

coopreight

Avatar

Very nice indeed! Is een bevestiging van wat ik al dacht! Thnx Filmtotaal! Morgen zit ik in de bios.

timdekw

Avatar

De recensies hier in Nederland zijn wel gelijkgestemd. Dat is mooi. Ben erg benieuwd naar de film, moet helaas wel nog een week wachten voordat ik er naartoe ga.

UniMatriX

Avatar

Cloverfield, Star Trek en nu Super 8.
JJ Abrams misschien wel DE regisseur van dit moment?
Hij weet alles zo mooi in proporties te krijgen, verhaal, Special effects + actie, acteerprestaties en camerawerk.

Bring it on!

Moviemagic

Avatar

Voor mij een weinig zeggende recensie. Weinig over de karakters en de acteurs.

Maar goed....De film lijkt me wel eens leuk om te gaan kijken.

Jim

Avatar

Tijdje geleden in Finland gezien, deze film. Moet zeggen dat ik het acteerwerk van de kinderen echt verbazingwekkend goed vond. Natuurlijk waren er zo hier en daar wat punten waarbij het wellicht beter had gekund, maar bijvoorbeeld Joel Courtney, die de hoofdrol speelt van Joe, was echt erg goed. Ook Elle Fanning deed het bijzonder goed.
Daarnaast was het plot erg mooi opgebouwd, heel rustig. Voor mijn gevoel had Abrams echt het goede tempo gekozen voor de film, want het blijft interessant maar gaat niet ineens in sneltreinvaart van de ene naar de andere actiescène. Er is juist, zoals ook al uit de recensie blijkt, veel aandacht voor de personages, en daarnaast is er het mysterie dat speelt.
Al met al echt een aanrader, ik ben blij dat ik hem eerder kon zien in Finland dan dat 'ie hier uitkwam.
Trouwens, mocht je 'm gaan kijken en geen zin hebben in de aftiteling.. blijf vooral even zitten, je zult er geen spijt van krijgen!

janneman

Avatar

Ik vind het vervelend om te zeggen, maar ik was niet heel erg onder de indruk. Ik had de film namelijk een paar weken geleden al in het buitenland gezien en keek er vreselijk naar uit. Toch is het goed om er naar toe te gaan, want ik kan er weinig over zeggen zonder "verrassingen" te verraden. Nou ja, wat ik wel kan zeggen is dat ik het acteerwerk van de jeugd niet om over naar huis te schrijven vond.

Moviemagic

Avatar

Jim "
Trouwens, mocht je 'm gaan kijken en geen zin hebben in de aftiteling.. blijf vooral even zitten, je zult er geen spijt van krijgen!"


Goeie tip! T+)

Ik heb wel een beetje een hekel aan het gegeven om scene's toe te voegen na de aftiteling, maar nu kan ik er rekening mee houden.

benjamin

Avatar

Moviemagic "Ik heb wel een beetje een hekel aan het gegeven om scene's toe te voegen na de aftiteling, maar nu kan ik er rekening mee houden. "


Het is geen scène na de aftiteling, maar tijdens de credits.

Verder sluit ik mij aan bij de recensie(s): een uitstekende sciencefictionfilm met steengoede jonge acteurs, veel humor en een boeiende plot. Zonder twijfel één van de films van 2011.

jochemb

Avatar

Meh een beetje overrated deze film ik had het gevoel alsof ik aan het kijken was naar hoe jj abrams spielberg aan het afzuigen was.

movieboy

Avatar

De jonge cast zijn allemaal uitstekend, kundig ondersteund door de volwassenen op de achtergrond, en de nostalgie van het stuk is echt bedwelmend.

Baski

Avatar

Ah, de recensie heeft me nieuwsgierig gemaakt.
Dit weekend maar eens even snel naar de bios!

Acer

Avatar

Super 8 is een heerlijke film, Die zeker je jeugdsentiment oprakelt (goonies, ET enz.) Juiste tempo van het verhaal opbrengen, leuke afwisselingen van de jonge acteurs die acteren bij het acteren. De buitenaardse bezoeker lekker donker gehouden, zoals het hoort. (Bij bijv. cowboys & aliens, een volledige misser) Romantische liefde ontwikkeling, kortom van alles wel wat. Helaas zijn er vandaag de dag weinig films van dit soort kaliber, gelukkig valt een film zoals Super 8 daardoor weer duidelijk op. Wil je een geslaagde avond met een hartverwarmende film, dan zeker kijken ! Deze film krijgt als cijfer uiteraard een super 8 !

SunChaser

Avatar

Film is mislukt, cloverfield meet ET, te eng voor een kinderfilm, te kinderlijk voor een enge film. Symphatie hebben voor een mensenetend monster? Ga weg.

SunChaser

Avatar

Ben blij dat Howard Stern een perfecte DVD screener heeft gelekt, bespaarde me 20 euro

Aston

Avatar

SunChaser "Film is mislukt, cloverfield meet ET, te eng voor een kinderfilm, te kinderlijk voor een enge film."


Nou, dat kan je ook van een hoop fantasy en avonturenfilms zeggen. Harry Potter, Pirates etc. Misschien van Super 8 gewoon in het genre avonturenfilm.

SunChaser

Avatar

Aston "Nou, dat kan je ook van een hoop fantasy en avonturenfilms zeggen. Harry Potter, Pirates etc. Misschien van Super 8 gewoon in het genre avonturenfilm."


Potter is in iedergeval evenwichtig, Super8 is verre van dat, maakt de hype niet waar. Ook teveel gaten'


Waarom leeft de leraar in de truck nog na de crash
Waarom vervoeren ze de alien en de cubes tegelijk
Waarom graaft het monster een grot
Waar is het zand
Waarom eet het mensen
Waarom parkeert het leger de truck met cubes midden in het dorp'
Waarom kan het leger de gele auto niet terugvinden?


Er is weinig interne logica.

SunChaser

Avatar

Plus

Het monster lijkt precies op het cloverfield monster maar kleiner

Jim

Avatar

SunChaser "Potter is in iedergeval evenwichtig, Super8 is verre van dat, maakt de hype niet waar. Ook teveel gaten'


Waarom leeft de leraar in de truck nog na de crash
Waarom vervoeren ze de alien en de cubes tegelijk
Waarom graaft het monster een grot
Waar is het zand
Waarom eet het mensen
Waarom parkeert het leger de truck met cubes midden in het dorp'
Waarom kan het leger de gele auto niet terugvinden?


Er is weinig interne logica."


Volgens mij zijn dat niet allemaal plotgaten hoor.
Waarom de leraar het overleeft bijvoorbeeld niet. Kwestie van toeval? Waarom het een grot graaft is geen plotgat; het beest is bang. Wil zich ergens verschuilen. Daarnaast, waarom het mensen eet: dat beantwoorden ze in de film

Ik geloof dat het ook wel meevalt qua 'weinig interne logica'. Eerder zijn er gewoon nog onbeantwoorde vragen. Maar je moet ook niet elke vraag beantwoord willen hebben lijkt me zo. Als ik bij Transformers bijvoorbeeld eens zou moeten beginnen met vragen stellen, blijft er niets meer over van die film Smiley face

Pacohell

Avatar

En dat zat er ook nog een moraliserend 'recycling is goed' plot in .

Slecht aftreksel van de feelgood "kid" thriller/adventure films uit de jaren 80/90.

Daarentegen spelen de twee hoofdrolspelers (kids) wel erg goed.

KeesjeNL

Avatar

Ik ben het er echt niet mee eens dat Minority Report zo wordt neergesabeld, haast omschreven als hersenloos actiespektakel (ik vond het in ieder geval een intelligente thriller)Smiley face!

nietselam

Avatar

Ik vind dit toch 1 van zijn mindere films, verhaal viel me ook erg tegen, jammer want ik had toch een beetje een bijzondere film verwacht.

SunChaser

Avatar

Jim "Volgens mij zijn dat niet allemaal plotgaten hoor.
[spoiler] Als ik bij Transformers bijvoorbeeld eens zou moeten beginnen met vragen stellen, blijft er niets meer over van die film Smiley face"


Het gaat om interne logica. Bij Transformers is de interne logica dat er autobots bestaan.

CaptainCab

Avatar

Geen slechte film, maar zo weinig verrassend dat hij blijft steken op middelmatig. Weinig bijzonders, helaas. Been there, done that, boeit uiteindelijk niet zo. Verwacht niet al te veel, dan zal hij meevallen.

De treincrash is ook enorm overdreven, alsof er 5 treinen op elkaar bleven rijden. Ik vond het alleszins niet zo bij deze film passen.

benjamin

Avatar

SunChaser "Het gaat om interne logica. Bij Transformers is de interne logica dat er autobots bestaan."


Volgens mij is dat absoluut geen voorbeeld van die interne logica, dat lijkt eerder een basisgegeven voor zo'n film. Interne logica betekent dat hoe ze alles binnen dit basisgegeven invullen.

benjamin

Avatar

Jim "
Waarom de leraar het overleeft bijvoorbeeld niet. Kwestie van toeval? Waarom het een grot graaft is geen plotgat; het beest is bang. Wil zich ergens verschuilen. Daarnaast, waarom het mensen eet: dat beantwoorden ze in de film"


En als ik het mij nog goed herinner wordt er in de video die ze op school bekijken zelfs een zeer aannemelijke verklaring voor die grot gegeven.

RichieJordaan

Avatar

SunChaser "Potter is in iedergeval evenwichtig, Super8 is verre van dat, maakt de hype niet waar. Ook teveel gaten'


Waarom leeft de leraar in de truck nog na de crash
Waarom vervoeren ze de alien en de cubes tegelijk
Waarom graaft het monster een grot
Waar is het zand
Waarom eet het mensen
Waarom parkeert het leger de truck met cubes midden in het dorp'
Waarom kan het leger de gele auto niet terugvinden?


Er is weinig interne logica."


Ik vind jou gewoon een zeiksnor, laat een ieder toch gewoon besluiten wat deze van de film vind!

SunChaser

Avatar

benjamin "Volgens mij is dat absoluut geen voorbeeld van die interne logica, dat lijkt eerder een basisgegeven voor zo'n film. Interne logica betekent dat hoe ze alles binnen dit basisgegeven invullen."


Binnen de logica van de film. In de Smurfen is de interne logica dat er Smurfen bestaan die dankzij een portal in new york komen.

Een plothole zou zijn als Neil Patrick Harris in de film doodgaat en halverwege opeens weer leeft.

Zo is de interne logiga van Super 8 dat een monster ontsnapt in een stadje. Een plothole is dat dat monster ineens een verlichte grottendoolhof heeft gegraven zonder zand achter te laten. Of dat het leger de cubes heeft verzameld maar een paar dagen later de cubes bij de watertoren heeft geparkeerd.

SunChaser

Avatar

RichieJordaan "Ik vind jou gewoon een zeiksnor, laat een ieder toch gewoon besluiten wat deze van de film vind!"


Ik zeg toch niet dat je m stom MOET vinden. Ik beargumenteer waarom IK hem tegen vind vallen. Ik had ook kunnen volstaan met HIJ IS KUT maar ik beargumenteer liever.

ScreamingLife1

Avatar

jochemb "Meh een beetje overrated deze film ik had het gevoel alsof ik aan het kijken was naar hoe jj abrams spielberg aan het afzuigen was."


Dacht ik ook bij deze film, maar door de overtuigende acteerwerk, verhaallijn en oprechte film making, is het een ode aan het begin van de hededaagse blockbusters.

nietselam

Avatar

Wat is interne logiga?

Het meeste wat er gezegd word vind ik wel kloppenvooral dat van de proffessor dat hij nog leeft, mijn eerste gedachte was, hij heeft waarschijnlijk iets van superkrachten ofzo maar dat was dus niet het geval, en dat een monster met die grootte elke keer uit het zicht bleef vond ik ook ongeloofwaardig, ik kreeg trouwens bij het einde toen het jongetje het monster kalmeerde echt het gevoel van, eigenlijk is dit gewoon een remake van ET alleen dan wat duisterder(word verborgen)

PKP

Avatar

nietselam "Wat is interne logiga?

"

Bitchen over een typo is best wel jammerlijk.

Anyway, ik ga deze maar eens zaterdag aanschouwen. Vrij grote kans dat ik deze best wel kan waarderen, aangezien de laatste twee die ik gezien heb behoorlijk tegenvielen (Captain America, Green Lantern).

Sowieso een keer niet al te veel gebitch over slecht geouwehoer en ook voor de verandering geen 3D, wat ik nice vind.

Banned

Avatar

De wordt nu eens iets goed uitgebracht in de bioscoop dan vind het helft het tegenvallen... Wat verwachten jullie eigenlijk van die film? Is het geen vervolg ofzo ?

benjamin

Avatar

SunChaser "Binnen de logica van de film. In de Smurfen is de interne logica dat er Smurfen bestaan die dankzij een portal in new york komen.

Een plothole zou zijn als Neil Patrick Harris in de film doodgaat en halverwege opeens weer leeft.

Zo is de interne logiga van Super 8 dat een monster ontsnapt in een stadje. Een plothole is dat dat monster ineens een verlichte grottendoolhof heeft gegraven zonder zand achter te laten. Of dat het leger de cubes heeft verzameld maar een paar dagen later de cubes bij de watertoren heeft geparkeerd."


Je zegt dat er weinig interne logica is. Waarom dan? Want als al die fouten die jij noemt plotholes zijn, eventueel betwistbare, niemand wist blijkbaar waar het beest precies was en dan nog kun je denken dat hij ook op verdere afstand de cubes had kunnen aantrekken wat is er dan fout aan de interne logica?

SunChaser

Avatar

De plotholes dus

SunChaser

Avatar

Banned "De wordt nu eens iets goed uitgebracht in de bioscoop dan vind het helft het tegenvallen... Wat verwachten jullie eigenlijk van die film? Is het geen vervolg ofzo ?"


Wat ik verwachtte was een ode aan films als ET, Goonies en Close Encounters. Maar er zit weinig spanning (als in spanningsboog), verhaal en humor in. Het einde is gewoon slecht. Je kunt het niet maken dat je een eng monster hebt die mensen eet, onschuldige mensen doodt opeens als een soort ET dat schip laat bouwen. Super8 vliegt de laatste 20 minuten geweldig uit de bocht.

benjamin

Avatar

SunChaser "Wat ik verwachtte was een ode aan films als ET, Goonies en Close Encounters. Maar er zit weinig spanning (als in spanningsboog), verhaal en humor in. Het einde is gewoon slecht. Je kunt het niet maken dat je een eng monster hebt die mensen eet, onschuldige mensen doodt opeens als een soort ET dat schip laat bouwen. Super8 vliegt de laatste 20 minuten geweldig uit de bocht."


Maar in de film wordt wel uitgelegd waar die haat vandaan komt waardoor het mensen eet. Op het einde laat men het monster vertrekken, iets wat al veel eerder had moeten gebeuren. Vond het niet zo'n slecht einde

En verder vind ik toch dat je ongelijk hebt. Ieder z'n mening, maar ik heb zeker moeten lachen met de film (en de rest van de zaal ook) en wat verhaal betreft, zie o.a. bovenstaande spoiler.

Heb trouwens net gezien dat je Monte Carlo 10/10 hebt gegeven, wat is er dan zoveel beter aan die film?

Jim

Avatar

benjamin "Maar in de film wordt wel uitgelegd waar die haat vandaan komt waardoor het mensen eet. Op het einde laat men het monster vertrekken, iets wat al veel eerder had moeten gebeuren. Vond het niet zo'n slecht einde

Heb trouwens net gezien dat je Monte Carlo 10/10 hebt gegeven, wat is er dan zoveel beter aan die film?"


Ik zie sowieso heel veel 1nen en 10nen vliegen bij z'n ratings. Zou er niet teveel waarde aan hechten. Spartacus van Kubrick krijgt bijv. een 1 en Ghost Dog: The Way of the Samurai een 10... Tja.

HertogJan

Avatar

Het begin van de film vond ik heel sterk. Bol van de nostalgie naar films als It (waar ik me vroegah prima mee heb vermaakt) met sterk acteerwerk.

Het laatste uur, of laatste halfuur was echter een neergaande spiraal, beetje jammer dat de film zo moet afsluiten.

Al heb ik dat wel vaker bij films als Cloverfield en Signs; zodra je het monster ziet is het een anticlimax...

nietselam

Avatar

PKP "Bitchen over een typo is best wel jammerlijk."


Stel je niet aan, is maar een geintje, maak zelf ook wel eens een foutje. Volgende keer zal ik er een smiley bij zetten om te voorkomen dat je het serieus neemt.

SunChaser

Avatar

benjamin "
Heb trouwens net gezien dat je Monte Carlo 10/10 hebt gegeven, wat is er dan zoveel beter aan die film?"


Omdat het een genrefilm is die doet wat het belooft. Super 8 belooft een buitenaards mysterie maar maakt het niet waar. Einde is gewoon heel slecht. Op Moviemeter gaf ik de film daarom 2,5e ster.

Jim

Avatar

SunChaser "Omdat het een genrefilm is die doet wat het belooft. Super 8 belooft een buitenaards mysterie maar maakt het niet waar. Einde is gewoon heel slecht. Op Moviemeter gaf ik de film daarom 2,5e ster."

Je krijgt toch een buitenaards mysterie?

SunChaser

Avatar

Die het laatste half uur ontspoort in een allegaartje van niks

Jim

Avatar

SunChaser "Die het laatste half uur ontspoort in een allegaartje van niks"

Dus er is een buitenaards mysterie.. je krijgt wat je beloofd is. Ik vond 't eigenlijk echt een prima einde.

jermainma

Avatar

@ Sunchaser

Misschien heeft dat monster het zand weggeduwt i.p.v. op een hoopje gegooid?

OT: Ik vind het wel een aanrader voor mensen die van actie en avontuur houden, met een snufje science-fiction erin.

benjamin

Avatar

SunChaser "Omdat het een genrefilm is die doet wat het belooft. Super 8 belooft een buitenaards mysterie maar maakt het niet waar. Einde is gewoon heel slecht. Op Moviemeter gaf ik de film daarom 2,5e ster."


Nu ja, wat het belooft. Super 8 is daarin niet per se simpelweg een genrefilm, naast het mysterie is er ook veel ruimte voor humor en voor emotionelere scènes. En qua acteerprestaties zit het buitengewoon goed.

PRIME

Avatar

Jezus Sunchaser, ga lekker ergens anders zeuren, of ben je zo'n iemand die maanden lang elk vleugje nieuws volgt van een film en een 1 of ander geflipt beeld creeert van hoe de film moet zijn?

Wat nou ontspoort?

misschien moet je eens opletten tijdens de film, dan had je namelijk gezien dat dat beest tunnels graaft omdat hij ondergronds leeft en waar dan dat zand is? Jezus, als je daar om gaat zaniken, misschien vreet ie het op, heb jij buitenaardse biologie gestudeerd? Nee? Case closed.

Ik vond het een prachtige film. Geweldige cast (kids tot volwassenen), geweldige sets, geweldige visuals en vooral een geweldige geluidsafdeling.

JJ is een held.

Spider-fan

Avatar

Snap echt niet dat je geld durft te vragen voor deze rommel.

Als Shyamalan dit geregisseerd had, had iedereen het gehaat, maar omdat Spielberg/Abrams het is, vindt iedereen het geweldig.

Wat een idiote kutfilm, die echt over NIKS gaat.

maanlander

Avatar

Voor mij zou het de perfecte film geweest als het monster gewoon het jongetje op zou eten waneer hij hem in zijn hand hebben en dan afgelopen zijn

Jim

Avatar

Zouden ze die witte kubussen niet in de stad neerzetten omdat ze die willen vernietigen? Net als 't buitenaards wezen en de stad?

SunChaser

Avatar

Nee, dat is echt een rare gedachte. Dan de verbrandingsoven in. Sowieso natuurlijk een faal ze tegelijk in 1 trein te vervoeren.

benjamin

Avatar

Spider-fan "Snap echt niet dat je geld durft te vragen voor deze rommel.

Als Shyamalan dit geregisseerd had, had iedereen het gehaat, maar omdat Spielberg/Abrams het is, vindt iedereen het geweldig.

Wat een idiote kutfilm, die echt over NIKS gaat."


Amai, als er iets over NIKS gaat is het wel deze reactie. Een beetje overdrijven zonder ook maar één degelijk argument te geven. En dan nog roepen dat de rest van de wereld zich gewoon laat beetnemen door de grote namen. Ik zou vragen wat er dan zo slecht aan is, maar ik vrees dat je nu zoals eerder gewoon nog harder gaat beginnen schelden.

Decepticon

Avatar

SunChaser "
Waarom leeft de leraar in de truck nog na de crash
Waarom vervoeren ze de alien en de cubes tegelijk
Waarom graaft het monster een grot
Waar is het zand
Waarom eet het mensen
Waarom parkeert het leger de truck met cubes midden in het dorp'
Waarom kan het leger de gele auto niet terugvinden?


Er is weinig interne logica."
Wat een onzin kraam je uit. Wat kijk jij ongeinteresseerd naar een film zeg! Zoals Prime al zei, als je eens oplet als je film kijkt, dan ontgaat je niks. Jouw zogenoemde plotholes zijn er niet, dat had je geweten als je opgelet had. Je stelt jezelf enorm domme vragen, kom op zeg Waar blijft het zand? Ga eens een natuurdocu over de mol kijken, dan weet je waar het zand blijft.
De leraar leeft nog, omdat hij niet met de hele auto frontaal op de trein botste, maar half, de rechterkant werd er 'afgesneden'

Zoals Jim al zegt, de film geeft wat het beloofde, een mysterieuze avonturenfilm. Imo is het mysterie juist het hoogtepunt van de film, het duurt heel lang voordat je het monster te zien krijgt
En de jonge cast acteert geweldig. Ik moest heel erg aan The Goonies denken. De treincrash was imo ook overdreven. Maar verder een topfilm die geeft wat beloofd werd, een ode aan de Spielberg avonturenfilms.

Ik had op gegeven moment de gedachte dat dit misschien de prequel van Cloverfield had kunnen zijn, de monsters lijken veel op ekaar.

Decepticon

Avatar

benjamin "Amai, als er iets over NIKS gaat is het wel deze reactie. Een beetje overdrijven zonder ook maar één degelijk argument te geven. En dan nog roepen dat de rest van de wereld zich gewoon laat beetnemen door de grote namen. Ik zou vragen wat er dan zo slecht aan is, maar ik vrees dat je nu zoals eerder gewoon nog harder gaat beginnen schelden."
I second that! Volgens mij Spider-fan de film helemaal niet gezien.

blijfaandegang

Avatar

Als je van het vroegere werk van Steven Spielberg houd en de nieuwe stijl van JJ Abrams moet je SUPER 8 zeker gaan kijken. Een kruising tussen The Goonies en Cloverfield. Top film!

maar dit wist ik niet!? (geen spoiler van de film hoor)
http://www.youtube.com/watch?v=E_9feTVWk_Y

SunChaser

Avatar

Decepticon "Wat een onzin kraam je uit.'"
Kijk eens op moviemeter hoeveel mensen t met me eens zijn

blijfaandegang

Avatar

SunChaser "Kijk eens op moviemeter hoeveel mensen t met me eens zijn"


Ik snap niet waarom mensen niet gewoon hun verstand op 0 kunnen zetten en gewoon kijken naar een film die met liefde gemaakt is. Altijd maar zeiken over de kleine dingen die niet zouden kunnen. Ik ga je nu iets heel schokkend zeggen. Hou je vast want dit gaat je vast niet bevallen!!!
Dat monster....bestaat niet in het echt!

Als mensen op moviemeter het eens zijn met jou donder dan hier gewoon op en laat anderen wel genieten van de film zonder dat simplistische gezeur over de domste dingen in deze top film.

benjamin

Avatar

Decepticon "Wat een onzin kraam je uit. Wat kijk jij ongeinteresseerd naar een film zeg! Zoals Prime al zei, als je eens oplet als je film kijkt, dan ontgaat je niks. Jouw zogenoemde plotholes zijn er niet, dat had je geweten als je opgelet had. Je stelt jezelf enorm domme vragen, kom op zeg Waar blijft het zand? Ga eens een natuurdocu over de mol kijken, dan weet je waar het zand blijft.
De leraar leeft nog, omdat hij niet met de hele auto frontaal op de trein botste, maar half, de rechterkant werd er 'afgesneden'

Zoals Jim al zegt, de film geeft wat het beloofde, een mysterieuze avonturenfilm. Imo is het mysterie juist het hoogtepunt van de film, het duurt heel lang voordat je het monster te zien krijgt
En de jonge cast acteert geweldig. Ik moest heel erg aan The Goonies denken. De treincrash was imo ook overdreven. Maar verder een topfilm die geeft wat beloofd werd, een ode aan de Spielberg avonturenfilms.

Ik had op gegeven moment de gedachte dat dit misschien de prequel van Cloverfield had kunnen zijn, de monsters lijken veel op ekaar."


Denk er net aan nu ik jou ook zie posten, maar ergens heb ik gelezen dat er wordt gedacht dat het constant dingen opblazende personage van Ryan Lee een soort jonge Michael Bay zou moeten voorstellen. Bay zou ook zelf verklaard hebben dat zijn interesse in actiefilms begon met het opblazen van een speelgoedtrein.

MoviesKnower

Avatar

blijfaandegang "Ik snap niet waarom mensen niet gewoon hun verstand op 0 kunnen zetten en gewoon kijken naar een film die met liefde gemaakt is. Altijd maar zeiken over de kleine dingen die niet zouden kunnen. Ik ga je nu iets heel schokkend zeggen. Hou je vast want dit gaat je vast niet bevallen!!!
Dat monster....bestaat niet in het echt!

Als mensen op moviemeter het eens zijn met jou donder dan hier gewoon op en laat anderen wel genieten van de film zonder dat simplistische gezeur over de domste dingen in deze top film."


Haha ja ik ben het helemaal met je eens echt een stelletje zeikers hier het was gewoon een goede film , leuke sfeer maar oke die trein scéne was wel een beetje overdreven maar het was wel geweldig om er naar te kijken en nee sommige films zijn niet realistisch BOEIEND.

SunChaser

Avatar

blijfaandegang " bestaat niet in het echt!
."


Wat een onzin. ET bestaat ook niet en dat is een perfecte film. Batman bestaat ook niet, of een 11 jarig meisje dat een superheld is of een planeet met blauwe wezens op Pandora. Of Leonardo die in dromen kan binnendringen.

Dat monster doet afbreuk aan deze film. Het gaat om interne logica. Of zou jij het normaal vinden als een personage ergens in een film wordt doodgeschoten en een kwartier laten weer meedoet. Het is immers film en die man was een acteur en niet echt dood.

blijfaandegang

Avatar

SunChaser "Wat een onzin. ET bestaat ook niet en dat is een perfecte film. "


Nu wil ik jou dag niet verpesten over E.T maaruh..
Continuity: Gertie's hamburger changes size, and eventually disappears (inconsistent with her eating it).

Factual errors: When Elliot goes to sleep outside to look for E.T., the moon is directly behind him. When he is awakened several hours later, the moon is in the same position.

Continuity: When E.T. gets on his ship, Elliot's mother gets up twice, and Elliot is (not) holding his dog by the collar.

Audio/visual unsynchronized: When Mary reads "Peter Pan" to Gertie, there's a view of her silhouette on the closet door slats. Her lips don't match the narration.

Revealing mistakes: One of the boys moves his lips in sync with Elliot's line, "Nobody go out there."

Continuity: Elliot crashes his bike during the chase through the new housing development, but is back in the pack an impossibly short time later.

Continuity: After one of the kids whips off his balaclava and says, "We made it!" during the bike chase, a hoard of government agents rush into the street behind him. In the next shot of Michael reacting, his friend takes off the balaclava again and the agents run into the street again.

Crew or equipment visible: When Elliot, Michael, and E.T arrive at the park after escaping the scientists, a ramp can be seen where they drive over the curb.

Continuity: When E.T. is alone in the house and misspells "nuisance" on the toy, we see that the back panel has been removed, but in the next shot the panel is back on. Later, when E.T. drags the blanket with the "phone" ingredients on it, the panel is back off.

Continuity: At the beginning when the men are searching for E.T., the keys on the "Key Man" keep changing sides between shots.

Continuity: The size of the eye holes on E.T's ghost outfit change shape and size several times (most noticeable when Michael finds the abandoned outfit when he is looking for E.T.)

Revealing mistakes: When "Keys" goes inside the Clean room created for ET and Elliot, he and others wear a "Clean Suit" , but the tubes coming out of the helmet go nowhere, not even a filter, meaning they are breathing contaminated air and that the suit is useless.

Continuity: When the plastic hallway with the scientists in it detaches from the speeding van, the ramp that was seen in the shots before is gone.

Revealing mistakes: [20th Anniversary edition] The government agents and police have had their hand guns replaced by walkie-talkies... but they are still extending their trigger fingers for no apparent reason.

Revealing mistakes: When the boys are racing away on their bicycles from the Feds, the stunt doubles for Elliott and his friends are obviously way too tall to be children.

Factual errors: In addition to the other lunar errors, at first we see a crescent moon then the famous full moon being crossed by the bicycles (later to become Amblin Entertainment's signature logo). From thin crescent to full moon takes about half a lunar cycle, 14 days, but the time frame of the movie suggested only a few days at most.

Continuity: When the boys are playing around the kitchen table, the cigarette and ashtray disappear.

Continuity: In the 20th Aniversary edition, in the scene where Eliott is showing E.T. the bathroom and is then on the phone with his mother, the coke can changes designs. At first, it is the older version from 1982, then it changes to the updated 2002 can design. It switches back and forth for the entire length of the scene.

Continuity: When Elliot thinks ET is dying, and is talking to him through the window of the box, the towel that is wrapped around Elliot keeps changing position - sometimes it is wrapped tightly around his neck, and other times it reveals a bit of his left side.

Continuity: Elliott is given money and told to wait for the pizza guy outside, indicating the pizza has been ordered and on its way. But a line or two later, the boys ask him to make sure he orders lots of pepperoni and sausage. He is then seen outside meeting the driver at the foot of the driveway.

Continuity: The first time E.T. makes Elliott's bike fly, E.T.'s sheet goes from opened to wrapped tightly in alternating views - wrapped in far shots, opened in close-ups.

Errors made by characters (possibly deliberate errors by the filmmakers): Early in the film, Mike backs the family car down the driveway, then drives it a short distance back up. But when he and Elliot hijack the van near the end, Mike claims he's never driven forward before.

Audio/visual unsynchronized: When E.T. takes a can of beer from the fridge, we see Harvey the dog bark twice - but we don't hear the first bark.

Continuity: When Gertie is waiting with the bike at the rendezvous, the sun is just about to set behind the mountains. Yet there is still plenty of daylight for the Halloween street scenes. The sun is then shown much higher above a smaller foothill. Finally, when the kids and E.T. meet up at the bicycle, the sun has just dropped below the mountain peak.

Incorrectly regarded as goofs: Some are confused when E.T. magically heals Elliot's cut finger that the blood disappears. E.T.'s true powers are not fully known so it is possible E.T. made the blood go back into his body along with healing the wound.

Audio/visual unsynchronized: Near the beginning of the film, when the trucks race through the woods approaching the expected location of the spaceship landing, one of the trucks "screeches" when it stops. A vehicle's tires would not screech on wet, muddy ground.

Crew or equipment visible: As Michael leads Mary into the bathroom where Elliot and E.T. lay sick, the camera dollies backwards, brushing past and visibly disturbing an indoor bamboo tree.

Revealing mistakes: [20th Anniversary edition] When E.T. is eating potato salad and drinking beer in front of the refrigerator during the scene when he is alone at home, the shadow of his head cast on the fridge door is that of the original puppet, not the CGI head.

Errors in geography: The street the boys turn onto during the chase when the boy says "we made it" isn't the same street as they had turned into. There should have been houses, but instead there were just trees and cars.

Revealing mistakes: When Elliot returns with a snack for a frightened E.T. hiding among stuffed animals in his toy closet and asks "want a Coke?", the stuffed animals around E.T. fall down, knocking off some chips from Elliot's plate on to the animals. There are already chips on one of the animals as it falls, before it has a chance to actually touch the plate (possibly left behind from earlier takes).

Errors in geography: Almost everything about the phases and appearance of the moon is wrong for the northern hemisphere.

Crew or equipment visible: The silhouette of the mime wearing the E.T. gloves can be seen through the railing when Elliot is luring E.T. with the Reese's Pieces.

Continuity: When E.T. is walking outside during Halloween, the eye holes on his sheet are far apart and only one is matched up to his eyes. However, the shots of what E.T. is seeing through his sheet show the two eye holes lined up close together.

Continuity: When E.T. runs through the swing set he sets everything moving. The far shot of Elliot shows the two-man swing is stationary. In the next close shot it is moving again.

Continuity: When Elliott and his four companions "land" their bikes in the forest on their way to the spaceship, there are clearly six sets of bike wheels landing, not just five.

blijfaandegang

Avatar

Om een lang zeur verhaal kort te maken...
Als je een film maakt kan je gewoon niet overal rekening mee houden. Gewoon onmogelijk.
Dus mensen zoals jij moeten maar gewoon een boek gaan lezen want het zal toch nooit goed zijn. Je kan niet elke film mooi vinden wat de ander wel vind. Maar gaan zeuren over simpele dingen wat niet klopt slaat nergens op.

SunChaser

Avatar

Onzin, een film kan best goed zijn ondanks tekortkomingen. Dat Super 8 niet goed genoeg is dat Abrams niet kan kiezen tussen kids scifi en een echte monsterfilm.

benjamin

Avatar

SunChaser "Onzin, een film kan best goed zijn ondanks tekortkomingen. "


Dat zeggen wij al de hele tijd tegen jou. Wij zijn het niet die hier constant een reeks 'fouten' zitten op te sommen.

SunChaser "Dat Super 8 niet goed genoeg is dat Abrams niet kan kiezen tussen kids scifi en een echte monsterfilm. "


Zoiets noemt volgens mij gewoon een combinatie van genres, heb ik absoluut geen probleem mee. Waarom wil jij alleen films zien in een heel beperkt genre (zoals Monte Carlo of zo)?

SunChaser

Avatar

Ik wil helemaal niet films zien in een beperkt genre. Maar als je a;s regisseur genres gaat mixen, in dit geval nostalgische kidsscifi met een monsterfilm kan t wel eens heel verkeerd uitpakken. En in mijn ogen pakt Super8 op de treincrash na verkeerd uit.

benjamin

Avatar

SunChaser "Ik wil helemaal niet films zien in een beperkt genre. Maar als je als regisseur genres gaat mixen, in dit geval nostalgische kidsscifi met een monsterfilm kan t wel eens heel verkeerd uitpakken. En in mijn ogen pakt Super8 op de treincrash na verkeerd uit."


Oké, ieder zijn mening natuurlijk. Maar vind eerlijk gezegd dit wel betere punten dan op kleine foutjes te vitten.

Decepticon

Avatar

SunChaser "Kijk eens op moviemeter hoeveel mensen t met me eens zijn"
Nee dat doe ik niet, wat zal dat een zeiksite zijn dan :9 . Ga daar dan met iedereen die blijkbaar ook ongeinteresseerd naar een film kijken, lopen klagen over die onzinpunten die je aanhaalt.

Decepticon

Avatar

blijfaandegang "Nu wil ik jou dag niet verpesten over E.T maaruh..."
Haha touche.

johanmeesters

Avatar

Ik vond de sfeer en de karakters goed neer gezet. laat je niet in de maling nemen gewoon kijken!

bsb10

Avatar

Gister naar deze film geweest.

Vond hem toch wel goed hoor. De kinderen in deze film zullen wss nog in een boel films gaan spelen want die acteren gewoon goed. Het verhaal word mooi opgebouwd en de humor in deze film was subtiel en goed. Het einde was ik geen fan van. Als je het beest eenmaal ziet dan is toch een deel van het mysterie weg, maar hoe wil je deze film anders eindige. Heel het verhaal word gebouwd naar dit einde en het word gewoon duidelijk uitgelegd.

Ik ben deze zomer naar 3 blockbusters geweest: transformers 3, Harry Potter en deze en dan is dit toch de beste van de 3.

1 van de mooiere dingen vond ik ook de credits. De scenes die je daarbij ziet zijn leuk dus vooral blijven zitten!

Al met al gewoon een goede film

major malfunction

Avatar

Ik vond de film wat tegenvallen, de thema's 'kinderen' en 'mysterieuze entiteit' gingen op meerder vlakken niet goed samen vond ik. Het verhaal volgde voornamelijk de avonturen van de kinderen met hier en daar een uitzwaai naar het geheimzinnige monster. Of was het geen monster?? Wat is dat geheimzinnige ding nu eigenlijk, en wat doet het, en waarom? Waarom verdwijnen alle honden en waarom verdwijnen de motoren uit de auto's? Afijn, er werd te weinig prijs gegeven om hier als kijker antwoord op te kunnen geven. Wat overblijft zijn die kids die druk doende zijn met van alles en nog wat plus een heleboel vreemde voorvallen, onbeantwoorde vragen en losse eindjes. Mischien ook niet zo vreemd als je de uitwerking van het 'monster' nader onder de loep neemt, want deze klopt namelijk voor geen meter, het is zo'n cliche en een denkbeeld van 50 jaar geleden om een buitenaardse intelligentie met een astronomisch hoog iq en telepatische en telekinetische gaven de looks te geven van een of andere primitive levensvorm die af en toe een mens als snack tussendoor neemt... en daarnaast als hobby het bouwen van ruimtevaartschepen heeft... Lamenielache!! Nee, laten we dat maar snel onderbelichten en zoveel mogelijk mystificeren, en dit is wat de makers hebben gedaan. Afijn, te veel tegenstellingen en verkeerde keuzes waardoor dit script onmogelijk kan werken. Ik geef de film een krappe 7. Maar los van bovenstaand geneuzel zitten er wel een paar hele spannende en mooie scenes in de film. En het acteerwerk is ook overtuigend. Dus toch leuk om te kijken Smiley face

Harbert

Avatar

Ik vond het an sich een onderhoudende film. Maar er waren toch wel aardig wat zaken in die ik (zelfs binnen het SF-genrde) vrij ongeloofwaardig/onlogisch vond. Zo vind ik dat ze de USAF wel als erg incompetent neerzetten. Toch heb ik me erg vermaakt (en ik vond het stuk bij de aftiteling helemaal geweldig).

Even wat van mijn "jahoor"-momentjes op een rijtje (even netjes spoileren):

Een goederentrein die op volle snelheid botst met een halve auto heeft zo'n ontzettend hoge impuls dat hooguit de loc ontspoort. Dit wordt nota bene door een van de kinderen zelfs gezegd. Ik gok dat de uitleg in een deleted scene zit De wagons vliegen in ieder geval niet de lucht in (en hoe een wagon uberhaupt kan ontploffen is me ook een raadsel).Een trein verongelukt. De wagons en het metaal vliegen alle kanten op. Alles knalt uit elkaar. Op het perron staat een camera. De schade aan de camera (die hooguit op 3 meter van de trein opgesteld staat)? Een barst in de lens, veroorzaakt door het omvallen(!!) De schade aan de auto die iets verderop staat geparkeerd? Amper. Bovendien is de vluchtroute van de auto helemaal schoon en vrij.In een stad die wemelt van de militairen lopen opeens een viertal kinderen rond. Verder staat er een auto geparkeerd met een half-stonede hippie. Maar niemand merkt ze op.Een willekeurige hulpsherriff hoeft amper moeite te doen om een getrainde, gewapende soldaat te overmeesteren...De tv zender heeft moeite om goede beelden te krijgen van het ongeluk, maar als de kinderen met hun super8-cameratje vanaf de heuvel gaan filmen zien ze blijkbaar wel van alles...Is het een buitenaardse traditie om je vijanden op te eten? Vermoorden snap ik nog wel, maar opeten...Aan het eind worden alle metalen voorwerpen aangetrokken. Achter onze 'held' staat een jongen met een joekel van een beugel dis blijkbaar niet van metaal is, alsmede de ketting van een andere vriend. Maar de kettig van mamma is dan weer wel aangetrokken...

Icedoesnotburn

Avatar

Goede recensie
Flink vermaakt
Zeer goed acteerwerk
En leuke credits scene
Cijfer 8,5/10

johanmeesters

Avatar

Zoals in Minority Report en het matige War of the Worlds (het ingetogen A.I., waarvoor het idee al in de jaren zeventig ontstond, even buiten beschouwing gelaten).

Matige war of the worlds: filmtotaal gaf wel een ****1/2
recensie

acties