Recensie

Hall Pass (2011)

De makers van Dumb & Dumber en There’s Something About Mary hebben al een tijd geen komedies meer gemaakt die echt leuk waren. Hun nieuwste brengt daar geen verandering in.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Fabian Melchers om 21:22 in RECENSIES
Hall Pass poster
Regie: Peter Farrelly & Bobby Farrelly | Cast: Owen Wilson (Rick), Jason Sudeikis (Fred), Christina Applegate (Grace), Jenna Fischer (Maggie), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2011

Peter en Bobby Farrelly lieten vooral in de jaren negentig zien dat schunnige films ook leuk konden zijn. Situaties in Kingpin en There’s Something About Mary waren vaak op het randje, maar stiekem toch ook wel lachwekkend. Het is een vorm van humor die nog steeds werkt, maar dan uitsluitend met een goede premisse die de hele film overeind kan worden gehouden (denk bijvoorbeeld aan The Hangover). De Farrelly’s blijven al jaren steken in oppervlakkige verhalen met banale grappen. Hall Pass heeft nog een goede start, maar zwakt dan steeds meer af naar een saai verhaal dat volzit met gemakkelijke en platte humor.

Rick en Fred zijn twee getrouwde mannen die nog altijd hun ogen niet van andere vrouwen af kunnen houden. Hun echtgenotes hebben er genoeg van en besluiten ze een ‘hall pass’ te geven; een weekje vrij van hun huwelijk. Ze mogen zich weer gedragen als vrijgezellen, om hun obsessies uit de weg te krijgen. De dames gaan de stad uit en komen al snel tot de conclusie dat ook zij een week vrij zijn en mogen doen wat ze willen.

Morele kwesties zullen de Farrelly’s een zorg zijn en dat maakt de eerste helft van Hall Pass nog best leuk. De grenzen worden opgezocht met schuine grappen over masturberen en schaamlippen, en de gevolgen van een golfuitje met spacecake. Grappen die eigenlijk net te ver gaan, maar daarom juist leuk zijn; Peter en Bobby Farrelly hebben er hun beroep van gemaakt. Dat het soms té plat wordt, of té lang wordt doorgezet, kan voor lief worden genomen.

Het probleem met deze komedie is dat het verhaal niet boeiend genoeg is om een dikke anderhalf uur de aandacht vast te houden. De kijker voelt al snel aan waar de film heen zal gaan en dan wordt het vermoeiend. Na een half uur is veel kruit verschoten en worden grappen herhaald. In een soort verwoede poging om interessant te blijven, treedt de platvloersheid meer en meer op de voorgrond. Naarmate het verhaal voorspelbaarder en saaier wordt, worden de grappen platter en stompzinniger.

Het heeft vier jaar geduurd voordat Peter en Bobby Farrelly hun nieuwste komedie konden maken. Misschien hebben ze langer nodig om met een sterk verhaal en genoeg nieuwe grappen te komen om weer een echt vermakelijke komedie te maken. Hall Pass is dat uiteindelijk net niet geworden.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

hollywoodking

Avatar

uitje1 "Ik ga deze film niet kijken omdat ik Owen Wilson meer dan zat ben, heeft hij ooit serieuze rollen gespeeld?"


Waarom moet/zal die een serieuze rol spelen????????????? Hij is toch een comedy-acteur?

Havoc

Avatar

Ik vond deze toch erg vermakelijk..

uitje1

Avatar

hollywoodking "Waarom moet/zal die een serieuze rol spelen?Hij is toch een comedy-acteur?"


Mijn punt is: Owen Wilson laat gewoon niks nieuws zien, een beetje verandering kan geen kwaad

uitje1

Avatar

Ik ga deze film niet kijken omdat ik Owen Wilson meer dan zat ben, heeft hij ooit serieuze rollen gespeeld?

filmjunky

Avatar

Ben beniewd! ga er zaterdag heen!
lang leve het pathe pasje! :W

Acer

Avatar

Hall Pass is een prima comedie, stukken beter als wat ik had verwacht. De laatste film, die ik zag. Waarvan ik dacht een goede comedie te zien, viel zwaar tegen (the dilemma). Maar goed hierbij werd ik dus heerlijk verrast, Owen Wilson deed het prima. Naar mate de film verliep vond ik het steeds leuker worden, gaat naar een prima eind met een mooie opbouw ervan. Deze film verdient zeer goede 7. Mijn advies, een film die je wel gezien moet hebben, als dit je genre is.

marcjeb

Avatar

fabianmelchers "Z'n meest serieuze rol is denk ik in Behind Enemy Lines en dat was wel ok. Ik vind hem het beste in films van Wes Anderson, een combinatie van dramatisch en lichtkomisch. Hij speelt ook in de volgende film van Woody Allen, dat zou ook nog wel wat kunnen worden."


Ik vind het een goede acteur.. speelt ze rol altijd goed en speelt nooit over the top, in de film wedding crashers vond ik hem zo goed:P.. ik kan nooit lachen om gasten als martin lawrence of chris rock... Verschrikkelijk

hollywoodking

Avatar

uitje1 "Mijn punt is: Owen Wilson laat gewoon niks nieuws zien, een beetje verandering kan geen kwaad"


Nou volgens mij is die in deze film verandert (heb nog niet gekeken), meestal speelt hij de coole dude, en hier speelt die volgens mij een nette nerd echtgenoot die een Hall Pass krijgt :).

fabianmelchers

Avatar

uitje1 "Ik ga deze film niet kijken omdat ik Owen Wilson meer dan zat ben, heeft hij ooit serieuze rollen gespeeld?"

Z'n meest serieuze rol is denk ik in Behind Enemy Lines en dat was wel ok. Ik vind hem het beste in films van Wes Anderson, een combinatie van dramatisch en lichtkomisch. Hij speelt ook in de volgende film van Woody Allen, dat zou ook nog wel wat kunnen worden.

Hall Pass

acties