Recensie

Holiday Harmony [HBO Max] (2022)

Standaard niemendalletje met een hoofdpersoon die je gaandeweg gaat waarderen.

door Terence Shea om 18:14 in RECENSIES
Regie: Shaun Paul Piccinino | Scenario: Christopher James Harvill, Lauren Swickard | Cast: Annelise Cepero (Gail), Jeremy Sumpter (Jeremy), Brooke Shields (Savannah), Carla Jimenez (Rachael), Sophia Reid-Gantzert (Sarah), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2022

Inmiddels wetenalle streamingsdiensten dat ze hun aanbod in november en december lekker goedkoop kunnen aanvallen met kerstfilms van gemiddelde tot matige kwaliteit. Het grote voordeel daarvan is dat bijna alles wel aan die kerstkapstok kan worden opgehangen. Daar is Holiday Harmony een goed voorbeeld van: alles speelt zich half december af en er zit een kerstliedje in, maar voor de rest is het gewoon een film.

Gail is aspirerend zangeres wier fans voornamelijk bestaan uit anonieme socialemediavolgers. Ze doet mee aan een wedstrijd van een radiozender en wint, waardoor ze binnen enkele weken in Los Angeles aanwezig moet zijn. Tot die tijd toert ze rond in het busje waar ze ook in woont. Haar vervoer begeeft het in het dorpje Harmony Springs en een reparatie kost meer dan ze heeft. Gail zit daar voorlopig dus vast, maar gedurende haar tijd maakt het kleine dorpje genoeg indruk op haar om haar gekozen levenspad te heroverwegen.

Al kort nadat Gail haar busje tegen een paal heeft gereden (als gevolg van een alpaca op de weg) weet je in grote lijnen hoe deze film zal verlopen en in ieder geval waar hij zal eindigen. En precies zoals het hebt ingeschat gaat het ook. Dus verstand op nul en gewoon de zoete hap slikken zoals je hem krijgt opgediend. Je kan alles van het lijstje afvinken: de robuuste vent met een afgesloten hart, de lekker pittige moeder die mensen graag een verbale schop onder de kont geeft, die dorpsbewoner die erg levendig en een beetje mal is.

Gail zelf is wel een personage dat je gedurende de film steeds meer mag. Gespeeld door Annelise Cepero is Gail eerst nogal een anoniem een oppervlakkig typje. Dat ze zit te vloggen tijdens het rijden maakt haar ook niet erg verstandig. En telkens voordat ze begint te zingen heeft ze een klein ritueeltje dat nooit niet irritant is.

Maar ze is gemotiveerd, steekt de handen uit de mouwen wanneer het nodig is en ze groeit door inzicht te krijgen en daar mee om te gaan. Plus, Cepero heeft een mooie en originele zangstem. Ze had een kleine rol in Steven Spielbergs West Side Story, al zullen waarschijnlijk maar weinig meeste mensen haar daarvan herinneren.

Holiday Harmony bevat een punt waarop Gail zich in een situatie bevindt die niet gezond is voor haar. En omdat je Gail genoeg bent gaan waarderen om je druk te maken over haar leven, zie je haar niet graag in. Maar toch, deze situatie is wel erg makkelijk in het scenario geschreven. Anderen hebben Gails uiterlijk op een verschrikkelijke manier aangepast, hebben haar liedje alvast verneukt en willen zelfs dat ze haar naam verandert. Dat heet lui schrijfwerk. Maar dat maakt het niet minder effectief.

Verder neemt de film heel wat bekende elementen van bestaande films. Je herkent bijvoorbeeld To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar, School of Rock en een hele hoop andere bekende momenten uit andere films die andere films kopiëren. Inclusief het componeren van dat ene liedje dat iedereen raakt. In de film dan, in het echt zal het niet de grootste impact hebben op ieders gevoel. Het zal zeker geen kerstklassieker worden. Dat geldt ook voor deze film zelf.

Holiday Harmony is te zien bij HBO Max.

Holiday Harmony

acties