Recensie

The Town (2010)

Heerlijke bankovervalthriller van Ben Affleck heeft slechts één minpunt: Affleck speelt zelf de hoofdrol.

door Thomas Hermssen om 23:40 in RECENSIES
The Town poster
Regie: Ben Affleck | Cast: Ben Affleck (Doug MacRay), Rebecca Hall (Claire Keesey), Jeremy Renner (Jem Coughlin), Jon Hamm (Adam Frawley), Pete Postlethwaite (Fergus Colm), Chris Cooper (Stephen MacRay), e.a. | Speelduur: 125 minuten | Jaar: 2010

Met The Town wordt Charlestown in Boston, Massachusetts bedoeld. Van de ruim driehonderd jaarlijkse bank- en roofovervallen in Boston wordt het merendeel gepleegd door daders uit deze kleine wijk. Chuck Hogan schreef het bekroonde boek Prince of Thieves waarin deze wijk en een kleine groep criminele vrienden centraal staan. Producent Graham King was gecharmeerd van het boek dat het genre van de bankovervalthriller combineert met dat van het romantische drama. Vanwege Afflecks succesvolle speelfilmdebuut Gone Baby Gone vroeg King hem om de film te regisseren. Een goede keus, maar helaas besloten de beide heren vervolgens dat Affleck zelf de hoofdrol moest vertolken.

Die hoofdpersoon is Doug MacCray. Hij groeide op in het Charlestownmilieu waarin het bankovervallervak van vader op zoon wordt doorgegeven. Vader Stephen MacRay zit voor de rest van zijn leven in de gevangenis, maar desondanks is het niet meer dan logisch dat Doug een groep vrienden heeft verzameld met wie hij een bende meedogenloze bankovervallers vormt. Eén van hen is de bikkelharde Jem die als een broer is voor Doug. Als Jem bij één van hun overvallen korte tijd bankmanager Claire Keesey gijzelt, veranderen de zaken steeds drastischer. Omdat Keesey vlakbij blijkt te wonen worden de jongens nerveus. Doug besluit contact met haar te zoeken en hun relatie groeit uiteindelijk uit tot een gepassioneerde romance. Ondertussen weet Keesey nog altijd niets van haar eerdere ontmoeting met Doug in de bank. Daarnaast zit de FBI in de vorm van Adam Frawley de bende steeds meer op de hielen.

De poster, waarop een paar als non verklede mensen met machinegeweren in de hand een bank uitrennen, en het uitgangspunt van The Town zullen menig actiefan doen watertanden. De makers verdienen een groot compliment omdat ze er in slagen deze schare kijkers op hun wenken te bedienen, maar aan de andere kant ook een serieuzer publiek aanspreken. De aan zichzelf en zijn levensstijl twijfelende Doug en de manier waarop hij omgaat met zijn vader, bendeleden en nieuwbakken vriendin Keesey bezorgen de film een krachtige dramatische inslag.

Net als Gone Baby Gone speelt het verhaal zich af in een sociale achterstandswijk. En evenals bij die film weet Affleck met The Town de juiste snaren te raken en een overtuigende sfeer neer te zetten. De visuele stijl van de film is daarbij strak en verzorgd, maar over het algemeen weinig origineel. Dat is zeker geen vereiste voor een goede film, zolang de uitwerking maar van hoge kwaliteit is zoals hier. Ook de soundtrack van David Buckley en Harry Gregson-Williams draagt daar zijn steentje op gepaste wijze aan bij.

Ben Affleck schreef mee aan het scenario, regisseerde en speelt zoals gezegd de hoofdrol. Voor velen zal dat op voorhand een klein minpuntje zijn. Als actieheld heeft hij namelijk bar weinig gepresteerd. Bij veel vrouwen kan Affleck met zijn gelikte kop nog wel rekenen op waardering. In The Town is het precies die kop die hem vanaf minuut één ongeloofwaardig maakt als bendelid in een achterstandswijk. Waar Jeremy Renner als Jem grootse indruk maakt, blijft Affleck de mooie jongen in de verkeerde wijk. De makers hebben het proberen te compenseren met een stoppelbaard, maar het werkt van geen kant.

Daarbij stond Affleck qua spel ook voor een (te) zware taak, want een groot acteertalent is hij nooit geweest en met serieuze rollen is hij ook nauwelijks bekend. Op zijn cv staan vooral (matige) actiefilms als Daredevil en Paycheck, (slappe) romantische films als Bounce en Forces of Nature, en complete flops die daar tussenin vallen zoals Pearl Harbor en Gigli. Natuurlijk heeft hij de laatste jaren ook enkele serieuze rollen vertolkt zoals in State of Play en Changing Lanes, maar deze rollen pasten simpelweg stukken beter in zijn straatje. Hij doet zeker zijn best en blijkt in staat, met name door de sterke regie en de keuze voor goede tegenspelers, om zijn eigen performance acceptabel te maken, maar hij is nergens echt overtuigend. Iedere andere grote acteur had de film zoveel meer kunnen geven.

Een jammerlijke keuze dus. Het doet echter niets af aan het feit dat Rebecca Hall (Vicky Cristina Barcelona), Pete Postlethwaite (The Usual Suspects), Jeremy Renner (The Hurt Locker) en Jon Hamm (Mad Men) allen zeer indrukwekkende rollen neerzetten. Het is met recht smullen geblazen. Ben Affleck moet dus zeker films blijven maken, maar dan wel vanuit de regiestoel. Want The Town is een heerlijke, kwalitatief hoogstaande bankovervalthriller met een goed uitgewerkte dramatische inslag.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

Prima film, ja het lijkt op Heat en Pointbreak, maar so what. Het is spannend en goed gemaakt en Affleck past precies in deze rol.

Steadicam

Avatar

Zeker geen slechte film, maar bovenstaande lofte-uitingen zijn mijns inziens wat overdreven. De film is ten eerste erg voorspelbaar. Op de meeste gebeurtenissen is het slechts wachten. Ben Affleck acteerde niet slecht, maar heel geloofwaardig kwam ie niet over op mij. Een kwestie van verkeerd gecast dus. Het irriteerde me dat hij zo nodig de schijnheilige, rechtschapen jongen moet spelen die het 'allemaal niet zo gewild heeft'. Ik had sowieso wat moeite om mee te leven. Het liefst zag ik die hele bende na een half uur al achter de tralies. En o ja, toen dat zinnetje over die zonnige dag kwam, vroeg ik me al af wanneer dat terug zou komen. Het lag er dik bovenop dat dat later nog betekenis zou krijgen. Typisch iets wat achter de schrijftafel is verzonnen door de scenarist.

DonB

Avatar

Kan jullie zeggen dat ik een sucker ben voor misdaad-drama's a la "Heat".. je begrijpt dat ik "The Town" niet links kon laten liggen..

Nu wil het geval dat ik hele hoge verwachtingen had.. Na Gone Baby Gone was duidelijk dat Affleck ook achter de camera's talent heeft en na het zien van enkele trailers was ik al helemaal verkocht. Ik had alleen wel het idee dat een film in dit bewuste genre nooit erg origineel kon zijn..

Maar oh man.. wat was ik voldaan na deze film.. ik zeg altijd dat een goede film dagenlang in je hoofd blijft spoken.. The Town deed dit (heb hem eergisteren gezien, en ben er nog steeds niet helemaal over uit)..

Wat een suspense en drama in deze film. Figure it out.. and you figure out the streets zou ik bijna zeggen. Een Ierse achterstandswijk in de USA doet me denken aan sommige achterstandswijken in Rotterdam of Den Haag..

Zonder al te veel prijs te geven doet een Ben Affleck in trainingsbroek, hemd, tatttoeages en Nike Air Max me zelfs denken aan de gemiddelde achterstandswijker in Nederland.. hiermee wordt al zoveel sfeer en realisme neergezet dat er qua sfeer weinig meer fout kan gaan.

Ook politietechnisch zit de film goed in elkaar, wat ik toch ook altijd wel belangrijk vindt.. dingen kloppen gewoon goed.

Heerlijk momenten zijn natuurlijk
Affleck en kornuiten die op weg naar een overval, gekleed in Nonskleren en Nonnenmaskers met automatische vuurwapens een klein jongetje aankijken vanuit de getaway auto.. jongetje terugkijkend..
Op dit soort momenten weet je dat Affleck goed zit achter de camera's..

Toch wil ik mijn standpunt over Affleck's acteerprestaties ook even neerzetten. Ik ben absoluut van mening dat Affleck in deze film niet onderdeed aan de rest, sterker nog.. ik vond hem geknipt voor deze rol.. vind Affleck nooit echt verkeerd acteren en begrijp het "gebash" op deze man door critici ook nooit zo..

Ik begrijp dan ook echt niet hoe deze recensist naar voren haalt dat elke andere grote acteur het beter had gedaan..

Vergeet ik bijna nog de onvermijdelijke vergelijking met Heat..
Ja, er zitten zeker overeenkomsten, misschien zelfs wel expres gemaakte overeenkomsten tussen The Town en Heat, het overvallersgenre even links gelaten.. Beelden van een Al Pacino-look-a-like cop die met een FBI jasje en shotgun op de straten achter de bad guys aanrent..

een gangster-liefje dat aan de telefoon, tussen politieagenten, toch haar liefje niet wil verraden zonder de weet van de politie etc).. maar deze overeenkomsten zijn eerder mooi dan vervelend.

Het doet me terugdenken aan 1995.. het doet me terugdenken aan betere filmtijden.

Meesterwerk a la carte.. en misschien wel de beste film van 2010 die ik gezien heb..

Temptation

Avatar

Goeie 4 sterren film! Origineel verhaal, geweldig, sterk verhaal, boeiende personages, interessante omgeving, sterk begin en einde! Alles top!
Ben heeft het gewoon weer geflikt, Geweldige avond gehad door deze film te kijken!

filmgast

Avatar

TOP-FILM! 5 sterren van mij. Heerlijk rauwe sfeer met op het juiste moment af en toe een luchtig momentje. Go see it.

Steve Harwin

Avatar

Of regisseren iets is dat Affleck wel kan, weet ik nog niet; daarvoor heb ik er te weinig van gezien. Als acteur vind ik hem iig ondermaats. Maar zijn beste rol is volgens mij wel eentje die past in dit straatje, nl die in Chuckie Sullivan in Good Will Hunting. Alhoewel ik films met hem als acteur meestal laat schieten wil ik deze dan toch eens bekijken.

psv

Avatar

Ik heb de film gezien en vond het reuze meevallen met die slechte acteerprestatie. heb me geen moment aan hem geergerd.

topfilm!

Glue

Avatar

hoe wist die rat die de gaten verlinkt bij de feds, waar die gasten mee bezig waren, heb ik ergens iets gemist? ze wist dat hij weg zou gaan, maar toch niet wat/waar/hoe zijn laatste job zou zijn

shaunofthedead

Avatar

Op zich was deze film niet slecht maar wel erg cliché. De elementen uit andere bankovervalfilms e.d. komen ook hier in voor. Hetgene deze prent toch deed overhellen naar de positieve kant waren vooral de acteerprestaties van Jeremy Renner en Jon Hamm. Ik hoop dat de volgende film van Affleck van iets meer originaliteit getuigt.

Masterbrain

Avatar

Had hem al 2 weken eerder gezien in antwerpen en moet je zeggen kreeg weer eens na een lange tijd de dark knight gevoel het is echt een sterke film alleen heb je wel van dat had ik wel beter gedaan van dit en dat je eigen look op de film maar hoedje af voor deze man

PascalE

Avatar

Ik vond Affleck ook alles behalve slecht acteren. Zeer vermakelijke film maar helaas minder inhoud dan Gone Baby Gone.

benjamin

Avatar

Een kleine maand geleden al gezien en hij is echt geweldig. Dat Affleck de hoofdrol speelde heeft me op geen enkel moment gestoord, hij doet dat zeker niet zo slecht. Voor de rest is 'The Town' een geweldige prent geworden en een echte aanrader.

Kasper

Avatar

Lijkt me super!

cosper

Avatar

Ik vond het persoonlijk helemaal niet storend dat Ben de hoofdrol vertolkte. De sfeer in de film is uitstekend, het verhaal is niet echt origineel (veel knipogen naar bv Heat)maar het levert wel dategene wat je van een film als deze verwacht.

Heb me uitstekend vermaakt en zal deze tegen de tijd dat die op Blu-ray verschijnt ook zeker aanschaffen!

B@chelor

Avatar

Ben benieuwd; wil deze zeker binnenkort gaan zien.

acties