Recensie

Despicable Me (2010)

Schurken zijn de nieuwe helden in hilarische animatiefilm zonder grote pretenties, maar met zeer veel geslaagde grappen.

door Evert de Vries om 19:51 in RECENSIES
Despicable Me poster
Regie: Pierre Coffin, Chris Renaud | Cast: Steve Carell (Gru), Jason Segel (Vector), Russell Brand, (Dr. Nefario), Julie Andrews (Gru’s moeder), e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2010

Het leven van schurk Gru gaat niet over rozen. Alles staat bij hem in het teken van de misdaad (lees: kleine kinderen pesten op straat). Net als hij echter trots het Vrijheidsbeeld (een replica uit Las Vegas) heeft gestolen, wordt in Egypte de piramide van Gizeh verdonkeremaand. Een schande voor Gru, die niets liever wil dan de grootste schurk ter wereld zijn. Maar diep van binnen is Gru natuurlijk helemaal geen schurk, want op een kinderfilm die pesterijen promoot zit natuurlijk niemand te wachten.

Om zijn positie als de grootste schurk ter wereld te heroveren bedenkt Gru het plan om de maan te stelen. Gru wordt echter constant tegengewerkt door Vector, de jonge boef die verantwoordelijk was voor de piramideroof. In een poging Vector te slim af te zijn adopteert Gru drie kleine kinderen. Die heeft hij namelijk nodig voor een... tja, ingenieus plan om het huis van Vector binnen te komen.

Bij deze discutabele verklaring moeten we natuurlijk niet te lang stilstaan. Despicable Me gaat namelijk helemaal niet om de schurkenstreken van de twee boeven, het gaat om een verbitterde man die door drie schattige koters tot een lieve papa wordt omgevormd. En daarin is de film heel effectief. Maakt dit van de drie weesjes de animatievariant van de beroemde roodharige wees Annie? Agnes, de jongste van de drie, hoopt in ieder geval van wel. Maar zo ver is het dan nog lang niet, want voorlopig slapen de kinderen nog gewoon in een aangepaste bom waarvan niet duidelijk is of hij nog werkt. Niet het soort bed dat een goede nachtrust bevordert.

Maar gelukkig was Gru eigenlijk vanaf het begin al een softie, getuige de omgang met zijn ‘minions’, kleine gele wezentjes die voor Gru het vuile werk opknappen en gevaarlijke uitvindingen moeten testen. Hoewel zeer prominent in de film aanwezig, worden de minions nergens echte personages. Dit moet wel een bewuste keuze zijn, want de minions zijn, hoewel ontzettend schattig, maar al te vaak het slachtoffer van pijnlijke grappen. Dan weer worden ze gekrompen, dan weer het heelal ingeschoten. De ene na de andere minion valt op deze manier af, telkens in dienst van de grap. Kanonnenvlees om te lachen.

En gelachen wordt er in Despicable Me. De film speelt zich af in een wereld waar schurk zijn een respectabel beroep is en superhelden nergens te bekennen zijn. Toch wordt de film nergens duister. Nergens wordt ook de karakterverdieping bereikt die Toy Story 3 afgelopen jaar bijvoorbeeld wel had. Nergens wordt dit overigens ook geprobeerd. Despicable Me richt zich vooral op de grap en minder op de emotie en slaagt hier helemaal in. Als één van de laatste grote Hollywoodstudio’s doet nu ook Universal mee met al het moderne animatiegeweld in de bioscoop. Hun visitekaartje maakt alvast veel indruk.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

WoUtoMatiC

Avatar

Ik vond 'm erg leuk. Mooie balans tussen slapstick humor en gevoel. 7,8/10

B@chelor

Avatar

Ik ga er zaterdag heen; lijkt me een erg leuke flick.

Psycho-M

Avatar

Despicable me, wat kan ik nog zeggen.
Hij was gewoon erg leuk.
De minions zijn ontzettend komische sidekicks, Dr. Nefario en zijn 'foute' uitvindingen (boogierobots!), schattige Agnes en de acties van Gru. Alles bij elkaar levert het een goede combinatie op voor een heerlijk anderhalf uur animatie vermaak.
Laat die extended Blu-ray versie maar komen!

Nu al benieuwd naar het vervolg en de spin-offs van de minions!

filmgast

Avatar

Recensie gisteren gelezen, comments ga ik niet lezen. Hier komt mijn mening:

Grappige en toffe film. De minions zijn natuurlijk briljant, including het kleinste dochtertje. En de momentjes van Gru bestaan uit: LIIIIIIIIIGHT BULB

Evertdv

Avatar

Asperientje "Ik heb er veel zin.

ik heb er alleen een hekel geregen dat nu elke animatie film in een review vergeleken moet worden met toy story 3. dont get me wrong, toy story 3 was egt goed, maar je moet films afzonderlijk beoordelen en niet met vergelijkingen, want dan zal een film altijd zwakker uitvallen dan het mss wel oorspronkelijk is."


De vergelijking is niet om de films kwalitatief van elkaar af te zetten. Maar gezien het feit dat velen Toy Story 3 hebben gezien is dit een gemakkelijke manier om mensen te vertellen wat voor film Despicable Me is. De film wordt dan ook niet afgerekend op het gebrek aan diepgang, maar krijgt er complimenten voor.


ps: ik vergelijk overigens niet elke animatiefilm met Toy Story 3 hoor, 2 weken terug maakte ik bij Legend of the Guardians bijvoorbeeld een kleine vergelijking met Avatar Smiley face

Asperientje

Avatar

Ik heb er veel zin.

ik heb er alleen een hekel geregen dat nu elke animatie film in een review vergeleken moet worden met toy story 3. dont get me wrong, toy story 3 was egt goed, maar je moet films afzonderlijk beoordelen en niet met vergelijkingen, want dan zal een film altijd zwakker uitvallen dan het mss wel oorspronkelijk is.

Edwins1984

Avatar

Normaal wordt ik niet heel erg enthousiast van animatie films, maar de trailer van deze film vond ik erg grappig :D

McClane

Avatar

Ontzettend leuk en origineel verhaal, het leven van de bad guy heeft voor zover ik weet nooit centraal gestaan. Het levert een hoop fantastische situaties op, de zaal schoot van begin tot eind om de haverklap in de lach. Wat mij betreft een absolute topper onder de animatiefilms, 9/10.

Banned

Avatar

Heb nog niks negatiefs gehoord over deze film maar hij blijft vreemd...

esteban

Avatar

Wie voor de makkelijke lach gaat (waar op zich niets mis mee is overigens) moet inderdaad geen kijkje nemen in de Pixar-catalogus. Niet dat de humor afwezig is , integendeel, naast de 'grappen' voor de allerkleinsten (waar zij gelukkig wél nog aan denken) kan je vooral veel minder voor de hand liggende vondsten vinden op verschillende niveau's. Thank god for that. Pixar brengt dan ook zoveel meer dan 'n komedie. Om eventjes kort door de bocht te gaan, 'n McDonald's kan me smaken, maar ik ga het niet vergelijken met een kwaliteitsrestaurant. ;)

SJRSVLDT

Avatar

benjamin "Toy Story 3 of Ratatouille al gezien? Daar lig je pas echt van begin tot einde dicht van het lachen. De grootste kracht van Pixar is dat ze humor afleveren zonder een belachelijk verhaal. Daar kan de rest echt wel niet tegenop."


Toy Story 3 hoorde ook niet in het rijtje thuis, die was fantastisch, maar Ratatouille vond ik ook niet HEEL erg grappig. Ik mag graag naar Pixar kijken hoor, maar ik mis gewoon vaak wat humor.

benjamin

Avatar

SJRSVLDT "Idd! Pixar mag dan pareltjes afleveren.. de humor is (vooral bij de laatste films) ver te zoeken, met Wall-E als hoogtepunt(dieptepunt). Hoogstens een glimlachje daar. Nee ik kijk liever naar animatiefilms als Shrek, Madagascar & nu ook Despecible Me ;)"


Toy Story 3 of Ratatouille al gezien? Daar lig je pas echt van begin tot einde dicht van het lachen. De grootste kracht van Pixar is dat ze humor afleveren zonder een belachelijk verhaal. Daar kan de rest echt wel niet tegenop.

Maar voor de rest zie ik Despicable Me wel zitten: lijkt me een leuk avondje uit, maar geen Pixar.

SJRSVLDT

Avatar

SilentSimon "De leukste animatie qua humor ooit Smiley face Daar kan Pixar bijna een puntje aan zuigen."


Idd! Pixar mag dan pareltjes afleveren.. de humor is (vooral bij de laatste films) ver te zoeken, met Wall-E als hoogtepunt(dieptepunt). Hoogstens een glimlachje daar. Nee ik kijk liever naar animatiefilms als Shrek, Madagascar & nu ook Despecible Me ;)

SilentSimon

Avatar

De leukste animatie qua humor ooit Smiley face Daar kan Pixar bijna een puntje aan zuigen.

maanlander

Avatar

Ik ben er ZEKER mee eens! maar ik ga toch donderdag even kijken

Despicable Me

acties