Recensie

Grown Ups (2010)

Dat Adam Sandler ouder is geworden, blijkt al uit het scenario dat hij schreef. Het is saai, ongeïnspireerd en bovenal niet grappig.

door Thomas Hermssen om 23:22 in RECENSIES
Grown Ups poster
Regie: Dennis Dugan | Cast: Adam Sandler (Lenny Fader), Kevin James (Eric Lamonsoff), Chris Rock (Kurt McKenzie), David Spade (Marcus Higgins), Rob Schneider (Rob Hilliard), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2010

’Een groep oude vrienden maakt een film over een groep oude vrienden’. Zo wil de film zichzelf graag verkopen. Klinkende namen als Adam Sandler, Kevin James, Chris Rock en Rob Schneider moeten ons vervolgens duidelijk maken dat we een komedie met weinig intelligente grappen kunnen verwachten. Niks mis mee zou je denken, want met Dennis Dugan (Big Daddy, I Now Pronounce You Chuck & Larry) aan het roer kan dat iets heel aardigs opleveren. Ware het niet dat één cruciaal ingrediënt ontbreekt: geslaagde grappen.

Het begint al niet best met een allesbehalve grappige flashback van een basketbalwedstrijd waarmee vijf vrienden onder leiding van een inspirerende coach kampioen worden. Dertig jaar later zijn de vrienden uit elkaar gegroeid en komt de coach te overlijden. Zijn begrafenis dient als reünie en daarvoor worden alle stereotype personages nog even fijntjes geïntroduceerd.

Lenny ‘Mr Hollywood’ Feder is een agent van diverse Hollywoodsterren. Zijn vrouw is arrogant en zijn kinderen zijn lui en verwend. Eric Lamonsoff is de dikke, onsuccesvolle man van een door haar kinderen geobsedeerde vrouw. Kurt McKenzie is de huisman en voldoet aan alle clichés van een zeurderige, ongeschikte huisvrouw(!). Marcus Higgins is de eeuwige vrijgezel en vrouwenversierder. Rob Hilliard, tot slot, is de alternatieve van het stel met een vrouw die zijn moeder had kunnen zijn. Grappig? Nee, helaas niet. Toch gaan al deze personages inclusief volledige aanhang een paar dagen vertoeven in een gehuurd huis aan het water. Hebben wij even pech.

Adam Sandler speelt zo nu en dan heel verdienstelijke rollen zoals in 2007 in Reign Over Me met Don Cheadle. Met Grown Ups maakt hij weer een film uit het genre dat hem groot maakte. Zoals hij met succes deed bij Big Daddy en The Waterboy schreef hij ook nu het scenario zelf. Helaas lijkt Sandler gezien het ronduit zwakke scenario z'n humor te hebben versleten.

Zijn laatste zelfgeschreven scenario was You Don't Mess With The Zohan, een komedie die totaal over de top was. Nu kiest Sandler voor subtielere personages die allemaal hun persoonlijke problemen hebben. Dat kan, maar dan moeten de 'grappen' wel om te lachen zijn. Ze zijn echter pijnlijk flauw en bovendien consequent slecht getimed. Alleen de bijrol van Steve Buscemi roept een glimlach op, maar meer ook niet.

De slechte timing van de grappen heeft ook alles te maken met de veel te trage montage. Waar een film als deze vooral vaart nodig heeft, lijkt te zijn gekozen voor een rustige vertelling. Het maakt dat je elke grap van mijlenver ziet aankomen en dat je het ene pijnlijke moment na het andere beleeft. Je begrijpt welke grappen de makers voor ogen hadden, maar de uitvoering laat veel te wensen over. Het verhaal zit daarbij zo bomvol stereotypen en clichéontwikkelingen dat het ook niemand zal interesseren. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat vijf komedieacteurs zo níét-grappig kunnen zijn. Pijnlijk voorbeeld: de flauwe grap over het woord ’wasted’, overigens de enige geestesgesteldheid waarmee de film misschien nog is aan te zien.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

marcjeb

Avatar

fatih71 "In de eerste minuten van de film moest ik afhaken, het was zo saai."HAHAHAHAHAHA

fatih71

Avatar

In de eerste minuten van de film moest ik afhaken, het was zo saai. Later kon ik in een turkse recensie lezen dat de film gemaakt was met een specifieke humor dat enkel toegankelijk is voor een Amerikaans publiek. Dan denk ik had dan die film ook daar gehouden.

benjamin

Avatar

marcjeb "Zolang al die mensen in de bios lachen om de film is het humor.. en ik hou wel van gemakkelijke en droge humor ;)
Wat vind jij eigelijk een grappige komedie. volgens mijn ben jij veels te serieus voor zo'n film als dit..
Ik ga hem iig bekijken het ziet er naar uit dat vele hem leuk vinden.."


Wat ik grappige komedies vind: Monty Python And The Holy Grail (en hun andere films, maar die is de beste), The Big Lebowski, The Hangover, een enorm pak animatiefilms, The Hitchhiker's Guide To The Galaxy,...
Helaas komen er de laatste tijd heel veel gemakkelijke komedies uit zoals deze en voor mij moeten die zeker geen geweldige kritieken krijgen.

Stalminch

Avatar

Vond dit een heerlijke feelgood-zomerfilm..
Heb ook echt goed gelachen om deze film..
van mij zeker 3 of 4 sterren waard, in ieder geval zeker geen afrader!!

marcjeb

Avatar

benjamin "Alsof deze recensie de uitzondering is, ik heb alleen nog maar slechte recensies gelezen voor deze film. Volgens mij is deze recensent wel een liefhebber van humor, maar niet van de onnozele en gemakkelijke humor van dit soort films. En daar geef ik hem trouwens groot gelijk in."


Zolang al die mensen in de bios lachen om de film is het humor.. en ik hou wel van gemakkelijke en droge humor ;)
Wat vind jij eigelijk een grappige komedie. volgens mijn ben jij veels te serieus voor zo'n film als dit..
Ik ga hem iig bekijken het ziet er naar uit dat vele hem leuk vinden..

benjamin

Avatar

marcjeb "Als ik al die reacties zie.. moet ik er dus toch wel heen gaan en is degene die deze recensie gemaakt heeft niet op de hoogte van humor:P"


Alsof deze recensie de uitzondering is, ik heb alleen nog maar slechte recensies gelezen voor deze film. Volgens mij is deze recensent wel een liefhebber van humor, maar niet van de onnozele en gemakkelijke humor van dit soort films. En daar geef ik hem trouwens groot gelijk in.

marcjeb

Avatar

Als ik al die reacties zie.. moet ik er dus toch wel heen gaan en is degene die deze recensie gemaakt heeft niet op de hoogte van humor:P

mark881

Avatar

Ik heb ernorm gelachen om deze film. Vond het eindelijk weer eens een echte komedie! Maargoed je moet van Adam Sandler humor houden en de schrijver van deze recensie houd daar dus niet van.

SJRSVLDT

Avatar

Maakt niet uit hoe slecht ie is, ik kan ALTIJD om Kevin James lachen dus ik ga hem sowieso kijken, maar dan niet in de bioscoop.

Theo Wissen

Avatar

Maar 1 ster??? Ik ben echt geen fan van Sandler maar ik heb me toch prima vermaakt in de bioscoop. Ht verhaal is mischien zoetsappig en soms een beetje erg flauw maar er zaten toch behoorlijk sterke grappige scenes in de film. De zaal waarin we zaten had het echt prima naar z'n zin. Vond de kleine rol van Buscemi echt helemaal geweldig, dat hij zich heeft geleend voor deze rol!
Gewoon een leuke komische no-nonsense film om te zien in de bios. Zeker 3 sterren waard..

Jaymson

Avatar

Leuk om samen met een groep vrienden te kijken(gedaan), maar dat is het ook.

Myridonen

Avatar

1 STER??

Ik heb ontzettend veel gelachen om deze veel!

laaglanders

Avatar

Vond hem helemaal niet slecht. het is beter dan vampiere sucks die ze volgens mij 4 sterren hadden gegeven

marcjeb

Avatar

Toen ik deze trailer in de bioscoop zag.. moest ik gewoon een paar keer lachen, had niet verwacht dat deze so slecht zou worden.. Ik dacht dat er eindelijk weer een niveau van the hangover kwam..

B@chelor

Avatar

Haha...istie echt zo slecht? Hij krijgt evenveel sterren; ik bedoel ster, als Vampires Suck. Ik heb 'm toevallig al op dvd liggen; ga 'm toch kijken. Smiley face

Grown Ups

acties