Recensie

Piranha 3D (2010)

Horrorregisseur Alexandre Aja is terug met wat best eens de boeken in zou kunnen gaan als de bloedigste film ooit. En het is nog leuk ook.

door Fabian Melchers om 13:31 in RECENSIES
Piranha 3D poster
Regie: Alexandje Aja | Cast: Steven R. McQueen (Jake Forester), Elisabeth Shue (Julie Forester), Jerry O’Connell (Derrick Jones), Ving Rhames (Deputy Fallon) e.a. | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2010

De Franse regisseur Alexandre Aja steekt zijn voorliefde voor exploitationcinema uit de jaren zeventig niet onder stoelen of banken. Zijn doorbraak Haute Tension (2003) was een brute achtervolgingshorror die herinnerde aan klassiekers als The Texas Chain Saw Massacre (1974). De ijzingwekkende horror werd zijn ticket naar Amerika, waar hij de bloedige remake van Wes Cravens The Hills Have Eyes (2006) maakte, die werd gevolgd door Mirrors (2008), een remake van een Koreaanse horror. Met Piranha 3D levert Aja nu een ode aan de oude monsterfilms. De film zal losjes gebaseerd zijn op Piranha van Joe Dante uit 1978, maar dan wel volledig op Aja’s manier: zeer gewelddadig.

In de openingsscène verwijst de regisseur naar misschien wel de bekendste monsterfilm uit de jaren zeventig: Jaws. Richard Dreyfuss steekt de draak met zijn eigen rol van de onverschrokken visser uit Spielbergs klassieker. Tegen een groep bloeddorstige piranha’s kan hij blijkbaar niet op, want in een mum van tijd is hij tot op het bot aangevreten.

Dit zijn dan ook niet zomaar piranha’s, maar van een prehistorische soort (uitgelegd door Christopher Lloyd in een geestige bijrol). Door een aardverschuiving kunnen de vleesetende vissen uit de oudheid nu eindelijk de mensenwereld (lees: vers vlees) bereiken. Wat volgt is een anderhalf uur durend fantasievol slachtfestijn in 3D.

Aja heeft een paar flinke scheppen bovenop zijn eerdere werk gedaan om de film zo camp mogelijk te maken. Piranha 3D is exploitation in de puurste zin van het woord, want blote borsten en emmers bloed zijn eerder regel dan uitzondering. De film is daarin zo over de top dat het simpelweg een hilarisch tafereel wordt. Een paar keer laat de regisseur zien dat hij bekwaam is in zijn spanningsopbouw, maar dat is nu voor het eerst in zijn carrière een bijzaak geworden. Hij maakt volop gebruik van de 3D-techniek om uiteengereten ledematen en agressieve piranhakoppen zo dicht mogelijk tegen het gezicht van de kijker te drukken.

Piranha 3D laat meer, veel meer, bloed en vleeswonden zien dan de meeste expliciete horrors, maar het wordt nergens martelporno zoals de Saw-serie of Eli Roth’ Hostel. Aja weet waar hij de spanning moet opbouwen en wanneer hij volledig door kan slaan. Het werkt aanstekelijk, maar wel voor mensen met een sterke maag.

38 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

DocTari

Avatar

OK bij een film als deze heb je natuurlijk niet al te hoge verwachtingen...maar zelfs de lage verwachtingen die ik had heb ik moeten bijstellen.

Natuurlijk zijn films als deze niet hoogstaand, maar ze kunnen wel grappige karakters, leuke one-liners, aardige schrikmomenten en vermakelijke sterfgevallen bevatten. Hier niets van dit alles, op een paar amusante stukjes bloedvergieten na. Verder is het anderhalf uur kijken naar een plichtmatig en stupide niemendalletje vol irritante karakters, eindeloze cliches en nonsens die vaker smakeloos onleuk is dan dat hij leuk is.

Dit alles overgoten met zeer matige 2.5D (de meeste D in deze film heeft betrekking op cupmaten en niet op special effects) die de ene helft van de tijd een wazige brei is en de andere helft een iedere vorm van diepte missende scheve-verhoudingen-bende waar M.C. Escher nog jaloers op zou zijn en waarbij alles er als en maquette uitziet.

snoozy

Avatar

Mmm...eerste uur was echt waardeloos. Flinderdun verhaaltje, laatste half uur gaat Aja helemaal los. Maar toch ik vond de aanvalscenes onder water héél erg onduidelijk, het ging heel snel en dan allemaal rood en daarna werd er een geraamte of een aangevreten lichaam uit het water gehaald. Bijna nooit zag je precies wat er vanaf werd gegeten . De spoiler vond ik dus wat jammer. Daarbij opgeteld het eerste verloren uurtje vind ik het toch een beetje jammer van het geld...

debart

Avatar

Ik heb hem gezien en vond het lachen!
Mensen die hier over klagen kunnen hun verstand niet op 0 zetten en weten
gewoon niet wat dom vermaak is.
Hou je van gore,bloed,tieten en bebloede halve afgehapte tieten.
DAN ZIT JE BIJ DEZE FILM WEL GOED!:d

major malfunction

Avatar

Ja dat had ik wel verwacht maar niet dat het zo slecht en inhoudsloos zou zijn als dit meesterprutswerk.

fabianmelchers

Avatar

major malfunction "Ten eerste even iets rechtstellen. In de recensie wordt gesteld dat deze film meer, veel meer, bloed en vleeswonden zien dan de meeste expliciete horrors. Wel, dit is expliciet NIET WAAR!!!!! Deze stelling heeft mij naar de bios gelokt maar ik WERD me daar teleur gesteld! ARRRGGGGHHHHH maar dan niet van het bloed maar wel van de irritatie en ik vond de film dan ook voor de volle mep 100% shit!"


Je zegt dat je naar de bios bent gelokt door de stelling dat er extreem veel bloed en vleeswonden in voorkomen (je lijkt zelfs verontwaardigd omdat het naar jouw smaak wel mee viel). Vervolgens beargumenteer je in de rest van je stukje dat je teleurgesteld bent omdat de film maar goedkoop en campy is. Had je dat dan niet verwacht?

major malfunction

Avatar

Ten eerste even iets rechtstellen. In de recensie wordt gesteld dat in deze film meer, veel meer, bloed en vleeswonden te zien zijn dan in de meeste expliciete horrors. Wel, dit is expliciet NIET WAAR!!!!! Deze stelling heeft mij naar de bios gelokt maar ik WERD me daar teleur gesteld! ARRRGGGGHHHHH maar dan niet van het bloed maar wel van de irritatie vanwege het prutniveau en ik vond de film dan ook voor de volle mep 100% shit!

En regisseur Alexandre Aja heeft daarmee bij mij meteen z'n credits verspeeld en da's jammer gezien zijn voorgaande films die ik over het algemeen erg goed vond. In mijn ogen heeft Aja vooral geprobeerd even snel een slaatje te slaan uit de 3D hype door deze te koppelen aan een Campy (lees crappy) film om daarmee hordes puberende en popcorn vretende 16 plussers naar de bioscoop te lokken. Iets wat hem met deze rukprent (helaas) vast gaat lukken. Op zich niks mis mee als het om een goede film zou gaan maar dit riekt wel naar hele ordinaire zakkenvullerij aangezien de serieuze horror liefhebber weet dat Aja heel wat meer in zijn mars heeft dan het afleveren van zo'n commerciele prutconceptfilm als dit. Echt een cheap shot en een aanfluiting voor zijn status als gerespecteerd regisseur.

Om maar meteen door te stomen naar de kwaliteit / het niveau van deze film: deze is in een woord ruk. Hier en daar een tiet en een afgekloven latex ledemaat en daar is ook alles mee gezegd. Ik zou zeggen, bekijk eerst het orgineel uit 1978 nog even en als je die film goed vind zou ik hier ook niet heen gaan want deze remake is nog slechter dan die film. En dan de 3D effecten, natuurlijk totaal overbodig, maar ja, het moet een bijdrage leveren aan het Camp-gevoel. Lekker popcorn vreten en bier zuipen met zo´n brilletje op je kop en dan tieten en bloed kijken. Maar stel jezelf eens de engste scene voor die je in een horrorfilm hebt gezien. Bijvoorbeeld die scene in The Shining waarbij Jack Snickelson met een mes door de deur heenhakt en daarbij de memorabele oneliner ´here´s Johnny! uitbraakt. En stel je dat nou eens voor in 3D en vraag je dan eens af of dat effect wat toevoegd aan die scene. Volgens mij is het effect eerder andersom, het doet afbreuk aan de spanning. Maar goed, van spanning is in Piranja 3D toch al niks te vinden tenzij je tieten en hier en daar een slecht gerenderde vis spannend vind. Nee, het 3D effect wordt hier slechts ingezet om de tekortkomingen van de film te maskeren en als goedkoop lokkertje voor de doelgroep. Afijn, ik geef hem een 1 en ik raad iedereen serieus aan deze film te boycotten in de hoop dat er niet nog meer van deze goedkope troep wordt geproduceerd welke alleen en als enig doel heeft de zakken te vullen van commerciele, inspiratieloze en op geld beluste oplichters. En als iedereen dat nou eens zou doen hoeven we ook niet meer te vrezen voor... deel 2 AAAARRRGGGHHHH

PKP

Avatar

Gelukkig geen spoilers verder ook, en ook niet in de comments. Bedankt nog daarvoor.

Chris23

Avatar

Het laatste half uur is zeer vermakelijk, maar alles daar voor was irritant.

SunChaser

Avatar

Asperientje "Ik ga 'm sowieso kijken. Misschien is de film niet goed of juist wel, maar dom vermaak kan af en toe wel. En eindelijk een films die ook met 3d camera's is gefilmd. Tieten in 3D! is voor mij een must see!"


Deze film is niet met een 3d camera gefilmd hoor.

leidenaar

Avatar

Havoc "Lol, geloof me, ik schrijf al 5 jaar voor game websites en magazines, ik weet waar ik het over heb Smiley face"


Geef eens een link waar we jouw recensie van Piranha kunnen vinden dan.

leidenaar

Avatar

Huftuh "Ik kan me absoluut niet voorstellen dat deze film zoveel sterren waard is. Het lijkt mij persoonlijk ronduit een slechte film, die door z'n epic hoeveelheden aan bloed en tieten voor de fan leuk kan zijn, maar toch niet voor een doorgewinterd bioscooppubliek? Of praat ik nou poep?"


Een vriend van me had hem gezien en vond het echt een topper.
Niet topper a la The Godfather,maar qua popcorn-vermaak.
Ik dacht ook dat dit een soort final destination 4 zou worden maar hij blijkt toch wel erg leuk.
Veronica Magazine geeft hem ook 4 sterren.
Wil niet zeggen dat dat veel zegt,maar hoe meer goede reacties je hoort,hoe meer zin ik krijg er toch maar heen te gaan..

TrueLieZ

Avatar

In de eerste instantie had ik helemaal geen zin in Piranha 3D.
maar uiteindelijk vond ik het toch een vermakelijk spektakel!
Leuke grapjes, lekker veel bloed en goed ge-timde schrik momenten.
ik heb mij echt rot gelachen in de bioscoop!
het is een lange tijd geleden dat ik mij heb vermaakt in de bios.

Asperientje

Avatar

Ik ga 'm sowieso kijken. Misschien is de film niet goed of juist wel, maar dom vermaak kan af en toe wel. En eindelijk een films die ook met 3d camera's is gefilmd. Tieten in 3D! is voor mij een must see!

Huftuh

Avatar

Ik kan me absoluut niet voorstellen dat deze film zoveel sterren waard is. Het lijkt mij persoonlijk ronduit een slechte film, die door z'n epic hoeveelheden aan bloed en tieten voor de fan leuk kan zijn, maar toch niet voor een doorgewinterd bioscooppubliek? Of praat ik nou poep?

debart

Avatar

Havoc:
commentaar leveren zonder ondebouwing. Dan kun je dit ook verwachten.


Ik had de film graag in de bios willen zien. Maar zonder 3d, ben er geen fan van. Om dan ook nog eens 2,50 3d toeslag bovenop de 8,80 entree te betalen. Daar pas ik voor.

Havoc

Avatar

Kan goed tegen kritiek hoor ^^ Alleen niet als je totaal niet serieus genomen lijkt te worden..

BadBlood

Avatar

Havoc "Nou, dat is dan ook meteen de laatste keer dat ik hier commentaar neer gooi."


Voor een reviewer ben je niet zo goed met kritiek.
Kom op zeg, gooi nog eens wat commentaar (het is je ego maar)!

benjamin

Avatar

kevinvdk "dat hij maar snel uitkomt op blu ray die wil ik echt zien hoor"


Ik zou juist voor deze naar de cinema gaan, lijkt me nu echt een filmpje om in 3D te gaan zien.

Havoc

Avatar

Nou, dat is dan ook meteen de laatste keer dat ik hier commentaar neer gooi.

HaroldKumar

Avatar

Havoc "Lol, geloof me, ik schrijf al 5 jaar voor game websites en magazines, ik weet waar ik het over heb Smiley face"


He iedereen. Attentie. Even uw aandacht graag. Brekend nieuws hiero. Heeft u het al gehoord? Tromgeroffel alstublieft... Havoc schrijft al 5 jaar voor game websites en magazines! Hoort u dat wel goed??? game websites en magazines! Havoc fanshirts en handtekeningen volgende week af te halen in kutjebefsel.

Aston

Avatar

Niets voor mij die film. Lijkt me gewoon een ranzige film.

Havoc

Avatar

Muufley "Tja, als je de mensen echt wil pakken vind je altijd wel iets eh...., kon je geen dt fouten vinden om hem erop te wijzen?
Als je de review zo "heel slecht" vind, laat dan maar eens jou review horen zodat we deze ook eens in structuur kunnen bekritiseren."


Lol, geloof me, ik schrijf al 5 jaar voor game websites en magazines, ik weet waar ik het over heb Smiley face

rjnacken

Avatar

marcjeb "Een echte Download film dit."


mee eens; die 3D-effecten zoals ze hier gebruikt worden ken ik al van de kermis 20 jaar geleden.
Wel goede review trouwens hoor; de schrijver kijkt ook voorbij het 3D en beoordeeld de film op zijn belangrijke punten. En met zoveel sterren wil ik hem misschien nog wel meepakken.

SunChaser

Avatar

Staat de afgehapte penis al ergens op YouTube?

marcjeb

Avatar

Een echte Download film dit.

SunChaser

Avatar

Piranha 2 The Spawning FTW

kevinvdk

Avatar

Dat hij maar snel uitkomt op blu ray die wil ik echt zien hoor

patrick_h

Avatar

BadBlood "Dat ziet iedereen toch in een oogopslag?"


Ik heb op de middelbare school zodra het kon Biologie laten vallen. Dus ik heb zoweel "Piranha's door de eeuwen heen" als "Waterleven in het pleistoceen" niet gevolgd.

BadBlood

Avatar

patrick_h "Beste scene was die waarin Lloyd zo'n beetje uit het niets ineens ziet dat het een piranha-soort is die 2 miljoen jaar gelden is uitgestorven."


Dat ziet iedereen toch in een oogopslag?

patrick_h

Avatar

Mark "TIETEHH!!! BLOED!!!! Zit er ook een EXPLOSIE en ACTEFOLGING in of wat?!?! Anders ga ik em toch kijken Smiley face"


Er zit inderdaad een explosie in, een achtervolging niet, maar ter compensatie daarvoor heeft Aja er extra tieten en bloed in gedaan.

Geweldige film, heb me uitermate goed vermaakt. Beste scene was die waarin Lloyd zo'n beetje uit het niets ineens ziet dat het een piranha-soort is die 2 miljoen jaar gelden is uitgestorven.

Mark

Avatar

TIETEHH!!! BLOED!!!! Zit er ook een EXPLOSIE en ACTEFOLGING in of wat?!?! Anders ga ik em toch kijken Smiley face

therealalexander

Avatar

rohankhemai1996 "fucking veel sterren"

Expendables heeft er pas teveel.

Naar mijn idee is deze film er beter in geslaagd een beetje sterke jaren 80 achtige film af te leveren dan Stallone. Oef wat zat die slecht in elkaar zeg. (en nee dat hoort er niet bij, want Tarantino maakt ook pulp, maar dat zit retestrak in elkaar)

Muufley

Avatar

Havoc "Hele slechte film, en hele slechte review (je intro is bijna net zo lang als je middenstuk zonder de conclusie!)"


Tja, als je de mensen echt wil pakken vind je altijd wel iets eh...., kon je geen dt fouten vinden om hem erop te wijzen?
Als je de review zo "heel slecht" vind, laat dan maar eens jou review horen zodat we deze ook eens in structuur kunnen bekritiseren.

setheelen

Avatar

Omdat deze film het ook f'ing waard is! :E
I loved this movie!!!!!!

Havoc

Avatar

Hele slechte film, en hele slechte review (je intro is bijna net zo lang als je middenstuk zonder de conclusie!) Zag hem vandeweek in de sneak en heb me kapot verveeld.

Piranha 3D

acties