Recensie

Salt (2010)

Actiefilm met Angelina Jolie verlangt terug naar de tijd waarin Amerika nog begreep wie de vijand was.

door Arman Avsaroglu om 23:08 in RECENSIES
Salt poster
Regie: Phillip Noyce | Cast: Angelina Jolie (Evelyn Salt), Liev Schreiber (Ted Winter), Chiwetel Ejiofor (Peabody), August Diehl (Mike Krause)| Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2010

Zelden zal een film zo’n geluk hebben gehad met actuele politieke ontwikkelingen als Salt. De recente spionnenaffaire in de Verenigde Staten, waarbij duidelijk werd dat een aantal Russische spionnen al jaren was geïnfiltreerd in de Amerikaanse samenleving met als doel informatie door te spelen naar het vaderland lijkt griezelig veel op de plot van Salt en zorgt ervoor dat het voor recensenten moeilijk wordt kritiek te geven op de ongeloofwaardigheid van de film. Maar dat het scenario van Kurt Wimmer meer dan belachelijk is, daar mag eigenlijk geen twijfel over bestaan.

Het is natuurlijk al een slecht teken, en iets dat alleen maar in Hollywood kan, dat een film die oorspronkelijk een mannelijk hoofdpersonage zou opvoeren in allerijl werd omgegooid toen Angelina Jolie liet weten wel iets in de film te zien. Niet Edwin, maar Evelyn Salt zou het middelpunt van deze nieuwe thriller worden.

We zien Salt voor het eerst als ze in een gevangenis in Noord-Korea wordt gemarteld in een scene die veel gelijkenissen vertoont met de opening van Die Another Day. Salt blijkt een Amerikaanse spion te zijn die werkzaam is voor de CIA. Vervolgens springt de film twee jaar vooruit in de tijd en zien we hoe Salt op kantoor een Russische spion verhoort. Deze spion beschuldigt Salt ervan eveneens een Russische spion te zijn en doordat haar superieuren deze beschuldiging wel willen uitzoeken, slaat ze op de vlucht om uiteindelijk haar onschuld te bewijzen.

Vervolgens verwordt de film tot een grote achtervolging en als het alleen daar bij was gebleven, zou er niets aan de hand zijn. Het probleem is echter dat de film probeert een serieus spionageverhaal te vertellen en het daarbij zo bont maakt dat je het geheel niet meer serieus kan nemen. Daarbij voelt de film ook nog eens hopeloos ouderwets aan door de Russen als grote vijand af te schilderen. Die tijden zijn we nu toch echt voorbij, leek ook Hollywood de laatste jaren begrepen te hebben, maar met de belachelijk stereotypische wijze waarop de Russen in Salt worden afgebeeld zijn we weer terug bij af. Het lijkt wel alsof scenarist Kurt Wimmer last heeft van een soort misplaatste nostalgie naar de Koude Oorlog, waarin de Amerikanen slechts een vijand hadden die bovendien veel minder dynamisch was dan de ongrijpbare Taliban nu.

Dit belachelijke scenario is in het geval van Salt extra jammer omdat er in alle andere aspecten enorm veel kwaliteit aan deze productie verbonden is. Australische regisseur Phillip Noyce heeft in het verleden al meermaals aangegeven een goede balans te kunnen treffen tussen kwaliteitsfilms en grootschalig amusement en is ook in Salt zeer degelijk achter de camera. Ook Angelina Jolie is uitstekend op dreef en bewijst hier wederom dat ze op dit moment geen gelijke kent als vrouwelijke actiester.

Met de actie zit het toch al goed in Salt. Uitstekend gemonteerd, waardoor het geheel relatief overzichtelijk wordt, springt de film van het ene naar het andere actiespektakel, waarbij vooral een grootscheepse achtervolging op de snelweg er uitstekend uitziet. Al dit spektakel is uiteindelijk echter te weinig om de film te redden aangezien zelfs voor een simpele, ongecompliceerde zomerfilm wel iets meer nodig is dan een scenario waar elke amateur zich nog voor dient te schamen.

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

rensschrama

Avatar

Deze film heeft onwijs veel goede kanten, de actie is erg vet goed in beeld gebracht. Jolie's karakter is leuk om naar te kijken (niet alleen uiterlijk). Ook de special effects zijn erg sterk (het moment dat Jolie uit de heli springt ziet er formidable uit.) Het kat en muis spel tussen de cia en Salt is ook erg sterk gedaan. Ze kan hierdoor bijna makkelijk door voor een vrouwelijke Bourne (alhoewel ze af en toe wat kogelregens vermijd op magische manier).
Dan is er een tegenvaller het plot. Deze is tot zo onwijs slecht uitgewerkt en dat alle bovenstaande punten in het toilet worden gegooid en doorgespoeld worden en je je onwijs ergert aan de zeer ernstige en nogal aan zien komende plot wending. Ik snap heel goed waarom Angelina Jolie deze film speelde het idee is prachtig, maar zo onwijs slecht geschreven dat ik bijna van moet huilen.

Spijker2

Avatar

Redelijk vermakelijke en kwalitatief vrij goed gemaakte actiefilm. Met een schrijver als Kurt Wimmer kun je (na b.v. The Recruit of Law Abiding Citizen) een niet al te logisch of waarschijnlijk plot verwachten. Redelijk acteerwerk. Niet goed dus, maar absoluut ook niet slecht.

B@chelor

Avatar

chrissie107 "Dit vond ik wel raarAngelina werd vreemd genoeg afgevoerd in een simpele politie-auto terwijl ze net in een zéér geavanceerde actie de russische president had (nep) vermoord. Beetje raar."


Dat gevoel had ik ook. Ik had op z'n minst een grote, zwarte suv verwacht. De film vond ik maar matig....ik hoorde van vrienden dat ie vermakelijk en best cool was, maar ik kon mijzelf daar niet in vinden. Het was niet een heel slechte film, maar ik hoef 'm niet voor een tweede keer te kijken. Sommige actiescenes waren gewoon te ver gezocht.

therealalexander

Avatar

Uit de recensie "zeer degelijk achter de camera ......

Met de actie zit het toch al goed in Salt. Uitstekend gemonteerd, waardoor het geheel relatief overzichtelijk wordt"

Hier ben ik het zoooooo NIET mee eens. Een warrige bende was het. Ik luister niet graag naar muziek als de muzikant zn instrument niet vast kan houden. Waarom zou dat bij een film anders zijn? De illusie opwekken van chaos? Come on... wat een makkelijke uitweg.

Voorbeeld: Achtervolging in auto. Erg veel botsingen. Steeds 1 shot van een klein stukje auto dat een andere auto raakt. Veel schudden en snel switchen. Gevolg? Geen idee van de situatie, alle details missen... welke auto kwam van waar, raakt wie waar, heeft wat als gevolg... en vervolgens een shot waarin je een berg auto's ziet als het ware... Jammer denk ik dan, gemiste kans om zoiets "indrukwekkends" niet goed op film vast te leggen.

Overigens zit de beoordeling wel goed van de film, ben ik zelf nog iets milder. Het concept van de film vind ik best leuk en niet eens te ver gezocht, het is spionage nota bene dat bekend staat om z'n bizarre twists. Maar de uitwerking? Oef wat treurig, de regie slaat net mis, de acteurs weten geen geloofwaardige chemie op te bouwen. Hierdoor zijn Salts keuzes ook niet te verantwoorden. Immers waarom geef je om de "liefde van je leven" als je relatie op het doek er dodelijk suf uit ziet.

Deel 2 hoef ik niet, dit was voldoende. geinig concept maar of het een geslaagd experiment is? borderline...

Swoopp

Avatar

IK heb de film gister gezien en vond hem echt top !!!!
ik verwachte een pure actie film en dat kreeg ik ook dus.....

Een heerlijke popcorn actie film ... i love it !!!!!!

chrissie107

Avatar

'Daarbij voelt de film ook nog eens hopeloos ouderwets aan door de Russen als grote vijand af te schilderen'

Volgens mij is het russisch spionage nu weer zeer actueel na recente ontmaskering van een aantal dubbelspionnen in de VS. In die zin is Rusland blijkbaar nog steeds een grote vijand...
Dit vond ik wel raarAngelina werd vreemd genoeg afgevoerd in een simpele politie-auto terwijl ze net in een zéér geavanceerde actie de russische president had (nep) vermoord. Beetje raar.

FoX13000

Avatar

Wat een misleidende recensie.

Een actiefilm hoeft geen diepgaand verhaal of emoties.

Actiefilms moeten goeie aktie hebben, en daar is volgens mij het verhaal ondergeschikt aan.

Deze film doet dat uitstekend. Één groot actiespektakel tot laatste minuut met zelf een leuke twist.
Angelina kan beter dan deze film, maar toch puik genoeg.

Ook het filmmuziek was goed zoals we van Howard gewoon zijn!

Actiefan? Zeker gaan!

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Ach gewoon zelf gaan bekijken in de bioscoop en niet teveel bij nadenken, gewoon plezier hebben.

rvanheugten

Avatar

"Ik bedoel meer dat als de recensenten niet op hetzelfde niveau een film kunnen beoordelen of het op een andere manier doen valt de geloofwaardigheid voor mij een beetje weg. "

=> Helemaal mee eens.

Ik heb inmiddels geaccepteerd dat filmtotaal een website is die (tussen de kwaliteitsmensen) ook enkele pubers als redacteur gebruikt. Door het mooie gebruiksvriendelijke uiterlijk oogt het professioneel, maar achter de schermen....

On-topic:
Het verbaast me niet dat Salt wat tegenvalt. De bombastische trailer ooogde overdreven geacteerd, inclusief een overdreven accent.

transp

Avatar

Rest van de recensies vallen mee:
http://www.popcornmeter.nl/film/550/Salt.html

filmgast

Avatar

Colonel_Kurz "Maar als je dat weet, dan weet je toch precies "hoe je de recensies van FT moet opvatten"? Waarom vraag je daar dan naar?"Hebben we bij die nieuwe server ook meteen een bijdehante moderator gekregen? Je snapt toch wel hoe ik het bedoel of niet?

Ik bedoel meer dat als de recensenten niet op hetzelfde niveau een film kunnen beoordelen of het op een andere manier doen valt de geloofwaardigheid voor mij een beetje weg.

Galu

Avatar

Een recensie net zoals ik ze verwachte van deze film...

Colonel_Kurz

Avatar

Maar als je dat weet, dan weet je toch precies "hoe je de recensies van FT moet opvatten"? Waarom vraag je daar dan naar?

filmgast

Avatar

Colonel_Kurz "Je kan ze lezen. Naast dat de recensies door twee verschillende recensenten zijn geschreven, geeft de recensent van Step Up 3D duidelijk aan dat de film vier sterren krijgt omdat het een hele slechte film is en daardoor weer erg leuk."


Dat weet ik ook wel, maar zeker als recensent vind ik dat je moet laten blijken dat een film wel leuk is doordat hij zo slecht is maar ik vind wel dat een film beoordeelt moet worden op hoe slecht hij is. Hij is niet gemaakt met de intentie om erg grappig te zijn namelijk.

Had zelf ook niet verwacht dat Salt maar 2 sterren zou krijgen, op zijn minst 3 dacht ik.

Colonel_Kurz

Avatar

Visualcatch "Nja, ik vraag me nu meer af hoe ik de recensies van FT moet opvatten. Salt 2 sterren en Step Up 3D 4 sterren..."
Je kan ze lezen. Naast dat de recensies door twee verschillende recensenten zijn geschreven, geeft de recensent van Step Up 3D duidelijk aan dat de film vier sterren krijgt omdat het een hele slechte film is en daardoor weer erg leuk.

patrick_h

Avatar

Gek genoeg verwachtte ik een 2-sterren recensie hier, ik weet niet helemaal waarom, maar het komt denk ik door de recensies die ik al las van Roger Ebert: "It's gloriously absurd. This movie has holes in it big enough to drive the whole movie through. The laws of physics seem to be suspended here the same way as in a Road Runner cartoon." en van André Waardenburg (NRC) "De rol en de plot zijn zeer ongeloofwaardig,"

Beiden geven Salt 4 sterren. Er is een bepaald soort ongeloofwaardige maar goed gemaakte actiefilm dat goed valt bij sommige critici en slecht bij andere. Ik heb er in ieder geval veel zin in (raad eens in welk kamp ik hoor).

filmgast

Avatar

Mark "What the fuck!! De film waar ik dit jaar het één na meeste van verwacht had is totally crap... ik geloof het niet."


Nja, ik vraag me nu meer af hoe ik de recensies van FT moet opvatten. Salt 2 sterren en Step Up 3D 4 sterren...

Mark

Avatar

What the fuck!! De film waar ik dit jaar het één na meeste van verwacht had is totally crap... ik geloof het niet.

leidenaar

Avatar

Lijkt op de recensie van Day & Knight,beiden onzinnig maar wel met vermakelijke actie-scenes en acteurs die het goed doen.
Maar alleen kreeg die film 3 sterren..Hmmm..

xLvk

Avatar

Nam deze film toch al met een korreltje zout.

Blindside

Avatar

Nou das duidelijk. Deze ga ik niet in de bios kijken. Ik was eigenlijk wel erg benieuwd naar deze film omdat de trailer er wel aardig uit zag. Later ooit nog eens een keertje dan.

acties